Δευτέρα 16 Νοεμβρίου 2015

«Θα πηδήξω τον Πανούση εσωκομματικά. Θα τον κάνω να με θυμάται...»



Ολοι οι εντυπωσιακοί διάλογοι και οι καταθέσεις από τον απόρρητο φάκελο της εισαγγελέως Διαφθοράς Ελένης Ράικου

«Θα πηδήξω τον Πανούση εσωκομματικά. Ξέρω κάποιες μ...ίες που είχε κάνει στο υπουργείο Δικαιοσύνης σαν σύμβουλος. Θα τον κάνω τον μ...α να με θυμάται σε προσωπικό επίπεδο. Θα δει η π...α».

Αυτές είναι ορισμένες από τις απειλές και τις υβριστικές εκφράσεις που διατυπώνει στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ για τον πρώην υπουργό Δημόσιας Τάξης σε καταγεγραμμένες συνομιλίες που είχε τον περασμένο Μάρτιο με ανώτερο αξιωματικό της ΕΛ.ΑΣ. Το στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ αναφέρεται σε επαφές που είχε με στενούς συνεργάτες του Αλέξη Τσίπρα προκειμένου να υπάρξουν  παρεμβάσεις στο υπουργείο Δημόσιας Τάξης και στο εσωτερικό της ΕΛ.ΑΣ. αλλά και να απομακρυνθούν σύμβουλοι της τότε υπουργού Μετανάστευσης Τασίας Χριστοδουλοπούλου, με κύριους στόχους του την αντικατάσταση  Πανούση από τον κ. Ησυχο - αργότερα προσχώρησε στη Λαϊκή Ενότητα - αλλά και την προώθηση στη θέση του αρχηγού της ΕΛ.ΑΣ. ανώτατου αξιωματικού που εμφανίζεται ως στενός φίλος του.

Μάλιστα σε άλλη συνομιλία την ίδια περίοδο αναφέρεται το ίδιο στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ σε συνεργασία που είχε με τον Πάνο Λάμπρου (πρωταγωνιστή στις πρόσφατες καταγγελίες του κ. Πανούση) για την εκδίωξη υπηρεσιακών παραγόντων λέγοντας χαρακτηριστικά: «Είπα στον Λάμπρου που είμαστε μαζί πάνω στο υπουργείο και κάνουμε συσκέψεις για τις φυλακές: Διώξτε τους και θα σου πω ακόμη ποιους άλλους».

Ο δικαστικός φάκελος

«Το Βήμα» παρουσιάζει τον άγνωστο δικαστικό φάκελο που χειρίζεται η εισαγγελέας Διαφθοράς Ελένη Ράικου για τις ύποπτες διασυνδέσεις υψηλόβαθμων στελεχών της ΕΛ.ΑΣ. με κυκλώματα δουλεμπόρων όπου φέρεται παρεμβατικό ρόλο να έχουν στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, με τον κ. Πανούση να βρίσκεται στο επίκεντρο των αναφορών, αφού θεωρείται ότι στέκεται εμπόδιο στα σχέδιά τους. Ενα μεγάλο τμήμα αυτού του φακέλου συντάχθηκε έπειτα από πολύμηνη έρευνα της Υπηρεσίας Εσωτερικών Υποθέσεων της ΕΛ.ΑΣ., ο προϊστάμενος της οποίας  Σταύρος Σταυρόπουλος απομακρύνθηκε προ μερικών ημερών με επίκληση ότι ήταν «μη αποδοτικός» ενώ είχε σωρεία επιτυχιών σε θέματα τόσο δίωξης οργανωμένου εγκλήματος όσο και  διαφθοράς στα σώματα ασφαλείας.

Η έρευνα ξεκίνησε προ διετίας ύστερα από αρχική εξέταση των ύποπτων σχέσεων δουλεμπόρων με στελέχη της ΕΥΠ και της Διεύθυνσης Αλλοδαπών από την Υποδιεύθυνση Δίωξης Οργανωμένου Εγκλήματος της Ασφάλειας Αττικής. Τότε είχαν καταγραφεί δεκάδες συνομιλίες και ανταλλαγές SMS μεταξύ αξιωματούχων και διακινητών λαθρομεταναστών που εισέπρατταν μεγάλα ποσά για αυτές τις παράνομες συναλλαγές τους με αστυνομικούς σε ζητήματα νομιμοποίησης αλλοδαπών. Ηδη σε δύο αξιωματούχους έχουν ασκηθεί ποινικές διώξεις. Ο ένας εξ αυτών στο απολογητικό υπόμνημά του στον αρμόδιο ανακριτή σημείωσε για τον διακινητή μεταναστών (είναι αναζητούμενος): «Γνωριζόμαστε από πολλών ετών και διατηρούσαμε κοινωνικές σχέσεις, δεδομένου ότι ως άνθρωπος είναι ευχάριστος και   συμπαθής. Επιπλέον είχε μια θετική πορεία στην κοινωνία μας και εν γένει πρόκειται για έναν καθημερινό αγωνιστή του ίδιου και της οικογένειάς του». Ο ίδιος αξιωματικός ισχυρίστηκε ότι έδινε στον εν λόγω αλλοδαπό «γενικές συμβουλές για θέματα αλλοδαπών» και ότι «δεν γνώριζε ότι αυτός έπαιρνε χρήματα».

Σημαντικό ενδιαφέρον έχει η κατάθεση που έδωσε στις 5 Μαΐου 2015 ο προηγούμενος προϊστάμενος της Διεύθυνσης Αλλοδαπών, του οποίου η αντικατάσταση... προαναγγελλόταν στις υποκλαπείσες συνομιλίες. Κατέθεσε ότι ο ανώτατος αξιωματικός της ΕΛ.ΑΣ. που προορίζεται, σύμφωνα με τις υποκλαπείσες συνομιλίες, ως νέος αρχηγός της ΕΛ.ΑΣ. του έλεγε σε συσκέψεις για τον ήδη κατηγορούμενο αξιωματικό: «Εχει δουλέψει πολύ, γνωρίζει το αντικείμενο, είναι "καλό παιδί", μην τον πιέζεις και πάθει τίποτα», καθώς και ότι υπήρξαν αντιδράσεις όταν προσπάθησε να βάλει συνεργάτες στον ύποπτο αξιωματικό του Αλλοδαπών.

Οι συνομιλίες

«Ειδικό βάρος» αποδίδεται στον φάκελο της εισαγγελέως Διαφθοράς στις συνομιλίες που είχε ο κατηγορούμενος αξιωματικός της ΕΛ.ΑΣ. με 66χρονο στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ που είχε πολυετή γνωριμία με ανώτατο αξιωματικό της Αστυνομίας που στοχεύει στην ηγεσία.

Σε μία από αυτές ο αξιωματικός λέει στον 66χρονο: «Πρέπει να γίνουν οι κρίσεις το συντομότερο για να αναλάβει ο καθένας το πόστο του», για να του απαντήσει το στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ: «Θα γίνουν, σήμερα ξεκινάνε και τώρα είδες πάει να... φορτώ. Φώναξε ο υπουργός τον... (σ.σ.: αναφέρεται  το όνομα του ανώτατου αξιωματικού) και έχω βάλει τον Μπαλάφα τον Γιάννη να πάρει τον Πανούση και να του πει "τι είναι αυτά, με τον (ίδιο αξιωματικό) κάθεσαι και ασχολείσαι;"».

Σε μία άλλη περίπτωση που υπήρξε, τον Μάρτιο του 2015, εμπλοκή του εν λόγω ανώτατου αξιωματικού με εντολή να αφεθούν ελεύθεροι όλοι οι παράνομοι μετανάστες που βρίσκονται στα κέντρα κράτησης το εν λόγω στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ ακούγεται να λέει: «Τώρα δεν μπορώ, θα γίνει θέμα. Ασε τώρα, αυτή τη στιγμή κυνηγάω, έχω πάρει και τον έχω στείλει και μίλησα και με τον Γαβριήλ τον Σακελλαρίδη που μου είπε  ότι έχει κάνει παρέμβαση ο ίδιος προσωπικά με τον Νίκο τον Παππά», για να συμπληρώσει αμέσως μετά: «Και περιμένουμε γιατί ο Νίκος ο Παππάς έχει δύναμη. Κατάλαβες τώρα, δεν είναι αστεία τώρα.  Και περιμένω να (ακατάληπτη φράση) αυτό το θέμα για να πάει υπαρχηγός να τελειώνουμε».

Στη συνέχεια γίνεται συζήτηση για πρόθεση του κ. Πανούση να αποστρατεύσει  τον ανώτατο αξιωματικό της ΕΛ.ΑΣ. και σε παρέμβαση μιας υπουργού. Οπως λέει το στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ, «η υπουργός μπήκε μέσα και του λέει "πρόσεξε, μην τον καρατομήσεις"».

Οσον αφορά την Υπηρεσία Εσωτερικών Υποθέσεων, της οποίας ο προϊστάμενος τώρα αποστρατεύθηκε, σε συζήτηση που γίνεται στις 13 Μαρτίου 2015 ο κατηγορούμενος αξιωματικός της ΕΛ.ΑΣ. σημειώνει: «Είναι η αχίλλειος πτέρνα η δικιά μας. Σ' το είχα πει ότι από εκεί πρέπει να ξεκινήσει...».  



Το θέμα των συμβούλων
Διάλογοι που καίνε

Για το θέμα των συμβούλων της πρώην υπουργού Μετανάστευσης (συζήτηση στις 4 Μαρτίου 2015):

Στέλεχος ΣΥΡΙΖΑ: Εγώ περιμένω μέσα σε μια εβδομάδα μέσα, σε δέκα ημέρες να πάρουν τον πούλο και οι δύο από εκεί, ακούς;

Κατηγορούμενος αξιωματικός: Εχε υπόψη σου ότι μία από αυτές που έχει είναι τελείως άσχετη. Δεν ξέρει ούτε νομοθεσία ούτε τίποτα.

Στέλ. ΣΥΡ.: Ναι, το θέμα είναι ότι εγώ επειδή μετέφερα στον Πάνο τον Λάμπρου που είμαστε μαζί πάνω στο υπουργείο και κάνουμε συσκέψεις για τις φυλακές μετέφερα την εικόνα αυτή. Διώξτε τους και θα σου πω ακόμα ποιους άλλους.
Για την ισχύ που πρέπει να αποκτήσουν στο κυβερνητικό σχήμα και την αντικατάσταση του κ. Πανούση (συζήτηση  στις 4 Μαρτίου 2015)

Κατηγορούμενος αξιωματικός: Αν και εμείς είμαστε μαλθακοί, θα τους δίνουμε το δικαίωμα να τα ξανακάνουν συνεχώς αυτά. Αν δεν αντιδράσουμε και αν δεν βάλουμε κάποιους ανθρώπους στη θέση τους.

Στέλεχος ΣΥΡΙΖΑ: Ε, ναι, εντάξει, θ' αλλάξει ο υπουργός (σ.σ.: ο κ. Πανούσης).  Θα αλλάξει ο υπουργός  κάποια στιγμή, μέσα σ' ένα τετράμηνο-πεντάμηνο και εκεί θα σου πω το πώς θα γίνει.

Κατηγ. αξιωμ.: Ετσι ακριβώς.

Στέλ ΣΥΡ.:  Μόλις πάει κανένας Ησυχος απάνω, θα σου πω εγώ τι θα γίνει. Κατάλαβες τι γίνεται;

Κατηγ. αξιωμ.: Α, μπράβο,  μαζί σου, τώρα είπες το σωστό όνομα. Συμφωνώ μαζί σου.
Σημειώνεται ότι στην επόμενη φάση της συζήτησης γίνεται αναφορά σε επικοινωνία του κ. Ησυχου με τον εν λόγω ανώτατο αξιωματικό της ΕΛ.ΑΣ., για να συμπληρώσει το στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ: «Κατάλαβες τι γίνεται; Και το μάτι εκεί πάνω θα είναι αυτός».

Οσον αφορά την υπηρεσιακή πορεία του εν λόγω ανώτατου αξιωματικού της ΕΛ.ΑΣ. αναφέρεται  (5 Μαρτίου 2015)  ότι δεν θα ήταν θετική «αν δεν ήταν ο Τάσος ο Κουράκης, ο Γαβριήλ Σακελλαρίδης, ο Νίκος ο Παππάς και ο Ησυχος».




Λαμπρόπουλος Βασίλης Γ.
Πηγή : tovima.gr



0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου