Τετάρτη 21 Οκτωβρίου 2015

Εργαζόμενοι στα Ταμεία κατά Κατρούγκαλου: Βρίσκεται σε ακραίο νεοφιλελεύθερο παροξυσμό



Με ανακοίνωση κατά του Γιώργου Κατρούγκαλου απάντησε η Πανελλήνια Ομοσπονδία Προσωπικού Οργανισμών Κοινωνικής Πολιτικής (ΠΟΠΟΚΠ) στις σχεδιαζόμενες αλλαγές στο ασφαλιστικό.

Η ΠΟΠΟΚΠ κάνει λόγο για «ακραίο νεοφιλελεύθερο παροξυσμό» στον οποίο βρίσκεται ο υπουργός Εργασίας. Η ομοσπονδία "στεγάζει" συνδικαλιστικά τους εργαζομένους όλων των ασφαλιστικών φορέων πλην ΙΚΑ. Στην ανακοίνωσή της αναφέρει πως ο κ. Κατρούγκαλος "μετερχόμενος αδίστακτα κάθε μέσο επικοινωνιακής χειραγώγησης, αφορίζει, συκοφαντεί και διαστρεβλώνει ό,τι βρεθεί στο δρόμο του, προκειμένου να φέρει σε πέρας όσο το δυνατόν πιο γρήγορα την πρόσφατη προσωπική εντολή της Λαγκάρτ για "τελικό ξεκαθάρισμα".

Η ΠΟΠΟΚΠ δίνει ιδιαίτερη έμφαση στην τύχη του Ενιαίου Ταμείου Επικουρικής Ασφάλισης (ΕΤΕΑ) κατηγορώντας τον κ. Κατρούγκαλο πως αυθαίρετα και δημαγωγικά επικαλέστηκε τη δήθεν τεράστια χρηματοδοτική εξάρτηση του Ε.Τ.Ε.Α. από τον κρατικό προϋπολογισμό όταν η σημερινή πραγματικότητα, που υποχρεούται να γνωρίζει και να καταθέτει δημόσια, είναι η εξής:

Παρά τις τεράστιες απώλειες ( 2,5 δις σε ονομαστικές αξίες από το PSI και 200 εκ. ετησίως από τόκους, 1 δις τουλάχιστον από εθελούσιες – προσυνταξιοδοτικά τραπεζών, 125 εκατ. ετησίως από κατάργηση κοινωνικών πόρων) η μόνη χρηματοδότηση που έλαβε το ενιαίο ταμείο ήταν 120 εκατ. (50 εκατ. το 2014 και 70 εκατ. το 2015) από τον λογαριασμό Ειδικής Εισφοράς, στον οποίο η ετήσια συνεισφορά των συνταξιούχων του ξεπερνά τα 125 εκατ. ευρώ.

Η αναλογία ασφαλισμένων – συνταξιούχων ξεπερνά το 2/1 και τα αποθεματικά του ξεπερνούν τα 2 δις, ενώ οι εισφορές ασφαλισμένων και εργοδοτών αποτελούν την κύρια πηγή χρηματοδότησης. Η οικονομική του αυτάρκεια θα ήταν δεδομένη αν εξέλειπαν έστω και μερικώς οι υφεσιακές μνημονιακές πολιτικές που επιβαρύνουν το γενικότερο οικονομικό περιβάλλον, σημειώνουν οι εργαζόμενοι στα Ταμεία.

Η ΠΟΠΟΚΠ κατηγορεί τον Υπ. Εργασίας ότι φρόντισε να καταργήσει άρον – άρον τη διάταξη του ν. 4325/15 που αφορούσε στη συνέχιση της στήριξης του Ε.Τ.Ε.Α. και του Μ.Τ.Π.Υ. από τον ανωτέρω λογαριασμό – νόμο που ο ίδιος σε συνεννόηση με το Δ. Στρατούλη είχε εισηγηθεί λίγους μήνες πριν στη Βουλή των Ελλήνων . Η ΠΟΠΟΚΠ κατηγορεί τον κ. Κατρούγκαλο ότι αδιαφορεί ακόμη και την πρόσφατη απόφαση της κεντρικής επιτροπής του κόμματος από το οποίο προέρχεται, η οποία αναφέρεται "στη διατήρηση των δύο αυτοτελών πυλώνων της σύνταξης, κύριας και επικουρικής " (11/10/2015).

Ο συγκεκριμένος υπουργός αποτελεί πλέον "κόκκινο πανί" για ολόκληρη την ελληνική κοινωνία, ενσαρκώνοντας περισσότερο από κάθε άλλο κυβερνητικό στέλεχος τη συνέχιση της εφαρμογής των ανάλγητων, αντικοινωνικών και καταστροφικών πολιτικών των τελευταίων ετών, καταλήγει η ανακοίνωση της ΠΟΠΟΚΠ.



Πηγή:  iefimerida.gr


0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου