Κυριακή 22 Νοεμβρίου 2015

Η ΝΔ να σοβαρευτεί και να εκλέξει γρήγορα νέο αρχηγό



Έντονος προβληματισμός στη ΝΔ μετά το φιάσκο της αναβολής των εκλογών. Πολλοί μιλούν για κίνδυνο διάσπασης, στο τραπέζι και η παραίτηση Μεϊμαράκη.

Ραγδαίες είναι πλέον οι εξελίξεις στο κόμμα της ΝΔ μετά το φιάσκο με την αναβολή της σημερινής εκλογικής διαδικασίας.

Από το περιβάλλον Καραμανλή σημειώνουν ότι ο πρώην πρωθυπουργός και πρόεδρος του κόμματος παρακολουθεί με έντονη ανησυχία τις εξελίξεις στη ΝΔ στέλνοντας το μήνυμα ότι το κόμμα πρέπει άμεσα να «τρέξει» τη σχετική διαδικασία και να βρει αρχηγό.

Στο παρασκήνιο κινείται και ο Αντώνης Σαμαράς ο οποίος θέλει την παραίτηση Μεϊμαράκη και μεταβατικό αρχηγό όπου θα αναλάβει τις διαδικασίες για την εκλογή νέου προέδρου.

Από την πλευρά της η Ντόρα Μπακογιάννη κάνει τις δικές της κινήσεις και σύμφωνα με πληροφορίες το απόγευμα σήμερα θα συναντηθεί με βουλευτές της ΝΔ.

Συνεχίζεται το φιάσκο με τους τέσσερις

Την ίδια ώρα οι τέσσερις υποψήφιοι δεν μπορούν να συνεννοηθούν ούτε για την επόμενη ημέρα βάζοντας το κόμμα σε φάση έντονης περιδίνησης.

Είναι χαρακτηριστικό ότι ουδείς γνωρίζει ακόμα εάν θα γίνουν και πότε οι εκλογές για την ανάδειξη νέου αρχηγού που αναβλήθηκαν. Ουδείς γνωρίζει ακόμα εάν θα συμμετάσχουν στην κούρσα και οι τέσσερις υποψήφιοι. Ουδείς γνωρίζει εάν θα αλλάξουν οι όροι της διαδικασίας. Ουδείς γνωρίζει πότε και υπό ποιες συνθήκες θα συνεδριάσουν τα όργανα του κόμματος και κυρίως εάν θα βρεθούν στο ίδιο τραπέζι οι τέσσερις διεκδικητές της εξουσίας για να βρουν λύση στο πρόβλημα.

Οι Κυριάκος Μητσοτάκης και ο Απόστολος Τζιτζικώστας ζήτησαν την παραίτηση του κ. Μεϊμαράκη ωστόσο το επιτελείο του σημερινού μεταβατικού προέδρου του κόμματος διαμηνύει ότι δεν παραιτείται, ότι το κόμμα έχει και πρόεδρο και καταστατικό και επιρρίπτει ευθύνες στον Α. Παπαμιμίκο για το σημερινό φιάσκο.

Την ίδια στιγμή οι δυο υποψήφιοι, Απ. Τζιτζικώστας και Άδωνις Γεωργιάδης ζητούν οι εκλογές να γίνουν την προσεχή Κυριακή, 29 Νοεμβρίου, ενώ ο Κυρ. Μητσοτάκης πρότεινε να οριστεί μεταβατική πρόεδρος η Μαριέττα Γιαννάκου, που είναι θετική, ώστε να διασφαλίσει να διεξαχθούν κανονικά οι εκλογές.Πάντως οι ευθύνες πολλών είναι δεδομένες για το σημερινό φιάσκο της Ν.Δ.

14 βουλευτές και 2 ευρωβουλευτές ζητούν τη σύγκλυση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας

Επιστολή στους τέσσερις υποψηφίους της ΝΔ έστειλαν 14 βουλευτές και δύο ευρωβουλευτές του κόμματος ζητώντας τη σύγκληση της Κ.Ο.
Στην επιστολή αναφέρουν:

«Μετά τα όσα δυσάρεστα και προσβλητικά για την ιστορία και τις αρχές της παράταξής μας, συνέβησαν σήμερα, και την προφανή αδυναμία της ΚΕΦΕ να ανταπεξέλθει στην αποστολή της διασφαλίζοντας την ομαλότητα αλλά και την ολοκλήρωση της διαδικασίας, ζητώ την άμεση σύγκληση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας, δεδομένου ότι είναι υποχρέωση μας, ως Βουλευτές της Ν.Δ. να συζητήσουμε και να διασφαλίσουμε εμείς την ομαλή ολοκλήρωση της εκλογικής διαδικασίας.

Με εκτίμηση,
Λευτέρης Αυγενάκης, Γεράσιμος Γιακουμάτος, Νίκος Παναγιωτόπουλος, Αθανάσιος Δαβάκης, Θεόδωρος Φορτσάκης, Μαρία Αντωνίου, Χρήστος Μπουκώρος, Κωνσταντίνος Βλάσσης, Κωνσταντίνος Κατσαφάδος, Στέργιος Γιαννάκης, Γιώργος Γεωργαντάς, Ελίζα Βόζεμπεργκ, Βασίλης Γιόγιακας, Μαρία Σπυράκη, Γιώργος Κασαπίδης, Χρήστος Κέλλας».

Πέρα όμως από τις μεγάλες αδυναμίες της εταιρείας να φανεί συνεπής στις συμβατικές της δεσμεύσεις, αναδεικνύονται οι τεράστιες ευθύνες της Κεντρικής Εφορευτικής Επιτροπής, στην οποία προεδρεύει ο Ανδρέας Παπαμιμίκος, ως γραμματέας της ΝΔ, τα μέλη της, μεταξύ των οποίων και βουλευτές, όπως οι Γιάννης Τραγάκης, Βαγγέλης Μπασιάκος, Γιάννης Πλακιωτάκης και Θανάσης Δαβάκης, αλλά και οι συμμετέχοντες εκπρόσωποι των τεσσάρων υποψηφίων, αλλά και η κεντρική διοίκηση του κόμματος.

Λίγο πριν την παραίτηση Παπαμιμίκου

Επί της ουσίας βρισκόμαστε και ένα βήμα πριν από την παραίτηση του γραμματέα της ΝΔ, αν και ακόμα δεν έχουν επιβεβαιωθεί σχετικές φήμες. Ακόμη υπάρχουν και πληροφορίες ότι έως το βράδυ θα υπάρξουν και καταγγελίες, ότι το σύστημα της ΝΔ, δηλ. ο μηχανισμός του κόμματος κατά κύριο λόγο στήριζε τον Βαγγ. Μεϊμαράκη και ένα άλλο τμήμα τον Απ. Τζιτζικώστα.

Το ζητούμενο για πολλούς είναι να μην ενταθεί η σύγκρουση και να πέσουν οι τόνοι και ήδη αναλαμβάνονται πρωτοβουλίες ώστε να γίνει πολιτική διαχείριση και να αποφορτιστεί η κατάσταση.

Το σίγουρο όμως είναι ότι, η Ν.Δ. μετά το σημερινό Βατερλό, επιδεινώνει η ίδια την δημόσια εικόνα της, αναδεικνύεται θέμα πολιτικής αξιοπιστίας και έλλειψης εμπιστοσύνης από την πλευρά των πολιτών για το κατά πόσο μπορεί να αναλάβει εκ νέου εάν χρειαστεί τις ευθύνες για τη διακυβέρνηση της χώρας.

Όλοι γνωρίζανε ότι το σύστημα δεν λειτουργούσε από χθες το απόγευμα και κανείς δεν έκανε την παραμικρή προσπάθεια ώστε να υπάρξει πρόνοια για να λειτουργήσει, ενώ τα σήματα είχαν φθάσει. Το κρίσιμο στοιχείο όμως είναι ποιος ευνοείται από την σημερινή αναβολή της διαδικασίας ή ποιος ήθελε να μην γίνει η εκλογική διαδικασία. Και αυτό διότι υπήρχαν πολλές ενδείξεις ότι η συμμετοχή θα ήταν μεγάλη στις προγραμματισμένες εκλογές.

Η απειλή της διάσπασης

Η κρίση είναι παρούσα στη ΝΔ και πολλά ιστορικά στελέχη προκρίνουν ότι το κόμμα είναι προ των πυλών μιας ακόμα διάσπασης με ότι αυτό σημαίνει για την παρουσία της συντηρητικής παράταξης, είτε ενιαίας είτε πολυδιασπασμένης στις ευρύτερες πολιτικές εξελίξεις.

Τα μηνύματα που φθάνουν είναι πολύ ανησυχητικά για την πορεία της ΝΔ και ήδη προεξοφλείται πως δεν μπορούν να συμβιώσουν όλοι και όλες στο ίδιο κόμμα το επόμενο διάστημα.


Πηγή : thetoc.gr


0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου