Πέμπτη 1 Οκτωβρίου 2015

Νέα Δημοκρατία: Υποψηφιότητα Βαγγέλη Μεϊμαράκη με τις...«ευλογίες» Κώστα Καραμανλή



Ξεκαθαρίζει το τοπίο στην «κούρσα» της αρχηγίας του κόμματος

Ξεκαθαρίζει σιγά-σιγά το τοπίο στη Ν.Δ. με την επίσημη ανακοίνωση την Πέμπτη το μεσημέρι της υποψηφιότητας του Βαγγέλη Μεϊμαράκη για την προεδρία του κόμματος, έχοντας και την…«πολιτική ευλογία» του πρώην Πρωθυπουργού Κώστα Καραμανλή που φυλάσσει το…«οικόσημο» της κεντροδεξιάς και επί της ουσίας υποδεικνύει τον εκλεκτό του.

 Μετά από πολυήμερες κινήσεις στρατηγικής, παρασκηνιακές ζυμώσεις και συνάξεις, επαναπροσδιορισμό συμμαχιών, αναθέρμανση παλαιών και δημιουργία νέων σχέσεων, όσων ενδιαφέρονται να είναι υποψήφιοι για το αξίωμα του προέδρου και όσων επιδιώκουν να έχουν καθοριστικό ρόλο στην εκλογή του, διαμορφώνονται οι όροι με τους οποίους θα αναδειχθεί ο νέος αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

 Με τον εφιάλτη μιας σοβαρής κρίσης με απρόβλεπτες συνέπειες, η Ν.Δ., ο κορμός της συντηρητικής παράταξης οδεύει για τις εσωκομματικές εκλογές, η ημερομηνία των οποίων δεν έχει ακόμα προσδιοριστεί, αλλά αποτελεί ήδη σημείο σύγκρουσης μεταξύ του επιτελείου του κ. Μεϊμαράκη και του έτερου υποψηφίου, Κυριάκου Μητσοτάκη.

 Σε αυτό τον αγώνα διαδοχής για το «Άγιο Δισκοπότηρο» της κεντροδεξιάς και το πρωτείο…στο ιερό της Ν.Δ., η ισχυρή καραμανλική πτέρυγα που εξακολουθεί και ασκεί σημαντική επιρροή στο κόμμα, επιχειρεί να διαμορφώσει συνθήκες, όχι μόνο νίκης, αλλά και σχετικά άνετης επικράτησης του κ. Μεϊμαράκη. Και αυτό παρά το γεγονός ότι ο κ. Καραμανλής αιφνιδιάστηκε από την πρόωρη εκλογική διαδικασία και την καθυστέρηση που κράτησε στην ανακοίνωση της υποψηφιότητας .

 Τις τελευταίες ώρες όμως υπάρχει έντονη συζήτηση γύρω από το πρόσωπο του κοινοτικού επιτρόπου Δημήτρη Αβραμόπουλου που βρίσκεται στις ΗΠΑ, καθώς πολλοί θεωρούν ότι θα ήταν μια υπερβατική υποψηφιότητα και «θα έβγαζε», όπως σημειώνουν την κεντροδεξιά από το σημερινό αδιέξοδο. Ο ίδιος έχει δεχθεί πολλά τηλεφωνήματα, ακούει και δεν μιλάει μη θέλοντας να δώσει λαβή για σχόλια, αν και ορισμένοι θα ήθελαν να γίνει η έκπληξη.

 Έμπειρα κομματικά στελέχη με μακρά διαδρομή στη Ν.Δ. επιμένουν ότι η κούρσα της διαδοχής που ξεκινάει και επίσημα το απόγευμα της Παρασκευής με την λήξη της προθεσμίας υποβολής των υποψηφιοτήτων θα φαντάζει ως Γολγοθάς για μια ομάδα στελεχών που θα αρχίσουν να αλληλοπυροβολούνται.

Οποιαδήποτε πρόβλεψη για το μέλλον της συντηρητικής παράταξης είναι παρακινδυνευμένη, αφού υπάρχουν φόβοι για το ενδεχόμενο να καταγραφεί αλληλοσπαραγμός, παρά να συμφωνηθεί μια διαδικασία υπέρβασης της κρίσης με την καραμανλική πτέρυγα να μην είναι ενιαία, ειδικά στον Βορρά, όπου αντλεί δυνάμεις ο έτερος υποψήφιος, ο 37χρονος περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας, Απόστολος Τζιτζικώστας.

 Σε αυτή την εσωκομματική εκλογική αναμέτρηση, η εγγύηση για πολλούς, ώστε η Ν.Δ. να αποφύγει πιθανά ρήγματα, είναι η παρουσία του κ. Καραμανλή που κινείται έντονα στο παρασκήνιο και έχει τα τελευταία εικοσιτετράωρα πολλές συναντήσεις.

 Η ελπίδα πολλών είναι να μην…χυθεί αίμα στη Ν.Δ. και θεωρούν ότι αυτό δεν θα γίνει από τη στιγμή που ο κ. Καραμανλής, έστω και από το παρασκήνιο, εποπτεύει κατά μια έννοια, την διαδικασία, αν και κανείς δεν μπορεί να εγγυηθεί πως δεν θα χυθεί μετά. Βέβαια, οι συνθήκες δεν είναι ίδιες όπως το 2009, όπου η αναμέτρηση του Αντώνη Σαμαρά με την Ντόρα Μπακογιάννη, δυο πολύ ισχυρών προσωπικοτήτων είχε άλλα χαρακτηριστικά και ήταν πιο συγκρουσιακή.

 Το πολιτικό γραφείο του κ. Καραμανλή είναι σημείο αναφοράς τις τελευταίες ημέρες και ενδεικτικά την Τετάρτη πέρασαν την πόρτα του για να συναντηθούν μαζί του, η Όλγα Κεφαλογιάννη, ο Κωστής Χατζηδάκης, ο πρώην Πρόεδρος της Βουλής Δημήτρης Σιούφας.

 Ο πρώην Πρωθυπουργός συναντήθηκε και με τον Μάκη Βορίδη που τηρεί αποστάσεις από τον Αδωνι Γεωργιάδη που δήλωσε πως θα είναι υποψήφιος. Στη συνάντηση που είχε ο κ. Καραμανλής με τον κ. Βορίδη σε γραφείο του πρώην Πρωθυπουργού στο Λυκαβηττό, του επισήμανε ότι η καλύτερη λύση είναι ο κ. Μεϊμαράκης και άρα θα πρέπει να υποστηριχθεί.

 Ο κ. Καραμανλής επέμεινε και σε αυτές τις συναντήσεις ότι πάνω απ’ όλα προέχει η ενότητα της παράταξης και όχι οι προσωπικές στρατηγικές και η ενδεδειγμένη υποψηφιότητα είναι αυτή του κ. Μεϊμαράκη (τον έχουν στηρίξει ήδη δημόσια οι Νικήτας Κακλαμάνης, Γιώργος Βλάχος, Κώστας Τασούλας, Γιώργος Κουμουτσάκος, κ.α. ενώ υπέρμαχοι της υποψηφιότητάς του είναι η Ντόρα Μπακογιάννη και ο Νίκος Δένδιας) που την Πέμπτη αναμένεται να παρουσιάσει και το σχέδιό του για την ανασυγκρότηση του κόμματος. Μάλιστα, η κυρία Κεφαλογιάννη ενημέρωσε τον κ. Καραμανλή ότι δεν θα είναι υποψήφια, παρά τη σχετική φημολογία και όπως έλεγαν στενοί της συνεργάτες «ξέρει να περιμένει».

 Ο αγώνας για τη συλλογή των υπογραφών συνεχίζεται με τον κ. Γεωργιάδη να παλεύει έως την τελευταία στιγμή. Οι υπόλοιποι υποψήφιοι, οι κκ. Μεϊμαράκης, Τζιτζικώστας και Μητσοτάκης έχουν ήδη συγκεντρώσει τις υπογραφές, με τον πρώτο να έχει τουλάχιστον 170-200, ενώ ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας (σ.σ. τον στήριξε δημόσια η βουλευτής Άννα Ασημακοπούλου) δέχεται πολλαπλά πυρά, προβληματίζοντας πολλούς καθώς γίνεται συμπαθής σε τμήμα της κοινωνικής και κομματικής βάσης της Ν.Δ.

 Η αντιπαράθεση που ξέσπασε τις τελευταίες ώρες είναι μεταξύ των κκ. Μεϊμαράκη και Μητσοτάκη, αφού ο πρώτος θέλει να γίνουν οι εκλογές άμεσα, δηλ. ή 18 ή 25 Οκτωβρίου το αργότερο, ενώ ο δεύτερος επιθυμεί να υπάρξει χρόνος να συζητήσουν οι υποψήφιοι και να γίνει η διαδικασία την 15η Νοεμβρίου.

 «Όταν σε πέντε ημέρες γίνεται δημοψήφισμα και σε 20 ημέρες εθνικές εκλογές, εμείς γιατί να μην μπορούμε να κάνουμε εσωκομματικές εκλογές μέσα σε 10-15 ημέρες;» ήταν το μήνυμα από την πλευρά Μεϊμαράκη για να απαντήσει η πλευρά Μητσοτάκη: «Οι εκλογές δεν είναι καλλιστεία. Ο κόσμος πρέπει να καταλάβει τί λέμε. Οι εκλογές πρέπει να γίνουν 15 Νοεμβρίου.»

Υπάρχουν όμως πολλοί που προβληματίζονται τονίζοντας ότι η Ν.Δ. πρέπει πολύ γρήγορα να ξεκαθαρίσει τα του οίκου της και να επικεντρωθεί στα αντιπολιτευτικά της καθήκοντα.

Την ίδια στιγμή μεγάλη συζήτηση ξεκίνησε με τις δηλώσεις του Νικήτα Κακλαμάνη για το παρασκήνιο της εκλογής προέδρου στη ΝΔ. «Ακούω διάφορα περίεργα…Ακούω ότι…πίσω από τους περισσότερους υποψήφιους βρίσκονται επιχειρηματικά τζάκια. Δεν θα μας επιβάλλουν οι επιχειρηματίες τον αυριανό αρχηγό της ΝΔ» είπε (Ρ/Σ Σκάι). Αυτές οι δηλώσεις αξιοποιήθηκαν άμεσα από το ΣΥΡΙΖΑ που ανέφερε ότι ήταν αποκαλυπτικές για την πάγια και σταθερή διασύνδεση της ΝΔ με τα μεγάλα επιχειρηματικά συμφέροντα, τα οποία και δεν έπαψε ποτέ να εκπροσωπεί. «…στο εσωκομματικό πεδίο της ΝΔ αντιπαρατίθενται τα συμφέροντα της διαπλοκής και όχι οι πολιτικές θέσεις των υποψηφίων» αναφέρει η ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ με τον κ. Κακλαμάνη να ανταπαντά: «Η ιστορία της παράταξής μου δεν χρειάζεται την “προστασία” σας. Φροντίστε τα του οίκου σας, αφού όσοι έχουν μάτια βλέπουν και όσοι έχουν αυτιά ακούνε.


Ραβανός Αρης

tovima.gr



0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου