Τρίτη 15 Σεπτεμβρίου 2015

Άδεια ταμεία και ανάγκη από ρευστό στον ΟΑΕΕ





Μπαράζ εναγώνιων ανακοινώσεων εκδίδει από τις αρχές του μήνα η διοίκηση του ΟΑΕΕ. Με αυτές καλούνται οι 740.000 ασφαλισμένοι ελεύθεροι επαγγελματίες  να σπεύσουν να καταβάλλουν έγκαιρα τις δόσεις των ρυθμίσεων των ληξιπροθέσμων οφειλών τους, αλλά και τις τρέχουσες ασφαλιστικές εισφορές τους.

Στόχος των ανακοινώσεων αυτών είναι η άμεση αύξηση των εσόδων του ταμείου από ασφαλιστικές εισφορές, μιας και εκτός στόχων βρίσκονται οι εισπράξεις του α' 6μήνου του τρέχοντος έτους, ενώ έχει απορροφηθεί σχεδόν το 75% της κρατικής χρηματοδότησης τέσσερις μήνες πριν τελειώσει το 2015.

Οι ιδιαίτερα κακές αυτές οικονομικές "επιδόσεις" του ΟΑΕΕ σημειώνονταν ενόσω η ελληνική οικονομία δεν είχε μπει ακόμα επίσημα σε ύφεση, δηλαδή το α΄ εξάμηνο. Γκρίζος διαγράφεται ο ορίζοντας του ασφαλιστικού ταμείου των ελευθέρων επαγγελματιών καθώς επανέρχεται η οικονομική ύφεση και το νέο Μνημόνιο προβλέπει ένα ασφυκτικό "κλοιό" για τους αυτασφαλισμένους.

Η απερχόμενη κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ απέτυχε να δώσει διέξοδο στην κρίση ρευστότητας του πιο ελλειμματικού ταμείου κύριας ασφάλισης στη χώρα, παρά τα μέτρα τα οποία έλαβε.
Αυτά ήταν η ρύθμιση των 100 δόσεων χωρίς όρους στην οποία κατέφυγε το 1/3 σχεδόν των οφειλετών, η δυνατότητα ελεύθερης επιλογής μίας ακόμα κατώτερης ασφαλιστικής κλάσης αλλά και η δυνατότητα των οφειλετών να συμψηφίσουν ληξιπρόθεσμα χρέη τους με τις μελλοντικές συντάξεις τους. Οι παρεμβάσεις αυτές έδωσαν κάποια "ανάσα" σε χιλιάδες ελεύθερους επαγγελματίες, αλλά όχι στο... ασφαλιστικό ταμείο τους, το οποίο συνέχισε να καταρρέει.

Πότε πρέπει να καταβληθούν οι δόσεις των ρυθμίσεων

Επείγουσα ανακοίνωση εξέδωσε την περασμένη Παρασκευή η διοίκηση του ΟΑΕΕ με την οποία ενημερώνει τους ασφαλισμένους του οι οποίοι έχουν ενταχθεί στη ρύθμιση του ν. 4305 /2014 ότι την Δευτέρα 21 Σεπτεμβρίου 2015 πρέπει να καταβληθούν οι δόσεις της μέσω "Aμεσης Χρέωσης Τραπεζικού Λογαριασμού" (πάγια εντολή).

Σύμφωνα με τον ΟΑΕΕ, ασφαλισμένοι που έχουν ενταχθεί στη ρύθμιση θα πρέπει να μεριμνήσουν ώστε, να υπάρχει επαρκές υπόλοιπο στο λογαριασμό τους κατά την ώρα εκτέλεσης παγίων εντολών της Τράπεζας επιλογής τους για την εξόφληση

*της δόσης της 21 Σεπτεμβρίου 2015
*των τυχόν μη εξοφληθέντων δόσεων με ημερομηνία πληρωμής 21 Αυγούστου 2015.

Από τη διοίκηση του ΟΑΕΕ, προτείνεται η έγκαιρη πίστωση του λογαριασμού από την Παρασκευή 18 Σεπτεμβρίου 2015.

Τι θα γίνει με τις τρέχουσες ασφαλιστικές εισφορές

Ταυτόχρονα, η διοίκηση του ΟΑΕΕ "τρέχει" να μαζέψει τις τρέχουσες ασφαλιστικές εισφορές. Γι' αυτό, είχε προηγηθεί ανακοίνωση της διοίκησης του ΟΑΕΕ (1 Σεπτεμβρίου 2015) με την οποία δινόταν νέα παράταση καταβολής εισφορών και δόσεων, λόγω των δυσκολιών της τρέχουσας οικονομικής συγκυρίας καθώς και των προβλημάτων που δημιουργήθηκαν λόγω των capital controls.
Ετσι η διοίκηση του Ταμείου ενημέρωνε πως παρέχει στους ασφαλισμένους – οφειλέτες του νέα παράταση καταβολής εισφορών και δόσεων, έως 30 Σεπτεμβρίου 2015.

Στη νέα παράταση πληρωμής εντάσσονται:
Εισφορές 3ου διμήνου (Μάιος – Ιούνιος) 2015.
Μηνιαίες δόσεις ρυθμίσεων Ιουλίου και Αυγούστου που εξοφλούνται με άμεση χρέωση τραπεζικού λογαριασμού (Θα καταβληθούν με τις ροές Σεπτεμβρίου).
Διμηνιαίες δόσεις της 31 Ιουλίου 2015 παλαιότερων ρυθμίσεων.
1η δόση ρύθμισης εφόσον η αίτηση για ρύθμιση έχει υποβληθεί κατά το χρονικό διάστημα 22 Ιουνίου 2015 – 31 Ιουλίου 2015.
1η δόση μετάπτωσης προσωρινού διακανονισμού ν.3943/2011 στη νέα ρύθμιση.
Δραματική οικονομική κατάσταση

Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΟΑΕΕ πάνω από 140.000 οφειλέτες έχουν ενταχθεί σε ρυθμίσεις για χρέη 2 δισ. ευρώ. Έως τώρα έχουν εισπράξει περίπου 60 εκατ. ευρώ.
Ωστόσο πάνω από 540.000 είναι οφειλέτες του εν λόγω ταμείου επί συνόλου 740.000 ασφαλισμένων του.

Τα συνολικά χρέη των ασφαλισμένων του ΟΑΕΕ ξεπερνούν τα 10 δισ. ευρώ.
Την ίδια στιγμή έχει απορροφηθεί στο 7μηνο το 2015 περίπου τα 3/4 της προβλεπόμενης κρατικής χρηματοδότησης (κοντά στα 830 εκατ. ευρώ ).

Ο ΟΑΕΕ, σύμφωνα με πληροφορίες του Capital.gr, έχει εξασφαλίσει γύρω στα 120 εκατ. ευρώ από τα "υπό κατανομή κονδύλια" (σ.σ. αποθεματικά ) του κρατικού προϋπολογισμού και άλλα 120 εκατ. ευρώ από το Ασφαλιστικό Κεφάλαιο Αλληλεγγύης Γενεών (ΑΚΑΓΕ).

Σε κάθε περίπτωση τα μηνύματα δεν είναι καλά όσον αφορά τα έσοδα των ασφαλιστικών εισφορών.
Το πρώτο δίμηνο του έτους εισπράχθηκαν γύρω στα 220 εκατ. ευρώ ή κάτω του 50% όσων προβλεπόταν.

Το δεύτερο δίμηνο εισπράχθηκαν κοντά στα 245 εκατ. ευρώ έναντι 465 εκατ. ευρώ που αναμενόνταν.
Για το τρίτο τρίμηνο έχουν εισπραχθεί σχεδόν 280 εκατ. ευρώ.


Του Δημήτρη Κατσαγάνη-capital.gr


0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου