Κυριακή 15 Νοεμβρίου 2015

Οπλοστάσιο βρέθηκε σε εγκαταλελειμμένο αυτοκίνητο σε προάστιο του Παρισιού




Αυτοκίνητο γεμάτο με καλάσνικοφ, ίδιου τύπου με αυτά που χρησιμοποιήθηκαν στις αιματηρές επιθέσεις στο Παρίσι, βρέθηκε εγκαταλελειμμένο στα ανατολικά προάστια της πόλης.

Το μαύρο αυτοκίνητο μάρκας Seat εντοπίστηκε στο Μοντρέιγ και θεωρείται ότι το χρησιμοποιήσαν κάποιοι από τους δράστες για να ξεφύγουν.

Αυτόπτες μάρτυρες ανέφεραν την παρουσία ενός μαύρου Seat κοντά στα σημεία των επιθέσεων σε μπαρ και εστιατόρια σε τρεις τοποθεσίες του Παρισιού το βράδυ της Παρασκευής.

Σύμφωνα με το BBC, φαίνεται πως επιβεβαιώνεται η θεωρία ότι ορισμένοι από τους ένοπλους κατάφεραν να ξεφύγουν μετά τις επιθέσεις.

Την ίδια ώρα έξι άτομα από το περιβάλλον του Ομάρ Ισμαήλ Μοστεφαϊ, του γάλλου καμικάζι ο οποίος ταυτοποιήθηκε ως ένας από τους δράστες της πολύνεκρης επίθεσης στο θέατρο Bataclan τέθηκαν υπό κράτηση.

Γάλλος γνωστός στις Αρχές ένας από τους δράστες στο Παρίσι, «νήμα» στο Βέλγιο
Ο 29χρονος γεννήθηκε στην πόλη Κουρκουρόν, 25 χλμ. νότια του Παρισιού και ζούσε τουλάχιστον έως το 2012 στη γειτονική πόλη Σαρτρ, σύμφωνα με τα γαλλικά μέσα ενημέρωσης.

Ο Monde αναφέρει ότι ο Ισμαήλ Μοστεφαϊ είναι πολύ πιθανό να πέρασε μερικούς μήνες στη Συρία τον χειμώνα του 2013-2014.

Ο 29χρονος ήταν γνωστός στην αστυνομία. Από το 2004 μέχρι το 2010 είχε καταδικαστεί οκτώ φορές για αδικήματα του κοινού ποινικού δικαίου, ωστόσο ποτέ δεν φυλακίστηκε.

Συλλήψεις έχουν γίνει και στο Βέλγιο, οι οποίες σύμφωνα με τα όσα είπε ο βέλγος υπουργός Εσωτερικών σχετίζονται με τις έρευνες για το Παρίσι. Για επτά άτομα που βρίσκονται στα χέρια των βελγικών αρχών έκανε λόγο αξιωματούχος. Ωστόσο, εισαγγελείς και κυβερνητικοί αξιωματούχοι δήλωσαν ότι δεν μπορούν να επιβεβαιώσουν τον αριθμό των συλληψεων.

Σύμφωνα με το βελγικό δίκτυο RTBF, δύο από τους δράστες των επιθέσεων ήταν από τις Βρυξέλλες.

Ο βέλγος υπουργός Εσωτερικών Γιαν Γιαμπόν πρόκειται να συναντηθεί το απόγευμα στο Παρίσι με τον γάλλο ομόλογό του Μπερνάρ Καζνέβ για να συζητήσουν τα μέτρα ασφαλείας και επιτήρησης των γαλλο-βελγικών συνόρων που τέθηκαν σε εφαρμογή μετά τις επιθέσεις της Παρασκευής, σύμφωνα με το πρακτορείο Belga.

Παράλληλα, το συριακό διαβατήριο το οποίο βρέθηκε κοντά στη σορό του ενός από τους βομβιστές αυτοκτονίας ενδέχεται να είναι πλαστό, όπως μετέδωσε το αμερικανικό δίκτυο CBS επικαλούμενο πηγή στις υπηρεσίες πληροφοριών των ΗΠΑ.

Πλαστό ενδέχεται να είναι το συριακό διαβατήριο ενός εκ των τρομοκρατών
Ο κάτοχος του διαβατηρίου είχε περάσει τον περασμένο μήνα από τη Σερβία, όπου είχε ζητήσει άσυλο, ανακοίνωσε το σερβικό υπουργείο Εσωτερικών.

«Ένας από τους υπόπτους για τρομοκρατία, ο Α.Α., που αποτελεί αντικείμενο ενδιαφέροντος των γαλλικών υπηρεσιών ασφαλείας, είχε καταγραφεί στις 7 Οκτωβρίου φέτος στο μεθοριακό πέρασμα του Πρέσεβο, όπου ζήτησε επισήμως άσυλο», αναφέρει το υπουργείο σε δήλωσή του.

Ο γάλλος που συνελήφθη το Σάββατο  στο αεροδρόμιο Γκάτγουικ στο Λονδίνο αφού είχε προκαλέσει την εκκένωση τερματικού σταθμού λόγω της ύποπτης συμπεριφοράς του, είχε στην κατοχή του ένα αεροβόλο και έναν σουγιά με ελατήριο. Ο άνδρας τέθηκε υπό κράτηση και θα παρουσιαστεί τη Δευτέρα ενώπιον της βρετανικής δικαιοσύνης.

Την ίδια ώρα, ο υπουργός Εξωτερικών του Ιράκ, Ιμπραήμ αλ Τζααφάρι, δήλωσε ότι οι μυστικές υπηρεσίες της χώρας του είχαν πληροφορίες ότι η Γαλλία, οι ΗΠΑ και το Ιράν ήταν μεταξύ των χωρών που είχαν στοχοποιηθεί. Ο ίδιος τόνισε στο περιθώριο των συνομιλιών στη Βιέννη ότι και οι τρεις χώρες είχαν ενημερωθεί για τις πληροφορίες αυτές.

Η Γαλλία έχει κηρύξει τριήμερο πένθος στη μνήμη των 129 θυμάτων, ενώ ειδική τελετή οργανώνεται από τις οικογένειες των νεκρών και των 350 τραυματιών στην Παναγία των Παρισίων εντός της ημέρας.

Μέχρι στιγμής έχουν αναγνωριστεί οι σοροί 103 ανθρώπων που σκοτώθηκαν στις επιθέσεις.

«Έχουν αναγνωρισθεί 103 σοροί, υπάρχουν 20 έως 30 πρόσωπα που δεν έχουν ακόμη αναγνωρισθεί. Αυτό θα γίνει μέσα στις επόμενες ώρες» δήλωσε ο γάλλος πρωθυπουργός Μανουέλ Βαλς.


Ο ίδιος δήλωσε ότι η Γαλλία θα συνεχίσει τις αεροπορικές επιδρομές εναντίον του ISIS στη Συρία και χαρακτήρισε το Ισλαμικό Κράτος ως έναν πολύ καλά οργανωμένο εχθρό.

Ο γάλλος πρόεδρος, Φρανσουά Ολάντ, από την πλευρά του, ακύρωσε το ταξίδι του στην Αττάλεια της Τουρκίας όπου διεξάγεται η διήμερη Σύνοδος Κορυφής της G20.



Πηγή : in.gr


0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου