Πέμπτη 15 Οκτωβρίου 2015

ΑΙΓΑΙΟ: Η Τουρκία "χτίζει" ναυτικό και "αισθημα νίκης" όσο εμείς "βολοδέρνουμε"



Η “μοιρασιά” του Αιγαίου που φαίνεται ότι “γοητεύει” τους Γερμανούς και τους δορυφόρους τους , είναι κάτι που μπορεί να μας προκύψει χωρίς να υπάρξει ουδεμία ένταση και σύγκρουση. Δεν είναι λίγοι αυτοί που χρόνια τώρα υποστηρίζουν ότι η μεθοδευμένη απαξίωση των ΕΔ της χώρας σε συνδυασμό με τον “εξοπλιστικό οργασμό” που επικρατεί στην Τουρκία,θα οδηγήσει σε τέτοιο “χάσμα” στο Αιγαίο που δύσκολα θα μπορέσει να αντιμετωπιστεί.

Σ΄ ότι αφορά στο θάλασσιο χώρο ο Επίτιμος Α/ΓΕΝ Ναύαρχος Κοσμάς Χρηστίδης έχει μιλήσει για την προσπάθεια των Τούρκων να “χτίσουν” όχι μόνο ΠΝ αλλά και “αίσθημα νίκης” σε μια περιοχή όπως το Αιγαίο,όπου ο Ελληνικός Στόλος κυριαρχεί.

Όσα συμβαίνουν “απέναντι” θα πρέπει να μας προβληματίσουν όλους . Η Τουρκία του Ερντογάν δεν σταματά να εξοπλίζεται. Ειδικά στη θάλασσα.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της Δκσης Ναυτικών Δυνάμεων της Τουρκίας, την 8 Οκτωβρίου 2015 στο ναυπηγείο της Κων/πολης (İstanbul Tersanesi), παρουσία του Αρχηγού του ΠΝ Ναυάρχου Bülent BOSTANOĞLU καθώς και άλλων αξιωματούχων, πραγματοποιήθηκε τελετή έναρξης εργασιών ναυπήγησης της 4ης Κορβέτας κλάσεως ΑDA (νησί) για το Τουρκικό Πολεμικό Ναυτικό.

Κατά τη διάρκεια της τελετής κόπηκε συμβολικά το πρώτο κομμάτι μετάλλου. Η κατασκευή του υπόψη πλοίου εντάσσεται στο project MILGEM (από τις τουρκικές λέξεις Milli Gemi-Eθνικό Πλοίο), σκοπός του οποίου είναι η ναυπήγηση πολεμικού πλοίου μεγάλης εμβέλειας, με δυνατότητα ανθυποβρυχιακού πολέμου.

Το όνομα του υπό ναυπήγηση πλοίου είναι KINALIADA (Το όνομα προέρχεται από νησί της θάλασσας του Μαρμαρά το οποίο είναι το κοντινότερο προς τα Πριγκηπονήσια) και θα έχει τον πλευρικό αριθμό F-514.

Οι 2 πρώτες κορβέτες, αυτού του τύπου οι οποίες έχουν ήδη ενταχθεί επιχειρησιακά στις τάξεις του τ/ΠΝ είναι οι παρακάτω:

α. TCG Heybeliada - F511 (Xάλκη, το 2ο μεγαλύτερο νησί από τα Πριγκηπονήσια), με ημερομηνία ένταξης την 27 Σεπ 2011.
β. TCG Büyükada - F512 (Πρίγκηπος, το μεγαλύτερο νησί από τα Πριγκηπονήσια), με ημερομηνία ένταξης την 27 Σεπ 2013.

Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση η ναυπήγηση του κυρίως μέρους της 3ης Κορβέτας με την ονομασία Burgazada (Αντιγόνη, το 3ο μεγαλύτερο νησί από τα Πριγκηπονήσια) και πλευρικό αριθμό (για την οποία σας έχω ενημερώσει σχετικά από την 28 Αυγ 15) ολοκληρώθηκε 12 μήνες πριν από την υπολογιζόμενη ημερομηνία και κατά συνέπεια η έναρξη ναυπήγησης της 4ης Κορβέτας αρχίζει νωρίτερα κατά 6 μήνες.

Όσον αφορά τους εκτιμώμενους χρόνους καθέλκυσης για την μεν 3η Κορβέτα εκτιμάται ότι θα μπεί στο νερό τον Απρίλιο 2016, ενώ η 4η Κορβέτα τον Δεκέμβριο του 2017.

Όπως έχω πεί ο χρόνος καθέλκυσης με τον χρόνο επιχειρησιακής ένταξης απέχουν αρκετά, λαμβάνοντας υπόψη ότι:
α. Η 1η Κορβέτα καθελκύστηκε τον Σεπτέμβριο του 2008 και εντάχθηκε στις τάξεις του τ/ΠΝ τον Σεπτέμβριο 2011.
β. Η 2η Κορβέτα καθελκύστηκε τον Σεπτέμβριο του 2011 και εντάχθηκε στις τάξεις του τ/ΠΝ τον Σεπτέμβριο 2013.

Σε κάθε περίπτωση όμως βλέπουμε ότι επικρατεί οργασμός εργασιών σε όλο το φάσμα της αμυντικής βιομηχανίας της γείτονος και το κυριότερο, η κατασκευή γίνεται από

Τουρκικές εταιρείες με οτιδήποτε θετικό αυτό συνεπάγεται για την υγεία των επιχειρήσεων και την διασφάλιση-αύξηση θέσεων εργασίας, ενώ δεν θα πρέπει να υποτιμάται το κέρδος από την απόκτηση τεχνογνωσίας.




Πηγή: http://www.dzkk.tsk.tr , onalert.gr


0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου