Παρασκευή 20 Νοεμβρίου 2015

Πηγές χρηματοδότησης του ISIS..Από απαγωγές και λαθρεμπόριο μέχρι δωρεές και αγοραπωλησία ανθρώπινων οργάνων.





της Ναταλίας Γρίβα, Διεθνολόγου

Η τρομοκρατική, ισλαμική οργάνωση Ισλαμικό Κράτος (ISIS, ISIL, Daesh) έχει χαρακτηριστεί ως η καλύτερα χρηματοδοτούμενη τρομοκρατική οργάνωση. 
Αυτό ακριβώς δήλωσε και ο David S. Cohen, υφυπουργός Οικονομικών για θέματα Τρομοκρατίας και Οικονομικών Πληροφοριών της Αμερικής τον περασμένο Οκτώβριο. 

Η συγκεκριμένη ανάλυση στοχεύει στο να εξηγήσει τους τρόπους κατά τους οποίους καταφέρνει η οργάνωση αυτή να απολαμβάνει υπέρογκα ποσά, με τα οποία χρηματοδοτεί τις επιθέσεις της στην ευρύτερη περιοχή του Λεβάντε αλλά και εκτός αυτής.

Υπάρχουν αρκετοί τρόποι, σύμφωνα με τους οποίους προσκομίζει έσοδα το ISIS.

Από απαγωγές και λαθρεμπόριο μέχρι δωρεές και αγοραπωλησία ανθρώπινων οργάνων.

Πετρέλαιο: Η εξαγωγή και πώληση πετρελαίου έχει αποτελέσει μια ισχυρή πηγή χρηματοδότησης της οργάνωσης. Το ISIS έχει καταλάβει μεγάλο εδαφικό ποσοστό της Συρίας και του Ιράκ, όπου βρίσκονται κοιτάσματα πετρελαίου. Οι Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής και άλλες χώρες μπορούν  να αποτρέψουν εξαγωγές πετρελαίου μεγάλης κλίμακας, το οποίο προέρχεται από τα εδάφη , ελεγχόμενα από το Ισλαμικό Κράτος. Η δυσκολία της αποτροπής όμως, έγκειται στο γεγονός, ότι οι συναλλαγές διεξάγονται μέσω της μαύρης αγοράς, η οποία ανθεί κατά μήκος των εδαφών αυτών αλλά και των γύρω χωρών.


Η τρομοκρατική οργάνωση συνήθως διυλίζει το πετρέλαιο σε μικρές, κινητές μονάδες και στη συνέχεια τα στέλνει στα τουρκικά σύνορα μέσω φορτηγών, όπου οι έμποροι το αγοράζουν με χρήματα ή με ανταλλαγή αντικειμένων. Επειδή όμως, η συναλλαγή είναι παράνομη η τιμή του πετρελαίου είναι συνήθως χαμηλή και κυμαινόμενη. Οι λαθρέμποροι χρησιμοποιούν υπηρεσίες και εφαρμογές κινητών τηλεφώνων για να συντονίσουν τις συναλλάγες/ανταλλαγές. Μερικοί έμποροι μπορούν ακόμα και να μεταπωλούν το συγκεκριμένο πετρέλαιο στο καθεστώς του Bashar al –Assad, το οποίο μάχεται με το Ισλαμικό Κράτος στη Συρία.
Τα έσοδα από την πώληση πετρελαίου έχουν μειωθεί αρκετά έπειτα των αεροπορικών επιθέσεων που διεξαγάγουν η Αμερική και άλλες δυνάμεις σε πετρελαϊκές εγκαταστάσεις και φυσικού αερίου της περιοχής, σύμφωνα με μια έκθεση από την Υπηρεσία Ερευνών του Κογκρέσου τον Απρίλιο. Οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν επίσης προσπαθήσει να εντοπίσουν και να στοχεύσουν μεσίτες πετρελαίου και παράλληλα ενθαρρύνουν την Τουρκία να πατάξει το λαθρεμπόριο στα σύνορα της.
Φορολογία: Το Ισλαμικό Κράτος, όπως αναφέρθηκε και παραπάνω καταλαμβάνει μεγάλες εδαφικές εκτάσεις στη Συρία και στο Ιράκ. Αυτό του δίνει την ευχέρεια να επιβάλλει φόρους στους ανθρώπους, οι οποίοι διαμένουν στις περιοχές αυτές. Μερικοί εκ των φόρων είναι παρόμοιοι με αυτούς ενός κανονικού κράτου, ενώ άλλοι είναι περισσότερο ως εκβιασμός.
Το Ισλαμικό Κράτος επιβάλλει φόρους σε πράγματα συμπεριλαμβανομένων των εμπορευμάτων που πωλούνται, επιχειρήσεις κοινής ωφέλειας, όπως η ηλεκτρική ενέργεια και το νερό (όταν λειτουργούν σε ορισμένες περιοχές, λειτουργούν για 1 ώρα τη μέρα). Φόροι επιβάλλονται και στις αναλήψεις χρημάτων από τραπεζικούς λογαριασμούς, τους μισθούς των εργαζομένων, φορτηγά τα οποία εισέρχονται στις ελεγχόμενες περιοχές και γενικότερα σε μη μουσουλμανικές κοινότητες. Μια έκθεση από την Thomson Reuters εκτιμά ότι αυτό το σύστημα του εκβιασμού και της φορολογίας μπορεί να δημιουργήσει έσοδα ύψους $ 360 εκατομμύρια ετησίως για την τρομοκρατική οργάνωση.
Οι κάτοικοι των περιοχών περιγράφουν αυτό το σύστημα ως «δύο επιπέδων», όπου οι μαχητές της οργάνωσης και οι οικογένειές του απολαμβάνουν μια πληθώρα προνομιών, όπως δωρεάν υπηρεσίες, στέγασης και ιατρικής περίθαλψης, ενώ άλλοι φορολογούνται βαρέως.



Απαγωγές για λύτρα: Μια έκθεση του ΟΗΕ από το 2014 εκτιμά ότι η τρομοκρατική οργάνωση είχε αποκομίσει 35 εκ.$ – 45 εκ.$ το προηγούμενο έτος μόνο μέσω απαγωγών για λύτρα.
Οι Ηνωμένες Πολιτείες και το Ηνωμένο Βασίλειο έχουν προσπαθήσει να περιορίσουν την εισροή χρημάτων από αυτή την πηγή καθιστώντας παράνομη την πληρωμή λύτρων σε τρομοκρατικές οργανώσεις. Η πολιτική αυτή αν και ακούγεται σκληρή, στοχεύει στην αποθάρρυνση των τρομοκρατών να επιλέγουν ως ομήρους άτομα από τις ΗΠΑ ή τη Βρετανία.
Παράλληλα όμως, ένα σημαντικό ποσό εσόδων προέρχονται και από απαγωγές στις τοπικές κοινότητες, οι οποίες δεν γίνονται γνωστές στον διεθνή Τύπο.
Πλούσιοι «χορηγοί»: Παρά το γεγονός ότι το Ισλαμικό Κράτος δεν χρηματοδοτείται κυρίως από πλούσιους χορηγούς όπως άλλες τρομοκρατικές οργανώσεις, αλλά οι εισφορές αυτές είναι ακόμα μια σημαντική πηγή εσόδων.
Ορισμένες εκτιμήσεις αναφέρουν ότι το Ισλαμικό Κράτος έλαβε μέχρι $ 40 εκατομμύρια το 2013-2014 από επιχειρηματίες, πλούσιες οικογένειες και άλλους «χορηγούς»  στη Σαουδική Αραβία, το Κατάρ, το Κουβέιτ και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα. Πολλές από αυτές τις ελίτ επέλεξαν να χρηματοδοτήσουν το Ισλαμικό Κράτος, λόγω του φόβου και εχθρότητας για το Ιράν και τον Σύριο πρόεδρο Μπασάρ αλ-Άσαντ. Μια έκθεση από το Brookings Institution,το 2013 παρουσίασε ότι οι «χορηγοί» στο Κουβέιτ είχαν διοχετεύσει εκατοντάδες εκατομμύρια δολάρια σε διάφορες ομάδες ανταρτών της Συρίας.

Αρχαιοκαπηλία: Καθώς το Ισλαμικό Κράτος έχει κερδίσει έδαφος, έχει υπό τον έλεγχό του μουσεία, ιδιωτικές συλλογές και αρχαιολογικά μνημεία, όπως το μεγάλο παλάτι του βασιλιά των Ασσυρίων Ashurnasirpal II. Αυτό έδωσε στην τρομοκρατική οργάνωση ένα μεγάλο αριθμό έργων τέχνης και ιστορικών αντικειμένων. Νωρίτερα αυτό το έτος, η ομάδα είχε τουλάχιστον 4.500 πολιτιστικά μνημεία υπό τον έλεγχό της, σύμφωνα με την Financial Action Task Force.
Μερικές από αυτές τις αρχαιότητες καταστράφηκαν, αλλά οι άλλοι μεταπωληθήκαν με σκοπό το κέρδο εισρέοντας στις αγορές της Τουρκίας και της Ιορδανίας, και από εκεί στην Ευρώπη και σε άλλες προηγμένες χώρες. Εκτιμήσεις των ΗΠΑ κοστολογούν το λαθρεμπορίο αρχαιοτήτων σε περισσότερα από $ 100 εκατομμύρια το χρόνο.
Τράπεζες του Ιράκ: Το Υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ έχει υπολογίσει ότι το Ισλαμικό Κράτος απέκτησε τουλάχιστον μισό δισεκατομμύριο δολάρια σε μετρητά από την κατάσχεση υποκαταστημάτων των κρατικών τραπεζών στο βόρειο και δυτικό Ιράκ το 2014.
Πωλήσεις λεηλατηθέντων ιδιοκτησιών: Λόγω της κατοχής ιρακινού εδάφους, η οργάνωση έχει αποκτήσει αμερικανικά οχήματα, όπλα και πυρομαχικά, τα οποία μπορούν να χρησιμοποιηθούν ή να μεταπωληθούν. Παράλληλα, έχει παρατηρηθεί και μεταπώληση άλλων προϊόντων όπως έπιπλα, γεννήτριες, ηλεκτρικά καλώδια, αυτοκίνητα.
Μεσιτεία: Το Ισλαμικό Κράτος ενοικιάζει, κάνει δημοπρασίες των περιουσιών των ανθρώπων που είτε έχουν σκοτωθεί είτε έχουν φύγει από τις κατεχόμενες περιοχές. Οποιοσδήποτε αποτέλεσε εχθρό της οργάνωσης κατασχέθηκε η περιουσία του (ιρακινός στρατός, αστυνομία, πολιτικοί, αξιωματούχοι της κυβέρνησης, δικαστές και δημόσιοι λειτουργοί).
Dark Web: Δίνεται η δυνατότητα χρηματοδότησης των συνεργατών -τρομοκρατικές οργανώσεις παρακλάδια συνδεδεμένες με το Ισλαμικό Κράτος- μεταφέροντας Bitcoins σε παγκόσμια κλίμακα. Παράλληλη χρηματοδότηση από υποστηρικτές της οργάνωσης. Επιτυγχάνεται ασφαλής μεταφορά χρημάτων με τη χρήση της εφαρμογής “Dark Wallet” (σκοτεινό πορτοφόλι) για να σταλούν άμεσα Bitcoins αξίας εκατομμυρίων δολλαρίων από τις Ηνωμένες Πολιτείες, το Ηνωμένο Βασίλειο ή οποιαδήποτε άλλη χώρα στον πλανήτη.
Ξένοι μαχητές: Κάποιοι επίδοξοι τζιχαντιστές που προέρχονται από προηγμένες χώρες και ταξιδεύουν προς τα κατεχόμενα εδάφη στη Συρία και στο Ιράκ, φέρουν μαζί τους αρκετά χρήματα. Αν και αυτή η πηγή εσόδων αποτελεί ίσως την πιο μικρή σε σχέση με τις υπόλοιπες.
Γεωργία: Το Ισλαμικό κράτος ελέγχει σήμερα μερικές από τις πιο εύφορες περιοχές του Ιράκ και της Συρίας, οι οποίες παράγουν μεγάλες ποσότητες σιταριού και κριθαριού. Σύμφωνα με την Thomson Reuters, εάν οι εν λόγω καλλιέργειες πωλήθηκαν σε μια έκπτωση 50 τοις εκατό στη μαύρη αγορά, αυτό θα μπορούσε να δημιουργήσει ακόμα περισσότερα από 200$ εκατομμύρια σε ετήσια έσοδα για το Ισλαμικό Κράτος.
Φυσικοί πόροι: Οι εδαφικές κατεχόμενες περιοχές είναι πλούσιες σε φυσικούς πόρους όπως το φωσφορικό άλας και το θείο. Η Thomson Reuters εκτιμά ότι τα αποθεματα φωσφόρου θα μπορούσαν να δημιουργήσουν έσοδα 50 εκατομμυρίων δολλαρίων το χρόνο, ενώ το θειικό οξύ και το φωσφορικό οξύ μπορεί να δημιουργήσει 300 εκατομμύρια δολλάρια.
Δουλεμπόριο/Human Trafficking: Πολλές μελέτες έχουν τεκμηριώσει την πρακτική της πώλησης των γυναικών και των κοριτσιών για γάμο ή για σεξουαλική δουλεία, συμπεριλαμβανομένων πολλών γυναικών από τις μειονότητες μειονότητες των περιοχών, Yahidi.
Επίσης ως πηγή χρηματοδότησης της οργάνωσης θεωρείται και η αγοραπωλησία ανθρώπινων οργάνων.

Τα έξοδα της οργάνωσης:
Η τρομοκρατική οργάνωση έχει και άλλες δαπάνες εκτός από το κόστος για τη διεξαγωγή τρομοκρατικών επιθέσεων. Λειτουργεί σχολεία, θρησκευτική αστυνομία, κουζίνες και ισλαμικό δικαστικό σύστημα. Πληρώνει τους μαχητές της 400$ το μήνα, μεγαλύτερο ποσό από αυτό που προσφέρει η ιρακινή κυβέρνηση στο προσωπικό της. Το Ισλαμικό Κράτος καθορίζει και εγκρίνει ετήσιους προϋπολογισμούς, και διαθέτει Γενικό Διευθυντή Οικονομικών, ο οποίος είναι υπεύθυνος για τη διαχείριση των λογαριασμών. Επίσης, έχει δημιουργήσει μια κεντρική τράπεζα και ακόμη προγραμματίζει να κόβει δικό της νόμισμα – αν και στην πράξη η οργάνωση χρησιμοποιεί γενικά τοπικό νόμισμα, όπως το ιρακινό Δηνάριο και την τουρκική λίρα.

Σχολείο: Η τρομοκρατική οργάνωση λειτουργεί σχολεία, όπου παρέχει στρατιωτική και θρησκευτική εκπαίδευση στα παιδιά. Οι μαθητές εκπαιδεύονται στο χειρισμό και στην αναγνώριση όπλων, πυρομαχικών και γενικών στρατιωτικών γνώσεων. Παράλληλα, μαθαίνουν την παρερμηνευμένη εκδοχή της  θρησκείας τους και τον ιερό πόλεμο (τζιχάντ). Παράλληλα, μέσω του σχολείου ασκείται προπαγάνδα κατά τον Δυτικό Κόσμο των «απίστων».

Πηγή: www.medintelligence.org, eglimatikotita


0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου