Τετάρτη 18 Νοεμβρίου 2015

Οι σεισμολόγοι προειδοποιούν: Η Λευκάδα θα «ζει» με τα Ρίχτερ για πολλούς μήνες ακόμα



Περιμένουμε μεγάλη μετασεισμική ακολουθία για πολλούς μήνες μετά τα 6,1 Ρίχτερ της Τρίτης εκτιμούν οι σεισμολόγοι

Στους ρυθμούς των Ρίχτερ κοιμήθηκε και ξύπνησε η Λευκάδα που συνεχίζει να μετρά τις πληγές της από τον ισχυρό χθεσινό σεισμό των 6,1 Ρίχτερ που ταρακούνησαν τη μισή δυτική Ελλάδα. Οι επιστήμονες παρακολουθούν το φαινόμενο και καταγράφουν τη μετασεισμική ακολουθία.

Ο καθηγητής γεωφυσικής του ΑΠΘ Κώστας Παπαζάχος μιλώντας στο protothema.gr επισήμανε πως οι μετασεισμοί θα συνεχιστούν στο νησί του Ιονίου για πάρα πολύ καιρό ακόμη. «Εκτιμούμε πως οι μετασεισμοί θα συνεχιστούν για πολλούς μήνες ακόμη. Ο σεισμός αυτός προήλθε από το ρήγμα της Λευκάδας που βρίσκεται πάνω στο επονομαζόμενο ελληνικό τόξο και μπορεί να δώσει ισχυρούς σεισμούς».

Αποκαλυπτικός όσον αφορά το χθεσινό σεισμό είναι ο διευθυντής ερευνών του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου Αθηνών Δρ Αθανάσιος Γκανάς ο οποίος εξήγησε πως ο σεισμός αυτός προήλθε από το ίδιο ρήγμα που είχε δώσει το σεισμό των 6,5 Ρίχτερ το 1948.

«Το ρήγμα της Λευκάδος έχει δυο τμήματα το βόρειο και το νότιο. Τώρα «έσπασε» το νότιο τμήμα με μέγεθος 6 Ρίχτερ ενώ το βόρειο είχε «σπάσει» τον Αύγουστο του 2003 με μέγεθος πάλι 6 Ρίχτερ. Τώρα περιμένουμε μια μεγάλη μετασεισμική ακολουθία για πολλούς μήνες ενώ θα δούμε και πόσο άλλαξε η τοπογραφία στο νησί».

Από την πλευρά του ο καθηγητής γεωφυσικής και γεωθερμίας  Ευάγγελος Λάγιος είπε στο protothema.gr: «Το 2003 είχαμε μια μετανάστευση της σεισμικής ακολουθίας προς τα νοτιοδυτικά με πολλούς μικρούς σεισμούς. Απ’ότι φαίνεται τώρα κατά πάσα πιθανότητα ενεργοποιείται και έσπασε η νοτιότερη πλευρά του ρήγματος στη νοτιοδυτική πλευρά του νησιού».

Σε ανάρτησή του στο facebook χθες αργά το απόγευμα ο διευθυντής του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου Άκης Τσελέντης επισημαίνει πως το συγκεκριμένο φαινόμενο ενεργοποιήθηκε αμέσως μετά τους σεισμούς της Κεφαλονιάς πέρυσι το χειμώνα ενισχύοντας την άποψη του σεισμικού ντόμινο. Συγκεκριμένα  έγραψε: «Ήταν γνωστό ότι αργά η γρήγορα θα ενεργοποιούνταν και ο ΒΒΑ κλάδος του μεγάλου αυτού ρήγματος, αμέσως μετά τους σεισμούς του Ληξουρίου παρατηρούσαμε σε καθημερινή βάση μικροσεισμική δράση ΒΑ του ακρωτηρίου Αθαιρα προς Άσσου και ακροατήρι της Νηράς. Βάλαμε επιπλέον οργανα τα οποία δυστυχώς σταμάτησαν πριν 4 μήνες όταν μας απέλυσαν 14 άτομα και όλους (5) τεχνικούς μας. Παρά τις εκκλήσεις μας και τα επίσημα έγγραφα προς την πολιτεία αγνοήθηκα εντελώς με αποκορύφωμα ένας υφυπουργός να με κατηγορήσει οτι φωνάζω για να παρω κονδύλια..... Φαίνεται προτιμούν τις μετά το σεισμό "νεκροψίες" των κτηρίων παρά την έγκαιρη ενημέρωση, προφύλαξη και λήψη μέτρων ελαχιστοποίησης των αναμενόμενων επιπτώσεων. Σήμερα δεν έχουμε τεχνικό να στείλουμε στη περιοχή ενώ θα ξαναδούμε το φαινόμενο να εχουμε ορδές πολιτικών και παρατρεχάμενων να περιδιαβαίνουν την περιοχή προς αγραν ψήφων και τάζοντας οπως έκαναν και στην Κεφαλλονιά. Θα εκτιμούσα αν καποιοι απο αυτούς ερχόταν αυτές τις μερες στο Γεωδυναμικό να ενισχύσουν την ανύπαρκτη σχεδόν νυκτερινή βάρδια.....»


Πηγή : protothema.gr


0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου