Παρασκευή 20 Νοεμβρίου 2015

Επίθεση τζιχαντιστών στο ξενοδοχείο Radisson στο Μάλι.Φόβοι για 170 ομήρους



Tζιχαντιστές επιτέθηκαν στο ξενοδοχείο Radisson στο Μάλι, κρατούν 170 ομήρους. Τουλάχιστον 5 άνθρωποι σκοτώθηκαν από πυροβολισμούς, ακούγονται εκρήξεις.

Ο τρόμος ξαναχτυπά λίγες μόλις μέρες μετά την τρομοκρατική επίθεση στο Παρίσι. Τζιχαντιστές, δέκα σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες,  επιτέθηκαν στο ξενοδοχείο Radisson στην πρωτεύουσα του Μάλι, Μπαμακό και κρατούν 170 ομήρους, όπως δήλωσαν στο Reuters πηγή από τις δυνάμεις ασφαλείας καθώς και αυτόπτες μάρτυρες.

Οι τρομοκράτες είναι 10 και είναι όλοι οπλισμένοι.

«Πολύ νωρίς το πρωί σημειώθηκαν πυροβολισμοί. Προφανώς πρόκειται για μια προσπάθεια να κρατήσουν ομήρους. Η αστυνομία είναι εκεί και έχει αποκλείσει την περιοχή», δήλωσε ο αξιωματούχος της ασφάλειας.

Σύμφωνα με το AFP, τουλάχιστον πέντε άνθρωποι σκοτώθηκαν από τους πυροβολισμούς. Η κατάσταση ομηρίας συνεχίζεται ενώ έχουν ακουστεί και εκρήξεις.


Μια πηγή ασφαλείας δήλωσε στο πρακτορείο ότι η επίθεση έγινε στον έβδομο όροφο του ξενοδοχείου, το οποίο φιλοξενεί πολλούς ξένους. «Τζιχαντιστές πυροβολούν στους διάδρομους», είπε.

Αυτόπτες μάρτυρες ανεβάζουν στο Twitter την κατάσταση που επικρατεί. «Ολα συμβαίνουν στον 7ο όροφο. Τζιχαντιστές πυροβολούν στον διάδρομο».


Σύμφωνα με αυτόπτη μάρτυρα, οι ένοπλοι φώναζαν, Allahu Akbar, δηλαδή «ο Θεός είναι μεγάλος».

Το γαλλικό ραδιόφωνο RFI ανέφερε ότι οι ένοπλοι εισήλθαν στο ξενοδοχείο με διπλωματικά αυτοκίνητα.

Η Πρεσβεία των ΗΠΑ στο Μάλι επιβεβαίωσε την επίθεση και ζήτησε από όλους τους πολίτες των ΗΠΑ στο Μπαμακό να μείνουν στα σπίτια τους.

Τι ανακοίνωσε η εταιρεία

Η εταιρεία Rezidor στην οποία ανήκει η αλυσίδα ξενοδοχείων αναφέρει σε Δελτίο Τύπου ότι "σύμφωνα με τις πληροφορίες που διαθέτει δύο δράστες κρατούν ομήρους 140 πελάτες και 30 υπαλλήλους". "Πολύ νωρίς το πρωί σημειώθηκε ανταλλαγή πυροβολισμών. Προφανώς έγινε προσπάθεια να συλληφθούν όμηροι. Η αστυνομία βρίσκεται επί τόπου κι έχει αποκλείσει την περιοχή", δήλωσε υψηλόβαθμη πηγή ασφαλείας.

Η ηγεσία του Μάλι συγκάλεσε σύσκεψη διαχείρισης κρίσεων.

Ξενοδοχείο των ξένων αποστολών

Το ξενοδοχείο το οποίο διαθέτει 190 κλίνες, βρίσκεται δυτικά του κέντρου της πρωτεύουσας σε μία συνοικία όπου υπάρχουν υπουργεία και πρεσβείες. Η αμερικανική πρεσβεία ανακοίνωσε μέσω Twitter ότι "έχει ενημερωθεί για μία επιχείρηση με ανταλλαγή πυρών στο Radisson Hotel, η οποία βρίσκεται σε εξέλιξη" και κάλεσε τους πολίτες της να παραμείνουν μέσα στα σπίτια τους. Αυτόπτες μάρτυρες στην περιοχή είπαν ότι η αστυνομία έχει περικυκλώσει το ξενοδοχείο κι έχει αποκλείσει τους δρόμους που οδηγούν στη συγκεκριμένη συνοικία.

Μία ισλαμιστική οργάνωση ανέλαβε την ευθύνη για την επίθεση με πέντε νεκρούς τον περασμένο Μάρτιο σε εστιατόριο του Μπαμακό, όπου συχνάζουν ξένοι.

Ο γαλλικός στρατός εκδίωξε του τρομοκράτες από το βόρειο Μάλι το 2012. Το βόρειο Μάλι είχε καταληφθεί από ισλαμιστές μαχητές - ορισμένοι με διασυνδέσεις με την Αλ Κάιντα - για το μεγαλύτερο μέρος του 2012.

Παρόλο που εκδιώχθηκαν από την γαλλική στρατιωτική επιχείρηση, η σποραδική βία συνεχίζεται. Ωστόσο, αυτή είναι η πρώτη φορά που η πρωτεύουσα του Μπαμακό έχει δει μία τρομοκρατική επίθεση, όπως η σημερινή.

Αξίζει να σημειώσουμε πως οι γαλλικές δυνάμεις προέβησαν το 2014 – και για μία ακόμη φορά - στο βομβαρδισμό στρατιωτικών θέσεων ισλαμιστών ανταρτών δυτικά της πόλης Τιμπουκτού στο βόρειο Μάλι. Ο Φρανσουά Ολάντ στις 11 Ιανουαρίου 2013 ανακοίνωσε την ανάπτυξη γαλλικών ενόπλων δυνάμεων στο Μάλι.




Πηγή : thetoc.gr


0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου