Πέμπτη 12 Νοεμβρίου 2015

«Κόκκινα» δάνεια: Χωρίς συμφωνία, παρά τις υποχωρήσεις της κυβέρνησης




Στη νέα συνάντηση με τους εκπροσώπους των δανειστών συζητήθηκε αναλυτικά η στρατηγική διαχείριση που πρέπει να ακολουθηθεί για το θέμα - Συμφωνία μέχρι το Σάββατο «βλέπει» ο Σταθάκης.

Στο επίκεντρο των συζητήσεων με τους θεσμούς βρέθηκε την Τετάρτη, εκτός από τους πλειστηριασμούς, και το ζήτημα της διαχείρισης των «κόκκινων δανείων», που παραμένει ένα από τα αγκάθια της διαπραγμάτευσης με τους πιστωτές. 

Έπειτα από την ολοκλήρωση της μαραθώνιας συνάντησης των κυρίων Σταθάκη, Τσακαλώτου και Χουλιαράκη με τους εκπροσώπους των θεσμών, ο υπουργός Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού είπε εξερχόμενος της συνάντησης πως η πρώτη συνάντηση με τους θεσμούς ήταν μία συζήτηση διερευνητικού χαρακτήρα στην οποία δεν τέθηκαν νούμερα και στοιχεία. 

Ο κ. Σταθάκης εξέφρασε επίσης την αισιοδοξία του ότι θα υπάρξει συμφωνία σε όλα τα εκκρεμή πεδία που συνδέονται με την εκταμίευση των 12 δισ. ευρώ, ωστόσο, ερωτηθείς από δημοσιογράφους αναφορικά με το εάν η σύγκλιση επιχειρείται από την ελληνική ή την πλευρά της Τρόικας, ο υπουργός επέλεξε να απαντήσει, λέγοντας απλά ένα «βιάζεστε». 

Σύμφωνα με πληροφορίες, στη νέα συνάντηση με τους θεσμούς συζητήθηκε αναλυτικά, πάντως, η στρατηγική διαχείριση που πρέπει να ακολουθηθεί όσον αφορά στο θέμα των «κόκκινων» δανείων, όμως, παρά τις υποχωρήσεις της κυβέρνησης, το ζήτημα δεν έχει «κλείσει» ακόμη. 

Πάντως, ο υπουργός ανέφερε, μεταξύ άλλων, ότι υπάρχει καλή θέληση και από τις δύο πλευρές και πως διαπιστώθηκε προσέγγιση σε όλα τα ζητήματα. Πρόσθεσε δε, ότι στην περίπτωση συμφωνίας, αναμένεται να συνεδριάσει την Κυριακή ή τη Δευτέρα το Euro Working Group, προκειμένου να την επικυρώσει και να ανάψει το «πράσινο φως» για την εκταμίευση της υποδόσης των 2 δισ. ευρώ. 

Όσο για τη νομοθέτηση από την πλευρά της κυβέρνησης, μπορεί να γίνει αμέσως μετά, εξήγησε ο υπουργός. 

Ερωτηθείς εάν έχει τεθεί το όριο των 180.000 ευρώ ως αντικειμενική αξία για την προστασία της α' κατοικίας από τους πλειστηριασμούς -για τα «κόκκινα» δάνεια του «νόμου Κατσέλη»- ο κ. Σταθάκης ανέφερε ότι από την κυβέρνηση έχουν τεθεί προτάσεις για το ζήτημα και συμπλήρωσε ότι εξετάζονται συμπληρωματικές λύσεις για το θέμα της α΄ κατοικίας. 

Σημειώνεται πως στη συνάντηση με τους εκπροσώπους των θεσμών, που πραγματοποιήθηκε σε κεντρικό ξενοδοχείο της Αθήνας, μετείχαν οι υπουργοί Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος και Οικονομίας, Γιώργος Σταθάκης και ο υπουργός αναπληρωτής Οικονομικών, Γιώργος Χουλιαράκης. Στις διαπραγματεύσεις τίθενται τα «αγκάθια» της πρώτης δέσμης των προαπαιτούμενων, που αφορούν στα «κόκκινα» δάνεια, στη ρύθμιση των 100 δόσεων, στα ισοδύναμα για τον ΦΠΑ 23% στην ιδιωτική εκπαίδευση και στις τιμές των γενόσημων φαρμάκων. 





0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου