Σάββατο 17 Οκτωβρίου 2015

Προβλήματα και καθυστερήσεις στα 49 προαπαιτούμενα διαπιστώνουν οι δανειστές




Προβλήματα και καθυστερήσεις με τις εγκυκλίους και τις υπουργικές αποφάσεις που δεν έχουν ακόμη εκδοθεί διαπιστώνουν οι δανειστές στη λίστα με τα 49 προαπαιτούμενα μέτρα που θα πρέπει να υλοποιηθούν για να εκταμιευθεί η υποδόση των 2 δισ. ευρώ.

Προβλήματα και καθυστερήσεις με τις εγκυκλίους και τις υπουργικές αποφάσεις που δεν έχουν ακόμη εκδοθεί, διαπιστώνουν οι δανειστές στη λίστα με τα 49 προαπαιτούμενα μέτρα που θα πρέπει να υλοποιηθούν για να εκταμιευθεί η υποδόση των 2 δισ. ευρώ.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το πολυνομοσχέδιο καλύπτει μόλις το 30% των μέτρων που θα πρέπει να έχουν γίνει και κατά την εβδομάδα που πέρασε τα τεχνικά κλιμάκια των δανειστών διαπίστωσαν ότι τα υπουργεία δεν έχουν προχωρήσει στην εφαρμογή της δευτερογενούς νομοθεσίας που απαιτείται για να ολοκληρωθούν οι δράσεις.

Μεγάλος όγκος ανεκπλήρωτης εργασίας αφορά στο υπουργείο Οικονομικών και στη Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων. Ωστόσο, και σε άλλα υπουργεία παρατηρείται καθυστέρηση που ενδέχεται να θέσει σε κίνδυνο το σφιχτό χρονοδιάγραμμα που έχει συμφωνηθεί για την εκταμίευση των 2 δισ. ευρώ και τη συνέχεια των διαβουλεύσεων, ώστε να ολοκληρωθεί εγκαίρως ο πρώτος έλεγχος.

Βάσει του υφιστάμενου σχεδιασμού, οι θεσμοί θα πρέπει έως την Τρίτη να συντάξουν την έκθεση αξιολόγησης της υλοποίησης των 49 προαπαιτουμένων, ώστε την Τετάρτη να συνεδριάσει το Euroworking Group και εφόσον η έκθεση είναι θετική, να ανάψει το «πράσινο φως» για την εκταμίευση των 2 δισ. ευρώ έως τα τέλη του μήνα. Ομως, αρμόδια στελέχη αναφέρουν ότι για να συμβεί αυτό θα πρέπει μέσα σε πολύ λίγο χρόνο να εκδοθεί μία σειρά εγκυκλίων και αποφάσεων που θα θέτουν σε εφαρμογή τα προαπαιτούμενα μέτρα.

Από το υπουργείο Οικονομικών αναφέρουν ότι η δευτερογενής νομοθεσία που απαιτείται θα εκδοθεί εντός της ερχόμενης εβδομάδας και πως δεν υπάρχει περίπτωση να μην ανταποκριθεί η κυβέρνηση στις υποχρεώσεις της. Πάντως, οι εκκρεμότητες είναι πολλές. Ενδεικτικά, θα πρέπει να εκδοθούν και να γίνουν:

• Οι υπουργικές αποφάσεις για τη μεταφορά του προσωπικού του ΣΔΟΕ στη ΓΓΔΕ.

• Η Κοινή Υπουργική Απόφαση για τις αμοιβές συμβολαιογράφων και δικαστικών επιμελητών.

• Η μελέτη επιπτώσεων από τις μεταρρυθμίσεις στον ανταγωνισμό, στην αδειοδότηση και στα γραφειοκρατικά εμπόδια.

• Η σταδιακή κατάργηση της επιστροφής του ειδικού φόρου κατανάλωσης στο πετρέλαιο κίνησης για τους αγρότες.

• Η εξεύρεση «ισοδυνάμου» για τη μη επιβολή του ΦΠΑ στην ιδιωτική εκπαίδευση αποπληρωμής ληξιπρόθεσμων οφειλών.

Επίσης, δεν έχουν οριστικοποιηθεί και οι εγκύκλιοι για το ασφαλιστικό, με τις αλλαγές που πρέπει να προχωρήσουν να αποτελούν ακόμξ αντικείμενο διαπραγμάτευσης μεταξύ του υπουργείου Εργασίας και των κλιμακίων των δανειστών.

Πάντως, ανεξαρτήτως του πότε τελικά θα εκδοθούν όλες οι απαραίτητες εγκύκλιοι και αποφάσεις για να κλείσει το πρώτο πακέτο προαπαιτούμενων μέτρων και εάν θα τηρηθεί το χρονοδιάγραμμα εκταμίευσης της υποδόσης των 2 δισ. ευρώ, στο πρόγραμμα των θεσμών περιλαμβάνεται η έλευση των επικεφαλής των κλιμακίων την Τρίτη 20 Οκτωβρίου. Η επίσκεψή τους θα είναι ολιγοήμερη (αναμένεται να παραμείνουν στην Αθήνα για 3 ημέρες) και εκτός από τις επαφές με τον υπουργό Οικονομικών, θα επιδιωχθεί να έχουν συναντήσεις και με άλλους υπουργούς που χειρίζονται κρίσιμα χαρτοφυλάκια για την επιτυχή ολοκλήρωση του πρώτου ελέγχου (Οικονομίας, Ενέργειας και Περιβάλλοντος, Εργασίας κ.λπ.).

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι επικεφαλής των θεσμών έρχονται στην Αθήνα με στόχο να ξεκινήσουν επί της ουσίας τη διαπραγμάτευση για τον πρώτο έλεγχο του προγράμματος και να θέσουν τις βάσεις ώστε να μην καθυστερήσει σημαντικά η ολοκλήρωσή του. Επισήμως, ο έλεγχος είναι προγραμματισμένο να ξεκινήσει στις αρχές Νοεμβρίου, χωρίς να αποκλείεται όμως και μικρή αναβολή του για τα μέσα του μήνα.

Σε κάθε περίπτωση, τα θέματα που βρίσκονται στις πρώτες θέσεις της ατζέντας είναι η ρύθμιση των «κόκκινων» δανείων και το καθεστώς προστασίας των ιδιοκτητών ακινήτων, η αναδιάρθρωση του ασφαλιστικού συστήματος, η εφαρμογή των μέτρων που περιλαμβάνονται κυρίως στη δεύτερη εργαλειοθήκη του ΟΟΣΑ, ενώ ακόμα οι θεσμοί δεν έχουν οριστικοποιήσει τις προβλέψεις τους για το ΑΕΠ και το δημοσιονομικό κενό.


Πηγή 


0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου