Παρασκευή 11 Σεπτεμβρίου 2015

Όταν την εσκεμμένη; Η απλά Ανικανότητα και ανεπάρκεια διαδέχεται η Ικανότητα βλέπε Μυτιλήνη: Άδειασε το νησί από πρόσφυγες και μετανάστες




Περισσότεροι από 29.200 πρόσφυγες και μετανάστες έχουν αποχωρήσει από τη Μυτιλήνη, από τη Δευτέρα 7 Σεπτεμβρίου έως και χθες το βράδυ (10/9). Την Κυριακή (13/9) θα μεταβεί στη Λέσβο η Πρωθυπουργός Βασιλική Θάνου.

Η έντονη κινητοποίηση της Πολιτείας ώστε να αντιμετωπιστεί η δύσκολη κατάσταση που επικρατούσε εδώ και εβδομάδες στο νησί, ξεκίνησε με την άφιξη του αναπληρωτή υπουργού Μεταναστευτικής Πολιτικής, Γιάννη Μουζάλα, στο νησί της Λέσβου, την Κυριακή 6 Σεπτεμβρίου. Από την επόμενη ημέρα έως και το βράδυ της Πέμπτης (10/9) είχαν αποχωρήσει από το νησί με έκτακτα αλλά και τακτικά δρομολόγια πλοίων για τον Πειραιά, 29.260 μετανάστες και πρόσφυγες.
Η εικόνα που παρουσιάζει πλέον η πόλη έχει αλλάξει άρδην. Οι δημόσιοι χώροι έχουν αδειάσει από τους καταυλισμούς ενώ συνεργεία του δήμου και της ΔΕΥΑΜ εργάζονται προκειμένου να αποκαταστήσουν τις ζημιές που έχουν προκληθεί.

Την Πέμπτη (10/9), πραγματοποιήθηκαν εργασίες για τη μετατροπή του πάρκου κυκλοφοριακής αγωγής στον Καρά Τεπέ σε κέντρο απογραφής. Όπως είναι προγραμματισμένο, ο καταυλισμός του Καρά Τεπέ, όπου στήθηκαν σκηνές από την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες, θα χρησιμοποιείται για τους Σύρους πρόσφυγες, οι οποίοι θα απογράφονται στο πρώην πάρκο κυκλοφοριακής αγωγής και θα διαμένουν στον καταυλισμό.

Στο Κέντρο πρώτης υποδοχής στη Μόρια θα διαμένουν και θα απογράφονται οι μετανάστες άλλων εθνοτήτων. Κανείς δεν θα φεύγει από τον καταυλισμό, παρά μόνο για να επιβιβασθεί στο πλοίο.
Μάλιστα γίνονται προσπάθειες να πραγματοποιείται στους καταυλισμούς ακόμα και η έκδοση εισιτηρίων.

Από το πρωί της Παρασκευής (11/9) βρίσκεται στη Μυτιλήνη ο αναπληρωτής υπουργός Ναυτιλίας, Χρήστος Ζώης, συνοδευόμενος από τον αναπληρωτή γγ του υπουργείου Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης, Τζανέτο Φιλιππάκο, τον αρχηγό του Λιμενικού Σώματος, αντιναύαρχο Αθανάσιο Αθανασόπουλο και άλλα στελέχη του Λιμενικού.

Μαζί θα επισκεφτούν το Κεντρικό Λιμεναρχείο της Μυτιλήνης, τα κέντρα φιλοξενίας των προσφύγων και μεταναστών και θα παρακολουθήσουν τις διαδικασίες ταυτοποίησής τους, όπως και την επιβίβασή τους σε πλοία που έχουν ναυλωθεί από τα εμπλεκόμενα υπουργεία με προορισμό την ηπειρωτική Ελλάδα.
Τ
ην Κυριακή (13/9) το πρωί, θα μεταβεί στη Μυτιλήνη η πρωθυπουργός, Βασιλική Θάνου, προερχόμενη από τη Χίο όπου θα υποδεχθεί τον Οικουμενικό Πατριάρχη.
«Είναι ιδιαίτερα σημαντική η παρουσία της πρωθυπουργού ως επιστέγασμα του ενδιαφέροντός της, του συνεχούς της ενδιαφέροντος όλο αυτό το διάστημα. Η βοήθειά της ήταν σημαντική και δεν ξέρω πώς θα ήμασταν χωρίς εκείνη», ανέφερε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο δήμαρχος Λέσβου, Σπύρος Γαληνός.

Όσο σημαντικό πάντως είναι το γεγονός ότι κινητοποιήθηκε η Πολιτεία και αντιμετωπίστηκε το τεράστιο πρόβλημα που είχε προκύψει στη Μυτιλήνη, άλλο τόσο σημαντικό είναι να βρεθεί και μια μόνιμη και ολοκληρωμένη λύση για το μεταναστευτικό κύμα που δέχεται -και- η Ελλάδα.

Η λύση για αυτούς τους ταλαιπωρημένους ανθρώπους δεν έρχεται με το να μετακινούνται οι μετανάστες και οι πρόσφυγες από τα νησιά στην Αθήνα ή σε άλλα αστικά κέντρα καθώς έτσι απλά το πρόβλημα μετατίθεται από τη μια περιοχή σε μια άλλη, χωρίς να αντιμετωπίζεται ουσιαστικά και οριστικά.



Πηγή : newsbomb.gr


0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου