Παρασκευή 20 Νοεμβρίου 2015

Αποσύρεται η δωρεά του ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος προς το ΕΜΣΤ




Η δωρεά των τριών εκατομμυρίων ευρώ του ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος προς το Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης (ΕΜΣΤ) αποσύρεται, επειδή δεν τηρήθηκε το χρονοδιάγραμμα.
Δεκαοκτώ μήνες μετά τη συμφωνία με τη διοίκηση του ΕΜΣΤ, το χρονοδιάγραμμα δεν τηρήθηκε και η ισχύουσα συμφωνία ακυρώνεται. Σύμφωνα με πληροφορίες της «Ν»,  το Ίδρυμα θα εξετάσει εκ νέου σχετικό αίτημα, εφόσον κατατεθεί από το ΕΜΣΤ.

Θυμίζουμε ότι το Ίδρυμα Νιάρχος είχε εγκρίνει τη δωρεά των τριών εκατομμυρίων ευρώ τον Απρίλιο του 2014, με σκοπό την άμεση ολοκλήρωση των εργασιών ανακατασκευής του κτηρίου του Μουσείου, στο πρώην εργοστάσιο Φιξ.
ΕΜΣΤ

Από την πλευρά του, το ΕΜΣΤ - με ανακοίνωσή του - ενημερώνει πως, το τελευταίο διάστημα, έχει επιτευχθεί σημαντική πρόοδος με την υπέρβαση των δυσκολιών, που οφείλονταν σε εκκρεμότητες διοικητικές και οικονομικές. Με την συνδρομή του υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού, προχώρησαν πρόσφατα η έγκριση του Εσωτερικού Κανονισμού Λειτουργίας του Μουσείου και του κονδυλίου για την προσωρινή παραλαβή του νέου κτηρίου, που είναι προαπαιτούμενα για την υλοποίηση της δωρεάς του «Ιδρύματος Σ. Νιάρχος» και οποιασδήποτε άλλης δωρεάς ή χορηγίας ήθελε προκύψει.

Στο μεταξύ, εκπονήθηκε νέα Μουσειολογική Μελέτη (επί της οποίας βασίζεται η νέα Μουσειογραφική Μελέτη), που βρίσκεται ήδη σε διαδικασία εγκρίσεων, ούτως ώστε - σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα - να υποβληθεί στο Συμβούλιο Μουσείων. Επιπλέον, η έγκριση του Εσωτερικού Κανονισμού Λειτουργίας του Μουσείου επιτρέπει πλέον την διαδικασία πρόσληψης μέσω ΑΣΕΠ του απαραίτητου προσωπικού για την ασφαλή και πλήρη λειτουργία του νέου Μουσείου, η οποία θα ξεκινήσει σύντομα.


Το Μουσείο, μετά από αρκετούς μήνες στασιμότητας που οφείλονταν στην αναγκαιότητα επίλυσης πολλών και ποικίλων προβλημάτων, βρίσκεται σήμερα σε μία πολύ δημιουργική φάση, η οποία θα ανακοινωθεί λεπτομερώς με Συνέντευξη Τύπου.

Για τον λόγο αυτό και επειδή το ΕΜΣΤ είναι ένα συλλογικό όραμα, που μας αφορά όλους και δεν μπορεί η πρόοδός του να μην χαροποιεί όλους τους εμπλεκόμενους σε αυτήν την κοινή προσπάθεια, κρίνουμε σκόπιμο πριν γίνουν οι όποιες ανακοινώσεις και δημιουργηθούν ανακριβείς εντυπώσεις και απογοήτευση, να διασταυρώνονται οι πληροφορίες με το Μουσείο και τους εν γένει αρμοδίους, να διερευνώνται διεξοδικά οι λόγοι αναγκαιότητας υποβολής του όποιου νέου αιτήματος για δωρεά στο «Ίδρυμα Σ. Νιάρχος», η οποία οφείλεται σε τυπικές και χρονικές διαδικασίες και σχετίζεται με τις ενέργειες που γίνονται για το άνοιγμα του Μουσείου, το συντομότερο δυνατόν.



Πηγή : naftemporiki.gr


0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου