Σάββατο 14 Νοεμβρίου 2015

Ένας δράστης του Stade de France ήταν στην Λέρο τον Οκτώβρη!



Το κουβάρι του μακελειού στο Παρίσι αρχίζει να ξετυλίγεται και φαίνεται πως έχει και χρώμα... ελληνικό. Όπως είχε αποκαλυφθεί νωρίτερα, οι γαλλικές αρχές απευθύνθηκαν στις ελληνικές, με ένα συγκεκριμένο ερώτημα: Αν δύο συγκεκριμένα άτομα είχαν περάσει από την χώρα μας.

Αυτό τελικά φαίνεται πως επιβεβαιώνεται. Όπως αναφέραμε νωρίτερα, πηγές του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, τόνιζαν πως οι ελληνικές αρχές είναι σε συνεχή επικοινωνία με τις γαλλικές μυστικές υπηρεσίες και τις υπηρεσίες άλλων ξένων χωρών, σε επίπεδο ανταλλαγής πληροφοριών και ήδη έχουν αναλάβει δράση σε ότι αφορά άτομα που ενδεχομένως να έχουν σχέσεις με τζιχαντιστές.

Ειδικότερα, οι γαλλικές υπηρεσίες είχαν ζητήσει από τις ελληνικές αρχές να ελέγξουν αν έχουν περάσει απο την χώρα μας δύο συγκεκριμένα άτομα, που τους απασχολούν στο πλαίσιο των ερευνών για τις τρομοκρατικές επιθέσεις.

Οι καρποί των ερευνών απέδωσαν
Σύμφωνα με αστυνομικές πηγές, ένας από τους δράστες των επιθέσεων που σημειώθηκαν έξω από το Stade de France, είχε περάσει από την χώρα μας και συγκεκριμένα από την Λέρο, στις αρχές του περασμένου Οκτωβρίου.

Σύμφωνα πάντα με την αστυνομία, ο άνδρας αυτός είχε βρεθεί στη Λέρο μαζί με άλλους 70 παράτυπους μετανάστες. Είχε καταγραφεί μαζί με τους υπόλοιπους και από εκεί είχε φύγει προς την Ειδομένη...

Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν πως οι ενέργειες έγιναν βάσει σχεδίου, ενώ εδώ θα πρέπει να σημειώσουμε πως η καταγραφή των στοιχείων του συγκεκριμένου ατόμου (και των υπόλοιπων) στη Λέρο έγινε με τα πρώτα μηχανήματα ταυτοποίησης και καταγραφής που είχαν φτάσει στην Ελλάδα από τη Γερμανία.



Υπενθυμίζεται ότι οι γαλλικές υπηρεσίες έχουν στείλει από το μεσημέρι τον αριθμό του συριακού διαβατηρίου που βρέθηκε στον τόπο του τρομοκρατικού χτυπήματος, καθώς και ένα δακτυλικό αποτύπωμα δεύτερου τρομοκράτη, με το αίτημα να εξεταστεί από τις ελληνικές αρχές, αν έχουν περάσει από την Ελλάδα.

Όπως ανακοίνωσε ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη κ.Τόσκας, ο κάτοχος του συγκεκριμένου διαβατηρίου, είχε περάσει από την Λέρο στις 3/10/2015 όπου και ταυτοποιήθηκε με βάση τους κανόνες της ΕΕ, όπως αυτοί αποφασίστηκαν στη Σύνοδο Κορυφής για το προσφυγικό ζήτημα.
«Δεν γνωρίζουμε εάν το διαβατήριο ελέγχθηκε από άλλες χώρες από τις οποίες είναι πιθανό να πέρασε ο κάτοχος», διευκρίνισε ο αναπληρωτής υπουργός.

Η ΕΛ.ΑΣ, μαζί με την απάντηση έστειλε στην Γαλλία και τα δακτυλικά αποτυπώματα του ατόμου που πέρασε με το εν λόγω διαβατήριο από την Λέρο, προκειμένου να διαπιστωθεί αν πρόκειται για τον ίδιο άνθρωπο, ή κάποιον άλλον που χρησιμοποιούσε το διαβατήριο.
Σε ότι αφορά το δεύτερο άτομο για το οποίο ζητούν πληροφορίες οι Γάλλοι, η έρευνα συνεχίζεται προκειμένου να διαπιστωθεί αν και αυτό έχει περάσει από την Ελλάδα.

Οι υπόλοιποι δράστες

Την ίδια ώρα, γαλλικά ΜΜΕ μεταδίδουν πως ένας από τους δράστες της επίθεσης στο Bataclan αναγνωρίστηκε πως είναι Γάλλος εξτρεμιστής, γνωστός στις γαλλικές αρχές, τον οποίο αναγνώρισαν από τα αποτυπώματά του. Σύμφωνα δε με τη Liberation, στα πτώματα των καμικάζι αυτοκτονίας στο Stade de France βρέθηκαν Αιγυπτιακά και Συριακά διαβατήρια. Κανένας από τους δυο δράστες δεν έχει αναγνωριστεί επισήμως.

Το "συριακό σενάριο" είναι ένα απ' αυτά που εξετάζουν οι ερευνητές, δήλωσαν οι πηγές κοντά στις έρευνες, οι οποίοι ελέγχουν τα στοιχεία σε συνεργασία με ξένες υπηρεσίες πληροφοριών, κυρίως ευρωπαϊκές.

Επιβεβαίωση Τόσκα

Ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Νίκος Τόσκας, με ανακοίνωσή του επιβεβαιώνει το ρεπορτάζ του newsit.gr.

Αναλυτικά η ανακοίνωση αναφέρει: "Σχετικά με την υπόθεση του Συριακού διαβατηρίου που βρέθηκε στον τόπο του τρομοκρατικού χτυπήματος. Ανακοινώνουμε ότι ο κάτοχος του διαβατηρίου, είχε περάσει από την Λέρο στις 3/10/2015 όπου και ταυτοποιήθηκε με βάση τους κανόνες της ΕΕ, όπως αυτοί αποφασίστηκαν στη Σύνοδο Κορυφής για το προσφυγικό ζήτημα.

Δεν γνωρίζουμε εάν το διαβατήριο ελέγχθηκε από άλλες χώρες από τις οποίες είναι πιθανό να πέρασε ο κάτοχος. Θα συνεχίσουμε την επίπονη και επίμονη προσπάθεια κάτω από αντίξοες συνθήκες να εξασφαλίζουμε την ασφάλεια της χώρας μας και της Ευρώπης, επιμένοντας στην πλήρη ταυτοποίηση των διερχόμενων μέσω του προσφυγικού ρεύματος".



Ρεπορτάζ: Θεοδόσης Πάνου
newsit.gr


0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου