Παρασκευή 30 Οκτωβρίου 2015

ΚΕΔΕ: Στον αέρα τα έργα των Δήμων από το ΕΣΠΑ 2007-2013



Στον "αέρα" τα έργα των Δήμων που χρηματοδοτούνται από το ΕΣΠΑ 2007-2013.  Όπως χαρακτηριστικά αναφέρει η ΚΕΔΕ στην επίσημη ιστοσελίδα της, δυστυχώς επιβεβαιώνονται οι φόβοι της ότι εξαιτίας της αδράνειας της Κυβέρνησης , δεν θα δοθεί παράταση στο χρονοδιάγραμμα υλοποίησης των έργων από την Ε.Ε.

Η επιστολή που απέστειλε σήμερα στον Πρόεδρο της Κ.Ε.Δ.Ε. Γ. Πατούλη η Επίτροπος

Περιφερειακής Πολιτικής Κ. Κρέτσου, ως απάντηση στο αίτημα που υπέβαλλε η Κ.Ε.Δ.Ε. προς την Επιτροπή Περιφερειών για τη χορήγηση παράτασης ενός έτους της περιόδου επιλεξιμότητας της προγραμματικής περιόδου 2007-2013 ( δηλ. ως τις 31-12-2016), επιβεβαίωσε δυστυχώς τους φόβους της Αυτοδιοίκησης Α’ Βαθμού.

Η ξεκάθαρη απάντηση της αρμόδιας Επιτρόπου ότι :

Δεν πρόκειται να δοθεί παράταση στο χρονοδιάγραμμα υλοποίησης των έργων που χρηματοδοτούνται από το ΕΣΠΑ 2007-2013, το ενδιαφέρον της Ε.Ε. εστιάζεται στη μη απώλεια πόρων των Περιφερειακών Επιχειρησιακών Προγραμμάτων και όχι στην ολοκλήρωση των έργων των Δήμων,

- δίνεται μεν δυνατότητα μεταφοράς έργων που άρχισαν την περίοδο 2007-2013 να μεταφερθούν στην περίοδο 2014-2020, με ότι αυτό μπορεί να συνεπάγεται για τα μελλοντικά έργα των Δήμων, όμως έργα της τρέχουσας περιόδου διαχειριστικά δεν μπορούν να μεταφερθούν,

- επιβεβαιώνει τους φόβους της Κ.Ε.Δ.Ε., οι οποίοι έχουν εκφραστεί από τον Απρίλιο του 2015, αφενός για τον κίνδυνο να μην ολοκληρωθούν έγκαιρα τα έργα που χρηματοδοτεί το ΕΣΠΑ 2007-2013. Αφετέρου, για την αδράνεια της Κυβέρνησης να θέσει στην Ευρωπαϊκή Ένωση το πρόβλημα στην πραγματική του διάσταση αλλά και την αδυναμία της να πετύχει την παράταση του προγράμματος.

Η Κ.Ε.Δ.Ε. θα επιδιώξει τις επόμενες μέρες να συναντηθεί με τα αρμόδια κυβερνητικά στελέχη που έχουν την ευθύνη διαχείρισης του ΕΣΠΑ, για να θέσει τα νέα δεδομένα που δημιουργεί η επιστολή της Επιτρόπου Περιφερειακής Πολιτικής.

Παράλληλα, θα αναλάβει νέες πρωτοβουλίες ενημέρωσης των αρμόδιων υπηρεσιών της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, στις οποίες θα θέσει εκ νέου τα προβλήματα που δημιουργεί στους ελληνικούς Δήμους η μη παράταση του χρονοδιαγράμματος ολοκλήρωσης των έργων της προγραμματικής περιόδου 2007-2013.


Πηγή : capital.gr


0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου