Τρίτη 29 Σεπτεμβρίου 2015

Προσπαθούν να πάρουν πίσω το λάθος Κατρούγκαλου με τους επίορκους



Μετά τον σάλο που προκάλεσε η επιστροφή στο Δημόσιο περίπου 1.000 υπαλλήλων που κατηγορούνταν για σοβαρά ποινικά αδικήματα με τον νόμο Κατρούγκαλο, κάτω από τις κοινωνικές αντιδράσεις η κυβέρνηση ανέκρουσε πρύμναν και αναζητά τρόπους για να διορθώσει το λάθος.
Σύμφωνα με πληροφορίες το υπ. Διοικητικής Ανασυγκρότησης ετοιμάζεται να ανακοινώσει δίμηνη παράταση της αποχώρησης των κατηγορούμενων για σοβαρά πειθαρχικά και ποινικά αδικήματα.
Σύμφωνα με πληροφορίες το υπ. Διοικητικής Ανασυγκρότησης ετοιμάζεται να ανακοινώσει δίμηνη παράταση της αποχώρησης των κατηγορούμενων για σοβαρά πειθαρχικά και ποινικά αδικήματα δημοσίων υπαλλήλων, προκειμένου να λειτουργήσουν άμεσα τα πειθαρχικά συμβούλια και να αποφασίσουν για τις συγκεκριμένες υποθέσεις.

Για τον λόγο αυτό αναμένεται σήμερα να γίνουν οι σχετικές ανακοινώσεις από τον αν. υπουργό Διοικητικής Ανασυγκρότησης Χρ. Βερβαρδάκη και τον προκάτοχό του και σημερινό υπουργό Εργασίας Γ. Κατρούγκαλο.

Γιατί προέκυψε το πρόβλημα

Υπενθυμίζεται ότι με νομοθετική πρωτοβουλία του Κυριάκου Μητσοτάκη όταν βρισκόταν στην θέση του υπουργού Διοικητικής Μεταρρύθμισης, θεσμοθετήθηκε η υποχρεωτική αργία για όσους υπαλλήλους κατηγορούνταν για σοβαρά πειθαρχικά και ποινικά αδικήματα όπως είναι οι κατηγορίες για κλοπή, διακίνηση ναρκωτικών, σεξουαλική παρενόχληση σε μαθητές, η απόπειρα δωροδοκίας.
Η υποχρεωτική αργία όπου ο υπάλληλος λαμβάνει το 50% των αποδοχών του, ολοκληρώνονταν- σύμφωνα με το νόμο- με την απόφαση του πειθαρχικού συμβουλίου.
Με την ανάληψη των καθηκόντων του υπουργείου από τον Γ. Κατρούγκαλο στην κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, με νομοθετική ρύθμιση καταργήθηκε η αυτοδίκαιη αργία και όλοι οι υπάλληλοι μπορούσαν να επιστρέψουν στις εργασίες τους μέχρις ότου αποφασίσουν για την τύχη τους τα πειθαρχικά συμβούλια.

Μετά τις πρώτες αντιδράσεις από κοινωνικούς φορείς και απλούς πολίτες, ο τότε υπουργός Διοικητικής Ανασυγκρότησης εξαίρεσε αρχικά από το μέτρο τους εκπαιδευτικούς που κατηγορούνταν για σεξουαλική παρενόχληση μαθητών.

Όμως η επιστροφή στην εργασία τους, υπαλλήλων όπως ο γιατρός νοσοκομείου της Αθήνας που κατηγορείται ότι πίεζε ασθενή να του καταβάλει ποσό προκειμένου να τον εγχειρήσει και τελικώς ο ασθενής απεβίωσε χωρίς να καταβάλει το «αντίτιμο» στον γιατρό, προκάλεσαν την έντονη κοινωνική αντίδραση στο μέτρο.

Μαζί με τον συγκεκριμένο γιατρό μπορούσαν να επιστρέψουν στις θέσεις τους υπάλληλοι που κατηγορούνταν για δωροδοκία, κλοπή ή διακίνηση ναρκωτικών έως ότου αποφασίσουν τα πειθαρχικά συμβούλια.

Όμως η νέα διάρθρωση των πειθαρχικών συμβουλίων με την επιστροφή και των εκπροσώπων των υπαλλήλων στην σύνθεσή τους, κάνει τα πειθαρχικά όργανα …αργοκίνητα καθυστερώντας σημαντικά στην έκδοση των τελικών αποφάσεων.

Για τον λόγο αυτό και η κυβέρνηση προκειμένου να διορθώσει το προηγούμενο λάθος με την δίμηνη παράταση στην αποχώρηση των επίορκων υπαλλήλων από την θέση τους προκειμένου να δοθεί η ευκαιρία στα πειθαρχικά συμβούλια να πάρουν τις τελικές αποφάσεις για την τύχη των υπαλλήλων.  


Πηγή : thetoc.gr


0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου