Τετάρτη 9 Σεπτεμβρίου 2015

Όλα έτοιμα για το αποψινό debate





Aπόψε το βράδυ στις 21:00, το πρώτο debate των πολιτικών αρχηγών μετά το 2009

Μετά από συζητήσεις και έντονο παρασκήνιο που κράτησε αρκετές ημέρες, το Ραδιομέγαρο της Αγίας Παρασκευής είναι έτοιμο να υποδεχτεί τους πολιτικούς αρχηγούς για το ντιμπέιτ που θα μεταδοθεί διακαναλικά στις 21:00 απόψε το βράδυ (09/09/2015).

Οι επτά πολιτικοί αρχηγοί θα βρεθούν απέναντι από επτά δημοσιογράφους σε μια συζήτηση που ενδεχομένως θα βοηθήσει τους πολίτες να κρίνουν και να αποφασίσουν, αν είναι αναποφάσιστοι, ποιον θα επιλέξουν.

Οι πολιτικοί θα καθίσουν με βάση την κοινοβουλευτική δύναμη των κομμάτων τους στο κλείσιμο της Βουλής και θα εξαιρείται -μετά από πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ που αποδέχθηκαν όλοι- ο αρχηγός της Χρυσής Αυγής, η δίκη του οποίου συνεχίζεται.

Κατά σειρά, λοιπόν, θα καθίσουν ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας, ο πρόεδρος της ΝΔ Βαγγέλης Μεϊμαράκης, ο επικεφαλής της Λαϊκής Ενότητας Παναγιώτης Λαφαζάνης, ο επικεφαλής του κόμματος Ποτάμι Σταύρος Θεοδωράκης, ο γραμματέας του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας, ο πρόεδρος των ΑΝ.ΕΛ. Πάνος Καμμένος και η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Φώφη Γεννηματά.
Ερωτήσεις θα υποβάλλουν οι έξι δημοσιογράφοι που θα εκπροσωπούν τα κανάλια πανελλαδικής εμβέλειας. Από τον Alpha ο Αντώνης Σρόιτερ, από το MEGA η Όλγα Τρέμη, από τον ΑΝΤ1 η Μαρία Χούκλη, από το ΣΚΑΙ η Σία Κοσιώνη, από το Star η Μάρα Ζαχαρέα και από το Ε ο Μάκης Γιομπαζολιάς.

Ανάμεσά τους, σε ρόλο οικοδεσπότη και συντονιστή, ο κεντρικός παρουσιαστής του δελτίου ειδήσεων της ΕΡΤ Πάνος Χαρίτος.

Η διεξαγωγή της τηλεμαχίας θα πραγματοποιηθεί στο στούντιο 3 του 1ου ορόφου του Ραδιομεγάρου, εκεί από όπου μεταδίδεται η εκπομπή «Αθλητική Κυριακή».

Η έναρξη του ντιμπέιτ έχει οριστεί στις 21:00 ενώ οι πολιτικοί αρχηγοί που θα καταφθάνουν στην Αγία Παρασκευή θα προετοιμαστούν στα γραφεία του προέδρου της ΕΡΤ Διονύση Τσακνή, του διευθύνοντος συμβούλου Λάμπη Ταγματάρχη και ακολούθως στα γραφεία υπευθύνων της ΕΡΤ.
Υπενθυμίζεται ότι ο ΣΥΡΙΖΑ και η ΝΔ έχουν συμφωνήσει και για ένα ακόμα ντιμπέιτ μεταξύ των Αλέξη Τσίπρα και Βαγγέλη Μεϊμαράκη, στις 14 Σεπτεμβρίου.

Εκτός από την τηλεοπτική κάλυψη, το ντιμπέιτ θα μεταδοθεί πανελλαδικά από τους 19 περιφερειακούς ραδιοφωνικούς σταθμούς της ΕΡΤ και σε ολόκληρο τον κόσμο μέσω της Φωνής της Ελλάδας.

Η καινοτομία των απ’ ευθείας ερωτήσεων
Η διακομματική κατέληξε, μετά από αρκετή συζήτηση, για να μην είναι το ντιμπέιτ, η γνωστή διαδικασία των παράλληλων μονολόγων, να μπορούν οι αρχηγοί να απευθύνουν ερώτηση ο ένας στον άλλο ή και να απαντήσουν σε ερώτηση που τους έχει προηγουμένως υποβληθεί.

Οι πολιτικοί αρχηγοί θα βρεθούν για πρώτη φορά αντιμέτωποι καθώς ντιμπέιτ έγινε για τελευταία φορά στις εκλογές του 2009 και έκτοτε έχουν διεξαχθεί τρεις αναμετρήσεις, χωρίς να συμπεριληφθεί και το δημοψήφισμα.

Ο μόνος που ήταν τότε αρχηγός και έχει εμπειρία είναι ο κ. Τσίπρας. Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ είχε συμμετάσχει σε ντιμπέιτ και πέρυσι καθώς διεκδικούσε την προεδρία της ΕΕ.
Μοναδική προϋπόθεση που έθεσε η διακομματική είναι οι δημοσιογράφοι να είναι μέλη της ΕΣΗΕΑ.

Η διαδικασία

Υπάρχουν οι εξής Θεματικοί κύκλοι συζήτησης:

1ος κύκλος: Οικονομία, Ανάπτυξη, Ανεργία

2ος κύκλος: Παιδεία, Υγεία, Διοίκηση, Κοινωνική Πολιτική

3ος κύκλος: Μεταναστευτική πολιτική-προσφυγικό

4ος κύκλος: Εξωτερική πολιτική - 'Αμυνα

5ος κύκλος: Ελεύθερη ερώτηση επιλογής του καθε δημοσιογράφου

6ος κύκλος σε δύο γύρους: Οι αρχηγοί μεταξύ τους με ελεύθερες τοποθετήσεις του κάθε Αρχηγού και δυνατότητα αν θέλει να υποβάλει ερώτηση σε άλλον η άλλους αρχηγούς ή να απαντήσει σε ερώτηση που ενδεχομένως του έχει ήδη υποβληθεί.

Χρόνος τοποθέτησης: Στους πέντε πρώτους κύκλους, κάθε ερώτηση διαρκεί έως 30 δευτερόλεπτα. Η απάντηση διαρκεί έως 90 δευτερόλεπτα. Η δεύτερη διευκρινιστική ερώτηση επί της απάντησης διαρκεί έως 15''και η δευτερολογία του αρχηγού έως 30''.

Στον 6ο διπλό κύκλο των Αρχηγών, ξεκινώντας από το μικρότερο σε δύναμη κόμμα, κάθε αρχηγός έχει στη διάθεσή του 1,5 λεπτό ανά γύρο.

Σειρά δημοσιογράφων - καναλιών: Η σειρά τοποθέτησης των δημοσιογράφων στο πάνελ, καθορίζεται από τους ίδιους.

Σειρά αρχηγών: Με την κοινοβουλευτική δύναμη.
Το ντιμπέιτ αναμένεται να διαρκέσει μέχρι τις 12.00 τα μεσάνυχτα. Ωστόσο ο καθαρός χρόνος που θα έχει στην διάθεση του ο κάθε αρχηγός θα είναι περί τα 12 λεπτά. Η κάθε ερώτηση θα διαρκεί μισό λεπτό και η απάντηση ενάμισι και αν ο δημοσιογράφος επανέλθει στην ίδια ερώτηση θα έχει δεκαπέντε δεύτερα και ο αρχηγός μισό λεπτό συμπληρωματικά. Οι ερωτήσεις θα γίνονται κυκλικά κατά την κοινοβουλευτική δύναμη των κομμάτων.


Πηγή 


0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου