Κυριακή 22 Νοεμβρίου 2015

Φόβοι κατάρρευσης του συστήματος εκλογών της Νέας Δημοκρατίας



Μάχη μέχρι τις πρωϊνές ώρες έδιναν τα μέλη της Κεντρικής Εφορευτικής Επιτροπής, της διοίκησης της Νέας Δημοκρατίας αλλά και οι εκπρόσωποι της εταιρείας που έχει αναλάβει το έργο της μηχανογράφησης των εκλογών προκειμένου να αποτραπεί το ενδεχόμενο κατάρρευσης του συστήματος ψηφοφορίας που θα είχε σοβαρό αντίκτυπο στο κύρος της διαδικασίας και, προφανώς, του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Είναι χαρακτηριστικό ότι μέχρι και τα ξημερώματα σήμερα βρισκόταν σε συνεδρίαση η ΚΕΦΕ ενώ παρόντες ήταν και εκπρόσωποι των τεσσάρων υποψηφίων προκειμένου να αναζητηθούν λύσεις της τελευταίας στιγμής και να καταστεί δυνατή η ομαλή διεξαγωγή της εκλογικής διαδικασίας. Τα προβλήματα αφορούσαν είτε την απουσία εξοπλισμού, είτε την αδυναμία εγκατάστασης και λειτουργίας του λογισμικού στα tablets που θα χρησιμοποιηθούν είτε, ακόμη, και τον τρόπο φόρτισης των συσκευών προκειμένου να είναι πλήρως λειτουργικές κατά τη 12ωρη διαδικασία ψηφοφορίας και το διάστημα που θα απαιτηθεί για την καταμέτρηση των ψήφων. Επίσης, υπήρξαν έντονες επιφυλάξεις για τη δυνατότητα των χειριστών σε όλη την Επικράτεια να φέρουν εις πέρας το έργο ταυτοποίησης και καταγραφής όσων θα προσέλθουν να ψηφίσουν για την εκλογή Προέδρου της Νέας Δημοκρατίας.

Ενδεικτικό του μεγέθους των προβλημάτων είναι και το ότι αργά χθες πιθανολογείτο ως σοβαρό ενδεχόμενο ακόμη και η αναβολή των εκλογών!

Αρκετές ώρες μετά τα μεσάνυχτα του Σαββάτου μέλη της ΚΕΦΕ εξέφραζαν την ελπίδα ότι το σύστημα θα λειτουργήσει, σε γενικές γραμμές, χωρίς πάντως να μπορούν να αποκλείσουν επιμέρους προβλήματα. Η ελπίδα όλων είναι αυτά τα προβλήματα, αν υπάρξουν, να είναι μικρού εύρους και διάρκειας καθώς το μόνον που δεν έχει ανάγκη η Ν.Δ., μετά από μία ήδη τεταμένη προεκλογική διαδικασία, είναι και μία ενδεχόμενη αμφισβήτηση της διαδικασίας και του αποτελέσματος.

Η «Κ» είχε, επιγραμματικά, αναφέρει σειρά ζητημάτων που εγείρονταν, από την καθυστέρηση στην υπογραφή της σύμβασης με την εταιρεία που προκρίθηκε να αναλάβει το έργο, μέχρι τη μη πραγματοποίηση των απαιτούμενων ελέγχων για τη λειτουργική επάρκεια του εξοπλισμού, του λογισμικού αλλά και του ανθρώπινου δυναμικού, πριν την ημέρα των εκλογών. Παρά την ανησυχία που διατύπωναν αρκετά μέλη της ΚΕΦΕ, αφενός η προσδοκία για επίλυση των προβλημάτων, αφετέρου η εύλογη διάθεση προστασίας του κύρους της διαδικασίας, κράτησαν το θέμα «χαμηλά».

Χθες, ωστόσο, και λίγη ώρα αφού η ΚΕΦΕ είχε εκδώσει ανακοίνωσε ότι όλα βαίνουν καλώς και το κόμμα είναι έτοιμο για την εκλογική διαδικασία, το μέλος της Επιτροπής και Διευθυντής του Διαγραμματειακού της ΝΔ κ. Αλ. Κόκκαλης, με δημόσια ανάρτησή του, σημείωνε πως «λίγες ώρες πριν ξεκινήσει η διαδικασία διαπιστώνω με αγωνία, ότι υπάρχουν ουσιώδη προβλήματα, υπάρχουν ενδείξεις ότι το σύστημα, ο εξοπλισμός και το έμψυχο δυναμικό ίσως να μην είναι επαρκή για να μπορέσουν να ανταπεξέλθουν, ενώ εγκύκλιοι και οδηγίες προς τους εμπλεκόμενους είναι αντικρουόμενες και δυσνόητες. Θέλω να καταστήσω σαφές, ότι υπεύθυνοι για τη διαδικασία εκλογής Αρχηγού της ΝΔ, είναι ο Γραμματέας της ΝΔ και Πρόεδρος της ΚΕΦΕ, η Γενική Δ/νση του Κόμματος, η Γραμματεία Οργανωτικού και η Διεύθυνση Πληροφορικής με την φιλότιμη προσπάθεια τους να κριθεί στο τέλος της αυριανής (σ.σ. σημερινής) ημέρας ως επαρκής ή όχι».



Πηγή : kathimerini.gr


0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου