Πέμπτη 22 Οκτωβρίου 2015

Αποπομπή Σαββαϊδου αποφάσισε το υπουργικό συμβούλιο



Ομόφωνη η απόφαση δήλωσε η Ολγα Γεροβασίλη - Ανακεφαλαιοποίηση και αλλαγές στη δικαστική εξουσία το κύριο πιάτο στη συνεδρίαση των μελών του κυβερνητικού σχήματος

Την αποπομπή της Γενικής Γραμματέως Δημοσίων Εσόδων Κατερίνας Σαββαΐδου αποφάσισε το υπουργικό συμβούλιο στη σημερινή του συνεδρίαση, όπως ανακοίνωσε η Ολγα Γεροβασίλη.

«Σε τέτοιες εποχές δύσκολες για την κοινωνία και τον ελληνικό λαό δεν μπορεί να γίνει αποδεκτό από δημόσιους λειτουργούς να ενεργούν εις βάρος του δημοσίου συμφέροντος και να ευνοούν συγκεκριμένες επιχειρήσεις που ευνοήθηκαν και στο παρελθόν από  άλλες κυβερνήσεις και αποτέλεσαν τον πυρήνα της διαπλοκής. Σε αυτή τη χώρα υπάρχουν νόμοι και κανόνες και θα τηρηθούν», ανέφερε εξερχόμενη του υπουργικού συμβουλίου -το οποίο ολοκληρώθηκε λίγο πριν τις 13:30 το μεσημέρι- η κυβερνητική εκπρόσωπος. «Ηταν ομόφωνη η απόφαση» συμπλήρωσε η κυρία Γεροβασίλη.

Σε ερώτηση για το αν η απόφαση αυτή έχει την έγκριση των Θεσμών η κυρία Γεροβασίλη απάντησε ότι «είμαστε κυρίαρχο κράτος αυτό δεν θα πρέπει να το ξεχνάτε».

Απαντώντας σε ερώτηση για τα θέματα που συζητήθηκαν στο υπουργικό συμβούλιο η κ. Γεροβασίλη είπε ότι η συζήτηση αφορούσε κυρίως ζητήματα ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών και ότι δεν περιελάμβανε το ασφαλιστικό.

Να σημειωθεί ότι για την αποπομπή της θα χρειαστεί πιθανόν μια πράξη νομοθετικού περιεχομένου ή κάποια τροπολογία στη Βουλή.

Στη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου εκφράστηκε ένοντη ενόχληση για την επιστολή της στην οποία έκανε κριτική στον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα.

Η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών

Στο επίκεντρο της συνεδρίασης του υπουργικού συμβουλίου που συνεδριάζει υπό τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα το πρωί της Πέμπτης βρίσκεται η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών.

«Με κάθε τρόπο θα δώσουμε τη μάχη για την υπεράσπιση και ανόρθωση του δημόσιου σχολείου. Αυτή είναι η εντολή του ελληνικού λαού και αυτό θα υλοποιήσουμε» ανέφερε προσερχόμενος στη Βουλή για τη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου ο υπουργός Παιδείας Νίκος Φίλης.

Το υπουργικό είχε προαναγγελθεί από την Τρίτη, έπειτα από διερευμένη σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου των Κυβερνητικών Συμβουλίων Οικονομικής και Κοινωνικής Πολιτικής, με θέμα και πάλι την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών.

Με τον χρόνο να πιέζει αφόρητα, καθώς η διαδικασία ανακεφαλαιοποίησης πρέπει να έχει ολοκληρωθεί ώς το τέλος του έτους, πριν δηλαδή ξεκινήσει η εφαρμογή του νέου πλαισίου που θα ισχύσει από το 2016 και το οποίο προβλέπει «κούρεμα» καταθέσεων, η κυβέρνηση πρέπει να φέρει άμεσα το σχετικό νομοσχέδιο στη Βουλή.

Όπως δήλωσε το βράδυ της Τετάρτης ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος, το νομοσχέδιο για την ανακεφαλαιοποίηση θα συζητηθεί την Πέμπτη στη συνάντηση με τους δανειστές, επομένως στο Υπουργικό θα γίνει η προετοιμασία για την παρουσίασή του.

Σύμφωνα με κυβερνητικό αξιωματούχο που είχε λάβει μέρος στη σύσκεψη της Τρίτης, το νομοσχέδιο θα παρουσιαστεί «άμεσα».

Τράπεζες και επενδυτές αναμένουν με αγωνία τις τελικές αποφάσεις της κυβέρνησης για το πλαίσιο της ανακεφαλαιοποίησης, καθώς αυτές, μεταξύ άλλων, θα κρίνουν σε μεγάλο βαθμό την έκταση και την ένταση του ενδιαφέροντος ιδιωτών επενδυτών για την κάλυψη των κεφαλαιακών αναγκών των τραπεζών.

Σύμφωνα με πληροφορίες του Αθηναϊκού Πρακτορείου, στη συνεδρίαση του Υπουργικού αναμένεται να συζητηθούν, μεταξύ άλλων, ο οδικός χάρτης για το επόμενο διάστημα και ο συντονισμός του κοινοβουλευτικού έργου.



Πηγή : tovima.gr



0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου