Σάββατο 28 Νοεμβρίου 2015

Διακομματικές επιτροπές διαλόγου θα προτείνει ο Αλ.Τσίπρας στους αρχηγούς



Τη συγκρότηση διακομματικών επιτροπών για τα ζητήματα του ασφαλιστικού και της συνταγματικής αναθεώρησης αναμένεται να προτείνει το Σάββατο ο πρωθυπουργός στους πολιτικούς αρχηγούς, σε μια προσπάθεια να κάμψει τις επιφυλάξεις τους.

Σύμφωνα με πληροφορίες του Mega, ο Αλέξης Τσίπρας θα προτείνει ο καθηγητής Σάββας Ρομπόλης να τεθεί επικεφαλής στη διακομματική για το ασφαλιστικό, η οποία θα έχει ως έργο να μελετήσει τις προτάσεις όλων των πλευρών και μέχρι τις 18 Δεκεμβρίου να βγάλει ένα πόρισμα που θα γίνει δεκτό από τα κόμματα προκειμένου η ασφαλιστική μεταρρύθμιση να ψηφιστεί από τη Βουλή πριν από τα Χριστούγεννα.
Για την αναθεώρηση του Συντάγματος, ο κ. Τσίπρας θα προτείνει η διακομματική που θα συγκροτηθεί να έχει ορίζοντα τον Φεβρουάριο του 2016 και επικεφαλής έναν συνταγματολόγο κύρους.
Ειδικά για το ασφαλιστικό, κυβερνητικές πηγές τόνιζαν το βράδυ της Παρασκευής ότι στόχος είναι να μην γίνει καμία μείωση στις κύριες συντάξεις και γύρω από την θέση αυτή θα επιδιώξει μια ενιαία θέση από τα κόμματα.
Τόνιζαν, επιπλέον, ότι οι συνεχείς μειώσεις τα τελευταία χρόνια δεν έχουν φέρει κανένα αποτέλεσμα και πως επομένως, αντί για παραμετρικές παρεμβάσεις χρειάζεται μια δομική μεταρρύθμιση που θα διασφαλίζει την βιωσιμότητα του ασφαλιστικού με εξορθολογισμό και κοινωνική δικαιοσύνη. 
Το συμβούλιο των πολιτικών αρχηγών, υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλο, είναι προγραμματισμένο για τις 12 το μεσημέρι του Σαββάτου με την ατζέντα να αφορά το προσφυγικό, τη Σύνοδο ΕΕ-Τουρκίας, το Ασφαλιστικό και τη συνταγματική αναθεώρηση.

«Ο πρωθυπουργός διευκρίνισε στους πολιτικούς αρχηγούς ότι δεν θέτει ως προαπαιτούμενο την συναίνεση, αλλά αυτό που επιδιώκει καταρχάς είναι ο συντεταγμένος Εθνικός Διάλογος, η καταγραφή των απόψεων και, βεβαίως, η σύνθεση, εφόσον διαπιστωθεί ότι κάτι τέτοιο είναι εφικτό» ανάφερε το πρωθυπουργικό γραφείο για τις τηλεφωνικές επικοινωνίες που είχε την Παρασκευή ο Αλέξης Τσίπρας με με τους αρχηγούς της Νέας Δημοκρατίας κ. Πλακιωτάκη, του ΚΚΕ κ. Κουτσούμπα, του ΠΑΣΟΚ κ. Γεννηματά, του Ποταμιού κ. Θεοδωράκη και της Ένωσης Κεντρώων κ. Λεβέντη, καλώντας τους επισήμως στο συμβούλιο των αρχηγών.

Το κλίμα που επικράτησε στα τηλεφωνήματα, όσο και οι δηλώσεις των πολιτικών αρχηγών μετά την επικοινωνία που είχαν με τον πρωθυπουργό, δεν επιτρέπουν αισιοδοξία για επιτυχή κατάληξη του Συμβουλίου Πολιτικών Αρχηγών.

Συγκεκριμένα, στην επικοινωνία που είχε ο πρωθυπουργός με την πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, η Φώφη Γεννηματά εξέφρασε σε έντονο ύφος της διαφωνία της να συζητηθεί το ασφαλιστικό στο Συμβούλιο.

Όπως είπε, δεν έχει αντίρρηση να τεθεί σε διάλογο το προσφυγικό, να υπάρξει ενημέρωση για τα ταξίδια του πρωθυπουργού και να συζητηθούν οι εξελίξεις στην περιοχή, ωστόσο ξεκαθάρισε ότι το ασφαλιστικό είναι ένα θέμα που δεν θα έπρεπε να συζητηθεί στο Συμβούλιο Πολιτικών Αρχηγών, αλλά είτε στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής, είτε σε προ ημερησίας συζήτηση στη Βουλή σε επίπεδο πολιτικών αρχηγών.

Πάντως η Φώφη Γεννηματά δεν αρνήθηκε τη συμμετοχή της στο Συμβούλιο Πολιτικών Αρχηγών, αλλά δεν θα συμμετάσχει στη συζήτηση του συγκεκριμένου θέματος. Αργότερα για το ίδιο ζήτημα απέστειλε επιστολή στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας

Νωρίτερα, το πρώτο τηλεφώνημα του πρωθυπουργού έγινε προς τον προσωρινό πρόεδρο της ΝΔ Γιάννη Πλακιωτάκη. Ο κ. Πλακιωτάκης φέρεται να απάντησε στον Αλέξη Τσίπρα: «Άργησες», αναφερόμενος στην επιδίωξη του πρωθυπουργού για συναίνεση. Σε κάθε περίπτωση, όπως είπε, θα συμμετάσχει στο Συμβούλιο, για θεσμικούς λόγους.

Σε δήλωσή του, αργότερα, ο προσωρινός πρόεδρος της ΝΔ τόνισε: «Ο κ. Τσίπρας με την κίνησή του αυτή, παρά τη νωπή λαϊκή εντολή που έχει, δηλώνει την αδυναμία του να κυβερνήσει και να υλοποιήσει τις ψεύτικες υποσχέσεις, που έδωσε προ διμήνου στον ελληνικό λαό» και ξεκαθάρισε ότι δεν πρόκειται να δώσει στήριξη στον Αλέξη Τσίπρα και τους τακτικισμούς του.

Οι τηλεφωνικές επικοινωνίες του πρωθυπουργού συνεχίστηκαν με τον επικεφαλής του Ποταμιού και τον πρόεδρο της Ένωσης Κεντρώων Βασίλη Λεβέντη. Αμφότεροι δήλωσαν ότι θα συμμετάσχουν στο Συμβούλιο υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

Ωστόσο, σε δήλωσή του μετά την τηλεφωνική επικοινωνία, ο πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων επισήμανε ότι εκείνος ζήτησε οικουμενική κυβέρνηση και όχι συναίνεση επί μερικών θεμάτων.

Ο Σταύρος Θεοδωράκης απάντησε στον κ. Τσίπρα ότι προσέρχεται στη σύσκεψη με επιφυλακτικότητα για την «ειλικρινή συνεννόηση» την οποία επιδιώκει η κυβέρνηση.

Ο κ. Θεοδωράκης είπε -σύμφωνα με τα στελέχη του Ποταμιού- ότι δεν του έχουν εμπιστοσύνη και του επισήμανε ότι δεν θα βάλει πλάτη για να κοπούν συντάξεις, ενώ έδωσε έμφαση στην αλλαγή του εκλογικού νόμου.
Ο διάλογος μεταξύ των δύο ήταν σύμφωνα με τις πληροφορίες ο εξής:
  • Στ. Θεοδωράκης: Eσύ τορπίλισες το καλοκαίρι τη συνεργασία
  • Αλ.Τσίπρας: Δεν μπορούσα να κάνω τίποτα άλλο. Μου είχαν φύγει 40 βουλευτές
  • Στ. Θεοδωράκης: 'Οταν ήσουν στην αντιπολίτευση, δεν συναινούσες σε τίποτα
  • Αλ. Τσίπρας: Όλοι -όταν είμαστε στην αντιπολίτευση- κάνουμε τις υπερβολές μας. Έτσι θα συνεχίσουμε;
  • Στ. Θεοδωράκης: Τώρα πια όμως δεν σου έχουμε εμπιστοσύνη. Tο Ποτάμι κάνει συνεχώς προτάσεις τις οποίες πετάτε στο καλάθι των αχρήστων. Για ποια συναίνεση μιλάς;
  • Αλ. Τσίπρας: Εσύ δεν είσαι ούτε ΠΑΣΟΚ ούτε ΝΔ να κουβαλάς τα βαρίδια του ασφαλιστικού
  • Στ. Θεοδωράκης: Έχουμε δική μας πρόταση. Δεν έχει σχέση με τη δική σου ούτε με των άλλων. Εσύ μαζί με το ΠΑΣΟΚ και τη ΝΔ διαδήλωνες κατά του νόμου Γιαννίτση.
Εν συνεχεία ο πρωθυπουργός κάλεσε τον γγ του ΚΚΕ Δημήτρη Κουτσούμπα, ο οποίος απάντησε αρνητικά για τη συμμετοχή του στο Συμβούλιο Πολιτικών Αρχηγών. Ωστόσο, ο πρωθυπουργός ανέφερε ότι είναι στη διάθεσή του να τον ενημερώσει όποτε ο γγ του ΚΚΕ το κρίνει σκόπιμο.

Σύμφωνα με σχετική ενημέρωση από το ΚΚΕ, στην τηλεφωνική επικοινωνία με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, ο κ. Κoυτσούμπας επανέλαβε ότι το ΚΚΕ δεν θα συμμετέχει στο Συμβούλιο, «γιατί θα αξιοποιηθεί για να καλλιεργηθεί, κλίμα ψευδεπίγραφης συναίνεσης, δήθεν 'εθνικής ομοψυχίας', έτσι ώστε να αποσπάσει την ανοχή των κομμάτων και του λαού στα μέτρα σφαγιασμού του, που έχουν ήδη δρομολογηθεί με το μνημόνιο. Αλλά και στην περαιτέρω εμπλοκή της χώρας στις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις στη Μέση Ανατολή και την ευρύτερη περιοχή, σύμφωνα με τις επιδιώξεις του ΝΑΤΟ, των ΗΠΑ, της ΕΕ».

Ο κ. Κουτσούμπας ανέφερε, επίσης, ότι διάλογος γίνεται και μπορεί να γίνει στο πλαίσιο των σημερινών διαδικασιών της Βουλής. Επίσης, τόνισε στον κ. Τσίπρα ότι για όλα τα ζητήματα, και ιδιαίτερα για το ασφαλιστικό, δεν υπάρχει καμιά βάση για συνεννόηση.



Newsroom ΔΟΛ


0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου