Παρασκευή 23 Οκτωβρίου 2015

Σάλος με τη διαρροή ηλεκτρονικής αλληλογραφίας του διευθυντή της CIA από το Wikileaks



Η CIA κατήγγειλε την πειρατεία προσωπικών ηλεκτρονικών μηνυμάτων του διευθυντή της Τζον Μπρέναν, μετά τη δημοσίευση από τον ιστότοπο WikiLeaks εγγράφων που δείχνουν να προέρχονται από τον προσωπικό του λογαριασμό. Πρόκειται για μια δυσάρεστη διαρροή για την αμερικανική υπηρεσία πληροφοριών.

"Ουδεμία ένδειξη υπάρχει ότι τα έγγραφα που έχουν δημοσιευτεί μέχρι τώρα είχαν χαρακτηριστεί απόρρητα", αντέδρασε η CIA σε ανακοίνωσή της. Η υπηρεσία καταγγέλλει "την πειρατεία του λογαριασμού της οικογένειας Μπρέναν, η οποία είναι αδίκημα και πραγματοποιήθηκε με κακόβουλες προθέσεις".

Ο WikiLeaks δημοσίευσε χθες έξι έγγραφα που φέρεται ότι προέρχονται από το προσωπικό ηλεκτρονικό ταχυδρομείο του επικεφαλής των αμερικανών κατασκόπων. Τα έγγραφα χρονολογούνται από το 2007 έως το 2009, δηλαδή πριν από την ανάληψη των καθηκόντων του ως επικεφαλής της CIA το 2013. "Κατά τη διάρκεια των προσεχών ημερών ο WikiLeaks θα δημοσιεύσει έγγραφα που προέρχονται από ένα από τα μη κυβερνητικά ηλεκτρονικά ταχυδρομεία του αρχηγού της CIA Τζον Μπρέναν", έγγραψε στην ιστοσελίδα του ο ιστότοπος.

Μεταξύ των εγγράφων που δόθηκαν στη δημοσιότητα: ένα ερωτηματολόγιο περίπου 50 σελίδων το οποίο υποτίθεται ότι συμπληρώθηκε από τον Μπρέναν το 2008, κατά τη διάρκεια μιας διαδικασίας ελέγχου των πεπραγμένων του για να του επιτραπεί να έχει πρόσβαση σε ευαίσθητες πληροφορίες.
Τότε ο Μπρέναν εργαζόταν στον ιδιωτικό τομέα, σύμφωνα με το βιογραφικό του το οποίο έδωσε στη δημοσιότητα η CIA. Ο WikiLeaks αναφέρει από την πλευρά του ότι ο Μπρέναν ήταν τότε επικεφαλής της εταιρίας The Analysis Corporation (TAC), η οποία ειδκεύεται στη συλλογή πληροφοριών.

Το ερωτηματολόγιο, το οποίο δεν έχει λογοκριθεί, περιέχει πολλές προσωπικές πληροφορίες και τα στοιχεία επικοινωνίας συνεργατών του Μπρέναν, όπως ένας αριθμός τηλεφώνου που φέρεται ότι ανήκει στον Τζορτζ Τένετ, διευθυντή της CIA μεταξύ 1994 και 1997. Ο αριθμός φαίνεται πως ισχύει: σε κλήση του Γαλλικού Πρακτορείου, μια γυναίκα απάντησε ότι ο κ. Τένετ δεν μιλά στον Τύπο.
Ο WikiLeaks ανήρτησε επίσης δύο έγγραφα που προέρχονται από κοινοβουλευτικές συζητήσεις με θέμα τα βασανιστήρια και χρονολογούνται από το 2008. Το πρώτο είναι αντίγραφο μιας πρότασης νόμου που εξεταζόταν τότε στη Γερουσία και αφορούσε τις μεθόδους που πρέπει να απαγορευτούν, όπως ο εικονικός πνιγμός. Το δεύτερο είναι μια επιστολή που αποδίδεται σε αξιωματούχο κοινοβουλευτικής επιτροπής που ζητεί να απαγορευτούν ορισμένες ανακριτικές μέθοδοι.

Υπάρχει επίσης ένα fax του 2008 που αναφέρεται λεπτομερώς σε μια δικαστική διαμάχη μεταξύ της TAC και της CIA.

Ο Μπρέναν είχε εργασθεί για τη CIA μεταξύ του 1980 και του 2005. Μετά τη δραστηριοποίησή του στον ιδιωτικό τομέα, εργάσθηκε για τον Λευκό Οίκο από το 2009 έως το 2013 ως σύμβουλος του προέδρου Μπαράκ Ομπάμα για την εσωτερική ασφάλεια και την καταπολέμηση της τρομοκρατίας.

Μια σειρά από ενοχλητικές ηλεκτρονικές πειρατείες

Η δημοσιοποίηση αυτή έρχεται στο φως μερικές ημέρες αφότου ένας χάκερ που παρουσιάζεται ως αμερικανός έφηβος δήλωσε στην εφημερίδα New York Post ότι εισχώρησε στο προσωπικό ηλεκτρονικό ταχυδρομείο του διευθυντή της CIA.

Οι ΗΠΑ σημαδεύτηκαν τα τελευταία χρόνια από μεγάλες ηλεκτρονικές πειρατείες επίσημων στοιχείων. Το 2010 ο WikiLeaks είχε διαρρεύσει 500.000 απόρρητα έγγραφα του τομέα της άμυνας για το Ιράκ και το Αφγανιστάν και 250.00 διπλωματικά έγγραφα.

Τον Ιούλιο, η αμερικανική κυβέρνηση είχε αποκαλύψει ότι τα προσωπικά δεδομένα 21,5 εκατομμυρίων ανθρώπων, οι περισσότεροι από τους οποίους είχαν σε κάποια στιγμή αποτελέσει αντικείμενο ελέγχου για τα πεπραγμένα τους, είχαν υποστεί ηλεκτρονική πειρατεία.
Υψηλόβαθμοι αμερικανοί αξιωματούχοι κατηγορήθηκαν πρόσφατα ότι δεν προστατεύουν σωστά τις ευαίσθητες πληροφορίες που περιέρχονται στην κατοχή τους.

Ο πρώην αρχηγός της CIA Ντέιβιντ Πετρέους παραδέχτηκε την ενοχή του για τη διοχέτευση άκρως απόρρητων εγγράφων στην ερωμένη του. Η Χίλαρι Κλίντον, υποψήφια για το χρίσμα των Δημοκρατικών για τις προεδρικές εκλογές του 2016, επικρίνεται έντονα από τους Ρεπουμπλικανούς γιατί είχε χρησιμοποιήσει αποκλειστικά έναν ιδιωτικό διακομιστή και μια ιδιωτική ηλεκτρονική διεύθυνση όταν ήταν υπουργός Εξωτερικών, αντί για τον επίσημο και ασφαλή λογαριασμό της.



Πηγή : imerisia.gr


0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου