Δευτέρα 12 Οκτωβρίου 2015

Γιατί ο Τσίπρας έβαλε Δραγασάκη, Τσακαλώτο και Μπαλτά στην Πολιτική Γραμματεία



Το παρασκήνιο πίσω από το διήμερο που οδηγεί τον ΣΥΡΙΖΑ στο Συνέδριο του Φλεβάρη και το άνοιγμα στην κοινωνία

Με την εκλογή του Παναγιώτη Ρήγα στη θέση του γραμματέα της Κεντρικής Επιτροπής, καθώς και μελών για τον σχηματισμό της νέας Πολιτικής Γραμματείας, η οποία χαρακτηρίστηκε από τη συμμετοχή κορυφαίων υπουργών της κυβέρνησης, ολοκληρώθηκε το διήμερο της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ.

Έχοντας «πάθει» από την αποχώρηση της μισής Πολιτικής Γραμματείας με την απόσχιση της Αριστερής Πλατφόρμας ο Αλέξης Τσίπρας θέλησε να ξεκαθαρίσει ότι... έμαθε, δημιουργώντας μία στιβαρή Πολιτική Γραμματεία στα πρότυπα του παλαιού Εκτελεστικού του Ανδρέα Παπανδρέου, το οποίο αποτελούσε ουσιαστικά το κορυφαίο κομματικό όργανο και εξασφάλιζε τη σύμπλευση του κόμματος με την κυβέρνηση.

Έτσι, ο Αλέξης Τσίπρας πρότεινε τη συμμετοχή τεσσάρων υπουργών στο κομματικό όργανο, ενόψει του Συνεδρίου του Φεβρουαρίου, με το οποίο επιχειρείται το άνοιγμα στην κοινωνία με την έγγραφή νέων μελών για την αντιστοίχιση του κομματικού με τον κοινωνικό ΣΥΡΙΖΑ. Από τους Γιάννη Δραγασάκη, Ευκλείδη Τσακαλώτο, Αριστείδη Μπαλτά και Νίκο Φίλη, ο τελευταίος επικαλέστηκε φόρτο εργασίας, ενώ οι άλλοι τρεις αποτελούν πλέον μέλη της ΠΓ, μαζί με τους Αλέξη Τσίπρα, Παναγιώτη Ρήγα, Ηλιόπουλο Νάσο, Λάμπρου Πάνο, Μπουρνούς Γιάννη, Σβίγκου Ράνια, Χαράλαμπο Γολέμη, Αντώνη Κοτσακά, Νίκο Σκορίνη, Π. Καραγιώργο, Νίκο Παυλίδη, Μαρίκα Φραγκάκη και Μιχάλης Υδραίος.

Η έκπληξη ήρθε από τη μη εκλογή του στενού συνεργάτη του Αλέξη Τσίπρα, ιστορικού στελέχους της Αριστεράς και πατέρα του Νίκου Παππά, Στέλιου Παππά.

Με αυτή την κίνηση ο κ. Τσίπρας επιχειρεί παράλληλα να θωρακίσει το κυβερνητικό έργο από τυχόν αποσχιστικές τάσεις στην πορεία της υλοποίησης των δεσμεύσεων προς τους διεθνείς πιστωτές, έχοντας πρόσφατη την επώδυνη διάσπαση του ΣΥΡΙΖΑ τον Αύγουστο με την αποχώρηση της Αριστερής Πλατφόρμας που κατείχε σημαντικές θέσεις στα κομματικά όργανα και κατάφερε να επιφέρει μεγάλα πλήγματα στο ΣΥΡΙΖΑ και την κυβέρνηση, οδηγώντας εν τέλει τη χώρα σε πρόωρες εκλογές. Υπενθυμίζεται ότι τα στελέχη που αποχώρησαν από τον ΣΥΡΙΖΑ και στελέχωναν την Πολιτική Γραμματεία ήταν οι Αλέκος Καλύβης, Σόφη Παπαδόγιαννη, Στάθης Λεουτσάκος και Αντώνης Νταβανέλλος, ενώ νωρίτερα είχε παραιτηθεί και ο Ρούντι Ρινάλντι της ΚΟΕ.

Παράλληλα, ο Αλέξης Τσίπρας ήθελε τη συμμετοχή στο κόμμα των δύο κορυφαίων υπουργών που γνωρίζουν καλύτερα από τον καθένα την κατάσταση στα οικονομικά και την πορεία υλοποίησης των σκληρών δεσμεύσεων της χώρας έναντι των πιστωτών.

Παραίτηση από την ΚΕ του Στάθη Παναγούλη

Εν τω μεταξύ την παραίτησή του από την Κεντρική Επιτροπή ανακοίνωσε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Στάθης Παναγούλης, διαμαρτυρόμενος για «αλεξιπτωτιστές» και μεθοδεύσεις που έβαλαν άλλους πάνω από τον ίδιο στη λίστα των εκλογών στη Β΄Αθηνών, αφήνοντας παράλληλα πολλές αιχμές.

Πάντως ο ίδιος διαβεβαίωσε με την ανάρτησή του στο Facebook, ότι θα συνεχίσει κανονικά να στηρίζει την κυβέρνηση.

Δραγασάκης: Οι τάσεις στον ΣΥΡΙΖΑ είναι πρόβλημα

Την κεντρική θέση του ότι «επειδή είμαστε στην κυβέρνηση πρέπει να ασχοληθούμε με το κόμμα», διατύπωσε ο Γιάννης Δραγασάκης.

Ο κ. Δραγασάκης είπε ότι αν το κόμμα κρατικοποιηθεί και χάσει την ικανότητα αυτόνομης σκέψης και δράσης του, θα συμβούν δύο τινά: Δεν θα είναι σε θέση να στηρίξει το κυβερνητικό έργο και ό,τι πρόβλημα έχει η κυβέρνηση θα έχει και το κόμμα. Τόνισε ότι σήμερα υπάρχουν προοπτικές ο ΣΥΡΙΖΑ μόνος του ή με συμμαχίες να ηγεμονεύσει πολλά χρόνια, προσθέτοντας ότι όμως πρέπει να έχουμε σχέδιο και για το τι θα γίνει όταν δεν είναι ο ΣΥΡΙΖΑ στην κυβέρνηση. «Η κυβέρνηση είναι το τρένο που μας επιτρέπει να πάμε πιο πέρα, το κόμμα είναι οι σιδηρογραμμές, θα υπάρχουν και μετά το τρένο και από αυτή την άποψη αποτελούν και τη συνέχεια του εγχειρήματος που έχουμε να υπηρετήσουμε», σημείωσε.

Υπογράμμισε ότι ο στόχος του ΣΥΡΙΖΑ ως αριστερά, είναι να μπορεί να επηρεάζει τις εξελίξεις στην Ελλάδα και την Ευρώπη, είτε ως κυβέρνηση είτε ως κόμμα, μέσω των κινημάτων και των δράσεων. Επισήμανε ότι αυτό που ονομάζεται κόμμα της αριστεράς του 21ου αι. δεν είναι κάτι δεδομένο, δεν είναι ένα διαμορφωμένο πρότυπο, «είναι μια φιλοδοξία που καλούμαστε να υπηρετήσουμε». Σε αυτό το πλαίσιο αναφέρθηκε και στη διεθνή διάσταση, εξηγώντας ότι «μας κοιτάζει όλος ο κόσμος», οι επιτυχίες και οι αποτυχίες μας επηρεάζουν ευρύτερα τις εξελίξεις της αριστεράς στην Ευρώπη.

Ο κ. Δραγασάκης επανέλαβε τη θέση του ότι «επειδή είμαστε κυβέρνηση πρέπει να ασχοληθούμε με το κόμμα», προσθέτοντας ότι «αυτό πρακτικά σημαίνει πολλά πράγματα ακόμα και το εξής: Αν κρίνουμε ότι κάποιος δεν πρέπει αύριο να υπηρετεί την κυβέρνηση από θέση υπουργού, θα πρέπει να προετοιμαζόμαστε να υπηρετήσουμε από άλλη θέση. Δεν είμαστε δηλαδή μόνιμοι όσοι συμμετέχουμε σήμερα στο κυβερνητικό σχήμα».

Τόνισε ακόμη ότι πρέπει να τεθεί ψηλά ο πήχης ως προς το «τι κόμμα θέλουμε» και ότι πρέπει να συμφωνήσουμε ότι θέλουμε ένα κόμμα αγωνιστικό και ετοιμοπόλεμο». Συνέχισε, αναφέροντας ότι «αυτό που ζήσαμε το 7μηνο, υπάρχουν απόψεις που θεωρούν ότι ανήκει στην ιστορία, μπορεί όμως να ανήκει και στο μέλλον, μπορεί στο μέλλον να βρεθούμε στην ανάγκη να συγκρουστούμε, διεκδικώντας τα δίκια του λαού μας. Άρα, κόμμα ετοιμοπόλεμο, με κοινές αρχές». Σε αυτό το σημείο, είπε ότι «οι τάσεις είναι ένα πρόβλημα» και ότι «δεν θα ήταν τόσο πρόβλημα» αν δεν συνιστούσαν παραβιάσεις των κοινών αρχών. Συμπλήρωσε ότι το κόμμα μέχρι τώρα δεν μπόρεσε να εξασφαλίσει αυτό που υπόσχεται στην κοινωνία, την εσωτερική του δημοκρατία και ισονομία.

Ο κ. Δραγασάκης τόνισε ότι ενόψει και του συνεδρίου πρέπει να οργανωθεί από τώρα η δουλειά, δημιουργώντας παντού στο κόμμα μηχανισμούς επίλυσης προβλημάτων και θεματικές.

Για την αναγκαιότητα να υπάρξει καλύτερος συντονισμός σε όλα τα επίπεδα, από την κυβέρνηση μέχρι και τις οργανώσεις βάσης του κόμματος, μίλησε η Θεανώ Φωτίου.

Μίλησε ειδικότερα για την αναγκαιότητα να υπάρχει εξειδίκευση σε κάθε υπουργείο, σε κάθε νομοθετική πράξη, άλλος τρόπος δουλειάς με συλλειτουργία στα τρία επίπεδα, μεταξύ κυβέρνησης, Κ.Ο. και κόμματος. Επισήμανε ότι η Κ.Ο. σε αυτή τη φάση θα επωμιστεί πολύ σκληρό ρόλο και ότι δεν μπορεί να ενημερώνεται στο τέλος για τις νομοθετικές πρωτοβουλίες, αλλά αντίθετα, ότι πρέπει να συνδιαμορφώνει. «Πρέπει η Κ.Ο. να εργάζεται με συλλογική ευθύνη απέναντι στο κόμμα και όχι ατομική». Και οι οργανώσεις βάσης, συνέχισε, χρειάζονται άλλον τρόπο δουλειάς, επεξεργασμένες γνώσεις και πληροφορίες από την κυβέρνηση.



Πηγή : newsbeast.gr


0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου