Πέμπτη 19 Νοεμβρίου 2015

Η Υγεία καταρρέει, οι εργολάβοι ακλόνητοι



Διήμερο τοπικών δράσεων στις 26 και 27 Νοέμβρη και πανυγειονομική απεργία στις 2 Δεκέμβρη με πανελλαδική συγκέντρωση στο υπουργείο Υγείας αποφάσισε η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων Δημοσίων Νοσοκομείων (ΠΟΕΔΗΝ), καθώς η λειτουργία των δημόσιων νοσοκομείων είναι οριακή, εξαιτίας της υποχρηματοδότησης και των μεγάλων ελλείψεων.

Κύριο αίτημα των κινητοποιήσεων των εργαζομένων στα δημόσια νοσοκομεία είναι η σύναψη ατομικών συμβάσεων με τους εργαζόμενους στην καθαριότητα ενόψει της λήξης των συμβάσεων με τα συνεργεία που λυμαίνονται τον χώρο, καθώς και η επέκταση του μέτρου σε όλες τις υπηρεσίες που κατέληξαν στους εργολάβους.

Συγκεκριμένα, οι υγειονομικοί ζητούν την άμεση προώθηση της τροπολογίας παράτασης του Ν. 4325/2014 άρθρο 49 για δικαίωμα σύναψης από τους φορείς του Δημοσίου ατομικών συμβάσεων εργασίας μετά την 1/1/2016 και χωρίς ημερομηνία λήξης.

Πρόκειται για διάταξη η οποία, σύμφωνα με την Ομοσπονδία, δίνει τη δυνατότητα στις διοικήσεις των νοσοκομείων να προωθήσουν την εκδίωξη των «αετονύχηδων» εργολάβων καθαριότητας.

Οι εργαζόμενοι στο ΕΣΥ καταδεικνύουν στην ανακοίνωσή τους τη σταδιακή ιδιωτικοποίηση και παράδοση του συνόλου των υπηρεσιών στήριξης των νοσοκομείων στους εργολάβους.

«Το εν λόγω πολύπαθο προσωπικό με τη σύναψη ατομικών συμβάσεων αποκτά επιτέλους ασφαλιστικά, μισθολογικά και εργασιακά δικαιώματα», αναφέρει η ΠΟΕΔΗΝ σε ανακοίνωσή της στην οποία επισημαίνεται ότι ζήτησε από τους συναρμόδιους υπουργούς κατά την πρώτη κυβερνητική θητεία αλλά και τώρα να παρέμβουν στις διοικήσεις των νοσοκομείων, προκειμένου να υλοποιηθεί ο νόμος και να εκδιωχθούν οι εργολάβοι.

Επανειλημμένως, η ΠΟΕΔΗΝ θέτει το ζήτημα εκδίωξης των εργολάβων από τα νοσοκομεία, οι οποίοι, όπως επισημαίνεται, «προσφέρουν μαύρη, φτηνή, ανασφάλιστη εργασία σε συνθήκες εργασιακού μεσαίωνα», ενώ «η ποιότητα των παρεχόμενων υπηρεσιών είναι αναντίστοιχη των τεράστιων κονδυλίων που δαπανώνται».



Ντάνι Βέργου
Πηγή : efsyn.gr


0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου