Παρασκευή 23 Οκτωβρίου 2015

Μαστίχα: ένα φυσικό φάρμακο




Η μαστίχα είναι η φυσική αρωματική ρητίνη που βγαίνει από τον κορμό και τα κλαδιά του μαστιχόδεντρου που μεγαλώνει στη Χίο. Χρησιμοποιείται σε τρόφιμα, φάρμακα και στη βιομηχανία. Η μαστίχα συλλέγεται σε κολλώδη μορφή και αφήνεται να στερεοποιηθεί σε μικρά κομμάτια. Αυτά στη συνέχεια, αν μασηθούν, γίνονται μια φυσική τσίκλα έντονου λευκού χρώματος με ένα ιδιαίτερα ευχάριστο άρωμα.

Υπάρχουν στοιχεία που δείχνουν ότι η καλλιέργεια και εκμετάλλευση της μαστίχας έχει ρίζες στα αρχαία χρόνια και την Ελληνιστική περίοδο. Την περίοδο εκείνη παρότι υπήρχε ανταγωνισμός και από άλλα είδη μαστίχας, η ανώτερη ποιότητα της μαστίχας της Χίου, την καθιέρωσε ως ένα μοναδικό προϊόν με σημαντική εμπορική αξία και αποκλειστικότητα στην προμήθεια.

Ένας από τους τομείς στους οποίους η μαστίχα φαίνεται να δρα ευεργετικά είναι ο τομέας της υγείας. Η μαστίχα έχει μεταξύ άλλων θεραπευτικές ιδιότητες σε ένα ευρύ φάσμα παθήσεων. Ας δούμε τις πιο σημαντικές.

Πεπτικό Σύστημα

Οι άνθρωποι εδώ και πολλά χρόνια χρησιμοποιούν τη μαστίχα για να θεραπεύσουν τις διαταραχές του πεπτικού συστήματος και τα έλκη. Η μαστίχα βελτιώνει σημαντικά τη δυσπεψία και συμπτώματα όπως τον γενικό πόνο στομάχου, τον στομαχόπονο που προκύπτει από το άγχος και την γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση.
Μια συνήθης αιτία γαστρικού έλκους είναι το ελικοβακτηρίδιο του πυλωρού, έναντι στο οποίο, όπως φαίνεται, η μαστίχα διαθέτει αντιμικροβιακές ιδιότητες με σημαντικά κλινικά οφέλη. Έρευνές δείχνουν πως με τη χορήγηση μαστίχας ο ασθενής μπορεί να ανακουφιστεί από τα συμπτώματα του ελικοβακτηριδίου, αν όχι να το εκριζώσει.

Στόμα-δόντια

Ένας άλλος τομέας όπου η μαστίχα χρησιμοποιείται ευρέως προσφέροντας σημαντικά οφέλη είναι η στοματική υγιεινή. Έχει αποδειχθεί πως η παρουσία μαστίχας σε προϊόντα που έρχονται σε επαφή με τη στοματική κοιλότητα (οδοντόκρεμες, στοματικά διαλύματα κλπ ) ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα των ιστών που βρίσκονται μεταξύ δοντιών και ούλων προστατεύοντας έτσι από περιοδοντικές παθήσεις. Επίσης, η αντιμικροβιακή της δράση περιορίζει τα βακτήρια που βρίσκονται στη στοματική κοιλότητα και συμβάλει στην καλή υγεία των δοντιών, στην αντισηψία στου στόματος και στο δυνάμωμα των ούλων.

Διαβήτης – Χοληστερίνη

Σε έρευνες in vitro, έχει εκτιμηθεί πως η μαστίχα παρουσιάζει ικανότητα οξείδωσης της LDL και πολυφαινόλες οι οποίες μεταξύ άλλων μειώνουν τα επίπεδα σακχάρου και χοληστερίνης στο αίμα και μειώνουν τα επίπεδα της κακής χοληστερίνης.

Καρκίνος

Η μαστίχα έχει αντικαρκινικές ιδιότητες σε διάφορες μορφές καρκίνου όπως έδειξαν έρευνες in vitro. Σε αυτές περιλαμβάνονται ο καρκίνος του πνεύμονα, του προστάτη και του εντέρου όπου βρέθηκε πως η μαστίχα τους βελτιώνει. Παρόλα αυτά χρειάζονται περαιτέρω έρευνες για να επιβεβαιωθούν τα στοιχεία και να αποσαφηνιστεί ο μηχανισμός δράσης της.

Στις 7 Αυγούστου 2015 η μαστίχα αναγνωρίστηκε από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων ως παραδοσιακό φάρμακο φυτικής προέλευσης. Αυτό σημαίνει ότι δόθηκε επίσημα το πράσινο φως στην κυκλοφορία σκευασμάτων μαστίχας σε όλη την Ευρώπη, τα οποία θα συμβάλουν στη θεραπεία πεπτικών προβλημάτων και δερματικών φλεγμονών. Συμπληρωματικά στα οφέλη υγείας, η μαστίχα χρησιμοποιείται ευρέως στη ζαχαροπλαστική, ποτοποιία, την αρωματοποιία και την αισθητική.



Πηγή : GlykouliGr


0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου