Τρίτη 3 Νοεμβρίου 2015

Πολιτική λύση για τα «κόκκινα» στεγαστικά θα ζητήσει η κυβέρνηση από τον Μοσκοβισί




Διήμερη επίσκεψη του Επιτρόπου Οικονομικών Υποθέσεων στην Αθήνα, αίτημα για αποσύνδεση ανακεφαλαιοποίησης - αξιολόγησης

Πολιτική λύση για τα «κόκκινα» στεγαστικά δάνεια θα ζητήσει η κυβέρνηση από τον Επίτροπο Πιερ Μοσκοβισί σήμερα στην Αθήνα, με στόχο το όριο για την προστασία της πρώτης κατοικίας να μην πέσει κάτω από τις 200.000 ευρώ αντικειμενικής αξίας για το ζευγάρι.

Παραλλήλως ο Πρωθυπουργός και ο υπουργός Οικονομικών αναμένεται να τονίσουν στο γάλλο Επίτροπο την ανάγκη αποσύνδεσης (decoupling) της αξιολόγησης από την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών. Στο πλευρό της Αθήνας βρίσκονται ο Μάριο Ντράγκι (EKT) και η Κριστίν Λαγκάρντ (ΔΝΤ) αλλά αντιδρά ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε που ουσιαστικά ελέγχει το Eurogroup.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η γραμμή του Βερολίνου με την οποία ευθυγραμμίζεται ο πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ, είναι ότι το «πράσινο φως» για την ανακεφαλαιοποίηση θα μπορούσε να δοθεί από το Eurogroup (πιθανότατα της 7ης Δεκεμβρίου) μόνο αν οι Θεσμοί συνυπογράψουν κοινή δήλωση στην οποία θα τονίζεται ότι έχει επιτευχθεί «επαρκής πρόοδος στην αξιολόγηση» και ότι είναι ορατή η επιτυχής ολοκλήρωσή της.

Ωστόσο για να φτάσουμε στην έναρξη της αξιολόγησης, η Αθήνα πρέπει να υλοποιήσει τα 48 προαπαιτούμενα που οδηγούν στη δόση των 2 δισ. ευρώ (ως το Eurogroup της 9ης Νοεμβρίου) και στη συνέχεια μια νέα λίστα πιο σκληρών μέτρων για το υπόλοιπο 1 δισ. ευρώ.

Τα ραντεβού

Το πρόγραμμα συναντήσεων του Επιτρόπου Μοσκοβισί στην Αθήνα θα έχει ως εξής:

-Σήμερα Τρίτη θα συναντηθεί με τον Πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα (ώρα 17.30, Μέγαρο Μαξίμου) και στη συνέχεια με τον υπουργό Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο και τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών Γιώργο Χουλιαράκη (ώρα 18.30, στο υπουργείο Οικονομικών).

-Αύριο Τετάρτη θα συναντηθεί με τον υπουργό Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης Γιώργο Κατρούγκαλο (ώρα 10.30, στο Υπουργείο) και στη συνέχεια θα ακολουθήσει Συνέντευξη Τύπου του Επιτρόπου, στα γραφεία της Αντιπροσωπείας της ΕΕ στην Ελλάδα.

Νωρίς το απόγευμα της Τετάρτης ο κ. Επίτροπος θα συμμετάσχει σε γεύμα εργασίας με τον Υπουργό Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού, Γιώργο Σταθάκη και τον Υφυπουργό Αλέξανδρο Χαρίτση και αμέσως μετά θα επισκεφθούν μαζί τον αρχαιολογικό χώρο της Ακρόπολης, τις εργασίες αναστήλωσης και αποκατάστασης του οποίου συγχρηματοδοτεί η Ευρωπαϊκή Ένωση.

«Ο Επίτροπος Μοσκοβισί έχει σταθεί στο πλευρό της Ελλάδας σταθερά και σθεναρά από την πρώτη στιγμή της θητείας του. Οι συναντήσεις που θα πραγματοποιήσει κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του έχουν ένα και μόνο στόχο: να σημειωθεί άμεσα πρόοδος σε όλα τα ανοιχτά ζητήματα που αντιμετωπίζει η Ελλάδα» δήλωσε ο επικεφαλής της Αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα Πάνος Καρβούνης με αφορμή την επίσκεψη.

Τα «κόκκινα» δάνεια

Υπενθυμίζεται ότι στο θέμα των «κόκκινων» στεγαστικών η τρόικα ζητεί το πλαφόν για την προστασία της πρώτης κατοικίας να πέσει στα 120.000 ευρώ, ενώ νωρίτερα είχε βάλει στο τραπέζι ακόμη και το μισό (60.000 ευρώ).

Η κυβέρνηση απάντησε αρχικώς ότι τα κριτήρια υπαγωγής στη ρύθμιση για την προστασία της πρώτης κατοικίας που θα μπορούσε να αποδεχθεί είναι ένα πλαφόν προστασίας στα 325.000 ευρώ αντικειμενικής αξίας του, δηλαδή 200.000 ευρώ για τον άγαμο, 250.000 ευρώ για το ζευγάρι και 25.000 ευρώ επιπλέον για κάθε παιδί ως τρία παιδιά.

Ωστόσο, στο πλαίσιο αναζήτησης μιας «χρυσής τομής» αναλυτές εκτιμούν ότι η Αθήνα θα μπορούσε υπό προϋποθέσεις να δεχτεί τις 200.000 ευρώ για το ζευγάρι με το όριο της προστασίας για τον άγαμο να υποχωρεί στις 150.000 ή τις 170.000 ευρώ αντικειμενικής αξίας.



Πηγή : tovima.gr


0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου