Τετάρτη 21 Οκτωβρίου 2015

Τεράστια πτώση στις πωλήσεις PC στην Ελλάδα λόγω capital controls




Οι πωλήσεις ηλεκτρονικών υπολογιστών στην Ελλάδα παρουσιάζουν σημαντική πτώση στο 3ο τρίμηνο του 2015, καθώς σύμφωνα με εκτιμήσεις της IDC, μειώθηκαν κατά 50% σε σχέση με το 2014.

Η IDC εκτιμά ότι βασική αιτία είναι η επιβολή των capital controls, που έριξε τις πωλήσεις σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα.

Παρόλα αυτά, η χώρα μας δεν αποτελεί εξαίρεση στη γενική εικόνα του πλανήτη, καθώς οι πωλήσεις ηλεκτρονικών υπολογιστών στην ΕΜΕΑ (Ευρώπη, Μέση Ανατολή, Αφρική) βρέθηκαν σε καθοδική τροχιά, με ποσοστό 23%, το 3ο τρίμηνο του 2015, σε σχέση με ένα χρόνο νωρίτερα. Την περίοδο Ιουλίου - Αυγούστου 2015, στην περιοχή της ΕΜΕΑ, διατέθηκαν συνολικά 18,4 εκατ. συσκευές, ενώ την αντίστοιχη περίοδο είχαν πωληθεί 23,8 εκατ. ηλεκτρονικοί υπολογιστές.

Οι παράγοντες που επηρέασαν την αγορά γενικότερα, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των αναλυτών της εταιρείας, ήταν οι διακυμάνσεις στις συναλλαγματικές ισοτιμίες, καθώς και η πολιτική αστάθεια στην Ανατολική Ευρώπη και τη Μέση Ανατολή.

Στη δυτική Ευρώπη η αγορά των ηλεκτρονικών υπολογιστών υποχώρησε κατά 18,4%, στη Μέση Ανατολή και Αφρική υπέστη μείωση κατά 28,4%, ενώ η πτώση εντάθηκε στην κεντρική και ανατολική Ευρώπη, όπου διαμορφώθηκε στο 31,3%.

Όσον αφορά στους κατασκευαστές, στην κορυφή της αγοράς, από πλευράς πωλήσεων (τεμάχια), βρέθηκε η HP, με μερίδιο 23,7%, αλλά πωλήσεις μειωμένες κατά 17,1% σε σχέση με το αντίστοιχο τρίμηνο του 2014.

Τη δεύτερη θέση κατέλαβε η Lenovo, που υπέστη μείωση πωλήσεων κατά 20,1%, ενώ το μερίδιο αγοράς της κινήθηκε, επίσης, στο 20,1%. Dell, Acer Group και Asus κατέλαβαν, αντίστοιχα, την τρίτη, τέταρτη και πέμπτη θέση της αγοράς στην περιοχή ΕΜΕΑ με μερίδια 10,1%, 9,6% και 8,2% (η μείωση των πωλήσεων ήταν αντίστοιχα 11,3%, 38% και 25,5%).




Πηγή: skai.gr


0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου