Κυριακή 11 Οκτωβρίου 2015

Τσίπρας στην ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ: Αλλο κράτος, άλλο κυβέρνηση και άλλο το κόμμα



Να μετατραπεί ο ΣΥΡΙΖΑ στη μεγάλη Λαϊκή Παράταξη της Αριστεράς ζήτησε ο Αλέξης Τσίπρας στην ομιλία του στην ΚΕ του κόμματος.

Να μετατραπεί ο ΣΥΡΙΖΑ στη μεγάλη Λαϊκή Παράταξη της Αριστεράς ανοίγοντας τις πόρτες για να υποδεχτεί τον λαϊκό κόσμο που στήριξε το κόμμα στις πρόσφατες εκλογές, ζήτησε ο Αλέξης Τσίπρας στην ομιλία του στην ΚΕ του κόμματος.

Ο Πρωθυπουργός τόνισε ότι στις πρόσφατες εκλογές υπήρξε ο απόλυτος διαχωρισμός της ψήφου που φάνηκε ότι υπήρξε ταξικό κριτήριο στην τελική επιλογή. Για τον λόγο αυτό ζήτησε να ανοίξουν οι πόρτες του κόμματος και να ενταχθεί ο λαϊκός κόσμος που δεν ανήκε παραδοσιακά στην Αριστερά. Ο Αλέξης Τσίπρας ζήτησε από το κόμμα να ξεπεράσει τις παθογένειες του παρελθόντος προκειμένου να υπάρξει αντιστοίχιση του κόμματος με την εκλογική του βάση.

«Η πολιτική της καχυποψίας και των κλειστών θυρών, είτε για να διατηρηθούν με τεχνητό τρόπο κάποιοι εσωκομματικοί συσχετισμοί, ξεριζώνοντας το κόμμα από την κοινωνία, είτε, ενδεχομένως, με το σκεπτικό του «λίγοι και καλοί», έληξε οριστικά στις 20 Σεπτέμβρη», είπε χαρακτηριστικά ο Πρόεδρος τους ΣΥΡΙΖΑ τονίζοντας ότι «έληξε τόσο γιατί η παραλειτουργία κόμματος μέσα στο κόμμα τελείωσε - και μάλιστα με άδοξο τρόπο. Όσο όμως και γιατί εμείς δεν ζητάμε ούτε πιστοποιητικό κοινωνικών φρονημάτων, ούτε σύσταση από το συντονιστή της οργάνωσης μελών για την πρόσληψη κάποιου, όπως συνέβαινε τα τελευταία σαράντα χρόνια αδιαλείπτως σ' αυτόν τον τόπο» είπε χαρακτηριστικά, υπαινοσσόμενος κυρίως την λειτουργία των κομματικών οργανώσεων των δύο μεγάλων κομμάτων.

Αναφέρθηκε με επιμονή στην ανάγκη να ανοιχτεί το κόμμα στους πολίτες και στον κόσμο που τον στήριξε και να τον καλέσει να παίξει καθοριστικό ρόλο. «Ο ΣΥΡΙΖΑ, για να μπορεί να ανταποκριθεί στο ρόλο του στη νέα εποχή που ξεκίνησε στις 20 Σεπτέμβρη, θα πρέπει να είναι "κόμμα εκτός κράτους", για να θυμηθούμε έναν όρο του Γκράμσι», είπε ο Αλέξης Τσίπρας προσπαθώντας να παρουσιάσει την νέα σχέση του κόμματος και του κράτους. «Δηλαδή, ένα κόμμα που δεν απορροφάται από το κράτος, δεν κρατικοποιείται με τη μαζική μεταπήδηση των στελεχών του στον κρατικό μηχανισμό, δεν αποκόπτεται από τις κοινωνικές τάξεις που εκπροσωπεί και δεν εκφυλίζεται σε κρατικό όργανο», είπε χαρακτηριστικά.

Ο Πρωθυπουργός μιλώντας στα μέλη της ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ τα οποία θα κληθούν να εκλέξουν τα μέλη της Π.Γ καθώς και τον γραμματέα της ΚΕ, προανήγγειλε συνέδριο του κόμματος στο οποίο όμως θα πρέπει να εκπροσωπούνται οι κοινωνικές δυνάμεις που στήριξαν τον ΣΥΡΙΖΑ στις εκλογές ανεξάρτητα αν για δεκαετίες ψήφιζαν ΠΑΣΟΚ ή ακόμα και Νέα Δημοκρατία. «Να μην ξεχνάμε ποτέ, ότι αν αυτοί οι άνθρωποι δεν άλλαζαν την ψήφο τους, αν δεν έρχονταν σε μας, εμείς σήμερα δεν θα βρισκόμασταν στην κυβέρνηση. Έχουμε χρέος να κάνουμε τη σχέση μας μαζί τους οργανική -  να μην τους αποτρέπουμε, να μην τους απομακρύνουμε», είπε ο Αλέξης Τσίπρας.

Προσδιορίζοντας τους βασικούς άξονες του παράλληλου προγράμματος της κυβέρνησης ο Αλέξης Τσίπρας είπε ότι αυτοί είναι: «Να αποκαταστήσουμε αδικίες, να ξεριζώσουμε ριζωμένες αντιλήψεις στο κράτος και την κοινωνία, να κινητοποιήσουμε τη μεγάλη κοινωνική πλειοψηφία σε μια κατεύθυνση δημοκρατικής και παραγωγικής αναγέννησης της χώρας μας, ύστερα από την προηγούμενη καταστροφική πενταετία. Αυτός είναι ο στόχος των τομών, των ρήξεων και των προοδευτικών μεταρρυθμίσεων που θα θέσουμε σε εφαρμογή».

Για μία ακόμη φορά παρουσίασε τους κεντρικούς άξονες της κυβερνητικής πολιτικής οι οποίοι είναι: α). η δημοκρατική μεταρρύθμιση της δημόσιας διοίκησης και η εισαγωγή νέου, ενιαίου μισθολογίου από την 1η Γενάρη του 2016, χωρίς καμία απώλεια εισοδήματος για κανέναν από τους εντασσόμενους σε αυτό, β). η στήριξη του κοινωνικού κράτους σε όλες του τις πτυχές,  η διεύρυνση των παρεμβάσεων για την αναχαίτιση της ανθρωπιστικής κρίσης και της ανεργίας και η αντιμετώπιση της φτώχειας. Από τον Μάρτη του 2016 και μέχρι το τέλος του χρόνου ο σχεδιασμός μας προβλέπει την ένταξη επιπλέον εκατόν πενήντα χιλιάδων ανέργων σε προγράμματα απασχόλησης.γ). η δημιουργία ενός νέου μοντέλου στην πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας, που θα αποτελεί το βασικό πυλώνα για το νέο σύστημα υπηρεσιών υγείας. δ) η μεταρρύθμιση στην παιδεία, με νέο χάρτη Ανώτατης Εκπαίδευσης και έρευνας ώστε τα Πανεπιστήμια, τα Τεχνολογικά και Ερευνητικά Ιδρύματα, να αναλάβουν ξανά τον πρωταγωνιστικό ρόλο που τους αξίζει στην οικονομική ανασυγκρότηση της χώρας. ε) η συνολική μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού συστήματος, προστατεύοντας το επίπεδο των παροχών. στ). η αντιμετώπιση της διαφθοράς, της διαπλοκής και της εκτεταμένης φοροδιαφυγής.

«Όσοι αετονύχηδες οφείλουν στον ελληνικό λαό, θα εμφανισθούν ένας προς ένα στον γκισέ για να καταβάλουν τα οφειλόμενα. Γιατί το πάρτι τελείωσε», είπε χαρακτηριστικά ο Πρωθυπουργός στην ομιλία του που κράτησε περισσότερο από 1, 5 ώρα.


Πηγή : thetoc.gr


0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου