Πέμπτη 26 Νοεμβρίου 2015

«Τρύπα» στα ταμεία του ΟΑΕΕ 807 εκατ. ευρώ για το 2016





Από τον Βασίλη Αγγελόπουλο

Αύξηση του ελλείμματος στα 807 εκατ. ευρώ για το 2016, προβλέπει το ΔΣ του ΟΑΕΕ, έναντι ελλείμματος 545 εκατ. ευρώ για το τρέχον έτος.

Η εκτίμηση για αύξηση του ελλείμματος κατά 67,5% μέσα σε ένα έτος, όπως προβλέπει ο προϋπολογισμός του Οργανισμού, ουσιαστικά δείχνει ότι η κατάσταση με τα έσοδα και τις δαπάνες στο Ταμείο των ελεύθερων επαγγελματιών, είναι εκτός ελέγχου.

Η πρόταση που έχει τεθεί προς το υπουργείο Εργασίας, για να περιοριστεί το πρόβλημα και να μπορέσει να καταστεί διαχειρίσιμο, είναι να πάρει ο ΟΑΕΕ τα έσοδα που προκύπτουν από την καταβολή του τέλους επιτηδεύματος στην εφορία, από τους ελεύθερους επαγγελματίες.

Στον προϋπολογισμό του Οργανισμού, υπάρχουν οικονομικά στοιχεία που επιβεβαιώνουν την εξαιρετικά δυσχερή κατάσταση που βρίσκεται το Ταμείο και δείχνουν ότι η κρατική επιχορήγηση διέσωσε την καταβολή των συντάξεων κατά τον τρέχον έτος.

Ουσιαστικά, διαπιστώνεται ότι κατά το τρέχον έτος προέκυψε αρνητικό ισοζύγιο εσόδων – εξόδων που ανήλθε στα 419 εκατ. ευρώ. Για να καλυφθεί η ανάγκη για καταβολή συντάξεων, ο Οργανισμός χρειάστηκε να αξιοποιήσει έσοδα που εισέπραξε, αλλά δεν απέδωσε ως όφειλε, στον ΕΟΠΥΥ.

Από τα 884 εκατ. ευρώ που εισπράχθηκαν για λογαριασμό τρίτων, ο ΟΑΕΕ απέδωσε μόλις 334 εκατ. ευρώ. Μόνο προς τον ΕΟΠΥΥ, ο ΟΑΕΕ εκτιμάται ότι θα δημιουργήσει έως το τέλος του έτους, οφειλή που θα ανέλθει έως τα 700 εκατ. ευρώ. Όλα αυτά ενώ η κρατική χρηματοδότηση μειώνεται χρόνο με το χρόνο.

Το 2016, μαζί με το ΕΚΑΣ, η κρατική στήριξη, δεν θα υπερβεί το 1,44 δισεκ ευρώ, ποσό που είναι κατά 13,6% μικρότερο, σε σχέση με το 1,67 δισεκ ευρώ που είχε ανέλθει κατά το τρέχον έτος.





Πηγή : dikaiologitika.gr


0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου