Τρίτη 1 Σεπτεμβρίου 2015

Θεοδωράκης: Φουλ επίθεση του «νέου» στο «παλιό» των Τσίπρα και Μειμαράκη




Για τη συγκυβέρνηση είτε με ΣΥΡΙΖΑ, είτε με ΝΔ δεν ανοίγει πλήρως τα χαρτιά του, τονίζοντας όμως ότι θα βάλει όρους που θα είναι σε συνάρτηση του ποσοστού

Την τακτική της φουλ επίθεσης απέναντι σε ΣΥΡΙΖΑ και Νέα Δημοκρατία συνεχίζει ο Σταύρος Θεοδωράκης, ασκώντας σκληρή κριτική ιδιαίτερα στον Αλέξη Τσίπρα, ενώ ξεκαθαρίζει με κάθε τρόπο ότι το Ποτάμι δεν έχει καμία σχέση με τη παλαιά κομματική νοοτροπία, είναι “σύμμαχος με το νέο”,  επιδιώκει να καταργήσει τη λογική του “πελατειακού κράτους”  και στοχεύει να αλλάξει τη χώρα, χωρίς να τη γκρεμίσει, με συνεργασίες,  υπό όρους.

Για τη συγκυβέρνηση είτε με ΣΥΡΙΖΑ, είτε με ΝΔ, ο επικεφαλής του κόματος δεν ξεκαθαρίζει τη θέση του, ωστόσο τονίζει με έμφαση ότι θα βάλει όρους, που θα είναι σε συνάρτηση του ποσοστού στις εκλογές του Σεπτεμβρίου. “Για το πόσους όρους θα θέσουμε εξαρτάται από το ποσοστό που θα πάρουμε”, τόνισε ο κ. Θεοδωράκης από τη Θεσσαλονίκη την Δευτέρα, ξεκαθαρίζοντας ότι “δεν έχουμε κάψα να κυβερνήσουμε, έχουμε γνωρίσει τη δόξα. Θέλουμε όμως να είμαστε χρήσιμοι και τους όρους που βάζει η κοινωνία. Δεν έχει σημασία ποιο υπουργείο αναλαμβάνεις και ποιο υπουργείο αναλαμβάνει ο διπλανός σου”. “ Δεν θέλουμε ούτε 4-2-1 ούτε το σύστημα Τσίπρα αλλά μια ομάδα που πρέπει να κερδίσει και να λύσει τα προβλήματα της χώρας”, είπε χαρακτηριστικά.

“Η Ελλάδα δεν θα γυρίσει πίσω. Η Ελλάδα δεν θα παραδοθεί ξανά στους κομματικούς μηχανισμούς, τους ερασιτέχνες αλλά και τους πονηρούς, τα συμφέροντα και τις συντεχνίες που την κρατάνε γονατισμένη όλα αυτά τα χρόνια, όλες αυτές τις δεκαετίες”. Αυτό το μήνυμα έστειλε ο  Σταύρος Θεοδωράκης από τη συμπρωτεύουσα, τον πρώτο σταθμό της προεκλογικής εκστρατείας του Ποταμιού. Μιλώντας  στο κατάμεστο Αμφιθέατρο Κήπος των Εποχών- στο οποίο έδωσαν το παρόν μεταξύ άλλων οι κ.κ. Γιάννης Μπουτάρης και ο Απόστολος Τζιτζικώστας- ο επικεφαλής του Ποταμιού επιτέθηκε στον κ. Τσίπρα λέγοντας ότι  “το μνημόνιο δεν ήταν μονόδρομος για τη χώρα αλλά αποτέλεσμα της 7μηνης διαπραγμάτευσης του κ. Τσίπρα”, ενώ τόνισε ότι «το θράσος του κ. Τσίπρα είναι πολύ μεγάλο”, αναφερόμενος στις βλέψεις του να είναι αυτοδύναμος πρωθυπουργός.  Χαρακτήρισε δε όλες τις επιλογές του ή σχεδόν όλες “αποτυχημένες”.  Βολές και κατά της Νέας Δημοκρατίας λέγοντας ότι “Ψηφίστε ξανά ΝΔ να επιστρέψουμε στις ωραίες μέρες του 2014 – του 2013 – του 2012. Για καινούργιους φόρους – για καινούργιες περικοπές – για νέα λιτότητα και λίγες, έως καθόλου, μεταρρυθμίσεις”.

Ο επικεφαλής του Ποταμιού εξήγησε τις θέσεις και τις προτάσεις του ενόψει των εθνικών εκλογών και εξέφρασε την άποψη ότι “ο λαός πρέπει να σκεφθεί ποιος του έλεγε αλήθεια και ποιος ψέμματα και να αποφασίσει να ψηφίσει βάσει αυτού”.  «Όλοι δικαιούμαστε μια δεύτερη ευκαιρία», είπε σχετικά με τον Αλέξη Τσίπρα και συμπλήρωσε με νόημα: Το να μετανοείς για τα λάθη σου είναι σημαντικό. Αν θέλεις να είσαι Πρωθυπουργός όμως πρέπει να αποδείξεις στον λαό ότι έχεις αλλάξει και ρότα. Εμείς έχουμε διαπιστώσει ότι στην περίπτωση Τσίπρα δεν υπάρχουν παρά μόνο αλλαγές στα λόγια. Ο ελληνικός λαός πρέπει να σκεφτεί ποιος του έλεγε αλήθεια και ποιος ψέματα. Ας βρεθεί κάποιος να πει ότι το Ποτάμι είπε έστω κι ένα ψέμα. Αυτή είναι η πολιτική μας. Εμείς θα λέμε την αλήθεια, αυτοί θα λένε τα ψέματά τους και ο λαός θα αποφασίζει.

Με ποιους θα συνεργαστεί το Ποτάμι

Ο Σταύρος Θεοδωράκης άνοιξε τα χαρτιά του και για τις ενδεχόμενες συνεργασίες σε μια διαφορετική συγκέντρωση, αφού κλήθηκε να απαντήσει σε ερωτήσεις τριών δημοσιογράφων της πόλης. Σχετικά με το παλιό πολιτικό σύστημα και την κυβέρνηση συνεργασίας ξεκαθάρισε: συμμαχία μ’ αυτούς που προσπάθησαν, συμμαχία μ’ αυτούς που σήμερα έχουν τη διάθεση να τολμήσουν τις μεγάλες αλλαγές. “Το νέο δεν είναι στην ταυτότητα, το νέο είναι στις ιδέες, το νέο είναι στις προτάσεις. Ο Αλ. Τσίπρας στη Βουλή όταν τον ρώτησα γιατί είναι κομματικά στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ και των ΑΝΕΛ έγιναν οι περιφερειακοί διευθυντές εκπαίδευσης, απάντησε ότι έτσι έκαναν και οι προηγούμενοι. Αυτό λοιπόν είναι το παλιό πολιτικό σύστημα. Το παλιό πολιτικό σύστημα δεν έχει σχέση με την ημερομηνία γέννησης. Έχει σχέση με τις συνθήκες που πολιτεύεται. Έχει σχέση με το τι αντιγράφει. Εμείς είμαστε ξεκάθαροι, είμαστε σύμμαχοι με το νέο”.

Σχετικά με το ποιοι θα πρέπει να συμμετέχουν σε μια μελλοντική κυβέρνηση τόνισε ότι “δεν πιστεύει στους ανειδίκευτους πολιτικούς, στους πολιτικούς του κομματικού σωλήνα”, επαναλαμβάνοντας την πρόταση για πολιτικά μυαλά, τα οποία έχουν δουλέψει στην κοινωνία κι έχουν κουλτούρα να συνεργαστούν. “Πρέπει να βρεθεί μια ομάδα 20 ανθρώπων που δεν θα είναι αναγκαστικά βουλευτές. Σε κάθε περίπτωση θα πρέπει να είναι άνθρωποι που στην πραγματική ζωή έχουν ασχοληθεί με το αντικείμενο που θα κληθούν να ασχοληθούν και ως κυβερνητικά στελέχη. Δεν μπορεί πια άνθρωποι να μαθαίνουν πολιτική στου κασίδη το κεφάλι”, δήλωσε.

Για τη συγκυβέρνηση είτε με ΣΥΡΙΖΑ, είτε με ΝΔ ο κ. Θεοδωράκης τόνισε ότι “για το πόσους όρους θα θέσουμε εξαρτάται από το ποσοστό που θα πάρουμε” ξεκαθαρίζοντας ότι “δεν έχουμε κάψα να κυβερνήσουμε, έχουμε γνωρίσει τη δόξα. Θέλουμε όμως να είμαστε χρήσιμοι και τους όρους που βάζει η κοινωνία. Δεν έχει σημασία ποιο υπουργείο αναλαμβάνεις και ποιο υπουργείο αναλαμβάνει ο διπλανός σου”. “ Δεν θέλουμε ούτε 4-2-1 ούτε το σύστημα Τσίπρα αλλά μια ομάδα που πρέπει να κερδίσει και να λύσει τα προβλήματα της χώρας”, είπε χαρακτηριστικά

“Να σταματήσουν να κυβερνούν οι άεργοι, τα παιδιά του κομματικού σωλήνα”
Αν και κρατά ακόμα κλειστά τα χαρτιά του για τα τελικά ονόματα που θα απαρτίζουν τα ψηφοδέλτια, δεν τηρεί την ίδια στάση με τις προγραμματικές προτάσεις του κινήματος και τις επιδιώξεις του για την εξυγίανση και τον εκσυγχρονισμό του πολιτικού συστήματος.

“Κανείς να μην μπορεί να γίνεται υπουργός αν δεν έχει τουλάχιστον πέντε χρόνια ένσημα στον ιδιωτικό τομέα ή ανάλογη υπηρεσία στο δημόσιο όπου θα έχει μπει νόμιμα όμως, μέσω ΑΣΕΠ και όχι από το παράθυρο. Να σταματήσουν να κυβερνούν οι άεργοι, τα παιδιά του κομματικού σωλήνα, οι θλιβεροί στρατηγοί των κομματικών μηχανισμών”, ανακοίνωσε ο κ. Θεοδωράκης,  ενώ συμπλήρωσε τη πρότασή του αναφέροντας: “Κατάργηση της ισοβιότητας του Βουλευτή. Ανώτερο όριο 2 συνεχόμενες τετραετίες και συνολικά 4 θητείες σε όλη του την ζωή. Και βέβαια καμία σύνταξη από τη Βουλή – σύνταξη παίρνεις από το επάγγελμά σου”.

Πως θα έρθει η ανάπτυξη, τι θα κάνει με το Μνημόνιο

Ο κ. Θεοδωράκης απάντησε και σε ερωτήσεις σχετικά με το πως θα γεμίσει τα κρατικά ταμεία και θα έρθει η ανάπτυξη, λέγοντας ότι “είχαμε πολλά περιθώρια να πάρουμε κάποια λεφτά τα οποία χάσαμε αυτούς τους επτά μήνες. Για να γεμίσουν τα κρατικά ταμεία υπάρχει ο δρόμος της αγοράς, της ανάπτυξης, της είσπραξης. Εννοώ τα αδήλωτα κέρδη, τη φοροκλοπή που συνεχίζεται”.  Πρόσθεσε ότι “έχουμε τους ανθρώπους που έδωσαν μάχη εναντίον της φοροδιαφυγής κι επειδή ενόχλησαν τους έδιωξαν από την κρατική μηχανή. Πρέπει να βάλουμε τους χαμηλότερους δυνατούς φορολογικούς συντελεστές για να μπορέσει ο πολίτης να δημιουργήσει. Δεν υπάρχει άλλος δρόμος από το να ενισχύσουμε την παραγωγή, τη δημιουργία την εξωστρέφεια ώστε να δημιουργήσουμε πλούτο”.

Για το αν χρειάζονται απολύσεις δημοσίων υπαλλήλων δήλωσε ότι “υπάρχουν τομείς στο Δημόσιο που θα πρέπει να ενισχυθούν. Λέμε όμως επιπλέον ότι πρέπει να γίνεται αξιολόγηση των ανθρώπων αλλά και των δομών του Δημοσίου. Υπάρχουν δομές άχρηστες που θα πρέπει να καταργηθούν. Δεν μπορεί η Ελλάδα να έχει τόσες πολλές Γενικές Γραμματείες. Δεν έχουμε ανάγκη από άλλα τέτοια στελέχη, από άλλους τέτοιους κομματικούς διορισμούς”.

Για την αποκομματικοποίηση του Δημοσίου εξαπέλυσε επίθεση κατά του ΣΥΡΙΖΑ και της Ν, λέγοντας ότι η κομματικοποίηση στο Δημόσιο είναι στο DNA τους. “Εμείς κάναμε πράξη αυτό που λέμε. Δεν πήραμε ούτε τους μισούς δημοσίους υπαλλήλους απ’ αυτούς που δικαιούμασταν. Δεν περιμένουμε μόνο να το κάνουν τα άλλα κόμματα. Λέμε λοιπόν: περιορισμός των δημοσίων υπαλλήλων που δουλεύουν στα κόμματα. Λέμε ακόμη ότι δεν πρέπει στις Γενικές Γραμματείες κάθε υπουργός να διορίζει τους δικούς του. Θέλουμε διορισμούς μέσω ΑΣΕΠ. Θέλουμε διαφανή κριτήρια. Αν εφαρμοστούν αυτά το δημόσιο θα αποκτήσει υγιή στελέχη από την αγορά και όχι κομματικούς υπαλλήλους”, τόνισε.

Αναφερόμενος στο Μνημόνιο τόνισε ότι δεν ήταν μονόδρομος για τη χώρα αλλά αποτέλεσμα του 7μηνου τεμπελιάσματος της κυβέρνησης. “Η δεύτερη πρόταση Γιουνκέρ ήταν πολύ καλύτερη από το μνημόνιο που υπεγράφη. Οι τράπεζες δεν έχουν σχέση με τους πλούσιους, οι τράπεζες είναι για τον μικρομεσαίο, για τις επιχειρήσεις. Αφήσαμε να γκρεμιστεί το τραπεζικό σύστημα. Χάσαμε 14 δις. Εμείς λέμε ότι πρέπει η συμφωνία να τηρηθεί και δεν λέμε ψέματα ότι μπορούμε να υπάρξουμε χωρίς αυτή τη συμφωνία. Αν την αθετήσουμε θα πάθουμε ένα καινούριο χρηματοοικονομικό κλακάζ. Αυτό που θα κάνουμε όμως είναι να βρούμε τους τρόπους για να στηρίξουμε τους οικονομικά αδύνατους”, τόνισε.

«Πρέπει η Συμφωνία που έγινε, να τηρηθεί. Δε λέμε ψέματα ότι μπορεί η Ελλάδα να την αθετήσει χωρίς ζημιές» δήλωσε και πρόσθεσε ότι  «είχαμε ένα πολιτικό σύστημα που λιαζόταν, αντί να δουλεύει. Που φοβόταν το πολιτικό κόστος, αντί να τολμά. Μπορεί τα προβλήματα να είναι δικά τους δημιουργήματα. Οι λύσεις όμως, πρέπει να είναι δικές μας. Δεν μηδενίζουμε τις προσπάθειες που έγιναν στο παρελθόν. Εμείς λέμε συμμαχία με αυτούς που τόλμησαν. Θα πρέπει να σκεφτούμε ότι αυτό το μνημόνιο μπορεί να μην είναι το τελευταίο, αν δεν τηρήσουμε τις δεσμεύσεις μας».  «Δεν λέμε μπαρουφο-ιστορίες», πρόσθεσε.

Σχολιάζοντας το μεταναστευτικό, τόνισε ότι “η Ελλάδα δεν έχει ανοιχτά σύνορα. Κάθε χώρα θέλει μια ελάχιστη ασφάλεια. Θέλουμε σύνορα που τα φυλάει η FRONTEX, με έξοδα της Ευρώπης και συνδρομή της στο να προσφέρουμε βοήθεια στους πρόσφυγες. Δικαιούνται μια λύση” και πρόσθεσε ότι “η Ελλάδα δεν είναι μια χώρα για τους μετανάστες όλου του κόσμου. Θέλουν μια χώρα στην οποία να μπορούν να ζουν από τους κόπους της δουλειάς τους. Μας διαμήνυσαν από τον ΟΗΕ ότι δεν υπάρχει κάποιος στην Ελλάδα να συνεννοηθούμε. Δεν έχουν λύσεις, έχουν ιδέες κάποιες καλές, κάποιες κακές , αλλά όχι λύσεις”.

Επιγραμματικά οι προτάσεις του Ποταμιού για έξοδο από την κρίση

- Κανείς να μην γίνεται υπουργός αν δεν έχει τουλάχιστον πέντε χρόνια ένσημα στον ιδιωτικό τομέα.

- Υπουργός με προϋπηρεσία στο δημόσιο, θα γίνεται κάποιος μόνο αν έχει μπει νόμιμα μέσω ΑΣΕΠ. Όχι από το παράθυρο.

- κατάργηση της ισοβιότητας του Βουλευτή.

- Ανώτερο όριο 2 συνεχόμενες τετραετίες και συνολικά 4 σε όλη του την ζωή ενός βουλευτή

- Για τους βουλευτές: Καμία σύνταξη από την Βουλή – σύνταξη από το επάγγελμα σου.

- Κατάργηση του μπόνους των 50 εδρών. Σπάσιμο των μεγάλων περιφερειών. Να πάψει το παζάρι βουλευτών-καναλαρχών

- Να μπει ένα τέλος στον φαύλο κύκλο της άγριας φορολογίας. Όχι νέοι φόροι, αλλά μάζεμα των φόρων

- Προτείνουμε κατάργηση του ισοπεδωτικού τέλους επιτηδεύματος εκατοντάδων χιλιάδων ελεύθερων επαγγελματιών

-Απαλλαγή από την υποχρέωση του ΦΠΑ επιχειρήσεων με τζίρο μέχρι 30.000€. Όπως σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες

- Ελεύθερες και χωρίς κανένα φόρο μεταβιβάσεις των ακινήτων

-Δικαιότερη εφαρμογή του ΕΝΦΙΑ αν πάει στους Δήμους. Με αντίστοιχη μείωση των κρατικών πόρων προς την Τοπική Αυτοδιοίκηση

- Να ολοκληρώσουμε όλες τις αποκρατικοποιήσεις με ανοιχτές και διάφανες διαδικασίες μέσα στο πρώτο 6μηνο της νέας κυβέρνησης.

- Να επιστρέψει άμεσα,χωρίς ελέγχους,ο ΦΠΑ στις εξαγωγικές επιχειρήσεις που έχουν «λευκό μητρώο».

- Κίνητρα στους αγρότες, για να διαθέτουν όλη τους την παραγωγή μέσα από ομάδες και συνεταιρισμούς.Όπως συμβαίνει σε όλη την Ευρώπη.

- Αναθεώρηση του άδικου τρόπου διανομής των 2 δις της ενιαίας ενίσχυσης από την Ευρώπη σε όλους τους παραγωγούς

- Για την Παιδεία: Πρότυπα σχολεία σε όλες τις φτωχές περιοχές της χώρας .Να αυξήσουμε την εξωστρέφεια των πανεπιστημίων μας και να τα διασυνδέσουμε με την παραγωγή. Να προχωρήσουμε στη δημιουργία μη κρατικών Πανεπιστημίων. Όχι άλλες διαρροές εγκεφάλων.

-Ενιαία αρχή προμηθειών όπου σταδιακά θα μεταφερθούν όλες οι αποφάσεις για τις προμήθειες και τα δημόσια έργα.

- Ο Τσίπρας λέει ακόμη πώς θα μοιράσουμε τη φτώχεια. Εμάς μας ενδιαφέρει να μοιράσουμε τον πλούτο.


Πηγή : protothema.gr


0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου