Τετάρτη 23 Σεπτεμβρίου 2015

Ορκίστηκαν τα μέλη της νέας κυβέρνησης



Ενώπιον του Προέδρου της Δημοκρατίας Πρ.Παυλόπουλου ορκίστηκαν το πρωί της Τετάρτης τα μέλη της νέας κυβέρνησης, μετά τις εκλογές της 20ής Σεπτεμβρίου. Δώδεκα υπουργοί έδωσαν θρησκευτικό όρκο, ενώ τα υπόλοιπα μέλη του κυβερνητικού σχήματος ορκίστηκαν με πολιτικό όρκο.

Θα ακολουθήσουν οι τελετές παράδοσης-παραλαβής των υπουργείων, ενώ η πρώτη συνεδρίαση του νέου Υπουργικού Συμβουλίου αναμένεται να γίνει μετά την επιστροφή του Αλ.Τσίπρα από τις Βρυξέλλες.

Πρώτοι ορκίστηκαν με θρησκευτικό όρκο οι Πάνος Καμμένος, Π.Κουρουμπλής, Τρ.Αλεξιάδης, Έλενα Κουντουρά, Τέρενς Κουίκ, Γ.Αμανατίδης, Θ.Τζάκρη, Μάρκος Μπόλαρης, Δημ.Καμμένος, Χρ.Σπίρτζης, Μαρία Κόλλια-Τσαρουχά και Δημ.Παπαγγελόπουλος. Τα υπόλοιπα μέλη της κυβέρνησης ορκίστηκαν με πολιτικό όρκο.

Δύο μέλη της κυβέρνησης -ο αναπληρωτής υπουργός αρμόδιος για θέματα Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννης Μουζάλας και ο υφυπουργός Εξωτερικών Δημήτρης Μάρδας- δεν ορκίστηκαν σήμερα, ο μεν κ. Μουζάλας διότι βρίσκεται στις Βρυξέλλες, ο δε κ. Μάρδας διότι εκκρεμεί η έκδοση του Προεδρικού Διατάγματος για τη σύσταση της θέσης του υφυπουργού Εξωτερικών.

Αναλυτικά η σύνθεση της νέας κυβέρνησης
Σε δήλωσή της στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, η κυβερνητική εκπρόσωπος Όλγα Γεροβασίλη έκανε λόγο για «κυβέρνηση μάχης και ευθύνης». Μίλησε, επίσης, για κυβέρνηση τετραετίας και τόνισε την ανάγκη να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις της δύσκολης συγκυρίας και στο λαϊκό αίτημα για σκληρή δουλειά.

Παράλληλα, μετά το τέλος της τελετής ορκωμοσίας, η κ. Γεροβασίλη δήλωσε: «Την Κυριακή ο λαός μας έδωσε μια ισχυρή εντολή και ισχυρή δύναμη για να ισχυροποιήσουμε το μέλλον της χώρας και τη ζωή των ελλήνων πολιτών. Είμαστε εδώ για να δουλέψουμε σκληρά, με ευθύνη. Ευθύνη, όση αναλογεί στη δύσκολη συγκυρία». Στην ερώτηση των δημοσιογράφων για τις προτεραιότητες της κυβέρνησης, η κυβερνητική εκπρόσωπος παρέπεμψε στις επικείμενες προγραμματικές δηλώσεις.

«Πάμε σε κυβέρνηση σταθερότητας που μπορεί να εκτελέσει το πρόγραμμά της και να βγούμε από την κρίση. Έχουμε πολλή δουλειά να κάνουμε στο υπουργείο Εθνικής Άμυνας» δήλωσε ο Πάνος Καμμένος προσερχόμενος στο Προεδρικό Μέγαρο, ενώ μετά την τελετή της ορκωμοσίας ανέφερε:

«Οι προτεραιότητες είναι πρώτα οι πολίτες, οι οποίοι μετά από πέντε χρόνια έχουν φθάσει στα όριά τους».

«Ήλθε η ώρα να γίνει σκληρή δουλειά, να βγούμε πια από την κρίση, να βρουν δουλειά οι άνεργοι, να μπορέσουμε και στην άμυνα να αποκαταστήσουμε άμεσα τις αποδοχές και των εν ενεργεία και των εν αποστρατεία αξιωματικών, να γυρίσουν πίσω τα παιδιά μας που έχουν φύγει στο εξωτερικό, να ανοίξουν οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις και να αρχίσει η ανάπτυξη, να έλθει το χαμόγελο στην χώρα» συμπλήρωσε, ενώ απαντώντας σε σχετική ερώτηση σημείωσε ότι «δεκαεννέα φάκελοι είναι ήδη στην Δικαιοσύνη, θα συνεχίσουν και οι άλλοι στην άγουσα».

«Όλοι μας είχαν για παρένθεση και τελικά είμαστε κυβέρνηση» είπε ο Αλ.Φλαμπουράρης, υπογραμμίζοντας πως «απελευθερωμένοι από τον βραχνά που είχαμε και τη θηλιά, θα προσπαθήσουμε να υλοποιήσουμε την πολιτική μας».
«Έχουμε τις προϋποθέσεις να υπερβούμε τις δυσκολίες» είπε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Γιάννης Δραγασάκης, διαψεύδοντας παράλληλα τις πληροφορίες ότι του προτάθηκε η θέση του προέδρου της Βουλής.
Μετά την τελετή ορκωμοσίας, εξερχόμενος του Προεδρικού Μεγάρου, ο κ. Δραγασάκης είπε: «Η πορεία θα είναι ανηφορική, αλλά υπάρχει αισιοδοξία ότι έχουμε χρόνο μπροστά μας να σχεδιάσουμε και υπάρχει η θέληση του λαού που αυτός έχει την πρωτοβουλία των κινήσεων». Σημείωσε, επίσης, ότι το μνημόνιο «δεν είναι ορίζοντάς μας», αλλά «είναι κάτι το οποίο πρέπει να το κάνουμε». «Από εκεί και πέρα, ο ορίζοντάς μας πρέπει να είναι ένα σχέδιο για την κοινωνία» τόνισε.

Για πρόεδρος της Βουλής θα προταθεί από το κυβερνών κόμμα ο Νίκος Βούτσης, όπως ο ίδιος επιβεβαίωσε με δηλώσεις του στους δημοσιογράφους. «Η Βουλή εκλέγει τον πρόεδρό της, η κυβέρνηση κάνει τις επιλογές της, θα είμαι εγώ η πρότασή της. Όταν έρθει η ώρα να συζητηθεί, η Βουλή θα επιλέξει» είπε.

«Μπορούμε να προχωρήσουμε πολύ γοργά» είπε ο υπουργός Επικρατείας Νίκος Παππάς αναφερόμενος στους στόχους της κυβέρνησης για τους τομείς της φοροδιαφυγής, της επιστροφής καταθέσεων, για τα κόκκινα δάνεια, της ανάπτυξης.

«Υπερασπιζόμαστε την κυριαρχία της χώρας και του λαού» ήταν η δήλωση του υπουργού Εξωτερικών Νίκου Κοτζιά.

«Η κυβέρνηση αναζητεί ισοδύναμα μέτρα ώστε να μην υπάρξουν μειώσεις στις κατώτατες συντάξεις και το ΕΚΑΣ» τόνισε ο υπουργός Εργασίας Γ.Κατρούγκαλος.
«Πρέπει να υπάρχει συνέχεια. Τα δεδομένα είναι σκληρά και γι' αυτό πεισμώνουμε περισσότερο» υποστήριξε ο υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, Θοδωρής Δρίτσας.

«Η κυβέρνηση επανεκκινεί με μία σαφή εντολή, πιο ώριμη. Είμαστε προσγειωμένοι και προχωράμε. Ο λαός περιμένει γρήγορα βήματα» ανέφερε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Π.Σκουρλέτης.

«Ξέρουμε τα προβλήματα και σε συνεργασία με τους ανθρώπους του χώρου της Υγείας μπορούμε να προχωρήσουμε στις αλλαγές που έχει ανάγκη το σύστημα υγείας, διαχρονικά» δήλωσε ο νέος υπουργός Υγείας Ανδρέας Ξάνθος.

Αισιόδοξος εμφανίστηκε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Τρύφων Αλεξιάδης, δηλώνοντας πως η κυβέρνηση κινείται εντός των χρονοδιαγραμμάτων που έχουν τεθεί, ενώ ερωτηθείς αναφορικά με τον ΕΝΦΙΑ -θέμα που ενδιαφέρει εκατομμύρια φορολογούμενους- είπε πως μετά τις προγραμματικές δηλώσεις θα υπάρξουν αναλυτικές ανακοινώσεις.

«Συνεχίζουμε ό,τι είχαμε ξεκινήσει τον Ιανουάριο. Το βασικότερο είναι η εφαρμογή των νόμων. Από εμάς δεν γίνονται και δεν θα υπάρξουν 'χατίρια'. Θα συνεχίσουμε με την ίδια αποφασιστικότητα» δήλωσε ο υφυπουργός Αθλητισμού Στ.Κοντονής.

«Με ενδιαφέρει να κάνω έργο και όχι να μιλάω. Συνεχίζουμε με τομές» αρκέστηκε να αναφέρει ο νέος υπουργός Παιδείας Νίκος Φίλης.

«Κύριο μέλημα μας η πάταξη της διαφθοράς και της φοροδιαφυγής» είπε υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ Τέρενς Κουίκ.

«Πρέπει να δώσουμε ισχυρό κοινωνικό πρόσημο, πρέπει να προχωρήσουμε στις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις, η οικονομία πρέπει να αποκτήσει θετικό πρόσημο. Θα κριθούμε εκ του αποτελέσματος. Η πρώτη κατοικία είναι ασφαλής» υποστήριξε ο υπουργός Οικονομίας Γιώργος Σταθάκης.

«Με δουλειά θα δικαιώσω την εμπιστοσύνη του ελληνικού λαού και του πρωθυπουργού» είπε ο υπουργός Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης, Παναγιώτης Κουρουμπλής.

«Ο τουρισμός είναι από τους βασικούς πυλώνες της εθνικής οικονομίας. Σηκώνουμε τα μανίκια, δουλεύουμε σκληρά να πάνε καλύτερα τα πράγματα» τόνισε η αναπληρώτρια υπουργός αρμόδια για θέματα τουρισμού, Έλενα Κουντουρά.

Για την προτεραιότητα να δοθεί ένα τέλος στην αποβιομηχάνιση που υπάρχει στη χώρα μας, έκανε λόγο η υφυπουργός αρμόδια για θέματα βιομηχανίας, Θεοδώρα Τζάκρη.

«Υπάρχουν επώδυνες επιπτώσεις από τη συμφωνία για τους αγρότες. Αλλά με τα ισοδύναμα που θα αναζητηθούν ελπίζουμε να απαλύνουμε τις επιπτώσεις» δήλωσε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Βαγγέλης Αποστόλου.


Α.Α.

Newsroom ΔΟΛ



0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου