Τρίτη 24 Νοεμβρίου 2015

Πωλούσε πανάκριβα ρολόγια με εικονικά τιμολόγια και με την κάλυψη εφοριακών




Γνωστός κοσμηματοπώλης, αλλά και τα μέλη της Επιτροπής Επίλυσης Φορολογικών Διαφορών είναι αντιμέτωπα με την Δικαιοσύνη, καθώς φέρονται να ζημίωσαν το Ελληνικό Δημόσιο περίπου με δύο εκατομμύρια ευρώ, από την πώληση πανάκριβων ορολογιών με εικονικά τιμολόγια, κ.λπ.

Η κινητοποίηση των εισαγγελέων κατά της διαφθοράς ξεκίνησε μετά από καταγγελία ότι μέλη φορολογικής αρχής διέγραψαν αναιτιολόγητα πρόστιμο περίπου δυο εκατομμυρίων ευρώ που είχε επιβληθεί από το ΣΔΟΕ σε  κοσμηματοπώλη, ο οποίος διατηρεί δυο επιχειρήσεις κοσμημάτων και ωρολογίων. Το πρόστιμο επιβλήθηκε για την πώληση πανάκριβων ορολογιών με εικονικά τιμολόγια καταφέρνοντας να μηδενίσει την πληρωμή ΦΠΑ για τις συγκεκριμένες πωλήσεις.

Η εισαγγελέας κατά της διαφθοράς Ελένη Ράικου με το που περιήλθαν σε γνώση της οι καταγγελίες έδωσε αμέσως παραγγελία στους επίκουρους συναδέλφους της Αγγελική Τριαντάφυλλου και Γιάννη Σέβη να διερευνήσουν την υπόθεση. Μετά την προκαταρκτική εξέταση που διενεργήθηκε οι εισαγγελικοί λειτουργοί άσκησαν ποινική δίωξη για κακουργηματική απιστία από την οποία προέκυψε βλάβη του δημοσίου, σε βάρος του προέδρου και δύο εκ των μελών της Επιτροπής Επίλυσης Φορολογικών Διαφορών της Γενικής Διεύθυνσης Φορολογικών Ελέγχων (άρθρο 70Α του νόμου 2238\1994). Παράλληλα, για ηθική αυτουργία στην κακουργηματική άπιστα διώκεται ο εκπρόσωπος των δύο επιχειρήσεων κοσμημάτων και ωρολογίων.

Ειδικότερα, μετά από ελέγχους του ΣΔΟΕ στις δύο επιχειρήσεις του κοσμηματοπώλη, συντάχθηκαν εκθέσεις και καταλογίστηκε στις επιχειρήσεις ότι:

- Πουλούσαν ρολόγια και εμφάνιζαν ως αγοραστές πρόσωπα του εξωτερικού  και έτσι εκ του νομού είχαν δικαίωμα να μην πληρώνουν ΦΠΑ.

- Έβαζαν στις αποδείξεις πώλησης πλαστές σφραγίδες της γερμανικής τελωνειακής αρχής ώστε να φαίνεται ότι τα ρολόγια εξήχθησαν στο εξωτερικό.

- Σύμφωνα με τα φορολογικά στοιχειά που εξέδωσαν, συμψήφισαν τον αναλογούντα ΦΠΑ, με αποτέλεσμα για τις επίμαχες πωλήσεις να μην πληρώνουν ΦΠΑ.

Μετά από αυτά η ΔΟΥ επέβαλε πρόστιμα. Όμως, ο επιχειρηματίας άσκησε προσφυγή κατά τις επιβολής των προστίμων και η επίμαχη επιτροπή παρά την αρνητική εισήγηση, έκανε κατά πλειοψηφικά δεκτές τις προσφυγές και ακύρωσε την επιβολή των προστίμων. Η εν λόγω επιτροπή δεν δικαιολόγησε την απόφαση της, καθώς σύμφωνα με εισαγγελικές πηγές «από τις πλήρως αιτιολογημένες και εμπεριστατωμένες εκθέσεις ελέγχου και επανελέγχου των ελεγκτών-υπαλλήλων του ΣΔΟΕ προέκυπταν με βεβαιότητα και πέραν πάσης αμφιβολίας όλα όσα καταλογίζονται στις δυο επιχειρήσεις κοσμημάτων».

Συμφωνά με τη δίωξη, το Ελληνικό  Δημόσιο υπέστη ζημιά που φτάνει τα δύο εκατομμύρια ευρώ.

Η περαιτέρω διερεύνηση της υπόθεσης ανατέθηκε στην ανακρίτρια κατά της διαφθοράς Βασιλική Μπράτη, η οποία θα καλέσει τους κατηγορούμενους  σε απολογία.




Πηγή


0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου