Παρασκευή 20 Νοεμβρίου 2015

Ειδομένη: «Ασφυξία» στον καταυλισμό, εγκλωβισμένοι χιλιάδες πρόσφυγες



«Ασφυξία» έχει δημιουργηθεί στον καταυλισμό προσωρινής διαμονής προσφύγων, στην Ειδομένη, μετά την απόφαση της ΠΓΔΜ να διέρχονται από την ουδέτερη ζώνη μόνο Σύροι, Ιρακινοί και Αφγανοί.

Χιλιάδες άνθρωποι διανυκτέρευσαν κάτω από αντίξοες συνθήκες στην ουδέτερη ζώνη της μεθορίου, στο ύψος του μεθοριακού σιδηροδρομικού σταθμού, με την προσδοκία να τους επιτρέψει η αστυνομία της ΠΓΔΜ να περάσουν τα σύνορα.

Τελικά, τα ξημερώματα, όπως λέει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο Αλέξανδρος Βούλγαρης από την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ μεγάλος αριθμός προσφύγων κατάφερε να περάσει στην γειτονική χώρα μέσα από τα χωράφια.

Συνολικά, 3.000 εγκλωβίστηκαν μετά την απόφαση των Σκοπίων να κλείσουν τα σύνορα και άλλοι 5.000 έφτασαν τη νύχτα με λεωφορεία από Καβάλα και Αθήνα.

Γιατροί Χωρίς Σύνορα: Η Ειδομένη θυμίζει την «Κόλαση» του Δάντη
Σύμφωνα με στοιχεία της Γενικής Αστυνομικής Διεύθυνσης Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, μέχρι νωρίς το πρωί της Παρασκευής (στις 6), έχουν περάσει στην ΠΓΔΜ 4.000 πρόσφυγες των τριών εθνικοτήτων (Σύροι, Αφγανοί και Ιρακινοί).

«Στον καταυλισμό αυτή τη στιγμή δεν "πέφτει καρφίτσα" αφού έχουν συγκεντρωθεί πάνω από 5.000 πρόσφυγες. Προσπαθούμε να διαχειριστούμε την κατάσταση. Μοιράσαμε κουβέρτες, φαγητό και ανοίξαμε άλλες δύο μεγάλες σκηνές του Διεθνούς Οργανισμού Μετανάστευσης» αναφέρει ο κ.Βούλγαρης προσθέτοντας ότι ζητάμε από τον κόσμο να μην προσπαθεί να περάσει τα σύνορα από άλλα σημεία της ουδέτερης ζώνης.

Τι λέει η τοπική κοινωνία

«Στην Ειδομένη, η κατάσταση είναι τραγική και δυστυχώς γίνεται χειρότερη καθημερινά» είπε στον Αθήνα 9.84, ο δήμαρχος Παιονίας, Χρήστος Γκουντενούδης. «Έρχονται συνεχώς λεωφορεία και αφήνουν κόσμο ο οποίος έχει κατασκηνώσει επάνω στις γραμμές του τρένου. Άλλοι βρίσκονται στον κάμπο με φοβερό κρύο και υγρασία δίπλα από το ποτάμι. Αυτή την στιγμή υπάρχουν χιλιάδες άτομα ακριβώς επάνω στην συνοριογραμμή. Από την άλλη πλευρά, τα Σκόπια έχουν φέρει στρατό για να ελέγχει την κατάσταση και δημιουργούν την υποδομή για την κατασκευή του φράκτη».

«Αυτή την στιγμή η εικόνα είναι ότι 500 μετανάστες βρίσκονται επάνω στις γραμμές και δεν επιτρέπουν ούτε την διέλευση των άλλων προς τα Σκόπια. Ασκούν βέτο λέγοντας αν δεν περάσουμε εμείς δεν περνά κανείς. Αυτό έχει δημιουργήσει τεράστια προβλήματα καθώς όλο το βράδυ έρχονταν λεωφορεία μεταφέροντας ανθρώπους και τώρα στην Ειδομένη έχουν συγκεντρωθεί κάπου 8.000 άτομα» είπε η πρόεδρος της τοπικής κοινότητα, Ξανθούλα Σουπλή.

«Ο καταυλισμός δεν μπορεί να καλύψει τόσο κόσμο και πολλοί έχουν καταπατήσει τα σπαρμένα χωράφια. Εμείς ως τοπική κοινωνία δεν μπορούμε να κάνουμε τίποτα πλέον και η λύση πρέπει να προέλθει από την κυβέρνηση. Ερχόντουσαν όλο το βράδυ, μπήκαν στο χωριό, πήγαν σε σπίτια και κτυπούσαν πόρτες ζητώντας φαγητό και τουαλέτα. Οι άνθρωποι έχουν ανάγκες αλλά και ο κόσμος εδώ έχει τρομοκρατηθεί. Είμαστε ένα χωριό 100 κατοίκων και η Ειδομένη είναι ο δέκτης όλων των ροών από τα νησιά».

Έκκληση προς την κυβέρνηση

Με ανακοίνωσή της η ΑΡΣΙΣ - Κοινωνική Οργάνωση Υποστήριξης Νέων, καλεί την ελληνική και τις υπόλοιπες ευρωπαϊκές κυβερνήσεις να ανοίξουν ξανά τα σύνορα και τους πολίτες, να συνδράμουν με όποιο τρόπο μπορούν στην ανθρωπιστική κρίση.

«Μέχρι να δοθεί λύση στην κρίση που έχει δημιουργηθεί από το κλείσιμο των συνόρων, είναι απολύτως αναγκαία και επείγουσα η άμεση δημιουργία υποδομών για τη διαμονή και διανυκτέρευση του πληθυσμού αυτού, ο οποίος θα στοιβάζεται στην συνοριακή περιοχή, μέσα στο κρύο ή τη βροχή. Οι αρμόδιες υπηρεσίες και φορείς πρέπει να αναλάβουν την σχετική ευθύνη» αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση.

«Η Ευρώπη, η οποία έχει εμπλακεί άμεσα και έμμεσα στις συρράξεις που συμβαίνουν στις χώρες της Ασίας, οφείλει τώρα περισσότερο από ποτέ να σταματήσει να αδρανεί, να δείξει το πρόσωπο της ανθρωπιάς και της αλληλεγγύης και να αγκαλιάσει τους ανθρώπους αυτούς που κυνηγημένοι από τις πολεμικές εισβολές και τις εμφύλιες συρράξεις, δεν έχουν πού αλλού να πάνε» καταλήγει.



Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ


0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου