Σάββατο 14 Νοεμβρίου 2015

Η επόμενη μέρα βρίσκει την Ευρώπη βαριά τραυματισμένη



Ο Γάλλος πρόεδρος, Φρανσουά Ολάντ έκανε λόγο για «πράξη πολέμου» και προσπαθεί να οχυρώσει τη χώρα του, η οποία δικαιολογημένα δεν έχει ακόμη προλάβει να δει τη σοβαρότητα των πληγών που άνοιξε το συντονισμένο μπαράζ επιθέσεων τη νύχτα της 13ης Νοεμβρίου.

Όμως το βέβαιο είναι πως μετά το μακελειό στην καρδιά της Γαλλίας ξημέρωσε μια διαφορετική μέρα για την Ευρώπη.



Στη γαλλική πρωτεύουσα συναντά κανείς πάνοπλους αστυνομικούς και στρατιώτες, λουλούδια σε πολλά σημεία, σημαίες μεσίστιες, σοκαρισμένους υπουργούς στο Μέγαρο των Ηλυσίων.

Σύμφωνα με το Reuters η οργάνωση Ισλαμικό Κράτος ανέλαβε την ευθύνη για τις επιθέσεις. Την είχε καταδείξει στο διάγγελμά του και ο Γάλλος πρόεδρος ενώ από την πρώτη στιγμή τζιχαντιστικές οργανώσεις «πανηγύριζαν» για τη νίκη του ΙΚ επί της Δύσης.

Οι διαδηλώσεις απαγορεύθηκαν στο Παρίσι και τα προάστιά του έως την Πέμπτη το μεσημέρι, σύμφωνα με ανακοίνωση της αστυνομίας της γαλλικής πρωτεύουσας  καθώς όλο το βάρος πέφτει στην εγγύηση της ασφάλειας, στον απόηχο των φονικών επιθέσεων.

Ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών Λοράν Φαμπιούς έκρινε ότι είναι «περισσότερο απαραίτητο από ποτέ» να υπάρξει ένας «συντονισμός του διεθνούς αγώνα κατά της τρομοκρατίας», μετά τις χθεσινοβραδινές αιματηρές τρομοκρατικές επιθέσεις στο Παρίσι.
«Τώρα είναι περισσότερο απαραίτητο από ποτέ, υπό τις συνθήκες που γνωρίζουμε, να συντονίσουμε τον διεθνή αγώνα κατά της τρομοκρατίας», δήλωσε ο Γάλλος υπουργός από τη Βιένη, πριν από την έναρξη της διεθνούς διάσκεψης για την Συρία που θα πραγματοποιηθεί σήμερα στην αυστριακή πρωτεύουσα.

«Ένας από τους στόχους της σημερινής συνόδου στη Βιένη είναι ακριβώς να δούμε συγκεκριμένα πως μπορούμε να ενισχύσουμε κι άλλο τον διεθνή συντονισμό στον αγώνα κατά του Ισλαμικού Κράτους», πρόσθεσε ο Φαμπιούς.



Περίπου 20 χώρες μετέχουν στην σύνοδο που διεξάγεται σήμερα στη Βιένη. Μεταξύ των συμμετεχόντων βρίσκεται ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Τζον Κέρι και ο Ρώσος ομόλογός του Σεργκέι Λαβρόφ. Οι συνομιλίες στην αυστριακή πρωτεύουσα αποσκοπούν στην εξεύρεση μιας πολιτικής λύσης στη σύγκρουση στη Συρία.

Σε μια πρώτη αντίδραση στις πολύνεκρες τρομοκρατικές επιθέσεις στο Παρίσι, και έπειτα από τις δηλώσεις καταδίκης και την έκφραση αλληλεγγύης προς το γαλλικό λαό εκ μέρους της πολιτειακής και πολιτικής ηγεσίας της Αυστρίας, οι αρχές της χώρας αυξάνουν προληπτικά τα μέτρα ασφαλείας.
Τα μέτρα έχουν προληπτικό χαρακτήρα και συνδέονται με τη τέταρτη Σύνοδο Κορυφής για τη Συρία, που πραγματοποιείται από σήμερα στη Βιέννη, ενώ οι αυστριακές αρχές βρίσκονται σε επαφή με τις αρχές ασφαλείας σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

Εξάλλου και η Ρωσία εξετάζει το ενδεχόμενο να επιβάλει περιορισμούς στις πτήσεις από τη Μόσχα προς το Παρίσι, δήλωσε ο Αλεξάντρ Νεράντκο, ο επικεφαλής της Rosaviatsiya, της ρωσικής υπηρεσίας πολιτικής αεροπορίας, σύμφωνα με το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων RIA.

Την ίδια ώρα ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ τόνιζε πως οι επιθέσεις στο Παρίσι «δικαιολογούν» την εντατικοποίηση του αγώνα εναντίον ένοπλων ριζοσπαστικών οργανώσεων όπως το Ισλαμικό Κράτος ή το Μέτωπο αλ-Νόσρα.


Πηγή : ethnos.gr


0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου