Τετάρτη 21 Οκτωβρίου 2015

Κοροϊδία για το ΦΠΑ στην εκπαίδευση η κυβέρνηση δεν πήρε πίσω το μέτρο, όπως αρχικά είχε εξαγγείλει



«Πόλεμος» κυβέρνησης - γονέων για τον ΦΠΑ

Ως ειλημμένη πρέπει να θεωρείται η απόφαση για την επιβολή ΦΠΑ στην ιδιωτική εκπαίδευση, έστω και με πιο μικρούς συντελεστές. Η κυβέρνηση δεν πήρε πίσω το μέτρο, όπως αρχικά είχε εξαγγείλει, και πρότεινε τρεις διαφορετικούς και μειωμένους -σε σύγκριση με τον αρχικό σχεδιασμό του ενιαίου 23%- συντελεστές.

Βέβαια, απαιτείται και το «πράσινο φως» των Θεσμών προκειμένου το μέτρο να εφαρμοστεί, καθώς πρέπει να εξεταστούν τα προαπαιτούμενα που προτείνει η κυβέρνηση για να καλυφθούν οι εισπρακτικοί στόχοι που είχαν αρχικά προϋπολογιστεί με βάση το συντελεστή του 23%.

Η απόφαση προκαλεί την έντονη αντίδραση τόσο των ιδιωτικών εκπαιδευτηρίων, αλλά και των γονέων. Παράλληλα και σε ευρωπαϊκό επίπεδο η κυβέρνηση έχει ανοιχτό μέτωπο, καθώς ο Επίτροπος Οικονομικών Πιέρ Μοσκοβισί πήρε θέση στο ζήτημα, ρίχνοντας το μπαλάκι στην ελληνική πλευρά για την οριστική απόφαση.

Τρεις ταχύτητες ΦΠΑ-Εξαιρούνται μόνο παιδικοί σταθμοί και νηπιαγωγεία

Ενώ αρχικά η κυβέρνηση προσανατολίζονταν οριστική κατάργηση του μέτρου του ΦΠΑ στην ιδιωτική εκπαίδευση τελικά χθες εξήγγειλε ότι θα υπάρξουν τρεις διαφορετικοί συντελεστές:

• Στους παιδικούς σταθμούς και τα νηπιαγωγεία, όπου οι θέσεις στα αντίστοιχα δημόσια είναι περιορισμένες, δεν θα επιβληθεί ΦΠΑ (0%).

• Στα φροντιστήρια, τα ΙΕΚ, τις σχολές ξένων γλωσσών, σχολές χορού, ωδεία κλπ, τα οποία κρίνονται σημαντικά για την εξωσχολική παιδεία που παρέχουν εκατοντάδες χιλιάδες οικογένειες στα παιδιά τους, επιβάλλεται μειωμένος ΦΠΑ 6%.

• Στα ιδιωτικά δημοτικά σχολεία, γυμνάσια και λύκεια, θα ισχύσει καθεστώς μειωμένου ΦΠΑ 13% .

Συνάντηση Φίλη με την ΟΙΕΛΕ

Κρίσιμη συνάντηση θα έχει σήμερα στις 09:30 ο υπουργός Παιδείας με το ΔΣ της ΟΙΕΛΕ. Χθες συνεδρίασε το ΔΣ της ΟΙΕΛΕ όπου διατυπώθηκε ομόφωνα η αντίθεση όλων των παρατάξεων για το μέτρο του ΦΠΑ στην εκπαίδευση. Αποφασίστηκε, επίσης, ότι η στάση του κλάδου θα καθοριστεί μετά από το διάλογο με τον Υπουργό Παιδείας.

Φροντιστήρια, εκπαιδευτήρια και εργαζόμενοι σε ιδιωτικά σχολεία εξαπολύουν πυρ ομαδόν κατά της κυβέρνησης. Παράλληλα και τα κόμματα της αντιπολίτευσης εξέφρασαν την έντονη αντίδρασή τους με τη Νέα Δημοκρατία να κάνει λόγο «για εξίσωση προς τα κάτω» που αποτελεί τον τελικό στόχο της «Αριστεράς του Τίποτα».

«Η αλήθεια δεν κρύβεται. Οι ίδιοι πρότειναν φόρο 23%, όπως επιβεβαίωσε ο κ. Μοσχοβισί», τονίζει μεταξύ άλλων το ΠΑΣΟΚ, ενώ το ΚΚΕ αναφέρει: «Φορτώνει νέα βάρη στη λαϊκή οικογένεια που με την παραπαιδεία καλύπτει ελλείψεις του δημόσιου σχολείου».

Έντονες οι αντιδράσεις και από τους γονείς

Την κατάργηση του μέτρου ζητούν οι γονείς, καθώς πλήττει περισσότερες από 170.000 οικογένειες που στέλνουν τα παιδιά τους σε ιδιωτικά σχολεία, φροντιστήρια ξένων γλωσσών και προετοιμασίας για το σχολείο, αλλά και σε ιδιωτικά ΙΕΚ.

Ο Σύλλογος Γονέων Ιδιωτικών Σχολείων που εκπροσωπεί περίπου 85.000 μαθητές υποστηρίζει ότι η απόφαση για επιβολή 13% στα ιδιωτικά σχολεία διαχωρίζει την εκπαίδευση σε δυο ταχύτητες, θέτοντας την ιδιωτική σε δεύτερη μοίρα έναντι της δημόσιας με αυθαίρετο τρόπο.

Σύμφωνα με τους γονείς των παιδιών των ιδιωτικών εκπαιδευτηρίων, υπάρχει εκ μέρους της κυβέρνησης στοχοποίηση των ιδιωτικών σχολείων, ενώ τα ιδιωτικά εκπαιδευτήρια καλύπτουν τα κενά και τις ανεπάρκειες της δημόσιας εκπαίδευσης, ενώ στα περισσότερα ιδιωτικά σχολεία φοιτούν παιδιά σκληρά εργαζόμενων και ήδη βαριά φορολογημένων πολιτών.


Πηγή : real.gr


0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου