Τετάρτη 14 Οκτωβρίου 2015

Θέλουμε υπεύθυνο ηγέτη στη ΝΔ κι όχι έναν ακόμα Τσίπρα



του Γιώργου Κοντογιάννη.

Απομένουν 40 δύσκολες ημέρες για την εκλογή νέου προέδρου στη ΝΔ και όπως όλα δείχνουν, οι μέρες αυτές θα είναι επώδυνες καθώς κυοφορούν το σπέρμα της ενδεχόμενης διαίρεσης του κόμματος στην άλφα ή στη βήτα φατρία.
Την ώρα που η κρίση στην κοινωνία «χτυπάει κόκκινο» καθώς:

-          κλιμακώνεται ο ιδιότυπος διωγμός μιας ολόκληρης κοινωνικής τάξης η οποία στα προηγούμενα χρόνια είχε επενδύσει τις οικονομίες της στα ακίνητα,
-          οι συνταξιούχοι καλούνται και πάλι να πληρώσουν το «μάρμαρο» της ανικανότητας του κράτους να αυξήσει τα έσοδά του από άλλες πηγές,
-          η ανεργία, ειδικά των νέων, συνεχίζει να καλπάζει και να απειλεί την κοινωνική συνοχή με κίνδυνο να δημιουργηθεί πρόβλημα εθνικών διαστάσεων
-          η επιχειρηματικότητα, που θα μπορούσε να δημιουργήσει θέσεις εργασίας, συνθλίβεται κάτω από τα απομεινάρια μιας αριστερής νοοτροπίας του χθες,
-          τα εθνικά θέματα βρίσκονται εν κινδύνω και η γεωπολιτική ρευστότητα δημιουργεί τριγμούς στη γειτονιά μας
-          το προσφυγικό και το μεταναστευτικό δημιουργούν νέες συνθήκες στο εσωτερικό της χώρας
Την ώρα που όλα αυτά βρίσκονται σε εξέλιξη, η Ελλάδα έχει μια αδύναμη και ασταθή πολιτικά κυβέρνηση και μια ανύπαρκτη αντιπολίτευση, αλλά κυρίως μια αντιπολίτευση που αδυνατεί να βρει την περπατησιά της, να χαράξει δρόμο που να οδηγεί το λαό σε ένα ελπιδοφόρο αύριο.
Οι υποψήφιοι για την ηγεσία του κόμματος ασχολούνται με το πώς θα προσελκύσουν όσο το δυνατόν περισσότερους ψηφοφόρους, σε ένα εκλογικό σώμα που ελάχιστα ασχολείται με θέσεις και προτάσεις αλλά με το πώς θα πιάσει «στασίδι» στο πλευρό του πιθανού αυριανού αρχηγού.
Και όσοι από τους υποψηφίους προέδρους της ΝΔ τολμούν να παρουσιάσουν θέσεις και προτάσεις σε νηφάλιους τόνους, δεν εισακούονται, καθώς η εκλογική βάση της ΝΔ, απογοητευμένη από τις αλλεπάλληλες ήττες εμφανίζεται διατεθειμένη να λειτουργήσει όπως ο Φάουστ αρκεί να γευθεί τη γλυκιά μέθη της νίκης. Χωρίς να υπολογίζει τις συνέπειες... Αρκεί να έλθει η νίκη…
Και μετά; Μετά πώς θα κυβερνηθεί αυτή η έρμη χώρα ουδείς νοιάζεται; Κανείς δεν σκέφτεται ότι μια τέτοια νίκη, χωρίς θέσεις, μόνο με συνθήματα, με ψεύτικες υποσχέσεις, ίσως οδηγήσει στην καταστροφή; Κανείς δεν καταλαβαίνει ότι η ΝΔ δεν έχει την πολυτέλεια των πολλαπλών ευκαιριών που έδωσε ένας παραπλανημένος και άφρων λαός στον Τσίπρα; Κανείς δεν καταλαβαίνει ότι η ΝΔ και η νέα ηγεσία της πρέπει όχι μόνο να πει όλη την αλήθεια στον ελληνικό λαό, αλλά και να κάνει την αυτοκριτική που δεν έχει γίνει μέχρι σήμερα, , να ζητήσει συγγνώμη από το λαό για τα λάθη της και να παρουσιάσει ένα υπεύθυνο, ρεαλιστικό και κοστολογημένο πρόγραμμα.
Θα πει κάποιος «μα, καλά, δεν έχουμε δα κι εκλογές. Πριν από 20 μέρες είχαμε εκλογές και η κυβέρνηση έχει μια τετραετία εμπρός της».
Λάθος. Η πρόσφατη πολιτική ιστορία έχει αποδείξει ότι ο πολιτικός χρόνος τρέχει με ιλιγγιώδη ταχύτητα. Ο κ. Τσίπρας ξόδεψε την πρώτη ευκαιρία που του έδωσε ο λαός μέσα σε επτά μήνες. Ας σκεφθεί κανείς και ας απαντήσει αν μετά το 2007 είχαμε κυβέρνηση που κράτησε πάνω από δύο χρόνια. Καμία. Ούτε του Καραμανλή, ούτε του Παπανδρέου, ούτε του Σαμαρά, χωρίς να λαμβάνουμε υπ’ όψιν τις ενδιάμεσες Παπαδήμου κλπ. Οι εκλογές, θα γίνουν πριν από τη λήξη της τετραετίας. Και η ΝΔ πρέπει να είναι έτοιμη. Ενωμένη, δυνατή, ανανεωμένη, με υπεύθυνες θέσεις και προτάσεις για έξοδο από την κρίση που θα συνεχίζει να μαστίζει τη χώρα, αν δεν έχει επιδεινωθεί λόγω της αδυναμίας των Τσίπρα- Καμμένου να λάβουν αποφάσεις. Η χώρα θα χρειασθεί να κυβερνηθεί με πρόγραμμα και όχι με συνθήματα. Με πρόσωπα που έχουν όρεξη για δουλειά και δεν υπολογίζουν το πολιτικό κόστος. Με πρόσωπα που προτάσσουν το συμφέρον της πατρίδας και όχι το προσωπικό συμφέρον. Με πρόσωπα που με την παρουσία τους στην ηγεσία της ΝΔ θα λύνουν προβλήματα και δεν θα δημιουργούν πρόσθετα προβλήματα.
Δυστυχώς η φιλοδοξία ενός εκ των υποψηφίων να γίνει αρχηγός της ΝΔ στην παρούσα φάση δημιουργεί τέτοιου είδους προβλήματα.
Και μπορεί μεν μέσω διαφόρων φίλων του να απεργάζεται σενάρια συνταγματικών ακροβατισμών ή ακόμη και παραβίασης του Συντάγματος, όπως το ότι αν κερδίσει τις εκλογές θα πάει εκπρόσωπος της ΝΔ στον Πρόεδρο να λάβει εντολή σχηματισμού κυβερνήσεως και αυτός εν συνεχεία θα υποδείξει τον κ. Τζιτζικώστα στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας ως πρωθυπουργό και θα του μεταβιβάσει την εντολή σχηματισμού κυβερνήσεως (μάλλον πιτσικουλιές θυμίζει η εν λόγω επιχειρηματολογία παρά επιστημονική ή πολιτική ανάλυση), αλλά όλα αυτά είναι άκρως επικίνδυνα παιχνίδια για τη δημοκρατία, τη στιγμή μάλιστα που η χώρα θα συνεχίζει να μαστίζεται από μια πρωτοφανή κρίση, που επηρεάζει και τη λειτουργία των θεσμών.
Αυτήν την κρίσιμη λοιπόν ώρα ας διαφυλάξουμε αλώβητους τους θεσμούς και ας μη προσπαθούμε να τους υποτάξουμε στις φιλοδοξίες μας. Γιατί αν έπρεπε να εφαρμοσθεί –και ίσως έπρεπε- όχι μόνο το γράμμα αλλά και η φιλοσοφία του Καταστατικού της ΝΔ ο κ. Τζιτζικώστας δεν θα έπρεπε να έχει καν το δικαίωμα να είναι υποψήφιος του κόμματος. Αλλά δυστυχώς η προχειρότητα με την οποία είναι γραμμένο το Καταστατικό, με διασταλτική ερμηνεία του δίνει αυτό το δικαίωμα. Και τούτο διότι αναφέρει ότι υποψήφιος για τη θέση του προέδρου μπορεί να είναι οποιοδήποτε μέλος του κόμματος. Ωστόσο στο άρθρο 9 παρ. 2.5 αναφέρει ότι «ο Πρόεδρος του Κόμματος Προεδρεύει των συνεδριάσεων της Πολιτικής Επιτροπής, της Εκτελεστικής Γραμματείας, της Κοινοβουλευτικής Ομάδας και κάθε άλλου κομματικού Οργάνου στο οποίο παρίσταται».
Πώς κάποιος θα προεδρεύει ενός οργάνου (όπως η Κοινοβουλευτική Ομάδα) του οποίου δεν είναι μέλος αυτό μόνο ο εγκέφαλος των μελών της Κεντρικής Εφορευτικής Επιτροπής (ΚΕΦΕ) της ΝΔ μπορεί να απαντήσει…
Ας σοβαρευτούμε λοιπόν και ας κοιτάξουμε με υπευθυνότητα τις ανάγκες της Ελλάδος. Ανάγκη της Ελλάδος δεν είναι ένας ακόμα Τσίπρας, αλλά ένας υπεύθυνος, με θέσεις και κοινωνική ευαισθησία, μεταρρυθμιστής πρωθυπουργός, που θα ξαναφέρει τους Έλληνες κοντά στην πραγματική πολιτική και όχι στο life style της πολιτικής.


Πηγή : apopseis.gr


0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου