Πέμπτη 10 Σεπτεμβρίου 2015

Ντιμπέιτ: Πολιτική "σούπα" με τον Τσίπρα στριμωγμένο




Κέρδισε τις εντυπώσεις ο Μεϊμαράκης που έδειξε σταθερός και σίγουρος με πρωθυπουργικά χαρακτηριστικά - Θετικές εντυπώσεις και από την αυθόρμητη ερώτηση προς τον Τσίπρα: "Έρχομαι και Κουμουνδούρου να μιλήσουμε, έχεις χρόνο;" - "Αμυντικός", εκνευρισμένος και απολογητικός ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ - Πολύ καλές τοποθετήσεις από Θεοδωράκη και Φώφη. - Για την διαδικασία οι συχνότερες εντάσεις

Με νικητή στα σημεία τον αρχηγό της Νέας Δημοκρατίας Ευάγγελο Μεϊμαράκη, έληξε η τρίωρη τηλεμαχία με τους επτά πολιτικούς αρχηγούς, η οποία ξεκίνησε πολύ βαρετά, αλλά απέκτησε ενδιαφέρον προς το τέλος όταν άρχισαν να ανάβουν κάπως τα αίματα με τις αντιπαραθέσεις και το ανέβασμα των τόνων προς άγραν των εντυπώσεων, χωρίς, όμως, να προκύψουν ουσιώδεις «ειδήσεις».

Από τη μια οι ασφυκτικοί κανόνες για τη διαδικασία των ερωταπαντήσεων και από την άλλη η βασική επιδίωξη όλων των αρχηγών που ήταν να αποφύγουν τις κακοτοπιές και ένα πιθανό λάθος, είχαν ως αποτέλεσμα να κυλήσει το μεγαλύτερο μέρος της τηλεμαχίας σε ρυθμούς τέτοιους που δικαιολογούσαν τον χαρακτηρισμό της «σούπας».

Το κλίμα αυτό φαίνεται πως αντιλήφθηκε πρώτος ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Ευάγγελος Μεϊμαράκης, ο οποίος με παρεμβάσεις του έθεσε το ζήτημα της έλλειψης ενδιαφέροντος επισημαίνοντας τον κίνδυνο να κλείσουν οι τηλεθεατές τους δέκτες τους και να πάνε, όπως είπε, στην κάλπη για να ενισχύσουν τα κόμματα που δεν εκπροσωπούνταν στο debate.

Σε γενικές γραμμές, πάντως, η συζήτηση υπήρξε μάλλον ετεροβαρής και ο χρόνος άνισα κατανεμημένος, με αποτέλεσμα να τεθούν επανειλημμένα ορισμένα θέματα, όπως το Μεταναστευτικό, για το οποίο υπήρξε χωριστή ενότητα, ή η Παιδεία, που αν και ήταν στην ίδια ενότητα με την Υγεία, μονοπώλησε τη συζήτηση, χωρίς να αφήσει περιθώριο να γίνουν αναφορές στην κατάσταση των νοσοκομείων, ενώ τέθηκαν μόνον ακροθιγώς και αποσπασματικά μείζονα ζητήματα, όπως η «επόμενη ημέρα» και οι συνέπειες από την εφαρμογή του Μνημονίου.

Η απολύτως αμυντική και ως ένα βαθμό αμήχανη στάση που τήρησε εξ αρχής ο αρχηγός του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας, ο οποίος ανάλωσε το μεγαλύτερο μέρος του χρόνου που είχε στη διάθεσή του επιχειρώντας να δικαιολογήσει την υπογραφή του Μνημονίου –χωρίς να αναφέρει, ωστόσο, τις επίμαχες αυτές λέξεις-, έδωσε την ευκαιρία στον κ. Μεϊμαράκη να γίνει, προϊόντος του χρόνου, επιθετικός προς τον τέως πρωθυπουργό. Ο κ. Τσίπρας έδειξε να ενοχλείτε από ορισμένες ερωτήσεις και στις απαντήσεις ήταν εμφανώς «σφιγμένος» και χωρίς το γνωστό χαμόγελο που μέχρι πρότινος αποτελούσε το σήμα κατατεθέν της αυτοπεποίθησης που έδειχνε ότι τον διακατείχε.  

Η «ατάκα» του προέδρου της ΝΔ «φεσώσατε τη χώρα με 90 δισ. το τελευταίο επτάμηνο, όταν το χρέος των 40 προηγούμενων χρόνων ήταν 300 δισ.», έβαλαν τον κ. Τσίπρα στη θέση του απολογούμενου, ενώ με τη φράση «έρχομαι και αύριο στην Κουμουνδούρου για να συζητήσουμε», πέρασε το βασικό μήνυμα του που ήταν η ανάγκη της συνεργασίας που επεχείρησε να εγγυηθεί ο ίδιος, υποστηρίζοντας ότι «Τσίπρας ίσον νέες εκλογές και αβεβαιότητα».

Αν εξαιρέσει κανείς τις βολές κατά του Πάνου Καμμένου, για την επιμονή του οποίου να τον εμπλέκει στην υπόθεση των υποβρυχίων σχολίασε ότι «ανέλαβε να κάνει τη βρώμικη δουλειά» και «λέει ψέμματα, επειδή φαίνεται να μένει εκτός Βουλής και έχει μεγαλώσει», ο κ. Μεϊμαράκης χρησιμοποίησε ήπιες εκφράσεις σε μια εμφανή προσπάθεια να απευθυνθεί στους κεντρώους ψηφοφόρους που θέλουν σταθερότητα.

Η αντιπαράθεση, εξάλλου, για τα εξοπλιστικά που είχε ο πρόεδρος της ΝΔ με τον αρχηγό των ΑΝ.ΕΛ. έφερε σε δύσκολη θέση τον κ. Τσίπρα, που μιλώντας εκτός μικροφώνου, ζήτησε να μην τον εμπλέκουν, ενώ μάλλον δεν είχε ακούσει νωρίτερα με ικανοποίηση τον κ. Καμμένο να αποστασιοποιείται από τα μέτρα της απελθούσας κυβέρνησης στην Παιδεία ή στο Μεταναστευτικό.

Σε ό,τι αφορά τους υπόλοιπους αρχηγούς, ο Παναγιώτης Λαφαζάνης κατέβαλε φιλότιμη προσπάθεια να προσελκύσει τους θιασώτες της επιστροφής στο εθνικό νόμισμα και να κρατήσει ζωντανή την αντίθεση Μνημόνιο – αντιμνημόνιο, συνδέοντας όλα τα θέματα στον καμβά της συγκεκριμένης αντίθεσης.

Στην προσπάθεια, πάντως, του επικεφαλής της Λαϊκής Ενότητας να γίνει αποδέκτης των ψηφοφόρων που εγακταλείπουν τον ΣΥΡΙΖΑ για τη μνημονιακή του στροφή, αντιστάθηκε σθεναρά ο γενικός γραμματέας του ΚΚΕ Δημήτρηςε Κουρσούμπας που έβαλε επανειλημμένα στο στόχαστρο του το «κόμμα Λαφαζάνη» θέλοντας να του περιορίσει τη δυνατότητα αλίεσυης από την κοινή δεξαμενή του αριστερόστροφου ευρωσκεπτικισμού.

Τον δικό τους αγώνα για να καθιερωθούν ως η τρίτη δύναμη έδωσαν ο Σταύρος Θεοδωράκης και η Φώφη Γεννηματά. Ο επικεφαλής του ΠΑΣΟΚ με άνεση έδωσε έμφαση στην ανάγκη να βρεθούν στο προσκήνιο οι δημιουργικές δυνάμεις και να σχηματιστεί μια κυβέρνηση από πρόσωπα που δεν έχουν αναδειχθεί από τον κομματικό σωλήμα. Η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ απάντησε με ψυχραιμία σε ερωτήσεις για τα οικονομικά του κόμματός της αλλά και για τη στάση του Γιώργου Παπανδρέου, ενώ έδειξε ρεφλέξ και καλή προετοιμασία με τις εκφράσεις για το «χρυσό βατόμουρο στην οικονομία» που πρέπει, όπως, να απονεμηθεί στον κ. Τσίπρα για το Μνημόνιο.  



Αναλυτικά πώς εξελίχθηκε το ντιμπέιτ

Ένα τέταρτο μετά την προκαθορισμένη ώρα έναρξης ξεκίνησε το ντιμπέιτ των πολιτικών αρχηγών το βράδυ της Τετάρτης. Αφού ο παρουσιαστής καλησπέρισε τους συμμετέχοντες, η Όλγα Τρέμη ρώτησε τον Αλέξη Τσίπρα αν έκανε όλα όσα υποσχέθηκε, στην πρώτη ερώτηση της αποψινής τηλεμαχίας. Είναι σαφές ότι δεν καταφέραμε να πετύχουμε ένα μέρος των δεσμεύσεών μας, αναγκάστηκε να παραδεχθεί ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, ενώ αμέσως μετά ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης τον κατηγόρησε ότι διέκοψε βιαίως την θητεία της κυβέρνησης Σαμαρά.

Στον πρώτο κύκλο των ερωτήσεων ξεχώρισε η δραματική παραδοχή του αρχηγού των Ανεξαρτήτων Ελλήνων Πάνου Καμμένου, ότι «η μεγαλύτερη αποτυχία μας ήταν ότι δεν καταργήσαμε τον ΕΝΦΙΑ»!

Της συμφωνίας που πέτυχε η κυβέρνησή του και οδήγησε στο τρίτο μνημόνιο, υπεραμύνθηκε ο Αλέξης Τσιπρας, αποφεύγοντας να απαντήσει επί τη ουσίας στην ερώτηση γιατί να ψηφίσει ο πολίτης ΣΥΡΙΖΑ, όταν άλλα υποσχέθηκε τον Ιανουάριο και άλλα έφερε με τη συμφωνία αυτή.

Ο κ. Τσιπρας υποστήριξε ότι με τη συμφωνία σταθεροποιήθηκε η οικονομία, εξασφαλίστηκαν οι χρηματοδοτικές ανάγκες της επόμενης τριετίας, προβλέπονται πλέον πιο μικρά πρωτογενή πλεονάσματα, εν´ω υπήρξε και η δέσμευση των εταίρων για το χρέος. Παραδέχθηκε ότι δεν κατάφερε να υλοποιήσει ένας μέρος των προεκλογικών υποσχέσεων και παρέπεμψε για αργότερα.

Στην ερώτηση για τον Γιάνη Βαρουφακη, ο κ. Τσιπρας ομολόγησε οτι έγιναν λάθη και υπερβολές στην πορεία της διαπραγμάτευσης - εννοώντας οτι και η επιλογή του πρώην υπουργού Οικονομικών ήταν μια τέτοια- που όμως στη κρίσιμη ώρα διορθώθηκαν.

«Ο Τσίπρας διέκοψε βιαίως τον βίο της προηγούμενης κυβέρνησης της ΝΔ και δεν πρόλαβε να υλοποιήσει το πρόγραμμά της» δήλωσε ο πρόεδρος της ΝΔ Βαγγέλης Μεϊμαράκης απαντώντας στην πρώτη ερώτηση στο ντιμπέιτ των πολιτικών αρχηγών, του δημοσιογράφου Αντώνη Σρόιτερ, «γιατί δεν υλοποίησε η κυβέρνηση της ΝΔ τα όσα είχε υποσχεθεί το 2012».

«Αν δεν είχε διακοπεί βιαίως ο βίος της κυβέρνησης θα είχαμε υλοποιήσει το σύνολο των δεσμεύσεων. Πετύχαμε αρκετά, στόχος μας τώρα είναι να φέρουμε επενδύσεις και δουλειές», ανέφερε ακόμη ο κ. Μεϊμαράκης και πρόσθεσε ότι: «Το Γεναρη η οικονομία ήταν σε πολύ καλύτερη κατάσταση, από ότι είναι τώρα.  Εμείς δεν δώσαμε υποσχέσεις ότι θα σκίσουμε το μνημόνιο όπως ο Τσίπρας εμείς υποσχόμαστε ότι με διαπραγματεύσεις θα προσπαθήσουμε να φέρουμε βελτιώσεις».

Ακολούθησε η ερώτηση της Μαρίας Χούκλη προς τον Παναγιώτη Λαφαζάνη και αφορούσε στην επιστροφή στο εθνικό νόμισμα: «Λέτε όμως στους πολίτες μόνο τα ωραία. Υπάρχει πληθώρα αριστερών οικονομολόγων που λένε ότι θα επιδεινωθεί η αγοραστική δύναμη, κατάρρευση τραπεζών. Δεν είναι έντιμο να μην τα λέτε».

«Δεν είναι το καλύτερο πράγμα να κάνουμε τρομοκρατία για ένα πράγμα που δεν έχει συζητηθεί καθόλου. Δεν έχει συζητηθεί το θέμα του εθνικού νομίσματος με ευθύνη του κατεστημένου και των εγχώριων διαπλεκόμενων ΜΜΕ. Το ευρώ είναι καταστροφή και το μνημόνιο είναι καταστροφή.  Δεν υπάρχει μνημόνιο καλό και καλό. Όλα τα μνημόνια είναι καταστροφικά. Η επιλογή εθνικού νομίσματος δεν είναι καταστροφική. Έχουν εθνικό νόμισμα 10 χώρες της ΕΕ και δεν έχουν πρόβλημα. Δεν μπορεί να γίνεται μπαμπούλας το εθνικό νόμισμα. Θα ενισχύσει τις εξαγωγές και θα δώσει ρευστότητα για την ανάπτυξη. Αυτή η συζήτηση πρέπει να γίνει όχι όμως σε 1,5 λεπτά που έχουμε στην διάθεσή μας» απάντησε ο κύριος Λαφαζάνης.

Μ. Χούκλη: δεν απαντάτε τι θα γίνει αν πάμε μονομερώς σε εθνικό νόμισμα. Τι θα συμβεί στα φτωχά στρώματα με την έξοδο από ευρώ;
Παναγιώτης Λαφαζάνης:  Η μετάβαση μπορεί να διαχειριστεί με εκτύπωση χρήματος. Μπορεί να υποτιμηθεί αλλά αυτό θα λειτουργήσει θετικά για την ανάπτυξη και την παραγωγή. Αυτή την προοπτική και την επιλογή έχει το 99% του πλανήτη.

«Στην πολιτική  δεν υπάρχουν ιδανικές λύσεις και όταν είσαι ένα βήμα πριν το γκρεμό  πρέπει να πάρεις δυσάρεστες αποφάσεις. πήραμε την πατριωτική απόφαση να ψηφίσουμε το μνημόνιο Τσίπρα για τη χώρα, αυτό δεν σημαίνει όμως ότι δεν θα δώσουμε μάχη υπέρ των χαμένων των μνημονίων», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Σταύρος Θεοδωράκης, όπως είναι  οι άνεργοι, είναι οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Τόνισε δε ότι χρειάζεται μία τολμηρή κυβέρνηση που θα βάλει τις μεταρρυθμίσεις πάνω από τα μνημόνια και παρέπεμψε στην επίσημη ιστοσελίδα του Ποταμιού, το οποίο διαθέτει  αναλυτικά τις θέσεις. «Η ματιά είναι προς τον κόσμο που παράγει. Αν δεν φτιάξουμε το κλίμα θα γυρνάμε στα μνημόνια, χρειάζονται μεταρρυθμίσεις, να καταργηθεί του κομματικό κράτος», δήλωσε.

Στέλνοντας μήνυμα σε ένα ξένο επενδυτή για να έρθει στην Ελλάδα, τόνισε ότι αυτό που θα λέγαμε σε έναν επενδυτή είναι ότι ανάλογα με τον κόσμο που θα προσλάβει θα έχει και ανάλογο φόρο, θα είναι κίνητρο για χαμηλότερη η φορολογία.  Δεύτερον -και είναι σημαντικό- θα του πω ότι αυτή η χώρα έχει τη δυνατότητα να εξάγει. Είναι στο κέντρο της Ευρώπης, θα μείνει στο κέντρο της Ευρώπης, θα έχει μια σταθερή πορεία, άρα μπορούμε να αναπτυχθούμε.

Σταθερός ότι η πρόταση του ΚΚΕ δεν έχει καμία σύνδεση με την αντίστοιχη της Λαϊκής Ενότητας, εμφανίστηκε ο γγ του κόμματος Δημήτρης Κουτσούμπας, υποστηρίζοντας ότι αυτά που υποστηρίζει το ΚΚΕ είναι σε εντελώς διαφορετική κατεύθυνση από τις αντίστοιχες προτάσεις της ΛΑΕ. «Είναι διαφορετικό πράγμα να πάρεις την ιδιοκτησία του πλούτου που παράγει ο ελληνικός λαός και εντελώς αντίθετο να δεις την όλη πορεία, μόνο ως αποδέσμευση από την Ευρωζώνη και το ευρώ. Είναι εντελώς διαφορετικό πράγμα, όντας εντός του καπιταλιστικού δρόμου με τα μονοπώλια κυρίαρχα να φύγεις από το ευρώ και να πας σε δραχμή ή εθνικό νόμισμα». Σύμφωνα με τον κ. Κουτσούμπα μία τέτοια απόφαση θα οδηγούσε σε ένα διαφορετικό τύπου μνημόνιο, το οποίο θα έφερνε «νέα μέτρα για τους εργαζόμενους, με δεδομένο ότι παραμένοντας στην Ευρωζώνη θα υπάρξει και συνέχεια των μνημονίων. Θα υπάρξει επιβολή σκληρών μέτρων και για μεγάλο χρονικό διάστημα». Όσο για το τι μπορεί να επιτύχει η Ελλάδα, αρνούμενη να εφαρμόσει το Μνημόνιο, ο κ. Κουτσούμπας υποστήριξε ότι «η Ελλάδα έχει πολύ μεγάλες παραγωγικές δυνάμεις, αγροτική παραγωγή, βιομηχανία. Με κοινωνικοποιημένη την ιδιοκτησία μπορεί να διαγράψει μεγάλο μέρος του χρέους, μπορεί να αποδεσμευτεί από τις αλυσίδες των συμφωνιών».

Σε δραματική παραδοχή για τη μη κατάργηση του ΕΝΦΙΑ  από τη συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ προέβη ο  Πάνος Καμμένος κατά τη διάρκεια του ντιμπέιτ, καθώς αναγνώρισε ότι ήταν η μεγαλύτερη αποτυχία. Ο ΕΝΦΙΑ σκοτώνει την υποδομή δήλωσε εκ των υστέρων ο πρόεδρος των Ανεξάρτητων Ελλήνων και θυμήθηκε προεκλογικά να σημειώσει ότι η βαριά φορολόγηση σταματάει την ανάπτυξη και ότι όσο πιο μικρή είναι η φορολόγηση τόσο μεγαλύτερα είναι τα έσοδα για το κράτος. Μάλιστα, συμπλήρωσε σε άλλη ερώτηση, ότι μπορεί να μην κατάφερε να καταργήσει τον ΕΝΦΙΑ, αλλά στηρίξαμε, όπως είπε, την πρόταση που ρύθμισε το χρέος. Μάλιστα, εξήγγειλε ότι θέλει να κάνει τα ελληνικά νησιά την Καραϊβική της Ευρώπης, τονίζοντας ότι αντί για επιβολή ΦΠΑ στα νησιά θα έπρεπε δημιουργηθούν ελεύθερες φορολογικές ζώνες. Θα κάνουμε την Καραϊβική της Ευρώπης, τόνισε χαρακτηριστικά

“Θα είμαστε η εγγύηση, θα φέρουμε σταθερό φορολογικό σύστημα”. δήλωσε.

Πέταξε επίσης σπόντα προς τον Αλέξη Τσίπρα λέγοντας ότι ακόμα και με τη ψήφιση του Μνημονίου, οι Ανεξάρτητοι Έλληνες ήταν το μόνο κόμμα που δεν είχε απώλειες από την συμφωνία, η Κοινοβουλευτική Ομάδα μας παρέμεινε συμπαγής. Σχετικά με τις ιδιωτικοποιήσεις δήλωσε ότι αν πρέπει να ιδιωτικοποιηθούν κάποιες υπηρεσίες, δεν έχουμε αντίρρηση συμπληρώνοντας οτι πιστεύω στην ιδιωτική οικονομία, αλλά και στο δημόσιο.

Το ΠΑΣΟΚ ψήφισε το 3ο μνημόνιο που έχει ασφαλιστικό και εργασιακό. Μετά τις εκλογές είτε είστε στην κυβέρνηση είτε όχι θα είστε υποχρεωμένοι να τα υλοποιήσετε. Τι σας διαφοροποιεί απο τα άλλα κόμματα, ρώτησε αμέσως μετά την Φώφη Γεννηματά η Όλγα Τρέμη.
«Εχουμε γνώση και εμπειρία και ξέρουμε να διαπραγματευτούμε το έχουμε αποδείξει στο παρελθόν. Ο κόσμος έχοντας ζήσει τους προηγούμενους επτά μήνες γνωρίζει ποιος μπορεί και ποίος όχι . Αν υπήρχε χρυσό βατόμουρο για την οικονομία ο Τσιπρας θα ήταν νικητής . Το κέρδισε καθώς πήρε τα πρωτογενή πλεονάσματα και τα έκανε ελλείμματα και έφερε τξην χώρα ένα ωβήμα πριν το γκρέξιτ. Εμεις έχουμε την εμπειρία. Μπορούμε να διαπραγματευτούμε για το χρέος και θα πετύχουμε όπως το κάναμε στο παρελθόν» απάντησε η κ. Γεννηματά.

Σας κατηγορούν ότι το περασμένο Δεκέμβριο δεν κλείσατε την διαπραγματευση για να ρίξετε τον μουτζούρη στον κ. Τσίπρα, επανήλθε η δημοσιογράφος, για να απαντήσει η Φώφη Γεννηματά: «Εχουμε ακούσει πολλά το προηγούμενο διάσητμα. Προδότες κα κανείς δεν μπορεί να μας κατηξγορήσει ότι δεν πήραμε την ευθύνη».

Ακολούθησε ο δεύτερος κύκλος των ερωτήσεων με τον κύριο Σρόιτερ να ρωτά την Φώφη Γεννηματά για τα εσωτερικά οικονομικά του ΠΑΣΟΚ και εκείνη να απαντά πως στον εισαγγελέα βρίσκεται το πόρισμα για τα οικονομικά του κόμματος και πως όλα τα κόμματα έχουν αντίστοιχα προβλήματα. Η κ. Γεννηματά κάλυψε εμμέσως τον Γιώργο Παπανδρέου για την τρύπα στα οικονομικά του ΠΑΣΟΚ: Δεν έχω στοιχεία για κακοδιαχείριση εναντίον συγκεκριμένων προσώπων.

Α. Σρόιτερ: Στο γραφείο σας είναι κλειδωμένο το πόρισμα για τα οικονομικά του ΠΑΣΟΚ. Εσείς θα κάνετε ότι δεν έκανε ο κ. Βενιζέλος.
Φώφη Γεννηματά: Είμαστε στην ενότητα της κοινωνικής πολιτικής και δεν νομίζω ότι έχει σχέση η ερώτησή σας. Το πόρισμα έιναι στα χέρια του εισαγγελέα και κάνει τις απαραίτητες ανακρίσεις και έρευνες. Μακάρι και τα άλλα κόμματα να προχωρούσαν σε αυτού του είδους τον έλεγχο για τα οικονομικά τους. Δεν έχω στοιχεία στα χέρια μου που να δίνει ότι υπάρχει πρόβλημα για κάποιον. Είναι κρίμα που σπαταλάμε τον χρόνο για ερώτηση που δεν αφορά τον λαό. Πρέπει να μας απασχολήσει η λειτουργία του κράτους. Εκλεγμένοι γενικοί γραμματείς για να μην αλλάζει η διοίκηση κάθε φορά που αλλάζουν με την αλλαγή υπουργών.

Α. Σρόιτερ: Εσείς έχετε καταλήξει και απομονώσει εκείνους που ευθύνονται;
Φ. Γεννηματά: Έχουμε με διαφάνεια ερευνήσει τα πάντα και δεν έχω στα χέρια μου στοιχεία για ευθύνη κανενός. Το ΠΑΣΟΚ δεν δανείστηκε χρήματα για να μην τα επιστρέψει.

Ακολούθως, ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης συνέχισε την επίθεση στον Αλέξη Τσίπρα, κερδίζοντας μέχρι στιγμής τις εντυπώσεις και φέρνοντας σε δύσκολη θέση τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ. Του καταλόγισε ότι το μόνο που πέτυχε τους επτά μήνες ήταν νέα μέτρα καθώς και για την άρνησή του να δεχθεί κυβέρνηση συνεργασίας μετά τις εκλογές. Είπε ο κ. Μεϊμαράκης απαντώντας σε ερώτηση της Όλγας Τρέμη ότι «τα μέτρα που έφερε ο κ. Τσίπρας, είναι το μόνο νέο που έφερε αυτούς τους επτά μήνες. Θέλει να μας πείσει να τον κρίνουμε ανάλογα με τον χρόνο της διαπραγμάτευσης και επειδή ήταν δεκαεπτά ώρες στην Σύνοδο Κορυφής. Ωστόσο η διαπραγμάτευση κρίνεται από το αποτέλεσμα».

Επίθεση όμως εξαπέλυσε και για το ασφαλιστικό λέγοντας ότι "για να μπορέσουμε να προχωρήσουμε σε λύση στο ασφαλιστικό πρέπει να προσελκύσουμε επενδύσεις που ο κ. Τσίπρς τις διώχνει να εντοπίσουμε την αδήλωτη εργασία που ο ΣΥΡΙΖΑ δεν το έκανε". Είπε ακόμη ότι αν ο ελληνικός λαός μου δώσει την εντολή θα την πάρω για να σχηματίσω κυβέρνηση συνεργασίας, αντιθέτως με τον κ. Τσίπρα που δεν θέλει συνεργασίες και δεν θέλει ούτε να με δει".

Ενας σύντομος διάλογος μεταξύ του Μάκη Γιομπαζολιά και του Παναγιώτη Λαφαζάνη είχε ως αποτέλεσμα να ξεφύγει λίγο ο χρόνος κατά την ερώτηση: Μας έχετε μπερδέψει, είπε ο δημοσιογράφος, θέλετε δημόσια διοίκηση κεντρικού κράτους που θα ποδηγετεί ιδιωτικές επιχειρήσεις; Θέλετε συνταξιοδότηση με βάση τις εισφορές ή αλαλούμ;
Δεν έχω μπερδέψει κανέναν, απάντησε ο Παναγιώτης Λαφαζάνης. «Μπορεί κάποιος να διαφωνεί. Άλλο το ένα και άλλο το άλλο. Θέλουμε κράτος που να εξυπηρετεί τον πολίτη. Αυτό σημαίνει σοσιαλιστικό κράτος. Δεν σημαίνει ότι δεν μαχόμαστε και δεν επιδιώκουμε τον εκδημοκρατισμό του κράτους. Όχι φέουδο και κράτος της διαπλοκής. Πρέπει επιτέλους να βάλουμε τέρμα. Αυτό το κράτος θέλουμε που δεν μπορεί να γίνει με μνημόνια και συνθήκες καταλήστευσης του λαού. Θέλει να φύγουμε από τα μνημόνια και να έχουμε πολιτική που θα βάλει στο επίκεντρο τους νέους ανθρώπους».

Σχετικά με το Δημόσιο, ο Σταύρος Θεοδωράκης τάχθηκε υπέρ της αξιολόγησης, την οποία όπως είπε θα επιβάλει, κατακρίνοντας τη συνέχιση της νοοτροπίας του κομματικού κράτους, κατηγορώντας ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑκαι ΠΑΣΟΚ ότι δεν ήθελαν να την εφαρμόσουν. “ To δημόσιο έχει 1.614 οργανισμούς, δεκάδες γραμματείες από οποιαδήποτε άλλη χώρα, αυτό σημαίνει ότι οι άλλοι θέλουν να βολέψουν τα παιδιά τους, συμπληρώνοντας ότι μπορούμε δραστικά να μειώσουμε κόστος, πρόσωπα στα ρετιρέ της εξουσίας.

Απατώντας σε ερώτηση σχετικά με τη σταθερή στήριξη του ΚΚΕ στην διεύρυνση του Δημοσίου Τομέα υποστήριξε ότι «έχουμε μάθει να ζούμε σε έναν καπιταλιστικό δημόσιο τομέα ο οποίος έχει διαφθαρεί και έχει σαπίσει όχι μόνο του μεγέθους του αλλά και εξαιτίας του ότι είναι συνυφασμένος με μία παράπλευρη εξουσία, που είναι η εξουσία των μεγάλων επιχειρηματικών το μείζων. Βλέπουμε ένα μεγάλο δημόσιο τομέα, αλλά δεν βλέπουμε τον διαφθορέα που είναι το μεγάλο κεφάλαιο. Το ΚΚΕ παλεύει για ένα δημόσιο τομέα ο οποίος ανήκει στο κράτος, αλλά όχι στον καπιταλισμό, αλλά στον εργαζόμενο. Με εργατικό έλεγχο και πραγματικό λαϊκό έλεγχο».

Έκανε λόγω για τεράστιες ελλείψεις στον τομέα της Υγείας, αλλά και στο θέμα της Παιδείας, υποστηρίζοντας ότι θα πρέπει να υπάρξει αναπλήρωση των κενών θέσεων.

Τελευταίος στον κύκλο αυτό απάντησε ο Αλέξης Τσίπρας, ο οποίος δεν απέφυγε τις αόριστες υποσχέσεις για κάποτε στο μέλλον, λέγοντας οτι ο ΕΝΦΙΑ θα καταργηθεί οταν θα προχωρήσει μπροστά η οικονομία, αποφεύγοντας να πει οτιδήποτε άλλο συγκεκριμένο. Πάντως δικαιολόγησε την περίφημη προτροπή του να μην πληρώνουν οι πολίτες το χαράτσι λέγοντας ότι ήταν μια πράξη αντίστασης όταν ακόμη υπήρχαν περιθώρια διαπραγμάτευσης.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, δικαιολογώντας τα σκληρά μέτρα που προβλέπει το μνημόνιο, είπε ότι πρόκειται για μια συμφωνία με αναγκαίους και επώδυνους συμβιβασμούς και αναρωτήθηκε με νόημα αν θα μπορούσε να έλθει καλύτερη συμφωνία με την τακτική της παράδοσης, που είχε η κυβέρνηση Σαμαρά.

Για την Παιδεία και την Υγεία ο τρίτος κύκλος των ερωτήσεων, όπου ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης εξαπέλυσε επίθεση εκ νέου στον Αλέξη Τσίπρα. Ξεκινώντας από το θέμα των Πρότυπων σχολείων που κατάργησε ο υπουργός Αριστείδης Μπαλτάς είπε ότι "εμείς θέλουμε τους άριστους, θέλουμε τα πρότυπα σχολεία, ο κ. Τσίπρας τα καταργεί. Επίσης τιμώρησε την ιδιωτική παιδεία με 23% στο ΦΠΑ. Οτιδήποτε ιδιωτικό το τιμωρεί και το φορολογεί" ανέφερε ο κ. Μεϊμαράκης και πρόσθεσε ότι "αν δεν συνδέσουμε την Παιδεία με την αγορά, θα συνεχίσουμε να παράγουμε ανέργους. Εμείς θέλουμε μη κρατικά πανεπιστήμια, ώστε να μην πηγαίνουν τα παιδιά μας λόγω ιδεοληψιών της αριστεράς στο εξωτερικό και να δημιουργούν εκεί θέσεις εργασίας".
Ο κ. Μεϊμαράκης μιλώντας με απλό και ρεαλιστικό τρόπο κερδίζει μέχρι στιγμής τις εντυπώσεις, εξαπολύοντας κάθε φορά παράλληλα με την απάντηση στο ερώτημα που του τίθεται και επίθεση στον κ. Τσίπρα.

Την τακτική του Αριστείδη Μπαλτά για την υποβάθμιση ή και κατάργηση των πρότυπων και πειραματικών σχολείων έδειξε να ενστερνίζεται εμμέσως πλην σαφώς ο Αλέξης Τσίπρας, λέγοντας οτι όταν παίρνεις τους καλούς και αρίστους μαθητές απο ένα δημόσιο σχολείο τότε υποβαθμίζεις αυτό το σχολείο. Πάντως προσπάθησε να τηρήσει και προσεκτικές αποστάσεις από το νόμο Μπαλτά, λέγοντας ότι πρέπει να συζητηθεί τι ακριβώς προβλέπει και πως οι αλλαγές στην παιδεία πρέπει να γίνουν με συναίνεση και διάλογο. Ως προς τη σύνδεση των πανεπιστημίων με ερευνητικά κέντρα και την επιχειρηματικότητα διευκρίνισε ότι δεν είναι αντίθετος, αλλά σημείωσε ότι άλλο είναι η σύνδεση της ανώτατης εκπαίδευσης με την αγορά και άλλο η παράδοσή της σε αυτή.

Αναφορικά με την Παιδεία ο Σταύρος Θεοδωράκης είπε ότι χρειάζεται εθνική επιλογή και πέταξε καρφί για τη διακυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ λέγοντας ότι πρέπει να προστατεύσουμε τους μαθητές από όσα έκανε ο κ.Μπαλτάς στην Παιδεία και χαρακτήρισε ότι είναι εξωφρενικά τα όσα έκανε στην παιδεία ως κυβέρνηση ο ΣΥΡΙΖΑ, καθώς τα σχολεία θα ανοίξουν χωρίς δασκάλους.  “H Παιδεία έχει πρόβλημα με τους σαμποτέρ. Αυτοί ήταν το ΠΑΣΟΚ, η ΝΔ και ο ΣΥΡΙΖΑ”, δήλωσε, επίσης. Υπογράμμισε δε ότι θέλουμε υπουργό έξω και μακριά από τα κόμματα. “Έχω πει ότι στην Παιδεία ότι δεν χρειάζεται ένα άτομο του Ποταμιού, αλλά ένα υπουργό εξω και μακριά από τα κόμματα για να οδηγήσουμε την Παιδεία σε μία ευρωπαϊκή ρεαλιστική πολιτική, να κάνουμε σχολεία του μέλλοντος και όχι των κομμάτων. Μάλιστα, πρότεινε να καταργηθούν οι κομματικές νεολαίες στα πανεπιστήμια.

Για το ζήτημα της επιβολής ΦΠΑ 23% στην ιδιωτική εκπαίδευση – παρά την εκ θέσεως αντίθεση του ΚΚΕ σε αυτήν – ο κ. Κουτσούμπας υποστήριξε ότι το ΚΚΕ ψήφισε συνολικά «Όχι» στη συμφωνία, ενώ υποστήριξε ότι με αυτό το μέτρο πλήττεται εκ νέου «η λαϊκή οικογένεια, με το χάλι που έχει η δημόσια παιδεία οι άνθρωποι αναγκάζονται να στέλνουν τα παιδιά τους στην ιδιωτική εκπαίδευση». Το ΚΚΕ «πιστεύει ότι το μέτρο αυτό θα πρέπει να καταργηθεί γιατί είναι ένα άδικο μέτρο, στα πλαίσια, όμως, να υπάρξει μία δημόσια, ενιαία δημόσια εκπαίδευση». Εκ νέου ο κ. Κουτσούμπας κλήθηκε να απαντήσει – σε ερώτηση της κας Τρέμη – ότι οι θέσεις του ΚΚΕ δεν είναι διαφορετικές από αυτές που υποστηρίζει η Λαϊκή Ενότητα και επανέλαβε ότι οι θέσεις του κ. Λαφαζάνη είναι εντελώς διαφορετικές από αυτές του ΚΚΕ, καθώς «οδηγούν σε νέα μέτρα, νέα μνημόνια».

Για την Υγεία ρώτησε η Σία Κοσιώνη τον Παναγιώτη Λαφαζάνη: «Έχετε κατακεραυνώσει τα μνημόνια ότι κατέρρευσαν το δημόσιο σύστημα υγείας. Με την δική σας πρόταση θα λειτουργήσουν ομαλά νοσοκομεία και σχολεία»;
Απαντώντας ο αρχηγός της ΛΑΕ ξεκίνησε από την παιδεία, λέγοντας: «Απαιτείται επανάσταση στην υγεία και στην παιδεία. Η επανάσταση δεν είναι όμως τα ιδιωτικά πανεπιστήμια. Επανάσταση στην παιδεία σημαίνει χρήματα για την παιδεία και τα μνημόνια τα κόβουν. Απαιτείται αναβάθμιση συστήματος υγείας αλλά αυτό δεν μπορεί να γίνει χωρίς προσωπικό και υλικό. Αν θέλουμε λοιπόν να τα χρηματοδοτήσουμε πρέπει να φύγουμε από τα μνημόνια. Να δημιουργήσουμε νέο προϋπολογισμό που θα προβλέπει μεγαλύτερες  δαπάνες για την υγεία και την παιδεία».

Η κυρία Κοσιώνη επανήλθε λέγοντας πως ο κύριος Λαφαζάνης κατηγορεί τον κ. Τσίπρα ότι δεν κατάφερε να κάνει διαπραγμάτευση γιατί δεν είχε εναλλακτικό πλάνο. «Τον καλέσατε να κάνει ρήξη» είπε. «Η καταστροφή της χώρας είναι τα μνημόνια. Ερημώνει η χώρα. Δεν είναι ελπίδα το μνημόνιο αλλά καταστροφή. Πρέπει να βρούμε λύση έξω από τα μνημόνια και αν χρειαστεί έξω από την ευρωζώνη», απάντησε ο κύριος Λαφαζάνης.

Για την Υγεία ρώτησε η Μαρία Χούκλη τη Φώφη Γεννηματά: «Η συμφωνία που ψήφισε και το ΠΑΣΟΚ ενεργοποιεί την εργαλειοθήκη ΟΟΣΑ. Κάνει πιο φθηνά τα γενόσημα. Φθηνό φάρμακο ή εθνική φαρμακοβιομηχανία»;
«Εκτοξεύτηκε η δαπάνη από 2004 – 2009 από 2,5 δις σε 5,5, δις έριξε έξω τον προϋπολογισμό και κατέρρευσε το εθνικό σύστημα υγείας επειδή δεν υπήρχαν πόροι. Εμείς παλέψαμε και το μειώσαμε. Πρέπει να βρεθούν πόροι για να στηριχθεί το σύστημα υγείας με προσωπικό, γιατρούς και νοσηλευτές και εξοπλισμό. Πρέπει να στηριχθεί η ελληνική φαρμακοβιομηχανία έχουν γίνει βήματα και είναι υγιής κλάδος» απάντησε η κυρία Γεννηματά και όταν επανήλθε η κυρία Χούκλη ρωτώντας τι θα κάνει το ΠΑΣΟΚ σχετικά με το ότι «με το μνημόνιο απελευθερώνεται το επάγγελμα των φαρμακοποιών», είπε: «Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ πέταξε λευκή πετσέτα. Έχει δεχθεί δύσκολους όρους. Θα επιχειρήσουμε να τους αλλάξουμε. Αλλά είναι δύσκολα. Η διαπραγμάτευση απαιτεί αξιοπιστία».

Ο Πάνος Καμμένος υπόσχεται ότι θα καταργήσει το ΦΠΑ 23% στην ιδιωτική εκπαίδευση, το οποίο εκείνος συμφώνησε να επιβάλλει η προηγούμενη κυβέρνηση και τώρα χαρακτηρίζει  απαράδεκτο, θυμίζοντας στο κοινό ότι… έχει πέντε παιδιά που σπουδάζουν. «Στο θέμα της παιδείας έχουμε πολλές φορές αρπάξει το τρενάκι του ΣΥΡΙΖΑ» ανέφερε και πρόσθεσε ότι «διαφωνήσαμε και στο θέμα με τους αιώνιους φοιτητές». Σχετικά με τα κενά στα σχολεία που κατηγορείται η προηγούμενη κυβέρνηση ότι δημιούργησε, ο κ. Καμμένος υποστήριξε ότι δεν θα έχουμε 25.000 κενά γιατί η κυβέρνηση υπέγραψε να προσληφθούν 19.000. Επίσης, τάχθηκε υπέρ των προτύπων σχολείων.

Ο τέταρτος κύκλος ερωτήσεων αφορά στα εξωτερικά ζητήματα, και ξεκίνησε με την ερώτηση της κ. Ζαχαρέας προς την Φώφη Γεννηματά: «Αν είστε αύριο είστε υπουργός Εξωτερικών και ενημερωθείτε ότι 10 χιλ μετανάστες είναι στη θάλασσα προς Ελλάδα τι θα κάνετε»;

«Δεν θα περιμένω να το ακούσω. Πρέπει να δράσουμε. Το προηγούμενο διάστημα ήταν αδράνεια. Ακούσαμε απίστευτα πράγματα: λιάζονται ότι στήριξαν την τοπική οικονομία. Πρέπει να πείσουμε την ΕΕ ότι έχουμε ευρωπαϊκό πρόβλημα και όχι ελληνικό. Η ελλάδα δεν μπορεί να αντιμετωπίσει μόνη της το πρόβλημα. Εχουμε ζητήσει διακομματική συνεργασία για υποδομές. Φαίνεται ότι υπάρχουν βήματα προόδου στην ΕΕ αλλά λόγω αδράνειας της προηγούμενης κυβέρνησης δεν υπάρχει οργάνωση, δεν έχουν διαχωριστεί οι πρόσφυγες δεν υπάρχουν υποδομές και χρήματα και δεν θα μπορέσουμε να συμμετέχουμε στο ευρωπαϊκό πρόγραμμα» απάντησε η Φώφη Γεννηματά και πρόσθεσε πως απαιτείται «ριζική αλλαγή της ΕΕ στο θέμα των προσφύγων με σεβασμό στα ανθρώπινα δικαιώματα και στα ελληνικά νησιά. Η κυβέρνηση οφείλει να προχωρήσει σε επικοινωνιακή ανάδειξη επικοινωνιακή των νησιών αυτών γιατί τώρα κλείνονται τα τουριστικά».

Μεταφορά των μεταναστών με... πτήσεις τσάρτερ τις οποίες θα ναυλώσει η Κομισιόν, είναι η απάντηση του ΚΚΕ στον «κατακλυσμό» των μεταναστών που καταφθάνουν στα ελληνικά νησιά, όπως υποστήριξε ο κ. Κουτσούμπας. Απατώντας σε ερώτηση για το θέμα ο γγ του ΚΚΕ, υποστήριξε ότι «κατ' αρχήν άμεσα θα πρέπει να παρθούν μέτρα έτσι ω΄στε όλοι οι πρόσφυγες ή μετανάστες να μεταφερθούν στις χώρες προορισμούς τους, καθώς δεν έρχονται για να μείνουν στην Ελλάδα. Σκέφτομαι παρέμβαση στην υπηρεσιακή πρωθυπουργό και στον κ. Αβραμόπουλο ούτω ώστε η Κομισιόν να αναλάβει με πτήσεις να μεταφέρει τους μετανάστες στους χώρους προορισμούς τους».

Όσο για το κατά πόσο μέρος των μεταναστών-προσφύγων θα μπορούσαν να «χρησιμοποιηθούν» στην Ελλάδα ως εργαζόμενοι, υποστήριξε ότι δεν μπορεί να συμβεί κάτι τέτοιο σε μία χώρα με 1,5 εκατ. ανέργους, με δεδομένο ότι οι αποδοχές τους θα είναι μηδαμινές.

Να δίνουμε άσυλο και άδεια παραμονής σε όλους; Αντικρίσατε έλληνες να εκμεταλλεύονται τους μετανάστες όπως είπε είπε η Χριστοδουτλοπούλου, ρώτησε ο κύριος Σρόιτερ τον Παναγιώτη Λαφαζάνη. «Δεν το είδα αυτό που είπε η κα Χριστοδουλοπούλου. Αυτό που είδα ήταν μια ανείπωτη τραγωδία. Στην Μυτηλίνη και αλλού. Η Ευρώπη είναι υπεύθυνη γι αυτή την τραγωδία καθώς το ευρωπαϊκό κατεστημένο δημιούργησε το μεταναστευτικό και προσφυγικό πρόβλημα. Τους ιμπεριαλιστικούς πολέμους τους στήριξαν και οι υποτελείς κυβερνήσεις μας. Έχουμε διώξει την πρεσβεία Συρίας. Δεν μας άρεσε ο Ασαντ και προτιμήσαμε τους τζιχαντιστές; Αυτό που χρειάζεται είναι μεγάλα κονδύλια για να ανακουφιστούν τα προβλήματα».

Οι πρόσφυγες ψάχνουν ένα καλύτερο μέλλον. Όμως γιατί επιλέγουν και προσπαθούν να φθάσουν όχι στην Ρωσία αλλά στην Γερμανία, ρώτησε εκ νέου ο Αντώνης Σρόιτερ, με τον κ. Λαφαζάνη να απαντά: «Πού να πάνε κ. Σρόιτερ; Στην Αφρική; Πάνε στην Ρωσία και κυρίως στην Ευρώπη. Όμως η Ελλάδα δυστυχώς είναι η πύλη. Επίσης μην ξεχνάμε ότι έχουμε και εδώ πρόσφυγες τους δικούς μας νέους. Η νεολαία που αναγκάζετε να εγκαταλείψει την χώρα λόγω μνημονίων».

Διαφώνησε πλήρως για το θέμα της ιθαγένειας ο Πάνος Καμμένος, όπως αποκάλυψε κατά κατά διάρκεια του ντιμπέιτ και δήλωσε μάλιστα  ότι αν είχε το δικαίωμα βέτο θα το είχε θέσει. Για το θέμα του μεταναστευτικού, ο πρόεδρος των Ανεξάρτητων Ελλήνων δήλωσε ότι το πρόβλημα δεν είναι μόνο οι πρόσφυγες είναι και οι λαθρομετανάστες, καθώς, όπως είπε, οι πρώτοι θα φύγουν προς την Ευρώπη. «Δυστυχώς επιβεβαιώθηκα για τους πρόσφυγες», τόνισε ο Καμμένος. Πρότεινε παράλληλα τα νησιά αυτά να κηρυχθούν σε κατάσταση έκτασης ανάγκης, να ενισχυθούν οικονομικά και να  μπουν περισσότερα πλοία για να μεταφέρονται από τα νησιά και να καταγράφονται μέσα στα πλοία. “Το φαινόμενο είναι τεράστιο” τόνισε.  “Πρέπει να ξεχωρίσουμε τις πολιτικές μας για τους πρόσφυγες και τους λαθρομετανάστες”, ανέφερε, επίσης, και τόνισε ότι η  Ευρώπη μέσω της Γερμανίας ήρθε να μας απειλήσει για τους πρόσφυγε.

Για το μεταναστευτικό ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης είπε ότι η επίσημη θέση του κόμματος εκφράζεται από τον πρόεδρο του κόμματος και αποδοκίμασε βουλευτές του που εξέφρασαν επιθετικές θέσεις κατά των μεταναστών. Όπως και στις προηγούμενες θεματικές δεν παρέλειψε να επιτεθεί στον κ. Τσίπρα λέγοντας ότι "ενώ έβλεπε το πρόβλημα να έρχεται δεν προετοιμάστηκε". Ειδική αναφορά έκανε στην φράση του κ. Τσίπρα ότι δεν υπάρχουν θαλάσσια σύνορα. "Και υπάρχουν θαλάσσια σύνορα και πρέπει να φυλάσσονται. Μην χάσουμε και κανένα νησάκι επειδή ο πρωθυπουργός λέει ότι δεν υπάρχουν θαλάσσια σύνορα" είπε χαρακτηριστικά ο κ. Μεϊμαράκης. Είπε ακόμη ότι "τα κόμματα καλά θα κάνουν να μην επισκέπτονται υποκριτικά τώρα τα νησιά", ενώ σε ερώτηση για το αν προσπαθεί να πάρει ψηφοφόρους που κατευθύνονται προς την Χρυσή Αυγή άσκησε και έμμεση κριτική στον τρόπο που διεξάγεται το ντιμπέιτ λέγοντας "μάλλον τα κόμματα που δεν συμμετέχουν μπορεί να κερδίζουν από τον τρόπο που διεξάγεται η συζήτηση".

Μπορούσαμε να έχουμε κάνει πολλά στην αρχή, πριν τα κύματα γίνουν τσουνάμι τόνισε  ο κ. Θεοδωράκης για το θέμα του μεταναστευτικού και επέρριψε ευθύνες στην απελθούσα κυβέρνηση, λέγοντας ότι έκαναν αστεία πράγματα και έχασαν λεφτά "Βγήκε ο ΟΗΕ και μας επιβεβαίωσε, λέγοντας ότι δεν έχουν με ποιον να συνεννοηθούν στην κυβέρνηση", δήλωσε στη συνέχεια. Ο πρόεδρος του Ποταμιού δήλωσε ότι το Ποτάμι λέει "ναι” στους πρόσφυγες, αλλά “όχι” στην ανεξέλεγκτη ροή μεταναστών. Παράλληλα, τόνισε ότι η Ευρώπη πρέπει αν ντρέπεται για αυτή την εικόνα και πως πρέπει να σταματάει τους πρόσφυγες.  Το καλοκαίρι βρέθηκα δύο φορές στα σύνορα εκεί που δεν τολμούν να πάνε οι Υπουργοί του κ. Τσίπρα, είπε ο επικεφαλής του Ποταμιού και τόνισε ότι θα συγκρουστούμε με την Ευρώπη μέχρι να το λύσουμε.

Επόμενος γύρος ερωτήσεων η εξωτερική πολιτική και η άμυνα, με τον κύριο Μεϊμαράκη να απαντά για το θέμα των υποβρυχίων ότι «έχει απαντηθεί και υπάρχει απόφαση Εξεταστικής Επιτροπής της Βουλής». Επανήλθε όμως εναντίον του κ. Τσίπρα επισημαίνοντας ότι παρότι είχε την ευκαιρία «ο κ. πρωθυπουργός δεν μας είπε τίποτε για τα θαλάσσια σύνορα που πρέπει να φυλάσσονται. Ακολούθως υποστήριξε ότι στην εξωτερική πολιτική η κυβέρνηση δεν μας άφησε κανέναν σύμμαχο». Αντίθετα απάντησε σε αναφορά του κ. Τσίπρα για το χρέος λέγοντας ότι «τριακόσια δισ. χρεώθηκε η χώρα σε 40 χρόνια και 90 δις κόστισε η κυβέρνηση του κ. Τσίπρα το τελευταίο επτάμηνο».

Τη άποψη οτι η χώρα απέκτησε κύρος και σοβαρότητα στη εξωτερική πολιτική επι των ημερών του εξέφρασε ο κ. Τσίπρας, υποστηρίζοντας οτι ανέπτυξε μία ενεργητική και πολυδιάστατη πολιτική στο διεθνές πεδιο. Αναφερόμενος στις σχέσεις με τη Ρωσία υπογράμμισε οτι δεν ζήτησε ποτε οικονομική βοήθεια, παρά μόνο ανάπτυξη των εμπορικών σχέσεων, ενω δήλωσε οτι επιθυμεί να γίνει η χώρα ενεργειακός κόμβος. Αρνήθηκε πάντως οτι με τις κινήσεις του και τη διατάραξη των σχεσεων με τους συμμάχους αποδυναμώθηκε η ασφάλεια της χώρας. Ανέφερε μάλιστα οτι υπήρξε κρίση με την Άγκυρα, με την ανακήρυξη παρανομου τουρκικού πεδιου βολης και την οποια απέτρεψε η Αθηνα.

Η Όλγα Τρέμη έθεσε την ερώτηση στην θεματική ενότητα αυτή προς τον Παναγιώτη Λαφαζάνη, ρωτώντας τον: «Ο Τσίπρας λέει ότι δεν πήγε στην Ρωσία για να ζητήσει χρήματα. Πρόσθεσε ότι αν κάποιοι έχουν αυταπάτες ότι η Ρωσία είναι συνέχεια της ΕΣΣΔ, να τις λύσουν». Γιατί αν η ελλάδα χρηματοδοτηθεί από μια Τρίτη χώρα Ρωσία – Κίνα – Ινδία είναι κακό πράγμα, απάντησε ο κύριος Λαφαζάνης διερωτώμενος και πρόσθεσε: «Δηλαδή όταν παίρνουμε χρήματα τα οποία είναι με αντάλλαγμα μνημόνια και υποδούλωση από το ευρωπαίκό κατεστημένο είναι καλά; Δεν βλέπω τίποτε το μεμπτό να έχουμε καλές σχέσεις με όλες τις χώρες και με εποφελείς όρους να δανειοδοτούμαστε. Η συμφωνία με Ρωσία υπάρχει και αφορά τεράστιο έργο δημιουργίας αγωγού. Τι θα γίνει. Θα προχωρήσει; Τι θα κάνει η κυβέρνηση;
«Προκαταβολή πήρατε; Θα πάρετε; Λέτε ότι ευθύνεται η κυβέρνηση αν δεν έρθουν τα χρήματα» επανήλθε η Ολγα Τρέμη. «Υπάρχει διακρατική συμφωνία που προβλέπει συγκεκριμένα βήματα που πρέπει να γίνουν για να έρθουν τα χρήματα» απάντησε ο κύριος Λαφαζάνης.

Σε ερώτηση αναφορικά στο γιατί το ΚΚΕ αντιδρά στην εξάλειψη της απειλής των τζιχαντιστών με στρατιωτικά μέσα, αλλά και γιατί επιμένει να παραμένει η Ελλάδα στο ΝΑΤΟ, ο κ. Κουτσούμπας υποστήριξε ότι όσα χρόνια παραμένει η Ελλάδα στο ΝΑΤΟ το μόνο που έχει βιώσει είναι.. δυστυχία και απώλειες, ενώ δεν παρέλειψε να «ρίξει» και καρφί στον πρώην υπουργό Άμυνας Π. Καμμένο, σχετικά με τη νατοϊκή βάση της Καρπάθου. Σχετικά με τους τζιχαντιστές υποστήριξε ότι «δεν μπορούν να αντιμετωπιστούν με εκείνους που τους δημιούργησαν, τους εξόπλισαν και τους εκπαίδευσαν. Και μιλάμε για την Αμερική. Είναι μία ομάδα φανατική, οι οποίοι εκφράζουν συγκεκριμένα και οικονομικά συμφέροντα». Δεν δίστασε μάλιστα να χαρακτηρίσει ως... μεγάλη καπιταλιστική δύναμη τη Ρωσία και -σαφώς στέλνοντας μήνυμα στον κ. Λαφαζάνη – προσέθεσε ότι όσοι νομίζουν ότι «η Ρωσία είναι συνέχεια της Σοβιετικής Ένωσης, αυταπατώνται».  

Μπορεί ο Σταύρος Θεοδωράκης να τάχθηκε υπέρ της διεκδίκησης του κατοχικού δανείου, αλλά κατά του φαίνεται η Ελλάδα ως φτωχός συγγενής. "Η Ελλάδα πρέπει να διεκδικήσει το κατοχικό δάνειο, αλλά όχι να φαίνεται ότι είμαστε φτωχός συγγενής που διαμαρτύρεται για το παρελθόν”, είπε χαρακτηριστικά.  Τόνισε δε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ και η Ζωή Κωνσταντοπούλου δημιούργησε το θέμα με το κατοχικό δάνειο τη δεδομένη στιγμή για να καλύψει τη φασαρία στο εσωτερικό του κόμματος. Ο κ. Θεοδωράκης τόνισε ότι η Ελλάδα δεν έχει νόημα να απομονωθεί, η Ελλάδα θα πρέπει να έχει φίλους και κυρίως συμμάχους  "Συγκρουόμαστε με την Ευρώπη αλλά πρέπει να ξέρουμε πότε να δίνουμε τις μάχες", τόνισε ο επικεφαλής του Ποταμιού.

Την Φώφη Γεννηματά ρώτησε κατόπιν η Σία Κοσιώνη: «Το ΠΑΣΟΚ κατηγορήθηκε ότι εκχώρησε εθνική κυριαρχία βάζοντας την χώρα στα μνημόνια. Παίξατε το γεωπολιτικό χαρτί της χώρας όπως έκανε ο Τσίπρας»; «Σήμερα επιβεβαιώνεται η εθνική γραμμή που χάραξε το ΠΑΣΟΚ από το 2010. Μια είναι η επιλογή: η παραμονή στο ευρώ στην ευρωζώνη. Το ΠΑΣΟΚ το ξεκίνησε μόνο του και λοιδορούμενο. Σήμερα όλοι αναγνωρίζουν ότι άλλος δρόμος θα ήταν της φτωχοποίησης. Αυτό το χαρτί δεν το έπαιξε ο Τσίπρας. Πήγα μόνη μου 3 φορές στους ευρωπαίους εταίρους σοσιαλδημοκράτες. Δεν το έκανε το τραινάκι του τρόμου Τσίπρα Καμμένου. Τους είπα να κοιτάξουν τον ευρωπαϊκό χάρτη και να σκεφτούν τι θα είναι αν δεν εντάσσεται η Ελλάδα την ώρα που υπάρχουν τόσα προβλήματα. Αυτό έγειρε την πλάστιγγα».

Πάντως όταν η κυρία Κοσιώνη ρώτησε αν θα προτείνει τον Γιώργο Παπανδρέου για κάποιο αξίωμα, εκείνη τον υπερασπίστηκε... αποστρατεύοντάς τον: «Σήκωσε το βάρος σε μια δύσκολη περίοδο. Δεν τον αφορούν τα αξιώματα. Είναι αντιδεοντολογικό να κάνουμε αυτή την συζήτηση και μάλιστα ερήμην του. Κρατώ ότι λέτε ότι το ΠΑΣΟΚ πρέπει να συμβάλει στην σταθερότητα της επόμενης ημέρας».

Θέλουμε να δώσουμε κατοικίες στους ένστολους πέρα από τα χρήματα που θα τους επιστραφούν βάσει απόφασης του ΣτΕ, υποσχέθηκε ο Πάνος Καμμένος, σε ερώτηση για την εξωτερική πολιτική. Κακώς δεν δόθηκαν τα χρήματα αυτά υποστηρίζει σχολιάζοντας την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας να επιστραφούν αναδρομικά οι κρατήσεις των ενστόλων. Τόνισε δε ότι η πρώτη απόφαση που πήρα ως υπουργός Αμυνας είναι να δοθεί το επίδομα παραμεθορίου και και να πάρουν οι ένστολοι όσα έχασαν. Ο κ. Καμμένος επιτέθηκε κατά του προέδρου της ΝΔ κ.  Μεϊμαράκη για την ανακοίνωση του κόμματος στην οποία επισημαίνεται ότι ο νυν αρχηγός ΓΕΕΘΑ ναύαρχος Βαγγέλης Αποστολάκης ήταν υπασπιστής του Γιάννου Παπαντωνίου και άρα -κατά την άποψη της ΝΔ- γνωρίζει τι συνέβη με την υπόθεση των υποβρυχίων.

Ο τελευταίος γύρος του ντιμπέιτ αφορά στις ελεύθερες ερωτήσεις, όπου οι δημοσιογράφοι ρωτούν ό,τι θέλουν τους πολιτικούς αρχηγούς. Ο κύριος Γιομπαζολιάς ρώτησε τη Φώφη Γεννηματά αν η επαναδημιουργία της μεγάλης σοσιαλδημοκρατικής παράταξης θα γίνει με τα υπόλοιπα της ΔΗΜΑΡ και γιατί όχι με τον μνημονιακό και ρεαλιστικά μεταλλασσόμενο ΣΥΡΙΖΑ. «Την ανασυγκρότηση κεντροαριστεράς θα την πετύχουμε τους χιλιάδες ανθρώπους σε όλη την Ελλάδα που ανταποκρίνονται σε όλη την χώρα. Ο κ. Τσίπρας ούτε ως λαθρεπιβάτης δεν μπορεί να περάσει από τον χώρο της σοσιαλδημοκρατίας. Ούτε το θέλει ούτε μπορεί. Το κάνουμε με την ΔΗΜΑΡ και η ανταπόκριση είναι τεράστια. Σε όλους πορευτήκαμε και ονειρευτήκαμε μαζί τους καλώ να γυρίσουν το σπίτι τους. Το ΠΑΣΟΚ ήταν και θα παραμείνει για πάντα το κοινό μας σπίτι».

Χιουμοριστικά απάντησε ο Παναγιώτης Λαφαζάνης στην ερώτηση της Μάρας Ζαχαρέα αν τον πήγε τελικά στο Νομισματοκοπείο το ταξί, αναφερόμενη στο σποτ του: «Θα υπάρξει και δεύτερο σποτ που θα δείχνει την ληστεία που θα κάνω στο νομισματοκοπείο. Ξεκινήσαμε με ένα κόμμα να στηρίζει το μνημόνιο και σήμερα υπάρχουν 5 κόμματα που στηρίζουν το τρίτο μνημόνιο. Όταν κανείς μπαίνει στο μνημονιακό σωλήνα βγαίνει ομογενοποιημένος. Οσοι στηρίζουν τα μνημόνια συνεργάζονται σε κυβερνήσεις και θα το δούμε. Μακάρι να μπορούσαμε να κάνουμε ριζοσπαστικό πρόγραμμα όπως εθνικοποίηση τραπεζών μέσα στην ευρωζώνη αλλά δεν γίνεται».

Ο κ. Θεοδωράκης σε ερώτηση της κ. Χούκλη για τα περί Αλέξη προχώρα σε στηρίζουμε, αναφορικά με την υπογραφή της συμφωνίας, ξεκαθάρισε ότι με τον  Αλέξη Τσίπρα έπρεπε να συνεργαστούμε όπως και τον κ. Μειμαράκη για να περάσει η χώρα από ένα δύσκολο κάβο και το κάναμε. Πρόσθεσε ότι Βουλή η προηγούμενη η έδειξε ότι πως θα ήταν η Ελλάδα αν τα κόμματα υποχωρούν και βάζουν μπροστά την Ελλάδα. “Και του είπαμε φέρε μία συμφωνία πριν κλείσουν τράπεζες και αν την είχε φέρει νωρίτερα θα είχε γλιτώσει η Ελλάδα τα χειρότερα.
Σχετικά με τις επιθέσεις περί διαφθοράς από τον ΣΥΡΙΖΑ τόνισε ότι  πρέπει να είμαστε ξεκάθαροι, δεν θα δεχθούμε καμία επίθεση, ο Ποτάμι απαντά ότι «εδώ είμαστε να συγκρίνουμε τα βιογραφικά μας».

«Μέχρι να πάμε στις εκλογές ο κ. Τσίπρας θα έχει γίνει ξανά αντιμνημονιακός», είπε ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης προκαλώντας τον αντίπαλό του στο ερώτημα αν ζητά κυβέρνηση συνεργασίας με τον ΣΥΡΙΖΑ γιατί φοβάται ότι μετά τις εκλογές μπορεί να γίνει αντιμνημονιακός αν βρεθεί στην αντιπολίτευση. Συνεχίζοντας ανέφερε ότι «αν ο κ. Τσίπρας βγει πρώτος είναι πολύ πιθανό να μην έχει τους βουλευτές να εφαρμόσει την συμφωνία. Τον καλώ λοιπόν για το καλό της χώρας να συνεννοηθούμε σε ένα ελάχιστο πρόγραμμα. Προτίθεμαι μάλιστα να πάω και στην Κουμουνδούρου για να συζητήσουμε εκτεταμένα». Κλείνοντας είπε ότι «Τσίπρας σημαίνει συνεχείς εκλογές, αστάθεια και αβεβαιότητα».

Απαντώντας σε ερώτηση της Ολγας Τρέμη για το σενάριο σχηματισμό κυβέρνησης σύμπραξης περισσότερων του ενός κομμάτων ο κ. Καμμένος απέφυγε να απαντήσει ξεκάθαρα και εμφανίστηκε ανοιχτός σε μετεκλογικές υπό προϋποθέσεις. Υποστήριξε όλο νόημα  ότι “αποδείξαμε ότι μπορούμε να συνεργαστούμε”, αναφερόμενος στη συνεργασία με τον ΣΥΡΙΖΑ.
Μάλιστα, ο κ.Καμμένος πέταξε  βολές κατά του ΠΑΣΟΚ, χρησιμοποιώντας εκθέσεις… παιδιών. “Θα σας διαβάσω  πώς περιγράφουν οι μαθητές το ΠΑΣΟΚ και το Ποτάμι”, τόνισε και ξεκίνησε με το πρώτο λέγοντας ήταν  ένα πολύ μεγάλο κόμμα, αλλά τώρα έχουν πεθάνει... αφήνοντας αιχμές για εμπλοκή στελεχών σε σκάνδαλα. Στη συνέχεια ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ σχολίασε ότι είναι όμως ζωντανοί στο ΠΑΣΟΚ όσοι συμμετείχαν στα σκανδαλα. Δεν μπορούμε να συνεργαστούμε με όσους είναι με τους μεγαλοεργολάβους και τη λίστα Λαγκάρντ, δήλωσε χαρακτηριστικά. Αν και δεν έκανε καμία αναφορά στη ΝΔ, για το Ποτάμι τόνισε ότι με τον κ. Θεοδωράκη ότι  δεν έχω κανένα  πρόβλημα προσωπικά. Αλλά, όπως πρόσθεσε, να  μας πει τη στάση του για τα εθνικά θέματα, για τη Θράκη γιατί διάφορα στελέχη έχουν πει διάφορα, όπως είπε.

Ένταση προκλήθηκε στο στούντιο οταν ο Αλέξης Τσίπρας επιτέθηκε σε τηλεοπτικές επιχειρήσεις, επιμένοντας στις ρυθμίσεις που εχει εξαγγείλει με το νομοσχέδιο για τις συχνότητες. Πρεπει να σταματήσει η ασυδοσία, η ανομίας και η αδικία τονισε ο προεδρος του ΣΥΡΙΖΑ αφήνοντας βαρείς υπαινιγμούς για τηλεοπτικά κανάλια που δεν τηρούν τους νομούς, αλλα εξασφαλίζουν δάνεια, οταν υγιείς και νόμιμες επιχειρήσεις δεν μπορουν.
Στο σημείο εκείνο αντέδρασε η δημοσιογράφος Όλγα Τρέμη, με τον κ. Τσίπρα να τη ρωτάει "έχετε τη μύγα και μυγιαζεστε;". Ακολούθησε πανδαιμόνιο με τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ να ξεκαθαρίζει οτι ο διαγωνισμός για τις συχνότητες και το μονοπώλιο στις ψηφιακές άδειες θα γίνει, χωρις αδικίες και χωρις εκδικητικοτητα, ενω η κυρία Τρέμη σημείωνε οτι ειναι εργαζόμενη και οτι πρεπει να ξεκαθαρίζονται ορισμένα πραγματα.

Στην επόμενη ενότητα, κάθε αρχηγός πήρε το λόγο και είχε την ευκαιρία να θέσει ερώτημα σε κάποιον άλλο. Ο κ. Τσιπρας αφιέρωσε το χρόνο που ειχε για να ρωτήσει κάποιον αλλο αρχηγό, στη απάντηση που θέλησε να δωσει στον κ. Μειμαρακη σε δυο θεματα. Στο οτι η κυβέρνησή του χρέωσε τη χώρα 90 δις ευρω σε επτά μήνες και οτι η συμφωνία δεν προβλέπει να ρύθμιση του χρέους. Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ είπε οτι το δάνειο δεν επιβαρύνει το χρέος αλλά ανακυκλώνει απλά τα παλαιότερα δάνεια, που άφησαν οι προηγούμενες κυβερνήσεις, ενω επικαλέστηκε αναφορές στη συμφωνία και δηλώσεις ευρωπαϊκών παραγόντων για τη επικείμενη συζήτηση ελάφρυνσης του χρέους.

«Ξέρω καλά οικονομικά γιατί τα έχω σπουδάσει και έχω κάνει και διδακτορικό» απάντησε ο κ. Μεϊμαράκη στην αιχμή του κ. Τσίπρα ότι δεν γνωρίζει οικονομικά και συνέχισε: «Φεσώσατε την χώρα περίπου 90 δις σε επτά  μήνες. Αν δεν είχαμε το δημοψήφισμα δεν θα είχαμε φόρτωμα 25 δις μόνο για τις τράπεζες. Για τα υπόλοιπα, διαβάστε το κείμενο της συμφωνίας, εγώ δεν μιλάω καλά ξένες γλώσσες, εσείς προλάβατε και τα μάθατε». Σε έντονο ύφος απάντησε και στον κ. Καμμένο για τα όσα είπε περί των υποβρυχίων όταν ήταν υπουργός Άμυνας λέγοντας ότι κι άλλη φορά έχει καταδικαστεί στην περίπτωση με τον Αντρίκο Παπανδρεόυ για να καταλήξει: «Επειδή μένει εκτός βουλής έχει παλαβώσει».

Την παγιωμένη θέση του ΚΚΕ, ότι η δική του πρόταση είναι αυτή που θα φέρει τη λύση στα προβλήματα που αντιμετωπίζει η ελληνική οικονομία, επέλεξε να «χρησιμοποιήσει» ο γγ του κόμματος, Δ. Κουτσούμπας κατά τον γύρο των «ελεύθερων τοποθετήσεων». Υποστήριξε ότι όλα τα κόμματα – τα οποία συμμετείχαν στο debate – έχουν συγκυβερνήσει και ψηφίσει μνημόνια, το καλύτερο όλων θα ήταν ο ελληνικός λαός να ακούσει καλύτερα τις προτάσεις του ΚΚΕ και να στηρίξει τη δική του εναλλακτική λύση. Όπως δήλωσε χαρακτηριστικά «είναι φανερό ότι ο ελληνικός λαός τα δοκίμασε όλα. Από τους εκπροσώπους των κομμάτων που είμαστε εδώ, υπάρχουν κυβερνώντες. Ψήφισαν μαζί τα μνημόνια, τα κόμματά τους. Άρα πρέπει ο ελληνικός λαός να σκεφτεί ότι υπάρχει μία άλλη λύση, καθώς χρόνια τώρα βρισκόμαστε με τον λαό μας υποζύγιο και γι' αυτό θα πρέπει να σκεφθεί αυτά που προτείνει το ΚΚΕ. Γιατί υπάρχουν χιλιάδες άνεργοι, οικοδόμοι, μηχανικοί την ίδια ώρα που υπάρχει μεγάλη ανάγκη σε υποδομές, γιατί ενώ υπάρχουν Έλληνες παραγωγοί γάλακτος, τα super markets είναι γεμάτα με εισαγόμενο γάλα».

Την ενότητα έκλεισε η Φώφη Γεννηματά: «Αυτή η αντιπαράθεση πρέπει να σταματήσει είναι στείρα και άγονη. Δεν αφορά την ελληνική οικογένεια που έχει βρεθεί στο κέντρο της κρίσης. Η ελληνική οικογένεια είναι το κύτταρο της επιβίωσης. Η οικογένεια επιβιώνει μέσα από την συνεννόηση και την δουλεία. Είμαι γυναίκα και γνωρίζω καλά. Πρέπει να αντιμετωπίσουμε την χώρα ως οικογένεια και οφείλουμε να συνεννοηθούμε. Να δεσμευτούμε σήμερα ότι θα εξασφαλίσουμε την επόμενη ημέρα κυβέρνηση σταθερή και αποτελεσματική για τα επόμενα τέσσερα χρόνια. Σας καλώ να δεσμευτείτε όλοι χωρίς προαπαιτούμενα και όρους. Πρέπει να καταργήσουμε το μπόνους των 50 εδρών εμείς μιας και δεν το έκανε η προηγούμενη κυβέρνηση».

Τέλος, ξεκίνησε ένας αντίστροφος κύκλος, από το μικρότερο σε κοινοβουλευτική δύναμη κόμμα προς το μεγαλύτερο, με την Φώφη Γεννηματα να ξεκινά: «Το μνημόνιο-αντιμνημόνιο ανήκει οριστικά στο παρελθόν. Στο παρελθόν ανήκουν τα προγράμματα Ζαππείου και Θεσσαλονίκης. Μιας και δεν έσκισαν τα μνημόνια ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ ας σκίσουν τον λαϊκισμό. Η ελπίδα που συνετρίβει κάτω από το 3 και επαχθέστερο μνημόνιο που έφερε ΣΥΡΙΖΑ/ΑΝΕΛ . Για να αντιμετωπιστεί απαιτείται η συγκυβέρνηση όλων. Η χώρα χρειάζεται κυβέρνηση 4ετίας για να έρθουν επενδύσεις ανάπτυξη και να γίνει αναδιανομή του πλούτου. Ζητώ την εμπιστοσύνη του ελληνικού λαού και να είμαστε 3η δύναμη. Είμαι αποφασισμένη να τιμήσω την εμπιστοσύνη του λαού και να διασφαλίσω ότι η χώρα θα έχει κυβέρνηση φιλοευρωπαϊκών δυνάμεων».

Οι Ανελ γεννήθηκαν μέσα από τα Μνημόνια. Από τα τη σύγκρουση  που προέκυψε κατά των μνημονίων. Δεν είμαστε στις λίστες Λαγκάρντ και στηρίξαμε μία κυβέρνηση της Αριστεράς.  Δεν διαγράψαμε εκατομμύρια ευρώ χρέη από τις τράπεζες όπως η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ. Υπογράψαμε μία συμφωνία για να κρατήσουμε όρθια τη χώρα, δεν είμαστε ευτυχείς, τόνισε και κατέληξε: «Μπορεί να μη καταργήσαμε τα ΕΝΦΙΑ, αλλά  κρατήσαμε τη χώρα».

Στους νέους και στις νέες αλλά και σε όσους στο παρελθόν ψήφισαν ΚΚΕ, αλλά κατόπιν βρήκαν αποκούμπι σε κόμματα όπως ο ΣΥΡΙΖΑ, τα οποία τελικά τους απογοήτευσαν, απευθύνθηκε ο γγ του ΚΚΕ, στη δική του τοποθέτηση. Όπως δήλωσε «απευθυνόμαστε στους εργαζόμενους, στο λαό της πατρίδας μας, στους νέους και τις νέες, όσους έφυγαν από τη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ και προσχώρησαν στον ΣΥΡΙΖΑ και βρέθηκαν αντιμέτωποι με απογοητεύσεις. Τους λέμε να μην επιστρέψουν στη ΝΔ και στο ΠΑΣΟΚ, στον ΣΥΡΙΖΑ και να μην δώσουν δύναμη στα κόμματα που στήριξαν τα μνημόνια. Απευθυνόμαστε σε όλους και να σκεφτούν τι έκαναν αυτά τα κόμματα. Ζητούμε να κάνουν το ΚΚΕ πιο δυνατό. Οι κοκορομαχίες που ακούσαμε πριν δεν σημαίνει ότι θα κάνουν κυβέρνηση, θα κάνουν».

Μετά το πρώτη φορά Αριστερά, προτείνουμε πρώτη φορά στα σοβαρά, τόνισε ο Σταύρος Θεοδωράκης και πρόσθεσε ότι στα ψηφοδέλτια του Ποταμιού δεν υπάρχουν παιδιά του κομματικού σωλήνα και άεργοι, αλλά άνθρωποι που ξέρουν. “Τους έχουμε πληρώσει ακριβά”, δήλωσε ο επικεφαλής του Ποταμιού. Υπογράμμισε δε ότι εργασία,  δικαιοσύνη,  παιδεία είναι η νέα ιδέα που θα φέρει το Ποτάμι. Νωρίτερα, δήλωσε ότι το Ποτάμι δεν χρωστά πουθενά και σε κανέναν τραπεζίτη, εμείς δεν έχουμε γραφεία, δεν έχουμε έξοδα και δεν χρωστάμε. ΠΑΣΟΚ, ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ είναι τα χρεοκοπημένα. “Ο κ. Μειμαρακης θα κυβερνήσει με τους παλιούς υπουργούς και ο Τσίπρας με τον Μπαλτά των κλειστών  σχολείων, την κ. Τασία”; αναρωτήθηκε ο κ. Θεοδωράκης και ζήτησε “να μας πουν με ποιους θα κυβερνήσουν”.  “Με ποιους θα κυβερνήσουν η ΝΔ κι ο ΣΥΡΙΖΑ; Πρέπει να δώσουν μια απάντηση στον ελληνικό λαό”, υπογράμμισε

Ο Παναγιώτης Λαφαζάνης ξεκίνησε το μήνυμά του λέγοντας πως «Πρώτη φορά σοβαρά» δεν είναι το 3ο μνημόνιο. «Είναι η τρίτη φορά καταστροφή της χώρας. Το πραγματικό δίλημμα είναι μνημόνιο - αντιμνημόνιο. Το μνημόνιο σημαίνει λιτότητα και καταστροφή του αγροτικού κόσμους και των συνταξιούχων. Το μνημόνιο σημαίνει ξεπούλημα του εθνικού μας πλούτου. Σημαίνει εθνική υποτέλεια. Η χούντα της τρόικας να καθορίζει το πότε θα ανοίγουν ακόμα και τα φαρμακεία. Το σύγχρονο νεανικό ελπιδοφόρο είναι το αντιμνημόνιο όπως εκφράστηκε στο δημοψήφισμα. Αυτοί που ακυρώνουν την δημοκρατία μας λένε τωρα ναι στην εφαρμογή του μνημονίου. Όμως υπάρχει εναλλακτική. Δεν υπάρχουν μονόδρομοι. Υπάρχει εναλλακτική λύση και η μόνη δύναμη που μπορεί να την υπηρετήσει με συνέπεια είναι η Λαϊκή Ενότητα».

«Κοιτώ τους Έλληνες πολίτες στα μάτια, τους ζητώ να πάνε στην κάλπη αφού θα έχουν κρίνει και θα έχουν συγκρίνει», είπε στο κλείσιμό του στο ντιμπέιτ, ο πρόεδρος της ΝΔ Βαγγέλης Μειμαράκης. Συνέχισε ότι με την συναισθηματική τους ψήφο στις προηγούμενες εκλογές άθελά τους έφεραν τον ΣΥΡΙΖΑ στην εξουσία και τις συνέπειες τις πληρώνουμε τώρα. Ο κ. Μειμαράκης είπε ακόμη ότι η ΝΔ είναι η παράταξη που μπορεί να συνθέσει, και πρόσθεσε ότι ο ίδιος γνωρίζει τα προβλήματα, δικηγορεί και είναι στην πιάτσα. Έθεσε το ερώτημα «ποιός θα φέρει επενδύσεις και δουλειές» και κάλεσε τους ψηφοφόρους να σκεφθούν ψύχραιμα και να ψηφίσουν τη ΝΔ.

Οι εκλογές ειναι μια ευκαιρία να ξεμπερδεύουμε με το παλιό, με το καθεστώς της διαπλοκής, της διαφθοράς και της αναξιοκρατίας, ειπε ο Αλέξης Τσιπρας κλείνοντας την τέλη οπτική αναμέτρηση. Οι κρίσιμες μάχες είναι μπροστά μας υπογράμμισε και ζητησε να μην αφήσουν οι πολίτες να γυρίσει η Ελλαδα πίσω. Υπεραμύνθηκε δε του δημοψηφίσματος λέγοντας οτι ζήτησε έγκριση νησί καλύτερη συμφωνία μες στο ευρώ και αυτό έκανε.


Πηγή : protothema.gr


0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου