Σάββατο 7 Νοεμβρίου 2015

Από πιλότος Apache... ανθρώπινο πειραματόζωο ο νέος Βρετανός αστροναύτης



Ο πρώτος Βρετανός που θα βρεθεί στο Διεθνή Διαστημικό Σταθμό και παράλληλα ο πρώτος Βρετανός αστροναύτης μετά από 24 χρόνια, έχει πέραν της αποστολής του και στόχο να προωθήσει την υποστήριξη της βρετανικής κοινής γνώμης και ειδικά των νέων για μία μελλοντική επανδρωμένη αποστολή στον Αρη.

Ο 43χρονος Τιμ Πικ, πρώην ταγματάρχης του βρετανικού στρατού και πιλότος δοκιμών σε επιθετικά ελικόπτερα Apache, θα εκτοξευτεί με αποστολή να παραμείνει για έξι μήνες στο διάστημα και τον ISS για λογαριασμό της Ευρωπαϊκής Διαστημικής Υπηρεσίας, τον ερχόμενο Δεκέμβριο. Αξίζει να σημειωθεί ότι η Βρετανία αρχικά είχε αποχωρήσει από το ευρωπαϊκό πρόγραμμα επανδρωμένων διαστημικών πτήσεων, αλλά αποφάσισε να αλλάξει στάση το 2012.

Θα είναι ο πρώτος πολίτης του Ηνωμένου Βασιλείου που θα εγκαταλείψει την επιφάνεια του πλανήτη και την ατμόσφαιρα, μετά την Ελεν Σάρμαν, που είχε πραγματοποιήσει μία οκταήμερη αποστολή το 1991 επιβαίνοντας στο ρωσικό διαστημικό σταθμό Μιρ. «Μετά από ένα κενό 24 ετών από τότε που η Ελεν Σάρμαν πέταξε στο ρωσικό διαστημικό σταθμό Μιρ, η βρετανική σημεία θα ανεμίσει και θα φορεθεί ξανά στο διάστημα», είπε ο Πικ σε δημοσιογράφους την Παρασκευή, για να προσθέσει ότι «αυτό που σημαίνει αυτό, είναι ότι δεν υπάρχει τίποτε που να εμποδίζει τους μαθητές στην Βρετανία σήμερα να είναι από τους πρώτους ανθρώπους που θα πατήσουν στο μέλλον το πόδι τους στον Αρη».

Η αποστολή της ESA, για την οποία επελέγη το 2009, ονομάζεται Principia προς τιμήν του κεφαλαιώδους σημασίας για την επιστήμη έργου του Νεύτωνα Naturalis Principia Mathematica, που έθεσε τις βάσεις για την κατανόηση της κίνησης των ουρανίων σωμάτων και της βαρύτητας. Οπως είπε ο Πικ, δική του αποστολή θα είναι η πραγματοποίηση μίας σειράς πειραμάτων, μεταξύ των οποίων και μερικά στα οποία το «πειραματόζωο» θα είναι ο ίδιος.
Οπως και στην περίπτωση της Σάρμαν, έτσι και τώρα ο Πικ θα εκτοξευτεί με ρωσικό διαστημόπλοιο στο διάστημα, από το κοσμοδρόμιο του Μπαϊκονούρ στο Καζακστάν, πριν φτάσει στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό.

Ο διαστημικός σταθμός είναι σε μεγάλο μέρος του ένα εργαστήριο όπου διεθνές εξαμελές πλήρωμα ζει και εργάζεται, «πετώντας» με ταχύτητα 8 χλμ. το δευτερόλεπτο, δηλαφή πραγματοποιώντας μία περιστροφή γύρω από τον πλανήτη κάθε 90 λεπτά.

Τα πρώτα τμήματά του στάθληκαν στο διάστημα το 1998 και από το Νοέμβριο του 2000 κατοικείται αδιάλειπτα, έχοντας φιλοξενήσει πάνω από 200 άτομα 15 διαφορετικών εθνικοτήτων.



Πηγή : ethnos.gr


0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου