Πέμπτη 17 Σεπτεμβρίου 2015

Πολεμικό κλίμα στα σύνορα Ουγγαρίας - Σερβίας για τους πρόσφυγες



Σοβαρά επεισόδια σημειώθηκαν την Τετάρτη μεταξύ μεταναστών και αστυνομικών δυνάμεων στα σύνορα της Ουγγαρίας με τη Σερβία. Οι δύο χώρες στέλνουν ενισχύσεις.

Πολεμικό κλίμα επικρατεί στα σύνορα της Ουγγαρίας με τη Σερβία από το απόγευμα της Τετάρτης μετά την ρίψη δακρυγόνων εναντίον των προσφύγων από τις Ουγγρικές αστυνομικές αρχές.

Στρατό στέλνει η Ουγγαρία στα σύνορα, αστυνομικούς στέλνει η Σερβία

Οι δύο χώρες κλιμακώνουν την ένοπλη παρουσία της στην περιοχή των συνόρων. Η Ουγγαρία στέλνει επειγόντως βαρέα τζίπ Humvee του στρατού, στα οποία είναι εγκατεστημένα πολυβόλα. Παράλληλα, η Βουδαπέστη ενημέρωσε τη Σερβία ότι θα κλείσει το μεθοριακό πέρασμα στο Ρόζκε για ένα μήνα και κάλεσε τη Σερβία να αναλάβει δράση κατά των προσφύγων.


Η Σερβία καταδίκασε τη ρίψη δακρυγόνων από την Ουγγρική αστυνομία αλλά στέλνει αστυνομικές ενισχύσεις στα σύνορα με την Ουγγαρία σε μια προσπάθεια να απομακρύνει τους πρόσφυγες από τον φράχτη.

Αιματηρές συγκρούσεις

Στα σοβαρά επεισόδια που έγιναν το μεσημέρι της Τετάρτης τραυματίστηκαν τουλάχιστον δύο παιδιά και 20 αστυνομικοί. Οι Ουγγρικές αρχές προσπάθησαν να απωθήσουν τους πρόσφυγες από τον φράκτη με αντλίες νερού και δακρυγόνα.  

 «Σαφώς και θα αποκαταστήσουμε τον φράχτη και θα προστατεύσουμε την ασφάλεια της Ουγγαρίας με όλα τα νομικά μέσα», σημείωσε.


Εκατοντάδες πρόσφυγες επιχείρησαν να να περάσουν στη χώρα από τη Σερβία, από άνοιγμα στο φράχτη στα σύνορα. Υπενθυμίζεται ότι η Ουγγαρία αποφάσισε την Τρίτη να κλείσει τα σύνορά της με τη Σερβία.

Σύμφωνα με την ουγγρική αστυνομία, μια ομάδα μεταναστών «με επιθετικές διαθέσεις» παραβίασε μια συνοριακή πύλη από τη Σερβία και ήρθαν αντιμέτωποι με τις μονάδες αντιμετώπισης ταραχών που είχαν παραταχθεί λίγο νωρίτερα στο σημείο.

Εκπρόσωπος Τύπου της ουγγρικής κυβέρνησης δήλωσε: «Υπάρχουν άνθρωποι που είναι οπλισμένοι με σωλήνες και ράβδους στη σερβική πλευρά των συνόρων οι οποίοι εκτοξεύουν πέτρες εναντίον των αστυνομικών και προσπαθούν να εισέλθουν σε ουγγρικό έδαφος. Μια ομάδα με επιθετικές διαθέσεις άγνωστων παράτυπων μεταναστών επιχειρεί να εισέλθει στην Ουγγαρία».

Νέο συρματόπλεγμα στην Κροατία – Διπλωματικός πόλεμος με Ρουμανία

Ο Ούγγρος πρωθυπουργός Βίκτορ Όρμπαν, ανακοίνωσε το βράδυ της Τετάρτης ότι θα ανεγερθεί ένας νέος φράκτης με συρματοπλέγματα και στα σύνορα με την Κροατία, εκτός από τον φράκτη στα συνορα με την Ρουμανία που αποφασίστηκε την Τρίτη.

Με σκληρή γλώσσα, ο πρωθυπουργός της Ρουμανίας, Βίκτορ Πόντα είπε ότι οι ενέργειες της Ουγγαρίας «είναι παρόμοιες με εκείνες που η Ευρώπη είδε μέχρι τώρα μόνο κατά τις δεκαετίες του '30 και του '40 στον 20ο αιώνα».

Ο κ. Πόντα έγραψε στο Facebook: «ως άνθρωπος και Ευρωπαίος πολίτης» είναι εξοργισμένος από τις ενέργειες των ουγγρικών αρχών : «Είναι ντροπή για τον πολιτισμό και τις αξίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Αντισημιτικά ξεσπάσματα, στάση απέναντι σε οποιασδήποτε μειονότητα και τώρα η κρίση των προσφύγων. Συρματοπλέγματα, επιθετικοί νόμοι, φυλάκιση και βαρβαρότητα σίγουρα δεν θα λύσουν τα προβλήματα. Μόνον θα αποδείξουν ότι στην καρδιά της Ευρώπης, υπάρχουν φορείς λήψης πολιτικών αποφάσεων, οι οποίοι σε καμία περίπτωση δεν είναι καλύτεροι από τους ηγέτες της Συρίας, της Λιβύης ή οποιαδήποτε άλλης χώρας από την οποία οι πρόσφυγες τρέπονται σε φυγή» ανέφερε ο Ρουμάνος πρωθυπουργός.




Πηγή : thetoc.gr


0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου