Τρίτη 24 Νοεμβρίου 2015

Κλείνουν τα σύνορα, ράβουν τα στόματα



Δραματικό χαρακτήρα δίνει από μια ομάδα Ιρανών στη διαμαρτυρία των εγκλωβισμένων μεταναστών στα σύνορα Ελλάδας – ΠΓΔΜ. Ο ένας μετά τον άλλο, νεαροί μετανάστες άρχισαν από το πρωί να ράβουν τα στόματά τους με κλωστή και να κάθονται γυμνοί και σιωπηλοί πάνω στη σιδηροδρομική γραμμή, ζητώντας να τους επιτραπεί η διέλευση.

Την ίδια ώρα στα Σκόπια, ο υπουργός Εξωτερικών της ΠΓΔΜ Νίκολα Πόποσκι ξεκαθάριζε πως η χώρα του δεν πρόκειται να δεχτεί οικονομικούς μετανάστες στο έδαφός της και ότι το ίδιο κάνουν η Σερβία, η Σλοβενία και η Κροατία, ακολουθώντας τις αποφάσεις της Ε.Ε και ότι το ίδιο πρέπει να κάνει και η Ελλάδα.

Η ακραία μορφή απεργίας πείνας των Ιρανών σόκαρε μέλη εθελοντικών οργανώσεων που δραστηριοποιούνται στην Ειδομένη, οι οποίοι επιχείρησαν να τους πείσουν να μην προχωρήσουν και να δεχτούν ιατρική βοήθεια. Ως το μεσημέρι, περισσότεροι από δέκα Ιρανοί είχαν ράψει τα στόματά τους, δηλώνοντας πως θα παραμείνουν σε αυτή την κατάσταση μέχρι να γίνει δεκτό το αίτημά τους. «Προς το παρόν δεν τίθεται θέμα με την υγεία τους. Σε κάθε περίπτωση, αν χρειαστεί είμαστε εδώ, έτοιμοι για να τους παράσχουμε βοήθεια», είπε στο «Έθνος» ο συντονιστής των «Γιατρών Χωρίς Σύνορα», Αντώνης Ρήγας.

Οι Ιρανοί απεργοί πείνας έχουν στο πλευρό τους εκατοντάδες συμπατριώτες τους, αλλά και μετανάστες από το Πακιστάν, το Μπαγκλαντές και χώρες της Βόρειας Αφρικής, οι οποίοι κρατώντας αυτοσχέδια πλακάτ και φωνάζοντας συνθήματα ζητούν να αναγνωριστεί και σ΄ αυτούς η ιδιότητα του πρόσφυγα, όπως γίνεται για τους Σύρους, τους Αφγανούς και τους Ιρακινούς, προκειμένου να συνεχίσουν το ταξίδι τους προς την Κεντρική Ευρώπη. Πολλοί απ΄ αυτούς βρίσκονται ως και μια εβδομάδα στην περιοχή, από τότε που οι αρχές της ΠΓΔΜ «μπλόκαραν» τη διέλευση άλλων εθνικοτήτων και διαμένουν σε πρόχειρο καταυλισμό που έχουν στήσει με σκηνές στην ουδέτερη ζώνη.


Ο αριθμός των εγκλωβισμένων μεταναστών, πάντως, συνέχισε να μειώνεται στα σύνορα. Σήμερα, παρέμεναν στην ουδέτερη ζώνη περίπου 1.000 άτομα, οι μισοί από όσους βρίσκονταν εκεί το πρωί της Κυριακής.
Μέρος αυτών είχαν αναχωρήσει με λεωφορεία για τη Θεσσαλονίκη ή την Αθήνα, ενώ άλλοι εκτιμάται πως αναζήτησαν άλλες οδούς διέλευσης κατά μήκος των συνόρων. Μέλη ΜΚΟ διαμαρτυρήθηκαν χθες για το εισιτήριο, ύψους 50 ευρώ, που ζητούν οι ιδιοκτήτες των λεωφορείων για την επιστροφή τους στην Αθήνα. Ζήτησαν τη δραστική μείωση του αντιτίμου, μέχρι και τον εκμηδενισμό του, υποστηρίζοντας πως υπήρξαν δεσμεύσεις κρατικών παραγόντων για δωρεάν μεταφορά, προκειμένου να αποφορτιστεί η περιοχή.
Σε ό,τι αφορά τους πρόσφυγες από τη Συρία, το Ιράκ και το Αφγανιστάν, η διέλευσή τους γινόταν χθες ομαλά, χωρίς το παραμικρό πρόβλημα. 
Μέσα στο τελευταίο 24ωρο πέρασαν περισσότερα από 4.000 άτομα, ενώ το μεσημέρι δεν υπήρχε καθόλου αναμονή. Όσοι έφταναν στο σημείο περνούσαν απευθείας κατά ομάδες.
ΥΠΕΞ ΠΓΔΜ: Δεν δεχόμαστε οικονομικούς μετανάστες 
Μιλώντας σε πρέσβεις της ΠΓΔΜ σε χώρες του εξωτερικού, ο υπουργός Εξωτερικών της γειτονικής χώρας, Νίκολα Πόποσκι, ξεκαθάρισε πως η χώρα του δεν πρόκειται να επιτρέψει τη διέλευση οικονομικών μεταναστών από το έδαφός της, καθώς αυτοί δεν γίνονται δεκτοί στην Ε.Ε. Αντίθετα, όπως είπε, θα συνεχίσει να παράσχει διευκόλυνση και φροντίδα σε πρόσφυγες από εμπόλεμες περιοχές (Συρία, Αφγανιστάν, Ιράκ). Ο ίδιος κάλεσε την Ελλάδα, ως χώρα-μέλος της ΕΕ και της ζώνης του Σένγκεν, να προχωρήσει σε ένα «φιλτράρισμα» και διαχωρισμό όπως είπε, προσφύγων πολέμου και οικονομικών μεταναστών και να καθορίσει ποιοι από αυτούς έχουν το δικαίωμα να περάσουν τα σύνορα Ελλάδας-ΠΓΔΜ και ποιοι όχι.
Από την πλευρά του, ο υπουργός Εργασίας της Σερβίας και επικεφαλής της επιτροπής εργασίας για το μεταναστευτικό, Αλ. Βούλιν, εξέφρασε την ανησυχία του για την κατάσταση στα σύνορα Ελλάδας-ΠΓΔΜ. «Δεν μπορούμε να βοηθήσουμε, θα ήθελα να μπορούσαμε. Η θέση της Σερβίας είναι πολύ σαφής: θα συμπεριφερθούμε όπως όλες οι υπόλοιπες χώρες σε αυτή τη διαδρομή», είπε.
Αδειάζει από πρόσφυγες η Λέσβος 
Σχεδόν... άδεια θα βρουν τα κέντρα υποδοχής προσφύγων στη Μόρια και στο Καρά Τεπέ της Μυτιλήνης οι πρέσβεις των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που επισκέπτονται αύριο το νησί, μαζί με τους αναπληρωτές υπουργούς Εξωτερικών Ν.Ξυδάκη και Μεταναστευτικής Πολιτικής Γ.Μουζάλα.
«Έχουν μείνει ελάχιστοι. Εδώ και μέρες έχουν κοπεί τα δρομολόγια και έχουμε ησυχία», είπε στο «Έθνος» ο δήμαρχος Λέσβου, Σπ.Γαληνός.

Ο ίδιος δεν συμμερίζεται την άποψη που αποδίδει την αραίωση των δρομολογίων στην επιδείνωση του καιρού. «Στα τέλη Οκτωβρίου που είχαμε τα απανωτά ναυάγια τους έπνιγαν με 7 και 8 μποφόρ. Το μεγάλο ναυάγιο της 28ης Οκτωβρίου έγινε θαλασσοταραχή», είπε και πρόσθεσε: «Το τρομοκρατικό χτύπημα στο Παρίσι είναι η αιτία. Δεν θέλουν να προκαλέσουν αυτή την εποχή την Ευρώπη και να την αναγκάσουν να πάρει μέτρα στην Τουρκία».
Τα 7 μποφόρ που έπνεαν το Σαββατοκύριακο, πάντως, δεν απέτρεψαν τους δουλέμπορους να στοιβάξουν περισσότερους από 200 πρόσφυγες σε παλιά θαλαμηγό και να το στείλουν ακυβέρνητο στη Λέσβο. Το τουριστικό σκάφος προσάραξε στη Σκάλα Συκαμνιάς και ένας ντόπιος καπετάνιος ανέλαβε να το μεταφέρει στο λιμάνι της Μυτιλήνης, ενώ οι επιβαίνοντες μεταφέρθηκαν με ασφάλεια στην στεριά.




ΒΑΣΙΛΗΣ ΙΓΝΑΤΙΑΔΗΣ
Πηγή : ethnos.gr


0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου