Παρασκευή 9 Οκτωβρίου 2015

Εάν θα γίνει;;; Βουλευτές και υπουργοί χάνουν έως 1000 ευρώ τον μήνα




Έρχεται μαχαίρι στους μισθούς βουλευτών, υπουργών, υφυπουργών, γενικών γραμματέων, διοικητών οργανισμών και αιρετών στην αυτοδιοίκηση με νόμο που θα εισάγει τον Νοέμβριο στην Βουλή το Υπουργείο Διοικητικής Ανασυγκρότησης όπου προβλέπονται περικοπές που θα φτάνουν μέχρι και τα 1.000 ευρώ σε μηνιαία βάση.

Η μειώσεις των αποδοχών του πολιτικού προσωπικού φέρνει ντόμινο μειώσεων και στις θέσεις που έχουν συνδέσει τις αποζημιώσεις των κατόχων τους με την βουλευτική αποζημίωση

Οι μειώσεις στις αποδοχές του πολιτικού προσωπικού που θα κινηθούν στο 25% θα επιφέρουν ντόμινο περικοπών στους κατόχους πολιτικών θέσεων στους οποίους ο μισθός συνδέεται με την βουλευτική αποζημίωση, όπως για παράδειγμα η αποζημίωση του Προέδρου της Δημοκρατίας μέχρι και τις αμοιβές των μελών της κυβέρνησης.

Στην κυβέρνηση επικρατεί η λογική ότι οι περικοπές στις αμοιβές του πολιτικού προσωπικού αποτελούν μέτρο κοινωνικής δικαιοσύνης και στέλνουν μήνυμα στους πολίτες ενόψει και των μέτρων που θα ληφθούν για την αύξηση της φορολόγησης των αγροτών. Αξίζει να σημειωθεί ότι το μέτρο έχει προαναγγείλει ο Αλέξης Τσίπρας και αποπειράθηκε να καταθέσει σχετικό νομοσχέδιο ο αν. υπουργός Χρ. Βερβαρδάκης τον περασμένο Σεπτέμβριο χωρίς όμως επιτυχία καθώς η νομοθετική διαδικασία διακόπηκε από της εκλογές.

Οι περικοπές αφορούν τις αποζημιώσεις που λαμβάνουν υπουργοί, υφυπουργοί, διοικητές οργανισμών, γενικοί γραμματείς δήμαρχοι και περιφερειάρχες. Υπολογίζεται ότι οι μειώσεις που αφορούν το 25% των αποδοχών των συγκεκριμένων θέσεων θα φτάσουν έως και 1.000 ευρώ για τους υψηλούς μισθούς στο επίπεδο των γενικών γραμματέων που λαμβάνουν «καθαρά» 2.800 ευρώ, οι μειώσεις αναμένονται περίπου στα 700 ευρώ στο σύνολο των καθαρών αποδοχών, ορίζοντας το …ταβάνι των βασικών αποδοχών στο Δημόσιο στα 2.000-2.100 ευρώ.

Στα ίδια επίπεδα θα κινηθούν οι μειώσεις στις αποδοχές των διοικητών οργανισμών ενώ σε χαμηλότερο επίπεδο θα περιοριστούν οι περικοπές στις αποζημιώσεις δημάρχων και περιφερειαρχών που υπολογίζονται από 350-500 ευρώ.

Παράλληλα η κυβέρνηση έχει προαναγγείλει την αλλαγή στον τρόπο φορολόγησης των βουλευτών με την επιβολή φόρου στο σύνολο των μηνιαίων αποδοχών που θα επιφέρει μείωση στους μισθούς των βουλευτών από 800-1000 ευρώ το μήνα.

Κάθε βουλευτής λαμβάνει μηνιαίως το ποσό των 2.086 ευρώ, σχεδόν την μισή βουλευτική αποζημίωση, αφού το σύνολό της υπολογίζεται σε 4.200 ευρώ, χωρίς να φορολογείται καθώς υπόκεινται σε ειδικό καθεστώς φορολόγησης. Το συνολικό αφορολόγητο ποσό αντιστοιχεί σε 29.204 ευρώ ετησίως. Εάν τελικώς φορολογηθεί και το συγκεκριμένο ποσό τότε οι βουλευτές θα ενταχθούν στα κλιμάκια φορολόγησης πάνω από 42.000 ευρώ ετησίως όπου φορολογούνται με συντελεστή 42% γεγονός που θα επιφέρει σημαντικές μειώσεις στις αποδοχές τους.

Αντίστοιχα ένας ενδεχόμενος  συνδυασμός της επιβολής μείωσης των αποδοχών, με την φορολόγηση του συνόλου της βουλευτικής αποζημίωσης θα μπορούσε επιφέρει σημαντικές μειώσεις στις αποδοχές των βουλευτών που θα ξεπερνούσαν ακόμα και το 30% των συνολικών αποδοχών.
Ντόμινο …μειώσεων

Η μειώσεις των αποδοχών του πολιτικού προσωπικού φέρνει ντόμινο μειώσεων και στις θέσεις που έχουν συνδέσει τις αποζημιώσεις των κατόχων τους με την βουλευτική αποζημίωση. Αμέσως μετά την επιβολή περικοπών στην βουλευτική αποζημίωση θα προκληθούν μειώσεις σε υπουργούς, αν. υπουργούς και υφυπουργούς, στις αποδοχές του Προέδρου της Δημοκρατίας- λαμβάνει αποδοχές δύο βουλευτικών αποζημιώσεων καθώς και των πρώην Προέδρων της Δημοκρατίας. Η μείωση των αποδοχών του γενικού γραμματέα συμπαρασύρει όσους έχουν συνδέσει τους μισθούς τους με τον μισθό της συγκεκριμένης θέσης.

Η ένταξη του αφορολόγητου επιδόματος στο φορολογητέο εισόδημα για τους βουλευτές μπορεί να συμπαρασύρει τους δικαστικούς λειτουργούς που λαμβάνουν αντίστοιχα αφορολόγητα επιδόματα ενώ οι μειώσεις σε δημάρχους και περιφερειάρχες συμπαρασύρει τις αποζημιώσεις αντιπεριφερειαρχών και αντιδημάρχων καθώς και προέδρων δημοτικών επιχειρήσεων, των οποίων οι αποδοχές είναι συνδεδεμένες με αυτές των επικεφαλής δήμων και περιφερειών.


Πηγή :  thetoc.gr


0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου