Πέμπτη 3 Σεπτεμβρίου 2015

Νέο βίντεο-σοκ: Αστυνομικοί σκοτώνουν άνδρα στο Τέξας με τα χέρια ψηλά



Δύο Τεξανοί αστυνομικοί τέθηκαν σε διαθεσιμότητα μετά την προβολή ερασιτεχνικού βίντεο όπου διακρίνεται ένα άνδρας που έχει σηκώσει ψηλά τουλάχιστον το ένα του χέρι να πέφτει νεκρός από τις σφαίρες των αστυνομικών στη μέση του δρόμου, μετέδωσαν σήμερα αμερικανικά μέσα ενημέρωσης.
Το βίντεο αυτό διάρκειας περίπου 4 λεπτών μεταδόθηκε από το δίκτυο KSAT, ένα τοπικό τηλεοπτικό δίκτυο στο Σαν Αντόνιο (Τέξας, νότια), το οποίο το απέκτησε αφού κατέβαλε το ποσό των 100 δολαρίων στον ερασιτέχνη εικονολήπτη.

Η αστυνομία της κομητείας του Μπέξαρ εξέφρασε αμέσως την ανησυχία της σχετικά με τις επιπτώσεις της προβολής αυτών των εικόνων στην ασφάλεια των στελεχών των δυνάμεων επιβολής της τάξης.

«Το γεγονός ότι μετέδωσαν τον θάνατο ενός άνδρα για 100 δολάρια οδήγησε στη διατύπωση απειλών κατά της ζωής των αστυνομικών μας» επισημαίνει σε ένα μήνυμα στον ιστότοπο κοινωνικής δικτύωσης Twitter το γραφείο του σερίφη του Μπέξαρ, όπου επίσης απευθύνεται έκκληση για την επικράτησης «ηρεμίας και υπομονής» σε αυτήν την υπόθεση.

Το περιστατικό αυτό βλέπει το φως της δημοσιότητας μετά τον θάνατο του Ντάρεν Γκόφορθ, ενός αναπληρωτή σερίφη τον οποίο πυροβόλησαν και σκότωσαν «εν ψυχρώ» κοντά στο Χιούστον (Τέξας) την ώρα που έβαζε βενζίνη στο περιπολικό του. Ένα έγκλημα που χαρακτηρίστηκε «εκτέλεση» από τις τοπικές αρχές.

«Εργαζόμαστε με ζήλο προκειμένου να ολοκληρώσουμε επιτυχώς την έρευνα και να μπορέσουμε να προχωρήσουμε στο επόμενο βήμα. Θέλουμε να το κάνουμε σωστά για χάρη της οικογένειας Φλόρες, των αστυνομικών μας και της κοινότητάς μας» συνέχισε το γραφείο του σερίφη του Μπέξαρ στο Twitter.

Ο Γκίλμπερτ Φλόρες έχασε την ζωή του την Παρασκευή, μέρα μεσημέρι στο πεζοδρόμιο μιας συνοικίας.

Στο βίντεο που μαγνητοσκοπήθηκε από απόσταση εκείνος απεικονίζεται, με το στήθος γυμνό, να έχει σηκώσει το δεξί του χέρι ψηλά πάνω από το κεφάλι ωστόσο το αριστερό του χέρι δε διακρίνεται καθώς κρύβεται από μία κολώνα, την ώρα που δύο αστυνομικοί τον προσεγγίζουν. Έπειτα από λίγα δευτερόλεπτα και χωρίς ο θεατής να μπορεί να ακούσει τους διαλόγους, φαίνεται να ακούγονται δύο πυροβολισμοί και ο άνδρας σωριάζεται νεκρός στο έδαφος.

Οι δύο αστυνομικοί, ο Γκρεγκ Βάσκεζ και ο Ρόμπερτ Σάντσεζ, έχουν τεθεί σε διαθεσιμότητα.
Σύμφωνα με τις τοπικές αρχές που επικαλούνται τα μέσα ενημέρωσης, η αστυνομία επενέβη στο σημείο έπειτα από ένα τηλεφώνημα σχετικά με ένα περιστατικό ενδοοικογενειακής βίας και μόλις οι αστυνομικοί έφθασαν ανακάλυψαν μία γυναίκα και ένα παιδί, που προφανώς είχαν τραυματιστεί.
Η Σούζαν Πάμερλο, σερίφης της κομητείας, υποστήριξε ότι ο άνδρας αντιστάθηκε κατά τη σύλληψή του και οι υπόλοιπες μέθοδοι που χρησιμοποίησαν οι αστυνομικοί προκειμένου να τον ακινητοποιήσουν ήταν μάταιες. Η ίδια είπε ότι υπήρξε ένας «μεγάλος διαπληκτισμός» μεταξύ των αρχών και του άνδρα.

«Σίγουρα, αυτό που προβάλλεται στο βίντεο αποτελεί αιτία ανησυχίας» τόνισε η σερίφης κατά τη διάρκεια μιας συνέντευξης τύπου.

«Όμως είναι σημαντικό να αφήσουμε την έρευνα να πάρει το δρόμο της για να διασφαλίσουμε ότι θα υπάρξει μια πλήρης και ενδελεχής εξέταση των γεγονότων».

Ο εισαγγελέας Νίκολας Λαχούντ υποστήριξε στο δίκτυο CNN ότι υπάρχει και ένα δεύτερο βίντεο, που μαγνητοσκοπήθηκε σε κοντινότερη απόσταση, από «καλύτερη γωνία», τονίζοντας ότι αυτές οι εικόνες είναι ανησυχητικές. Το δεύτερο βίντεο δεν έχει δοθεί στη δημοσιότητα.

Σύμφωνα με το CNN, που επικαλέστηκε πρόσωπο με γνώση των ερευνών, ο Φλόρες κρατούσε ένα μαχαίρι όταν σκοτώθηκε.

Το τοπικό παράρτημα του FBI στο Σαν Αντόνιο ανακοίνωσε σε ένα δελτίο τύπου που εξέδωσε ότι έχει ξεκινήσει μια έρευνα για να καθοριστεί εάν τα δικαιώματα του Φλόρες καταπατήθηκαν, ιδίως να καθοριστεί εάν οι αστυνομικοί προχώρησαν σε «χρήση υπέρμετρης ή αδικαιολόγητης βίας».


Πηγή : imerisia.gr


0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου