Σάββατο 17 Οκτωβρίου 2015

Άνοιξε ο δρόμος για τα Κέντρα Αποτέφρωσης Νεκρών



Θα διευκολύνουν όλους όσοι επιθυμούν να αποτεφρωθούν μετά θάνατο και αναζητούν τη λύση στο εξωτερικό

Ο δρόμος για τη δημιουργία Κέντρων Αποτέφρωσης Νεκρών άνοιξε από το υπουργείο Περιβάλλοντος, μετά και την υπογραφή του αρμόδιου υπουργού Πάνου Σκουρλέτη. Η απόφαση αφορά στη διαδικασία περιβαλλοντικής αδειοδότησης των Κέντρων Αποτέφρωσης Νεκρών (ή οστών), ολοκληρώνοντας το θεσμικό πλαίσιο.

Αξίζει να σημειωθεί πως αρκετές πόλεις στο παρελθόν έδειξαν ενδιαφέρον για την ίδρυση αποτεφρωτηρίων, ωστόσο μέχρι σήμερα μοναδική λύση για όποιον επιθυμεί να αποτεφρωθεί μετά θάνατον είναι η αποστολή της σορού στο εξωτερικό.

Πρόσκομμα στη δημιουργία των Κέντρων Αποτέφρωσης Νεκρών, παρόλο που η αποτέφρωση επιτρέπεται στη χώρα μας από το 2006, ήταν οι όροι ίδρυσης ενός τέτοιου χώρου, καθώς και οι προδιαγραφές του. Η αλλαγή της νομοθεσίας περί περιβαλλοντικής αδειοδότησης το 2011 έκανε εκ νέου απαραίτητη την εξειδίκευση των περιβαλλοντικών περιορισμών. Το 2014, ένας νόμος (Ν. 4277) ήρε τον περιορισμό περί νεκροταφείων, ορίζοντας ότι τα αποτεφρωτήρια μπορούν να χωροθετηθούν σχεδόν παντού, εκτός από περιοχές κατοικίας.

Έτσι, πλέον, με την υπογραφή Σκουρλέτη, καθορίστηκαν οι Πρότυπες Περιβαλλοντικές Δεσμεύσεις (ΠΠΔ) που προβλέπονται για τη δημιουργία αποτεφρωτηρίων, με απώτερο σκοπό την προστασία του φυσικού και ανθρωπογενούς περιβάλλοντος, προσδιορίζοντας όλα τα αναγκαία μέτρα και τους περιορισμούς που πρέπει να εφαρμόζονται από τα Κέντρα Αποτέφρωσης Νεκρών.

Η νομοθεσία συναντά πλέον ένα και μοναδικό «εμπόδιο», αφού τα Κέντρα Αποτέφρωσης Νεκρών χωρικά έχουν «αποδεσμευτεί» από τα νεκροταφεία, και αυτό είναι πως δικαίωμα ίδρυσης εξακολουθούν να έχουν μόνο οι δήμοι, οι οποίοι μπορούν να δώσουν άδεια λειτουργίας αποτεφρωτηρίων σε οποιοδήποτε μέρος, εκτός από τις περιοχές αμιγούς κατοικίας, γενικής κατοικίας και χαρακτηρισμένους χώρους πρασίνου.

Η νέα απόφαση του υπουργείου Περιβάλλοντος αναμένεται να λύσει το πρόβλημα ανθρώπων που επιθυμούν να αποτεφρωθούν μετά θάνατον, ενώ δεν θα επιβαρυνθεί σε καμία περίπτωση το περιβάλλον, αφού οι μονάδες θα υπόκεινται στη διαδικασία των Πρότυπων Περιβαλλοντικών Δεσμεύσεων.


Πηγή : protothema.gr


0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου