Σάββατο 21 Νοεμβρίου 2015

Μάλι: Τουλάχιστον 27 νεκροί-«Εγκέφαλος» της επίθεσης ο Μοχτάρ Μπελμοχτάρ




Στους 27 ανέρχεται ο αριθμός των νεκρών μετά από την επίθεση τζιχαντιστών σε πολυτελές ξενοδοχείο στην πρωτεύουσα του Μάλι, όπως μεταδίδει το πρακτορείο Reuters.

Αξιωματούχος του στρατού της χώρας δήλωσε στο γαλλικό πρακτορείο ότι κατά τη διάρκεια της πολύωρης επιχείρησης, σκοτώθηκαν δύο από τους ένοπλους τζιχαντιστές. Η «κόλαση» της εννιάωρης ομηρίας έληξε μετά την κοινή επιχείρηση που πραγματοποίησαν δυνάμεις του Μαλί και άλλων χωρών, μεταξύ των οποίων και η Γαλλία.

Τελικώς, την ευθύνη των επιθέσεων ανέλαβαν από κοινού δύο ισλαμιστικές οργανώσεις, η ισλαμιστική οργάνωση Αλ Μουραμπιτούν και Αλ Κάιντα του Ισλαμικού Μάγρεμπ (AQIM).

Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, από το ξενοδοχείο κατάφεραν να διαφύγουν 20 Ινδοί, 12 Γάλλοι, επτά υπήκοοι Αλγερίας, έξι Αμερικανοί, έξι Τούρκοι, τέσσερις Κινέζοι, δύο Γερμανοί και ένας υπήκοος Γουινέας. Μέχρι στιγμής, όμως, δεν έχουν γίνει γνωστές πληροφορίες για τις εθνικότητες των νεκρών.



Ο Μοχτάρ Μπελμοχτάρ ο «εγκέφαλος»;

Ο Αλγερινός Μοχτάρ Μπελμοχτάρ, ο ηγέτης της τζιχαντιστικής οργάνωσης αλ Μουραμπιτούν, η οποία ορκίζεται πίστη στην αλ Κάιντα, «είναι αναμφίβολα πίσω» από την επίθεση στο ξενοδοχείο Radisson Blu εκτίμησε σήμερα ο υπουργός Άμυνας της Γαλλίας Ζαν-Ιβ Λε Ντριάν μιλώντας στο γαλλικό τηλεοπτικό δίκτυο TF1.
Ο Λε Ντριάν επισήμανε ότι ο Μπελμοχτάρ, τον οποίο «αναζητούν πολλές χώρες εδώ και πολύ καιρό, βρίσκεται αναμφίβολα πίσω από αυτήν την επίθεση, παρά το ότι δεν μπορεί να μιλήσει κανείς με απόλυτη βεβαιότητα».

Το τηλεοπτικό δίκτυο αλ Τζαζίρα του Κατάρ μετέδωσε εξάλλου πριν από λίγο ότι την ευθύνη για την πολύνεκρη σημερινή επίθεση ανέλαβε η οργάνωση αλ Μουραμπιτούν.

Το χρονικό της επίθεσης 

Πάνοπλοι τζιχαντιστές εισέβαλαν περίπου στις 7:00πμ (τοπική ώρα) σε πολυτελές ξενοδοχείο του Μπαμακό και κράτησαν 170 ανθρώπους ομήρους για αρκετή ώρα. Οι πρώτες πληροφορίες ανέφεραν ότι οι 140 ήταν επισκέπτες του ξενοδοχείου και οι υπόλοιποι 30 εργαζόμενοι.

Οι τζιχαντιστές (από 2-13 σύμφωνα με διαφορετικές αναφορές) φέρεται να μπήκαν μέσα στον χώρο του ξενοδοχείου, παραβιάζοντας την μπάρα ασφαλείας με όχημα που έφερε διπλωματικές πινακίδες, πυροβολώντας και φωνάζοντας «Αλλάχ Ακμπάρ» (Ο Αλλάχ είναι μεγάλος).
Αυτόπτες μάρτυρες στην περιοχή δηλώνουν ότι η αστυνομία περικύκλωσε το ξενοδοχείο και έχει αποκλείσει τους δρόμους που οδηγούν στη συνοικία, ενώ οι οι ειδικές δυνάμεις έχουν μπει στο Radisson. Η Γαλλία παρέχει επιμελητειακή στήριξη και στέλνει στο Μπαμακό 50 κομάντο της επίλεκτης ομάδας GIGN, ενώ συμμετέχουν και ειδικές δυνάμεις των ΗΠΑ.
Νωρίτερα, η δημόσια τηλεόραση του Μάλι μετέδωσε ότι οι δυνάμεις ασφαλείας απομάκρυναν 80 άτομα, καθώς οι τζιχαντιστές φαίνεται ότι «δεν γνώριζαν καλά τους χώρους του ξενοδοχείου». Οι 12 υπάλληλοι της Air France που βρισκόταν στο ξενοδοχείο είναι όλοι σώοι, όπως και οι 5 εκ των 7 υπαλλήλων της Turkish Airlines που απελευθερώθηκαν.
Όπως μετέδιδε νωρίτερα το Reuters, οι δράστες άφησαν ελεύθερους ορισμένους ομήρους μουσουλμάνους, αφού διαπίστωσαν ότι μπορούσαν να απαγγείλουν στίχους από το Κοράνι.
Διαβάστε ΕΔΩ τη συγκλονιστική μαρτυρία ενός Έλληνα που βρισκόταν στο ξενοδοχείο

Καταδικάζει ο Μπαν Γκι Μουν 

Ο γενικός γραμματέας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών Μπαν Γκι Μουν καταδίκασε σήμερα «την ειδεχθή τρομοκρατική επίθεση» εναντίον του ξενοδοχείου Radisson Blu. Σε  δελτίο τύπου, ο Μπαν Γκι Μουν εκφράζει την «ανησυχία του σχετικά με το γεγονός ότι αυτές οι επιθέσεις διαπράχθηκαν σε μια χρονική στιγμή όπου έχει επιτευχθεί σημαντική πρόοδος στην ειρηνευτική διαδικασία» μεταξύ της κυβέρνησης του Μαλί και των ανταρτών Τουαρέγκ.

Μια ειρηνευτική συμφωνία υπογράφθηκε το διάστημα Μαΐου-Ιουνίου μεταξύ της Μπαμακό και ορισμένων από τις οργανώσεις των ανταρτών.

Ο Μπαν «καταγγέλλει κάθε απόπειρα να προκληθεί ένα πλήγμα στην εφαρμογή της συμφωνίας».
Ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ εκφράζει «την απόλυτη στήριξή του στις αρχές του Μαλί στη μάχη που δίνουν εναντίον των τρομοκρατικών και εξτρεμιστικών οργανώσεων».

Ο Μπαν επισήμανε επιπλέον ότι η αποστολή του ΟΗΕ στο Μαλί (Minusma) «προσέφερε βοήθεια στις αρχές του Μαλί στη διαχείριση της κρίσης» στο ξενοδοχείο Radisson.



Πηγή : ethnos.gr


0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου