Σάββατο 17 Οκτωβρίου 2015

Παρέμβαση Λιού σε Ντάισελμπλουμ για ελάφρυνση του ελληνικού χρέους



Σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με τον πρόεδρο του Eurogroup, ο υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ είπε ότι η Ουάσιγκτον θα συνεχίσει να παροτρύνει την Ευρώπη να προχωρήσει σε αξιόλογη ελάφρυνση του ελληνικού δημόσιου χρέους, και σημείωσε παράλληλα πως είναι ιδιαίτερα σημαντικό η ελληνική κυβέρνηση να υλοποιήσει τις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις.

Μήνυμα προς τους εταίρους πως οι Ηνωμένες Πολιτείες θα συνεχίσουν να παροτρύνουν την Ευρώπη να προχωρήσει σε αξιόλογη ελάφρυνση του ελληνικού δημόσιου χρέους έστειλε ο αμερικανός υπουργός Οικονομικών Τζακ Λιού, σε τηλεφωνική συνομιλία που είχε με τον επικεφαλής του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ.

Ο κ. Λιού τόνισε ταυτόχρονα πως είναι ιδιαίτερα σημαντικό η ελληνική κυβέρνηση να υλοποιήσει τις απαραίτητες βαθιές μεταρρυθμίσεις, και ανέφερε στον κ. Ντάισελμπλουμ ότι η Ουάσιγκτον θα συνεχίζει να παρακολουθεί προσεκτικά την πορεία της ελληνικής οικονομίας.

Τέλος, παρά το γεγονός ότι το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο δεν έχει δεσμευθεί πως θα συνεισφέρει χρηματοδοτικά στο νέο πρόγραμμα στήριξης της Ελλάδας, ο αμερικανός υπουργός Οικονομικών επισήμανε πως το ΔΝΤ θα πρέπει να συνεχίσει να συνεργάζεται με όλες τις εμπλεκόμενες πλευρές.

Οι ευρωπαίοι εταίροι προκρίνουν ως λύση για την ελάφρυνση του χρέους τη θέσπιση ενός πλαφόν στο ετήσιο κόστος εξυπηρέτησής του, το οποίο θα ισοδυναμεί με το 15% του ελληνικού ΑΕΠ. Καθ' αυτόν τον τρόπο, η ετήσια δημοσιονομική επιβάρυνση για την πληρωμή του χρέους θα συνδέεται με την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας και εάν οι ρυθμοί αύξησης του ΑΕΠ είναι χαμηλοί, το κόστος εξυπηρέτησης θα είναι ανάλογα μικρό.

Το ΔΝΤ έχει διαμηνύσει πως δεν είναι επί της αρχής αντίθετο σε αυτό το μοντέλο αξιολόγησης του ελληνικού χρέους – χωρίς να δεσμεύεται για το 15% – όμως έχει καταστήσει σαφές πως το εν λόγω πλαφόν δεν μπορεί να είναι παρά ένα από τα εργαλεία που θα χρησιμοποιηθούν για την διασφάλιση της μακροπρόθεσμης βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους.



Πηγή: skai.gr


0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου