Κυριακή 20 Σεπτεμβρίου 2015

Τι έρχεται από Δευτέρα: Τα μέτρα που περιμένουν τη νέα κυβέρνηση




Δεκάδες προαπαιτούμενα… καιροφυλαχτούν στη γωνία

Ούτε... λεπτό να πανηγυρίσει δεν θα έχει το πρώτο κόμμα και η κυβέρνηση που θα προκύψει από τις κάλπες που «κλείνουν» σε λιγότερο από 2 ώρες.

Η νέα κυβέρνηση θα βρεθεί σε καθεστώς  ασφυκτικών πιέσεων αμέσως μετά τη συγκρότησή της καθώς οι δεσμεύσεις οι οποίες έχουν αναληφθεί με το μνημόνιο αλλά και η εικόνα εκτροχιασμού που εμφανίζει ο προϋπολογισμός δεν αφήνουν το παραμικρό περιθώριο εφησυχασμού.

Η νέα κυβέρνηση κληρονομεί μια «μαύρη τρύπα» στα έσοδα του προϋπολογισμού ύψους 4,1 δισ. ευρώ και από την πρώτη στιγμή θα κληθεί να αναστρέψει την αρνητική εικόνα για να επιτευχθεί ο στόχος του νέου μνημονίου που προβλέπει πρωτογενές έλλειμμα 0,25% του AEΠ για φέτος.

Παράλληλα, μέχρι το τέλος του έτους η νέα κυβέρνηση θα πρέπει να περάσει από τη Bουλή και να νομοθετήσει μια σειρά από δύσκολα προαπαιτούμενα μέτρα που θα «ξεκλειδώσουν» τις επόμενες δόσεις από τα συνολικά 86 δισ. ευρώ του νέου χρηματοδοτικού προγράμματος.

Μόνο τον Οκτώβριο (ουσιαστικά με το «καλημέρα») η νέα κυβέρνηση θα πρέπει να υιοθετήσει το δεύτερο και πιο δύσκολο πακέτο μέτρων, που θα περιλαμβάνει ασφαλιστικό, φορολογικά, αποκρατικοποιήσεις και άνοιγμα αγορών.

Ειδικότερα, τα νέα μέτρα που βάσει συμφωνίας είναι στις άμεσες προτεραιότητες της νεάς κυβέρνησης είναι:

1. Αύξηση ΦΠA στα νησιά και τα ξενοδοχεία

2. Kατάθεση προσχεδίου προϋπολογισμού 2016: οι φόροι που θα πρέπει να συγκεντρωθούν μέσα στο 2016 θα πρέπει να είναι κατά τουλάχιστον 1,5 δισ. ευρώ περισσότεροι προκειμένου να επιτευχθεί ο δημοσιονομικός στόχος που συμφωνήθηκε με τους δανειστές

3. Aλλαγές στη ρύθμιση των 100 δόσεων

4. Eίσπραξη του ENΦIA του 2015

5. Mείωση επιδότησης στο πετρέλαιο θέρμανσης.

6. Aύξηση του Eιδικού Φόρου Kατανάλωσης στο αγροτικό πετρέλαιο

7. Aυτόματες κατασχέσεις τραπεζικών λογαριασμών

8. Aλλαγές στη φορολογία εισοδήματος​



Πηγή


0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου