Σάββατο 28 Νοεμβρίου 2015

Οι ΗΠΑ μπαίνουν στο κάδρο της σύγκρουσης Ρωσίας-Τουρκίας



Καλύτερο έλεγχο των συνόρων της με τη Συρία, με ανάπτυξη επιπλέον στρατού, ζητούν οι ΗΠΑ από την Τουρκία. Συνεχίζεται ο «πόλεμος» δηλώσεων Ερντογάν-Πούτιν μετά την κατάρριψη του Su-24. Τουρκική ταξιδιωτική οδηγία για τη Ρωσία. Δεν αποκλείει συμμετοχή του στρατού του Aσσαντ στις επιχειρήσεις κατά του ISIS η Γαλλία.


Η αμερικανική κυβέρνηση πιέζει την Τουρκία να αναπτύξει χιλιάδες επιπλέον στρατιώτες στα σύνορά της με τη Συρία, προκειμένου να ελεγχθεί το μέτωπο το οποίο σύμφωνα με τους αμερικανούς αξιωματούχους χρησιμοποιεί το Ισλαμικό Κράτος για να κινήσει ξένους μαχητές στην εμπόλεμη ζώνη, σύμφωνα με την Wall Street Journal.

Οι ΗΠΑ δεν έχουν ζητήσει επισήμως συγκεκριμένο αριθμό στρατιωτών, όμως αξιωματούχοι του Πενταγώνου εκτιμούν πως ίσως χρειαστούν έως και 30.000 στρατιώτες , ενώ δεν είναι ξεκάθαρο το πώς θα απαντήσει η Τουρκία.

Την ίδια ώρα, και ενώ συνεχίζεται ο «πόλεμος» δηλώσεων ανάμεσα στην Μόσχα και την Άγκυρα, με αφορμή την κατάρριψη του ρωσικού αεροσκάφους στα σύνορα Συρίας – Τουρκίας, οι ΗΠΑ λένε πως η Ρωσία δεν είχε δώσει στον στρατό των ΗΠΑ το σχέδιο πτήσης του βομβαρδιστικού της πριν το καταρρίψει καταδιωκτικό της Πολεμικής Αεροπορίας της Τουρκίας την Τρίτη, παρά τους ισχυρισμούς περί του αντιθέτου από τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν, όπως δήλωσαν στο πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς δύο Αμερικανοί κυβερνητικοί αξιωματούχοι.

Ο Πούτιν άφησε να εννοηθεί ότι οι ΗΠΑ ευθύνονται ως έναν βαθμό μετά την κατάρριψη του Σουχόι Su-24, κι άφησε να εννοηθεί ότι οι Αμερικανοί ενδέχεται να είχαν δώσει λεπτομερή ρωσικά επιχειρησιακά στην τουρκική ΠΑ εκ των προτέρων.

Σε δηλώσεις του προς δημοσιογράφους στη Μόσχα την Πέμπτη ο Πούτιν είχε τονίσει πως «πληροφορήσαμε τους Αμερικανούς εταίρους μας» για το πότε και το πού θα επιχειρούσαν τα ρωσικά μαχητικά. Ήταν «ακριβώς» τότε που ένα καταδιωκτικό της τουρκικής ΠΑ κατέρριψε το ρωσικό αεροσκάφος, πρόσθεσε. «Εγείρεται το ερώτημα: Γιατί δώσαμε αυτές τις πληροφορίες στους Αμερικανούς;», πρόσθεσε ο Ρώσος πρόεδρος.

Το Πεντάγωνο δεν έχει σχολιάσει επίσημα ως τώρα τα σχόλια του Πούτιν. Στο παρελθόν είχε αναγνωρίσει πως η Ρωσία δίνει βασικές ειδοποιήσεις στον διεθνή συνασπισμό υπό την ηγεσία των ΗΠΑ σχετικά με ορισμένες επιχειρήσεις, όπως για παράδειγμα πριν από την εκτόξευση πυραύλων Κρουζ την 17η Νοεμβρίου.

Αυτού του είδους η ενημέρωση έχει στόχο την πρόληψη μιας σύγκρουσης από ατύχημα ανάμεσα στους άλλοτε ψυχροπολεμικούς αντιπάλους που διεξάγουν παράλληλες εκστρατείες αεροπορικών πληγμάτων εντός της επικράτειας της Συρίας.

Οι δύο Αμερικανοί κυβερνητικοί αξιωματούχοι επισήμαναν ωστόσο ότι η Μόσχα δεν είχε διαβιβάσει στο Πεντάγωνο αναλυτικά δεδομένα για τις ρωσικές επιχειρήσεις, όπως άφησε να εννοηθεί ο Πούτιν.

Το εύρος της επικοινωνίας ανάμεσα στους στρατούς των ΗΠΑ και της Ρωσίας πριν από το επεισόδιο και μετά από αυτό δεν είναι γνωστό.

Πόλεμος δηλώσεων

Στο μεταξύ, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δεν δείχνει διατεθειμένος να ζητήσει συγγνώμη για την «πισώπλατη μαχαιριά», όπως την χαρακτήρισε ο Βλαντιμίρ Πούτιν.

Ο Ρώσος πρόεδρος από την πλευρά του διακόπτει κάθε δίαυλο επικοινωνίας και οι προσπάθειες της τουρκικής πλευράς για μία κατ' ιδίαν συνάντηση των δύο ηγετών στη διάσκεψη του Παρισιού για το κλίμα μέχρι στιγμής πέφτουν στο κενό.

Την Πέμπτη ο Ερντογάν έδωσε συνεντεύξεις σε ξένα δίκτυα και τόνισε ότι εάν οι τουρκικές ένοπλες δυνάμεις γνώριζαν ότι το μαχητικό που χτυπήθηκε ήταν ρωσικό, θα είχαν πράξει διαφορετικά.

Ερντογάν: Η Ρωσία να μην παίζει με τη φωτιά

Παρά το γεγονός ότι έδειξε πως κάνει ένα βήμα πίσω, χθες, σε ομιλία του στη νοτιοανατολική Τουρκία προχώρησε σε νέες «εμπρηστικές» δηλώσεις, προειδοποιώντας την Μόσχα «να μην παίζει με τη φωτιά». Αναλυτές αναφέρουν ότι ο Τούρκος πρόεδρος δεν άλλαξε ξαφνικά γνώμη, ωστόσο θέλει να περάσει άλλα μηνύματα στο εξωτερικό και στο εσωτερικό της χώρας του.

Στο μεταξύ, χθες οργίαζαν οι φήμες ότι Πούτιν και Ερντογάν ενδέχεται να έχουν συνομιλίες στη διάσκεψη για το κλίμα την ερχόμενη εβδομάδα στο Παρίσι. Μάλιστα, ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ, ανέφερε ότι ο ίδιος ο πρόεδρος της Τουρκίας ζήτησε να συναντηθεί με τον Ρώσο ομόλογό του. Ο Πεσκόφ έκανε επίσης γνωστό ότι ο Ερντογάν κάλεσε τον Πούτιν επτά με οκτώ φορές στο τηλέφωνο.

Ο Βλαντιμίρ Πούτιν προς το παρόν δεν δείχνει διατεθειμένος να έχει οποιαδήποτε συνομιλία με τον Ερντογάν, καθώς θεωρεί ότι η Άγκυρα θα πρέπει οπωσδήποτε να ζητήσει συγγνώμη για την κατάρριψη του μαχητικού στη συριακή μεθόριο. «Παρατηρούμε την απροθυμία της Τουρκίας να ζητήσει μια απλή συγγνώμη για το περιστατικό», ανέφερε χαρακτηριστικά ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Γιούρι Ουσάκοφ.

Την ίδια ώρα, η Ρωσία συνεχίζει την επιθετική πολιτική της και τα αντίποινα εναντίον της Τουρκίας , καθώς αποφάσισε να επαναφέρει τις θεωρήσεις διαβατηρίου για τους Τούρκους πολίτες, θέτοντας τέρμα σε ένα καθεστώς εξαίρεσης που ίσχυε μεταξύ των δύο χωρών.

«Η απόφαση αυτή θα εφαρμοστεί από την 1η Ιανουαρίου», διευκρίνισε ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ και τόνισε πως η Άγκυρα απέλασε φέτος περισσότερους από 200 Ρώσους πολίτες προς διάφορες χώρες.

Με ταξιδιωτική οδηγία «απαντά» η Άγκυρα στις οικονομικές κυρώσεις που έχει ξεκινήσει να επιβάλει κατά της Τουρκίας η Ρωσία.

Όπως μεταδίδει το Reuters, το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών σε ανακοίνωση που εξέδωσε συμβουλεύει τους τούρκους πολίτες να αναβάλλουν όλα τα μη επείγοντα ταξίδια τους στη Ρωσία, επικαλούμενο τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν Τούρκοι επισκέπτες και πολίτες στη Ρωσία.

Νίκολιτς: «Πολεμοκάπηλη η συμπεριφορά της Τουρκίας»

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της Σερβίας Τόμισλαβ Νίκολιτς καταδίκασε την κατάρριψη του ρωσικού αεροσκάφους από την Τουρκία, χαρακτηρίζοντας πολεμοκάπηλη τη συμπεριφορά της Άγκυρας.

Ο Νίκολιτς σε συνέντευξη του στο ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων "Σπούτνικ" ανέφερε ότι έστειλε τηλεγράφημα συλλυπητηρίων στον Βλαντιμίρ Πούτιν για τον θάνατο του πιλότου, εκφράζοντας παράλληλα την συμπαράστασή του στον αγώνα της Ρωσίας κατά των τρομοκρατών.

«Το τηλεγράφημα αυτό αποτελεί ταυτόχρονα και καταδίκη της πολεμοκάπηλης συμπεριφοράς της Τουρκίας η οποία προσπάθησε να αποτρέψει την καταστροφή των τρομοκρατών που έφερνε σε πέρας η ρωσική πολεμική αεροπορία και πιθανότατα να εμπλέξει το ΝΑΤΟ στην σύγκρουση της με τη Ρωσία» επισημαίνει ο Νίκολιτς.

Αμφισβητεί τις εξηγήσεις που δίδει η 'Αγκυρα για το επεισόδιο τονίζοντας ότι ακόμη κι αν υπήρξε παραβίαση θα έπρεπε να αντιδράσει διαφορετικά η Τουρκία και όχι να καταρρίψει το αεροσκάφος.

«Η Τουρκία έχει προκαλέσει στην Ελλάδα χιλιάδες τέτοια επεισόδια, υπήρξε στιγμή που σαράντα τουρκικά αεροσκάφη βρισκόταν στον ελληνικό εναέριο χώρο αλλά οι παραβιάσεις αυτές αντιμετωπίζονταν με την διπλωματία» επισημαίνει στην συνέντευξη του στο πρακτορείο "Σπούτνικ" ο Τόμισλαβ Νίκολιτς.

Ο πρόεδρος της Σερβίας αφήνει αιχμές για το ρόλο της 'Αγκυρας στον αντιτρομοκρατικό αγώνα εκτιμώντας ότι "είναι δύσκολο να περιμένει κανείς οποιαδήποτε βοήθεια από την Τουρκία στην καταπολέμηση της τρομοκρατίας που καταστρέφει την Ευρώπη".

Ο Τόμισλαβ Νίκολιτς εξέφρασε την ελπίδα ότι η Τουρκία θα κατανοήσει το λάθος που διέπραξε και θα ζητήσει συγνώμη από την Ρωσία ώστε να αποκατασταθούν οι σχέσεις των δύο χωρών .

Ανέφερε δε ότι καλή ευκαιρία για να ξεπεραστεί η κρίση θα αποτελέσει η επερχόμενη Σύνοδος των υπουργών Εξωτερικών των χωρών μελών του ΟΑΣΕ που θα πραγματοποιηθεί στο Βελιγράδι στις 3 Δεκεμβρίου όπου θα συμμετάσχουν και οι υπουργοί Εξωτερικών της Ρωσίας και της Τουρκίας.

Spiegel: Ρωσικές χερσαίες δυνάμεις επιχειρούν στην Συρία

Με χερσαίες στρατιωτικές δυνάμεις και μονάδες πυροβολικού στηρίζει η Ρωσία τον πρόεδρο της Συρίας Μπασάρ Αλ Άσαντ, σύμφωνα με αποκλειστικό δημοσίευμα του γερμανικού περιοδικού Der Spiegel.

Μάλιστα, εκτός από χερσαίες ρωσικές επιχειρήσεις που γίνονται στη Συρία, το Spiegel γράφει επίσης πως υπάρχουν ήδη δύο νεκροί Ρώσοι στρατιώτες, ωστόσο, τα ρωσικά ΜΜΕ δεν επιτρέπεται να μεταδώσουν την είδηση.

Το δημοσίευμα του γερμανικού περιοδικού έρχεται μία ημέρα αφότου τα αντιαεροπορικά συστήματα S-400 έφτασαν στη ρωσική στρατιωτική βάση κοντά στη Λαττάκεια της Συρίας, μόλις 30 μίλια από τα σύνορα με την Τουρκία, όπως άλλωστε είχε προαναγγείλει ο Βλαντιμίρ Πούτιν.

Σε δηλώσεις του έπειτα από την κατάρριψη του ρωσικού μαχητικού στα σύνορα Τουρκίας-Συρίας από τουρκικά F-16, ο εκπρόσωπος του υπουργείου Άμυνας της Ρωσίας, Ιγκόρ Κονασένκοφ, είπε πως μετά από την έγκριση του Ρώσου προέδρου, ένα εξελιγμένο σύστημα αντιαεροπορικής άμυνας S-400 Triumf αναπτύχθηκε σε θέση μάχης στην αεροπορική βάση Χμάιμιμ κοντά στο λιμάνι της Λαττάκεια.

Ηπιότερη στάση του Ολάντ έναντι του Άσσαντ

Εξάλλου, χθες Παρασκευή, το Παρίσι σηματοδότησε μια στροφή στη στάση της έναντι του προέδρου της Συρίας Μπασάρ αλ Άσσαντ, αφήνοντας να εννοηθεί πως ο στρατός του Άσσαντ θα μπορούσε να πολεμήσει στο πλευρό των ομάδων της αντιπολίτευσης έναντι του Ισλαμικού Κράτους.

Όπως ανέφερε ο γάλλος υπουργός εξωτερικών Λωρέν Φαμπιούς, η ανάκτηση της Ράκκα –της διοικητικής πρωτεύουσας του Ισλαμικού Κράτους- αποτελεί προτεραιότητα για τις δυνάμεις της Δύσης και αυτό θα απαιτήσει μια συντονισμένη επίθεση με χερσαίες δυνάμεις, που θα μπορούσαν να περιλαμβάνουν και στρατιώτες από το Συριακό καθεστώς.




Πηγή : euro2day.gr


0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου