Δευτέρα 28 Σεπτεμβρίου 2015

Αφγανιστάν: Στα χέρια των Ταλιμπάν πέφτει η στρατηγικής σημασίας Κουντούζ



Δραματικές εξελίξεις στο βόρειο Αφγανιστάν με την στρατηγικής σημασίας πόλη Κουντούζ να πέφτει στα χέρια των Ταλιμπάν, οι οποίοι ελέγχουν έως αυτήν τη στιγμή το ήμισυ της πόλης έπειτα από συντονισμένη επίθεση και σφοδρές μάχες με τις κυβερνητικές δυνάμεις. Οι Ταλιμπάν υψώνουν τη σημαία τους στην πλατεία της Κουντούζ, καταλαμβάνουν κυβερνητικά κτίρια, εισβάλλουν σε φυλακή αφήνοντας ελεύθερους εκατοντάδες κρατούμενους και προελαύνουν προς το αεροδρόμιο..

Η Κουντούζ, πρωτεύουσα της ομώνυμης επαρχίας, πέραν της στρατηγικής της σημασίας λόγω της οδικής σύνδεσης του κεντρικού και βόρειου Αφγανιστάν ενέχει και συμβολική σημασία για τους Ταλιμπάν καθώς υπήρξε προπύργιό τους πριν την ανατροπή της κυβέρνησής τους το 2001.

Εκατοντάδες μαχητές εξαπέλυσαν επίθεση στη πόλη από τρία μέτωπα στην πόλη των 300.000 κατοίκων -αρκετοί εκ των οποίων φεύγουν ήδη για να γλιτώσουν από τις συγκρούσεις με τις κυβερνητικές δυνάμεις ασφαλείας.

Η αφγανική αστυνομία αναφέρει ότι οι Ταλιμπάν ελέγχουν την μισή πόλη. Τουλάχιστον 25 άνδρες των Ταλιμπάν και δύο Αφγανοί στρατιώτες έχουν σκοτωθεί, σύμφωνα με κυβερνητική ενημέρωση.

Στρατιωτικές ενισχύσεις κατευθύνονται στην πόλη στην προσπάθεια να μην πέσει η Κουντούζ ολοκληρωτικά στα χέρια των Ταλιμπάν, όπως δήλωσε ο αναπληρωτής κυβερνήτης της πόλης αφότου διέφυγε στο αεροδρόμιο.

Οι Ταλιμπάν έχουν υψώσει τη λευκή σημαία τους στην κεντρική πλατεία της Κουντούζ σύμφωνα με ανταποκριτή του Reuters. Τελευταίες πληροφορίες αναφέρουν πως κατέλαβαν την γραφεία του κυβερνήτη και κατευθύνονται προς το αεροδρόμιο.

Οι άνδρες των Ταλιμπάν εισέβαλαν ταυτόχρονα στην μεγαλύτερη φυλακή της πόλης και άφησαν ελεύθερους εκατοντάδες κρατούμενους, περιλαμβανομένων πολλών ισλαμιστών μαχητών. Οπλισμένοι με εκτοξευτήρες ρουκετών εξουδετέρωσαν τους φρουρούς.

Είναι η πρώτη φορά φέτος που οι Ταλιμπάν μπαίνουν στην πόλη του βόρειου Αφγανιστάν. Δύο φορές, τον Απρίλιο και τον Ιούνιο, οι αντάρτες είχαν προελάσει σε απόσταση λίγων χιλιομέτρων προ των πυλών της Κουντούζ πριν απωθηθούν από τον στρατό.

Η πτώση της Κουντούζ θα ήταν σοβαρό πλήγμα για τον πρόεδρο Ασράφ Γκάνι, που εξελέγη με το καθήκον της αποκατάστασης του ελέγχου -έργο που μοιάζει πολύ δύσκολο, καθώς οι αφγανικές δυνάμεις είναι για πρώτη φορά μόνες στην πρώτη γραμμή καθώς οι σύμμαχοί τους στο ΝΑΤΟ τερμάτισαν την αποστολή τους στα πεδία της μάχης τον περασμένο Δεκέμβριο.

Newsroom ΔΟΛ


0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου