Σάββατο 31 Οκτωβρίου 2015

Νεκροί στο Αιγαίο, φράχτες στην Ευρώπη


Μία τραγωδία χωρίς τελειωμό εκτυλίσσεται στις τελευταίες μέρες στο Αιγαίο με δεκάδες ανθρώπους και μικρά παιδιά να χάνουν τη ζωή τους στη θάλασσα, προσπαθώντας να περάσουν από τις τουρκικές ακτές στην Ελλάδα. Είναι τις ίδιες μέρες, που ευρωπαϊκές χώρες υψώνουν φράκτες για να θωρακίσουν τα σύνορά τους από τις ανεξέλεγκτες μεταναστευτικές ροές και που δείχνουν απρόθυμες να συμφωνήσουν σε μία ενιαία στρατηγική αντιμετώπισης του προβλήματος.

Χαρακτηριστική είναι η στάση του Βερολίνου που διεμήνυσε την Παρασκευή ότι ο τεράστιος μεταναστευτικός όγκος που δέχεται η Ελλάδα, δεν πρέπει να συνδέεται με την εφαρμογή του μνημονίου και συνακόλουθα ούτε με κάποια ελάφρυνση των σκληρών μέτρων.

Η δραματική κατάσταση που έχει διαμορφωθεί τις τελευταίες μέρες, έκανε τον Πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα να δηλώσει πως «τις τελευταίες ημέρες τα κύματα δεν ξεβράζουν στις ακτές μας μόνο σορούς ανθρώπων, αλλά ξεβράζουν τον ίδιο τον ευρωπαϊκό πολιτισμό». Από το βήμα της Βουλής, απαντώντας ο Αλέξης Τσίπρας, κατά την Ώρα του Πρωθυπουργού, σε επίκαιρη ερώτηση για το προσφυγικό που κατέθεσε ο βουλευτής της ΝΔ Γ. Κουμουτσάκος, εξέφρασε τη βαθιά θλίψη και την απέραντη οδύνη για τους δεκάδες θανάτους στο Αιγαίο, ενώ χρησιμοποίησε σκληρή γλώσσα αναφορικά με τους χειρισμούς της Ευρωπαϊκής Ένωσης στο προσφυγικό ζήτημα.

«Αισθάνομαι ντροπή για την ανικανότητα της Ευρώπης να αντιμετωπίσει αυτό το ανθρώπινο δράμα» είπε, εκφράζοντας παράλληλα τη συμπαράστασή του στους άνδρες και τις γυναίκες της Ελληνικής Ακτοφυλακής που καθημερινά σώζουν εκατοντάδες ζωές.

«Πρώτιστο καθήκον μας είναι να περιορίσουμε την ανθρωπιστική τραγωδία αυτή την ώρα» είπε ο κ. Τσίπρας, επισημαίνοντας ότι ως Έλληνες γνωρίζουμε τι σημαίνει προσφυγιά. «Για να υπηρετήσουμε αυτό το καθήκον, ανάγκη είναι να κρατήσουμε στάση που συνάδει με τις αξίες της Ευρώπης που κινδυνεύει να τις χάσει και να απομονώνουμε ακραίες ρατσιστικές φωνές στην Ελλάδα και στην Ευρώπη» υπογράμμισε.

«Δεσμευτήκατε για την παραμονή και φιλοξενία 50.000 προσφύγων χωρίς να γνωρίζουμε κάτω από ποιες συνθήκες αυτοί οι άνθρωποι θα διαμείνουν στη χώρα. Η Ελλάδα είναι η μόνη χώρα που ανέλαβε τέτοιες δεσμεύσεις» ανέφερε, σημειώνοντας ότι υπάρχει κίνδυνος εγκλωβισμού εκατοντάδων ανθρώπων στη χώρα.

Ο Πρωθυπουργός μίλησε για ανθρώπινη τραγωδία που εξελίσσεται στις θάλασσές μας, με ευθύνη της Δύσης, καθώς προχώρησε σε πολεμικές επεμβάσεις εξυπηρετώντας συμφέροντα και όχι την αποκατάσταση της Δημοκρατίας στις χώρες αυτές.

Ο Αλέξης Τσίπρας στηλίτευσε το γεγονός ότι μόνο τα νεκρά προσφυγόπουλα προκαλούν θλίψη. «Τα ζωντανά παιδιά που στοιβάζονται δεν είναι αντικείμενο συμπάθειας» επισήμανε και αναφέρθηκε στα τείχη και τους φράκτες που υψώνουν ευρωπαϊκές χώρες.

«Αυτό αφορά την ηγεσία της ευρωπαϊκής ένωσης και καταδεικνύει την αδυναμία της Ευρώπης να υπηρετήσει τις αξίες της. Καποιοι έχουν τη λογική να υψώνουν τείχη. Το ευρωπαϊκό όραμα γεννήθηκε όταν έπεσε το τείχος του Βερολίνου. Τώρα υψώνονται τείχη μεταξύ κρατών της Ευρώπης» σημείωσε.

Ζήτησε, δε, στάση υπευθυνότητας από την Ευρώπη και να μην πυροδοτούνται ρατσιστικά αντανακλαστικά και ακραίες φωνές.

Επισήμανε ότι η Ελλάδα δεν θα παίξει το ρόλο του «φρούραρχου της Ευρώπης», όπως κάνουν άλλοι στη γειτονιά, καθώς σε αυτήν την περίπτωση «θα προκαλούσαμε έκρηξη τεραστίων διαστάσεων».

Στα κέντρα των νησιών θα φιλοξενούνται προσωρινά είπε  έως 8.000 πρόσφυγες, ενώ στα κέντρα της ενδοχώρας έως 20.000 πρόσφυγες. Πρόσθεσε, ακόμη, ότι η ΕΕ θα ενισχύσει οικονομικά, αλλά όχι άμεσα, την επιδότηση ενοικίου για την προσωρινή φιλοξενία επιπλέον 20.000 προσφύγων από οικογένειες.

Αυξάνεται ο αριθμός των νεκρών προσφύγων σε δύο νέα ναυάγια που σημειώθηκαν στα νερά του νοτιοανατολικού Αιγαίου.

Λίγο μετά τις 11 το βράδυ της Πέμπτης το φυλάκιο Καλολίμνου ενημέρωσε το Λιμενικό για ανατροπή ξύλινης λέμβου στη θαλάσσια περιοχή μεταξύ Καλολίμνου και Καλύμνου. Η πρώτη εκτίμηση ήταν για περίπου 100 πρόσφυγες στη θάλασσα. Άμεσα ξεκίνησαν έρευνες από τέσσερα σκάφη του Λιμενικού, πλωτό της Frontex, ελικόπτερο Σούπερ - Πούμα και τρία αλιευτικά.

Ως αυτή την ώρα έχουν διασωθεί και μεταφερθεί στην Κάλυμνο 138 πρόσφυγες, ενώ έχουν ανασυρθεί 19 σοροί. Πρόκειται για τρία βρέφη, οκτώ παιδιά, έξι γυναίκες και δύο άντρες.

Οι έρευνες συνεχίζονται για αγνοούμενους, ο ακριβής αριθμός των οποίων δεν έχει εξακριβωθεί. Στη περιοχή πνέουν βορειοδυτικοί άνεμοι εντάσεως 5 μποφόρ.


Επίσης τα ξημερώματα της Παρασκευής στη θαλάσσια περιοχή βόρεια της Ρόδου σκάφος του Λιμενικού εντόπισε και περισυνέλεξε έξι πρόσφυγες και τρεις νεκρούς, δύο παιδιά και μία γυναίκα, ενώ αγνοούνται άλλοι τρεις άντρες.

Από τις έρευνες που συνεχίζονται στην περιοχή του Αγαθονησίου εντοπίστηκε ακόμη η σορός ενός ανήλικου αγοριού που αγνοούνταν από τις 28 Οκτωβρίου.

Από το ναυάγιο που έγινε σε θαλάσσια περιοχή βόρεια της Λέσβου ανασύρθηκαν άλλες πέντε σοροί -δύο γυναικών, μίας έφηβης και δύο βρεφών-, ανεβάζοντας στους 16 τους νεκρούς. Στους 274 είναι οι διασωθέντες, ενώ εξακολουθεί να αγνοείται άλλο ένα άτομο.



Πηγή 


0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου