Τετάρτη 30 Σεπτεμβρίου 2015

Παρασκευόπουλος: Η Ζωή Κωνσταντοπούλου καθυστέρησε στις τοποθετήσεις προέδρων



Την έντονη ανησυχία της εκφράζει η  Ένωση Διοικητικών Δικαστών για την διόγκωση των προβλημάτων στο χώρο της Δικαιοσύνης

Άρχισε να σφίγγει ο κλοιός γύρω από την ηγεσία του υπουργείου Δικαιοσύνης από τα χρονίζοντα προβλήματα στο χώρο της Δικαιοσύνης και των δικαστών, ενώ ο υπουργός Δικαιοσύνης Νικόλαος Παρασκευόπουλος, πέταξε το μπαλάκι για τη μη τοποθέτηση των προέδρων και αντιπροέδρων του Συμβουλίου της Επικρατείας και του Ελεγκτικού Συνεδρίου στην πρόεδρο της Βουλής Ζωή Κωνσταντοπούλου.

Τον υπουργό  Δικαιοσύνης Νικόλαο Παρασκευόπουλο επισκέφθηκαν σήμερα τέσσερεις πρώην πρόεδροι του Συμβουλίου της Επικρατείας για να εκφράσουν τις έντονες ανησυχίες τους για το γεγονός ότι παραμένει «ακέφαλο» τόσο το Ανώτατο Ακυρωτικό Δικαστήριο, όσο και το Ελεγκτικό Συνέδριο, ενώ επισήμαναν και τα προβλήματα που δημιουργούνται στην απονομή της Δικαιοσύνης.

Παράλληλα οι τέσσερις ζήτησαν από τον υπουργό Δικαιοσύνης την άμεση τοποθέτηση προέδρων και αντιπροέδρων στα εν λόγω δικαστήρια.

Την ίδια στιγμή η  Ένωση Διοικητικών Δικαστών εκφράζει την έντονη ανησυχία της για την διόγκωση των προβλημάτων στο χώρο της Δικαιοσύνης, αλλά και για την μη έκδοση των αναγκαίων Προεδρικών Διαταγμάτων έτσι ώστε να μπορούν να γίνουν  διορισμοί,  μεταθέσεις, κ.λπ. δικαστών.

Από τον περασμένο Ιούνιο η Κυβέρνηση δεν έχει καλύψει τις κενές θέσεις των προέδρων και αντιπροέδρων του Συμβουλίου της Επικρατείας και του Ελεγκτικού Συνεδρίου.

Να επισημανθεί  ότι για πρώτη φορά τις τελευταίες δεκαετίες έχει σημειωθεί τόσο μεγάλη καθυστέρηση στην τοποθέτηση προέδρων στα ανώτατα  δικαστήρια της χώρας.

Αντίθετα, η Κυβέρνηση κάλυψε μόνο την θέση του προέδρου του Αρείου Πάγου όπου και τοποθέτησε την  Βασιλική Θάνου και μετέπειτα υπηρεσιακή Πρωθυπουργό, κατά τις συνταγματικές επιταγές.

Σήμερα, επισκέφθηκαν τον κ. Παρασκευόπουλο, οι πρώην πρόεδροι του ΣτΕ, Χρήστος Γεραρής, Γιώργος Παναγιωτόπουλος, Παναγιώτης Πικραμμένος και Κωνσταντίνος Μενουδάκος.

Οι τέσσερις πρώην πρόεδροι επισήμαναν στον υπουργό Δικαιοσύνης τα προβλήματα που δημιουργούνται στην λειτουργία των δικαστηρίων από την μη κάλυψη των κενών στην «πυραμίδα» του ΣτΕ (πρόεδρος και αντιπρόεδροι), αλλά και τις ανησυχίες  των δικαστών, καθώς μάλιστα εισπράττουν απαξιωτικά στο πρόσωπο τους τον μη διορισμό προέδρου και αντιπροέδρων.

Από τη πλευρά του ο κ. Παρασκευόπουλος τους ανέφερε, σύμφωνα με πληροφορίες,  ότι η πλήρωση των θέσεων των προέδρων και αντιπροέδρων των δύο αυτών δικαστηρίων δεν εξαρτάται μόνο από αυτόν και προσέθεσε ότι σύντομα θα πληρωθούν οι κενές θέσεις, χωρίς ωστόσο να προσδιορίσει σαφή χρόνο.

Ακόμη, ο υπουργός Δικαιοσύνης εξήγησε στους τέσσερις πρώην προέδρους ότι η καθυστέρηση στην τοποθέτηση των προέδρων και αντιπροέδρων των δύο δικαστηρίων οφειλόταν, εν μέρει,  στην πρόεδρο της Βουλής Ζωή Κωνσταντοπούλου.

Στην συνέχεια, προσέθεσε ο κ. Παρασκευόπουλος,  ακολούθησε η διαδικασία του  δημοψηφίσματος και οι εθνικές βουλευτικές εκλογές, με αποτέλεσμα  να μην μπορέσουν να υλοποιηθούν οι τοποθετήσεις των προέδρων και αντιπροέδρων στο Ανώτατο Ακυρωτικό Δικαστήριο και Ανώτατο Δημοσιονομικό Δικαστήριο.

Παράλληλα, η  Ένωση Διοικητικών Δικαστών σε σημερινή ανακοίνωσή της
εκφράζει «την έντονη ανησυχία   και προβληματισμό της για τις πολλαπλές, σοβαρές, οικονομικές και κοινωνικές επιπτώσεις από την επί  μήνες ασχεδίαστη τακτική της Κυβέρνησης για τα προβλήματα της Δικαιοσύνης».

Προβλήματα,  τα οποία «διογκώνονται συνεχώς λόγω υποστελέχωσης και υποχρηματοδότησης των δικαστηρίων». Δηλαδή -συνεχίζει η Ένωση-  δύο μεγάλων προβλημάτων «που επιδεινώνουν την υφιστάμενη κατάσταση από άλλες αιτίες και που οφείλει να αντιμετωπίσει άμεσα η Κυβέρνηση».

Επισημαίνει ακόμη η Ένωση στην ανακοίνωσή της, την «συνεχιζόμενη καθυστέρηση έκδοσης Προεδρικών Διαταγμάτων, με ευθύνη της Κυβέρνησης, για τον διορισμό των νέων παρέδρων, τις προαγωγές, τις τοποθετήσεις και μεταθέσεις διοικητικών δικαστών με σοβαρές συνέπειες στην εύρυθμη λειτουργία των δικαστηρίων τα οποία ξεκίνησαν και φέτος από ιδιαίτερη δυσχερή θέση την νέα δικαστική χρονιά».

Επίσης, η Ένωση τονίζει «την  αδήριτη  ανάγκη κάλυψης των οργανικών κενών των δικαστικών υπαλλήλων» και δεν παραλείπει να υπογραμμίσει ότι «είναι καιρός να αξιολογηθούν οι κατατεθειμένες προτάσεις της ¨Ένωσης για τα προβλήματα της Δικαιοσύνης που αφορούν και στην ανάκτηση δικονομικών δικαιωμάτων των πολιτών, η επίλυση των οποίων παραπέμπεται στις καλένδες με την συγκρότηση νομοπαρασκευαστικής επιτροπής η έναρξη λειτουργίας της οποίας παραμένει σε εκκρεμότητα επί μήνες».


Πηγή : protothema.gr


0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου